Claw Connector systemet kan bruges til både pladeblink, gennemløbsblink og trådblink. Den højeste landingsrate fås normalt med en str. 12 trekrog som Owner ST 36 BC X (til højre), men hvis du foretrækker en lidt større krog, kan du også bruge en str. 10-8 krog, som vist til venstre.
Når du fisker efter ørred eller andre rovfisk, er det helt normalt at miste over halvdelen af de fisk, som hugger – uanset om du fisker med blink eller spinner. Men – ved at montere en markant mindre trekrog i en lille metalbøjle, vil du kunne lande cirka 70 % af fiskene – og dermed forøge din landingsrate med 50-70 %. Her får du opskriften på et nyt system, der kan anvendes til både pladeblink, trådblink, woblere, spinnere og gennemløbere – uden brug af spcielle takler,
AF JENS BURSELL
Det er ikke altid lige let at få ørrederne til at blive hængende på krogen, når først de har hugget. Igennem mere end 10 år har jeg derfor arbejdet målrettet med at udvikle nye metoder til at reducere risikoen for at miste fiskene.
Gennem årene har jeg sammen med en række testfiskere indsamlet at datamateriale på over 4000 ørredkontakter på forskellige teknikker og konklusionen er krystal klar. Ved at skifte til markant mindre kroge i form af små trekroge på størrelse 12 eller derunder, kan man med de rette teknikker som fx release takler næsten fordoble landingsraten på alle typer af kunstagn til ørred. Udfordringen med release takler er dog, at det kræver en god teknisk forståelse at binde samt fiske dem korrekt.
Nye teknikker
For at forsimple teknikkerne har jeg gennem over fem år arbejdet på at udvikle nye ørred teknikker, der gør det nemmere for almindelige lystfiskere at opnå de fangstmæssige fordele, der er ved brugen af mindre trekroge – uden at skulle lave avancerede takler med svære knuder og specielle materialer.
Det første trin mod en lettere metode har været Release Connectoren fra 2018. Denne 3D printede krogholder af biologisk nedbrydeligt plast, giver den lille trekrog lige præcis den eksponering og vinkel, der skal til for at opnå en markant forøgelse af landingsraten på gennemløbere til kystørredfiskeri. Praktiske erfaringer gennem snart to år fra mange forskellige kystfiskere viser, at landingsraten gennemsnitligt hæves fra 45 % til 65- 70 %, hvis man ellers sætter krogen korrekt og anvender den rette fisketeknik.
Release Connectors er derfor blevet ret populære i Danmark, men selvom denne nye teknik er let at bruge, når man lige har lært at vende krogen korrekt i krogholderen, så har den også en række ulemper: 1) Afhængig af, hvordan man bruger sin Release Connector, vil den på et tidspunkt blive så slidt, at den ikke længere kan fastholde krogen korrekt. 2) På de fleste blink påvirker Release Connectoren ikke blinkets gang, men på enkelte af de mindre blink kan man opleve, at agnens bevægelser dæmpes en anelse. I de fleste tilfælde er det ikke noget, der i praksis giver færre hug, men den optimale løsninger er naturligvis, at man har muligheden for at bibeholde blinkets originale gang til perfektion på samtlige af de blink, der er på markedet. 3) Hver model af Release Connectoren kan kun anvendes med én bestemt krogtype og størrelse, hvilket er et minus, hvis man har andre personlige præferencer i kroge. 4) Teknikken kan kun anvendes på gennemløbsblik – ikke på fx pladeblink og spinnere. 5) Hvis man vender krogen forkert, så får man ikke det ønskede resultat, og selvom det er ret let, så er det ikke alle, der kan finde ud af at vende krogen korrekt i holderen.
The Claw Connector
Med erfaringerne fra Release Connectoren i baghovedet, gik jeg i 2017-2018 i gang med at eksperimentere med en teknik, jeg tidligere havde arbejdet med – nemlig hook-extensions. Målet var naturligvis at skabe et godt alternativ til Release Connectoren, der samtidig løser de problemstillinger, der er skitseret ovenfor.
