Kodiak Island ved Alaska byder på verdensklasse sightfiskeri efter sølvlaks i små klarvandede pools. Her får du opskriften på en helt fantastisk vildmarkstur, som du kan få for meget få penge.
Af Allan Zeuthen og Søren Aalbæk Madsen
I NORDEN er atlanterhavslaksen, som er stor, mægtig og kraftfuld, vores elve og åers ukronede konge. På den anden side af Atlanten har de sølvlaksen i fascinerende selskab med fiskeørne og bjørne. Her er ingen tunge tohåndsstænger og intet blindfiskeri. Gearet er en let enhåndsstang og et par gode polaroidbriller, der er essentielle, når vi kravler rundt på klipperne og spotter laks. Her kan man sightfiske efter de mørke skygger. Når du én gang har kastet din flue ud til en udvalgt sølvlaks og oplevet suset, idet den drejer af i sidste sekund, før hugget krummer stangen og 50-100 meter line bliver trukket af hjulet i et rush – ja, så ved man, at dette fiskeri er verdensklasse og stærkt vanedannende. Og en sådan en drømmetur til øen Kodiak i Alaska kan faktisk gøres for kun 10.000-15.000 kroner.
Sølvlaks fristes med fluen, til hugget pludselig falder
DET ER TIDLIG MORGEN, og disen ligger stadig over elven. Vi har besluttet at fiske i en lang pool langs en klippeside tæt ved lejren. En flok grå skygger står lige uden for strømskellet. Det er sølvlaks.
Jeg lægger fluen over til klippen og ser strømmen tage linen. Fluen svinger ned mod den forreste af fiskene. Jeg stripper lidt line ind, og fluen får en af fiskene til at svinge ud i strømmen. Indvendig skriger jeg. – Tag den nu – tag den nu!! Mine øjne er dobbelt størrelse, og mit hjerte er nærmest standset. Fisken følger en meter, så to meter og drejer så af. Det er bare så frustrerende og stadigvæk spændende.
Næste kast lægger jeg lidt mere nedstrøms, og fluen får en anelse mere fart forbi fiskene. En ny skygge frigør sig af flokken. Strip, strip – jeg ser fisken tage fluen og mærker tyngden af fisken i line og stang, da jeg med et solidt modhug sætter fluen i saksen på en sølvlaks. Ud af vandet stryger et pragteksemplar af en fisk, et hidsigt udløb følger og så er det ellers ud af vandet igen. Fluelinen stryger af hjulet hurtigere end jeg kan nå at råbe SØLV!!! til de tre andre. Der ryger 50 meter bagline og så 50 meter mere samme vej før jeg får strammet bremsen nok. Jeg presser fisken hårdt, men de er i fremragende kondition og først efter et laaaangt kvarter har jeg cirka 10 kilo levende sølv i hænderne. Det er en drømmefisk. Jeg kan knap få hånden rundt om haleroden. Det er det pure sølv – og hvilken karat. Den er både bred over ryggen og dyb som det Stillehav, den lige er trukket ind fra. Fiskens hoved vendes mod strømmen og lynhurtigt begynder gællerne at arbejde. Ud med fluen og tilbage i vandet efter fotografering og rygklap fra de tre andre. Et lille skub, og så er den tilbage hvor den hører hjemme.
Sightfiskeri i poolen – nye sølvlaks spottet
EFTER AT HAVE SUNDET MIG LIDT går jeg opstrøms og står nu og ser ned i en ny pool med yderlige seks til otte store sølvlaks. Her lugter som Esbjerg Havn på grund af alle de døde Pink Salmon, og bjørnen har ikke ryddet op efter sin natsnack. Et lille vip med stangen, og jeg lister fluen fem meter ud i poolen. Jeg kan følge fluen hele vejen jigger den nærmest ind.
Der er ingen reaktion, så jeg gør klar til næste kast. Jeg tror næsten ikke på det, men nu sight-fisker jeg sølvlaks igen. Det næste kast lægger jeg længere ud i poolen, og straks får jeg en reaktion. Jeg ser en sølvside komme efter fluen og når lige at tænke – Nu er den der! Jeg fortsætter med at strippe line og ser til min ærgrelse, at det er en Pink Salmon, der følger fluen. At fange en pinkie, når man fisker coho er som at fange hornfisk, når man fisker havørred. Jeg får hurtigt fluen væk og vipper den ud igen, men der er stadigvæk ingen reaktion.
Fluen lader jeg hænge lidt i vandet, og netop som jeg skal til at kaste igen, ser jeg en fisk komme op skråt nedefra. Her der ingen tøven. Hugget kommer tungt, hårdt og kontant. Jeg giver modhug, og fisken stikker af sted med bremsen som en skrigende påmindelse om, at de her fisk ikke giver op uden kamp.
