Små trekroge kroger bedre – og skader mindre, hvis de monteres på rette vis. Her får du opskriften på en ultra simpel måde at tune dine småwoblere på, så du let kan få den fulde effekt af småkrogenes suveræne krogningspotentiale.

Af Jens Bursell


FISKERI MED SMÅ WOBLERE efter fedtfinner kan være en giftig metode – både i åen og på kysten. Som vi har dokumenteret senest i Fisk & Fri 2/2013, kroger små trekroge ? str. 12 markant bedre en kroge ? 8, der normalt anvendes med de traditionelle spinnemetoder. Der er altså en fidus i at montere sin wobler, så man kan anvende disse små kroge. Og for ikke at risikere at overbelaste dem ved en eventuel brækstangseffekt – skal de monteres brækstangsfrit, hvilket er umuligt hvis de monteres traditionelt i en springring.

Pencil Prey går helt perfekt med en str. 12 krog på en release-tafs. Nogle woblere går bedst, hvis de belastes en anelse i bugen eller bagenden – fx med fx tungstenslim.

Pencil Prey går helt perfekt med en str. 12 krog på en release-tafs. Nogle woblere går bedst, hvis de belastes en anelse i bugen eller bagenden – fx med fx tungstenslim.

Vi har tidligere beskrevet reloose-taklet, der egner sig fint til strømvand, hvor strømpresset altid vil få krogen til at hænge perfekt eksponeret lige under wobleren. Men – denne metode har også begrænsninger: Den kræver, at man skal modificere sin wobler ved at skære et snit i skeen, hvilket er let, men alligevel en operation, der kan gøre ondt på nogen woblerelskere. For det andet kræver den brug af tungstensputty, hægter og et løsthængende takel, hvilket også kan være en barriere for nogen. Sidst men ikke mindst er metoden designet til jævn indspinning samt tvær- eller nedstrømsfiskeri i strømvand, fordi krogtaklet ikke er semi-fikseret – eller »hæftet« i bagenden af wobleren: Står wobleren stille, falder krogen væk fra sin position lige under wobleren – og så kroger den naturligvis ikke optimalt.

Sidstnævnte problematik kan løses ved at semifiksere krogtaklet i bagenden af wobleren som vist (s. 30) men her er der nogle begrænsninger, da montagen kan have en tendens til at påvirke gangen negativt, på meget små og lette woblere. Med dette i baghovedet fandt jeg for et par år tilbage på en meget simpel montage – release-tafsen. Den løser alle disse problemstillinger, samtidig med at det bliver lettere at fiske med wobleren, fordi man – når først krogen er monteret – kan af og påmontere wobleren præcis som man plejer – dvs. enten i en rapa­la­løkke eller en blinklås.

 

Owner Taff Wire

 

Release-tafsen er perfekt til letspin på kysten, hvor der fiskes med små kystwoblere – som fx denne Mini Goby.

Release-tafsen er perfekt til letspin på kysten, hvor der fiskes med små kystwoblere – som fx denne Mini Goby.

RELEASE-TAFSEN har altså en række fordele frem for reloose-taklet. Wobleren er lettere at modificere, den er lettere at bruge i praksis, fungerer med selv de mindste woblere – og virker lige så godt i stillestående som i strømvand. Selvom wobleren ikke kan glide op ad linen, kan der stadig ikke opstå brækstangseffekt på de små kroge, fordi den er monteret i en lille linetafs. Det, at kunstagnen kan glide op ad linen, er normalt en fordel, når der er tale om tungere agn over 20-30 gram. En glidende montage nedsætter nemlig risici for større krogsår, når fisken med kraftige hovedrusk slynger en tung agn rundt. Og større krogsår betyder større risici for, at krogen falder ud – samt større skader på fisk, der skal genudsættes. Men – da de små woblere er ekstremt lette, har »slyngeffekten« igen betydning i denne sammenhæng.

SÅDAN GØR DU: 1) Bid det nederste af woblerens bagerste øje af med en bidetang. 2) Bind et stykke 0,40 mm nylon eller flouro­carbon fast i woblerens bug­øje med en grinnerknude. 3) Monter en str. 12 trekrog i en lille rapalaløkke, hvor løkkens øje er cirka samme størrelse som krogens øje. Når rapalaknuden er bundet korrekt, vil den tilbageværende tamp fra knuden stå vinkelret på krogtafsen. 4) Monter et 2-3 mm langt stykke 0,5 mm silikone tube på tampen (a) og bind en kællingekunde lige over denne (b). Denne knude fungerer som kontrastop, så krogtaklet ikke frigives alt for let – samt som et stop, der forhindrer tuben/flådstoppet i at glide af tampen, når krogtafsen frigives fra wobleren under figh­ten med fisken. Et alternativt kontrastop kan være at svitse enden af tampen med en flamme, så den smelter og danner en lille krave. 5) Semifisker krogtafsen ved at skubbe silikonetuben med tampen op over det afbidte øje bagerst på wobleren. Opstår der brækstangseffekt, frigives krogtafsen fra wobleren, hvorved risikoen for en brækstangseffekt, der kan påvirke krogholdet negativt – elimineres.

Når bagøjet på wobleren står lodret (nederst) hæftes releasetafsen med et stykke silikonetube op over det afbidte øje. Når bagøjet står vandret (øverst), monteres et blødt flådstop – fx Zebco Silicone stopper på tampen og skubbes gennem øjet, så det holder krogen i rette position. Bind en kællinge­knude for enden af tampen, så stoppet ikke ryger af.

Når bagøjet på wobleren står lodret (nederst) hæftes releasetafsen med et stykke silikonetube op over det afbidte øje. Når bagøjet står vandret (øverst), monteres et blødt flådstop – fx Zebco Silicone stopper på tampen og skubbes gennem øjet, så det holder krogen i rette position. Bind en kællinge­knude for enden af tampen, så stoppet ikke ryger af.

GENUDSÆTNING. Forskningen viser, at en af de hyppigste årsager til høj dødelighed ved genudsætning er dybt krogede fisk. Tilsvarende er det eftervist, at det ved dybe krogninger i fx gælleregionen er mindre skadeligt for fisken, at man lader krogen sidde, end at man prøver at operere den ud. En stor fordel ved at have den lille krog montere i en linetafs som her – er i denne sammenhæng, at man så let som ingenting kan klippe krogen af – uden at miste sin wobler.

Afbalancering
Ofte er det unødvendigt at afbalancere wobleren, men særligt blandt de flydende/langsomt synkende og små woblere, er der nogen, der skal belastes lidt for at kompensere for vægten af de mindre kroge og manglende spring-ringe. Det kan enten gøres ved at vikle lidt belastningstråd om bugøjet, smøre lidt tungstenslim i samme – eller ved at lægge en klat epoxy- eller tung­stenslim på undersiden af trekrogen, der hvor de tre grene samles.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This