Her kan du se de materialer, der skal til for at bygge dine egene spinnere. Til venstre ses kondom spinner fisket med Claw Connector og til højre et kondom fisket med helikopter rig. Begge metoder anvendes til at muliggøre brugen af mindre kroge. Til laks anbefales det at bruge str 8-10 trekroge med kraftig 2X wire.

 

Der findes et hav af spinnere på markedet, men hvad nu hvis man har en ide om at den ultimative spinner til ens lokale å, ser lidt anderledes ud eller måske har et helt andet blad. Eller hvis man bare synes det er sjovt og tilfredsstillende at lave ens eget fiskegrej? Her kan du se hvor let det faktisk er at bygge sine egnen spinnere.

AF JENS BURSELL

 

AT LAVE EN SPINNER er super let, når man har fået skaffet de rigtige redskaber og dele. Alt hvad det kræver er en tur på nettet. Selv køber jeg mine dele på www.spintec.co.uk, hvor du kan finde alt fra spinnerkroppe, til beads, spinnerbøjler, blade og kondomer i alverdens farver og størrelser. Du vil med garanti kunne finde lige præcis de farver, der skal til for at overliste storlaksen eller mega havørreden på lige præcis dit allerhelligste hotspot. Og skulle der være noget du ikke kan få, er der intet, der forhindrer dig i at splitte et par af dine gamle spinnere ad for at få lige præcis den del du synes, der mangler.

Vil du bare ombygge de spinnere allerede du har, så kan du købe ny wire samt de tools der skal til for at bukke et øje på releaserigshop.com.

BØJ SELV DINE ØJER:

How to make Claw Connector - 1

1) Tag et stykke 0,8 mm rustfri pianowire: Bøj det cirka 30 grader 3-4 centimeter fra enden med en rundtang.

 

How to make a Claw Connector - 2

2) Fasthold rundtangens greb og buk wiren rundt med fingrene, så du danner starten på et øje.

 

How to make a Claw Connector - 3

3) Hold wiren med rundtangen i det som vil blive til det første øje. Pres wiren rundt så øjets fulde form skabes. Vrid eventuelt øjet med tangen, så øjets form bliver perfekt.

 

How to make a Claw Connector - 4

4) Hold om øjet med en kortnæbbet fladtang og twist wiren rundt om dig selv.

 

How to make a Claw Connector - 5

Drej wiren stramt rundt 3-4 tørn, og afklip wiren tæt med en kraftig bidetang.

 

BUKNING AF ØJER MED WIRE-TOOL

Du kan også bukke øjerne ved hjælp af et specielt tool – en low tec wirebøjer, til at bøje og twiste øjet i toppen af. spinneren. Det er dog ret nemt og mere fleksibelt at gøre med tænger selv, som skitseret ovenfor. Her kan man nemlig selv styre, hvor stort øjet skal være. Men – hvis du skal lave mange øjer i samme størrelse, så kan det være rart med et rigtigt tool til at gøre det med – fx TwisTech fra www.poulsencascadetackle.com.

Sådan gør du:

Make comdom spinner - step 1

 1) Når du køber den gennemgående wire, er det lettest at købe wirestykker, der har et forbøjet øje i enden, men som nævnt ovenfor kan du også selv lavet øjet på flere forskellige måder. 0,9 mm er fint til laksespinnerne, mens 0,75 mm er et godt valg til de lid mindre ørredspinnere. Hvis du vil fiske spinneren helt normalt – en metode der dog ikke lever op til anbefalingerne for skånsomt fiskeri, så monterer du krogen med en springring i øjet for enden af wiren. Vælger du i stedet at fiske din spinner med helikopter-rig eller en Claw Connector, hvilket både er mere skånsomt og mere effektivt, stikker du blot wiren op igennem spinnerkroppen. Læs mere om anbefalingerne for skånsomt fiskeri.

 

How to make a condom spinner - step 2

2) Smør lidt fedt på spinnerkroppen, så den lettere glider op i gummiet.

 

How to make a Condom Spinner - step 3

3) Klip enden af wiren skævt af med en bidetang, så der opstår en skarp spids. Prik enden af wiren gennem centrum af den lukkede del af gummirøret.

 

How to make a condom spinner - step 4

 4) Pres spinnerkroppen op igennem gummiet

 

How to make a condom spinner - step 5

5) Hold wiren med en tang, så det er lettere at trække ned over spinnerkroppen.

 

How to make a condom spinner - step 6

6) Monter diverse beads samt spinnerbladet på sin bøjle. Der skal normalt altid være et stort/mellemstort bead tættest på spinnerkroppen, hvorefter der kommer nogle mindre beads inden spinnerbøjlen monteres. Dette er vigtigt, for at sikre den rette rotation. Er du i tvivl – så se princippet for dette på en færdig lavet spinner.

 

How to make a condom spinner - step 7

7) Forbuk topøjet på spinneren i en TwisTech: Læg enden af wiren mellem de to lodrette paler – og støt kanten af wiren i det hak, der er for enden af bukkearmen. Herefter svinges håndtaget rundt, og forbukket er foretaget. Dette kan også gøres med et par tænger og en skruestik, hvis man er fiks på fingrene, men et værktøj, der er lavet til dette, giver helt klart det bedste og pæneste resultat.

 

How to make a condom spinner - step 8

8) Her kan du se hvordan forbukket ser ud fra oven.

 

How to make a condom spinner - step 9

9) Sæt wiren ned i TwisTech´ens slids og kør den roterbare krog på øjet.

 

How to make a condom spinner - step 10

10) Drej et par gange på håndtaget med et let pres ind imod spinneren, så twistningen lægger sig pænt i 3-4 tørn ned langs wiren. Herefter er spinneren færdig, og den overskydendewirestump klippes af med en tang. Sørg for, at afklipningen ikke er skarp, ved at give den det nødvendige antal strøg med en metalfil.

 

Clip-on splitshot spinner

VARIER SYNKEHASTIGHEDEN: Ofte vil man komme ud for at fiske i åer, hvor der fiskes på stærkt vekslende dybder. Her kan det være en fordel at kunne tilføje spinneren lidt ekstra vægt, når du kommer til nogle af de særligt dybe høller. Her er det en enormt stor fordel at fiske med helikopter-rig, for det betyder nemlig, at wireøjet under spinnerkroppen ikke bliver brugt til montage af krogen. Og hvad kan man så bruge det til? – Jo på få sekunder kan du klemme et splithagl omkring øjet og – afhængigt af haglets størrelse – øge vægten af spinneren med op til 30-50 %. Normalt vil det være en fordel at medbringe en lille tang, så haglet kan klemmes ordentligt fast. De amerikanske Water Gremlin removable split-shots er som skabt til dette, da de har et par ”vinger” på bagsiden, der gør, at de er nemme at tage af, når der skal fiskes på lavere vand igen. Dette trick er mega effektivt i dybe huller med stærk strøm – eller i elve med kraftig strøm – da kombinationen af højere vægt uden at gå op i et tilsvarende større blad, gør det nemt at komme godt ned i dybden med agnen. Lignende split-hagl fås også fra www.danielsonoutdoors.com

 

 

spinnerdele

Du kan også supplere med dele fra andre spinnere – eller bruge alternative hurtigtsynkende spinnerkroppe – fx tungstens lodder oprindeligt lavet til fx Carolina- og Texas-rigs.

 

Boatshow 2023

 

Torben Smedegaard fighter laks ved Storåen

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This