VI SIDDER TÆTPAKKET i en meget tungt lastet vandflyver, og turen er ved at være slut. – I’m not sure boys but we’re gonna try… Sådan svarer piloten med et skævt smil, da vi spørger til, om flyveren er overbelastet… men det går, og da vi letter, pisker en pukkelhval havet til skum under os som et smukt symbolsk farvel. Vi siger tak for 11 dage i vildmarken. 11 dage med masser af flotte fisk, fisk med et gennemsnit på cirka seks kilo, tre kæmper op til ti kilo og ofte med en dagsfangst på over 20 fisk. Vi er utroligt tilfredse. Med et sidste blik på elven tænker jeg på alt det turen så gavmildt har givet: Ørnereden 50 meter fra lejren, de tiggende polarræve, der uden frygt kommer indenfor en stanglængde og odderen der mener, at vi skal fiske i samme pool. Og så er der selvfølgelig det daglige bjørneunderholdning. Jeg glæder mig allerede til næste tur!
Kodiak Island: Øen ligger en lille times flyvetur sydvest for Anchorage, som er Alaskas hovedstad. Kodiak er også navnet for hovedbyen på øen. Fra byen har man over en håndfuld muligheder med vande som rummer sølvlaks, pinklaks, kongelaks og steelhead. Det er vande med rigtig mange fisk, og fiskere, men fisker du i perioden, hvor højvande falder til lavvande er dine muligheder rigtig gode, og det var faktisk der, hvor vi så flest fisk
Kodiak er en storslået oplevelse med mulighed for alverdens fiskeri, og fantastiske naturoplevelser. Og til de lave priser, som man rent faktisk kan få en tur til, er der ingen undskyldning for ikke at tage af sted.
Grizzlybjørnen: På Kodiak er verdens største underart af brun bjørn, og vi har brugt meget energi på at forberede os på mødet med de store bjørne. Derfor har vi alle peberspray i størrelse XXL siddende i bæltet. På turen har vi bjørne lige omkring lejren og vores fiskepladser mere eller mindre konstant, men opdager hurtigt, at de ikke er interesseret i mennesker. Generelt smutter de, når afstanden bliver mindre end omkring 50 meter. Det sidste uheld der involverede bjørne på Kodiak skete i 2003. Her blev en jæger angrebet, dog uden alvorlige skader eller mén. Der er dog ingen tvivl om, at man skal have respekt for de store dyr og omgås dem med forsigtighed.
GREJ OG FISK: Floderne på Kodiak er perfekte til fluefiskeri, men selvfølgelig kan der også spinnefiskes. Til dette vil almindeligt kystgrej med en 7-8 fods stang og en 0,33 nylonline kunne gøre det sammen med en stor stak spinnere i str. 3-4 samt woblere på 7-10 centimeter. Husk splithagl til at regulere dybden.
Hvis du aldrig har fisket med flue før, har du her verdens bedste begyndersted. Med kast på blot 10 meter vil du kunne fange alle de pink laks du orker – og meget skal gå galt, hvis du ikke også kroger en sølvlaks eller to. Klasse otte grej er perfekt, men man har brug for både flydende og synkende line, da vandstanden er umulig at forudse og i øvrigt varierer meget. Splithagl og synkende forfang giver også ekstra kort på hånden. Vi fik fisk på almindelige streamere, rognimitationer samt store articulated flies der minder om Intruder fluer. Fluen var dog ikke så vigtig som list og det rigtige valg af pladser – nemlig bagvande og rolige pools.
Rejsetips og din nye bedste ven: Med billig Bed & Breakfast og en bil til 40 USD i døgnet har du krone for krone måske det bedste laksefiskeri i verden. To til fire sølvlaks pr. dag er bestemt opnåeligt. Vi vil dog bestemt også anbefale en tur i vildmarken enten med telt eller i hytte. Det giver ikke nødvendigvis flere fisk, men meget færre fiskere, en langt større naturoplevelse – og mange flere bjørne.
Vi fire på turen er vant til at rejse, og hos Andrew Airways mødte vi Jeff og en service vi aldrig har set lignende noget sted i verden. Vi har fået lov til at tilbyde Fisk og Fri’s læsere Jeff’s service og knowhow. Han kan hjælpe med hvilke elve hvornår, leje af lejrudstyr, leje af hytter samt transport og kan kontaktes via Andrew Airways.
Praktisk information
Flybillet t/r ca. 8000 kroner Billeje (rent-a-heap) fra 40 USD pr. dag Fiskekort 7 dage – 55 USD Vandflyver (www.andrewairways.com) – To personer + grej er ca. 500 USD pr. vej. 3-4 personer + grej er 650 USD pr. vej. Priserne er afhængige af afstanden Leje af lejrudstyr – telt, satellittelefon, bjørnehegn, gummibåd mm. er cirka 1000 USD pr. uge inkl. udstyr til 4-6 mand Leje af hytter ca. 50 USD pr. nat Grejbutikker – Mack’s Sport shop (Største udvalg – service mangler). Cy’s Spoorting Good & Outfitters (Udvalg OK – service helt fantastisk)