For at kunne bruge markant mindre kroge effektivt, er det vigtigt, at de for det første monteres anderledes, så de er bedre eksponeret. For det andet skal de monteres på en måde, så det nedsætter eller eliminerer risikoen for, at brækstangseffekt kan overbelaste de mindre kroge.
Resultatet af dette udviklingsarbejde er Claw Connectoren. Denne simple og effektive buede hook-extension, som er bukket i 0,75 mm pianowire til havørred og 0,75-0,9 mm til gedde, giver en simpel parallelforskydning af krogens placering, som skaber den helt rigtige eksponering og styring af krogen.
Claw Connectoren er i princippet blot en bøjet hook-extension af metaltråd, der – på grund af øjernes vinkling – giver 100 % styring på krogens orientering i vandet, så der opnås maksimal penetration og dybde på kroggrebet (se fotos nedenfor). Krogen er monteret ultra simpelt i en spring-ring, hvorved selve krogmontagen er noget alle kan finde ud af. Bøjningen gør, at krogen kommer godt ned bag kæben, hvor den lettere for fat – og kurven på metaltråden minimerer risikoen for brækstangseffekt. Denne montage vil afhængig af de kroge du monterer og hvad du sammenligner med – forøge landingsraten med 50-70 %. Og det er uanset, om du fisker efter ørred i eller regnbueørred. Metoden virker på samme måde også til andre rovfisk som fx laks og gedde.
Landingsraten er altså nogenlunde den samme, som du allerede kan opnå med Release Connector, men forskellen er, at Claw Connector er mere ”idiotsikker” – samtidig med, at man kommer uden om alle de ulemper, som er nævnt ovenfor. Selvom man også kan komme til at vende krogen forkert i en Claw Connector, ja så er fejlen her ikke nær så fatal, da en forkert vendt krog har en markant større negativ effekt på landingsraten, hvis krogen er semi-fikseret som på en Release Connector.
Claw Connector vs Release Connector
En Claw Connector og en Release Connector giver nogenlunde samme landingsrate, men i modsætning til Release Connectoren, så er en Claw Connector nærmest uopslidelig. Det betyder, at hvis du har Claw Connectors på dine blink, så kan de mere eller mindre blive siddende der – og virke perfekt – til den dag du går på ørredpension.
Netop fordi Claw Connectoren er monteret løst i en spring-ring, er lavet af metal og kan belastes med en tungstens perle, imiterer den til perfektion, den måde som den oprindelige, løst hængslede, tunge og store krog påvirker blinkets originale gang. Eller sagt på en anden måde – din Claw Connector ikke blot vejer det samme som den originale krog – dens bevægelse og tyngepunkt er også næsten identisk med originalen. Det betyder, at selv de mindste ørred blink og spinnere vil få en helt perfekt gang, som er identisk med originalen.
Ligegyldigt hvilke krogstørrelser man bruger, så vil Claw Connectoren forbedre krogens eksponering og dermed krogning samt kroggrebet. Det betyder, at du eksempelvis sagtens kan anvende en str. 10-6 krog på din Claw Connector, hvis det er det, du foretrækker. Men – når det er sagt, så vil du under de fleste normale omstændigheder opnå den højeste landingsrate under ørredfiskeri ved at bruge markant mindre kroge end på originalmontagen. Til både ørred og regnbue fås den maksimale landingsrate på fx blink normalt med en str. 12 trekrog – fx Owner ST 36 BC X.
Og sidst, men ikke mindst: Netop fordi Claw Connectoren kan monteres i en springring, kan den også bruges på helt almindelige pladblink, spinnere eller woblere, hvilket er et meget stort plus.
Når det er sagt, så kan man ikke sige at Claw Connectoren erstatter Release Connectoren – eller omvendt. De har hver især ders fordele. Eksempelvis har man ikke brug for en speciel springringstang, når man skal montere en Release Connector. Det har man, når en Claw Connector skal monteres – eller når krogen skal skiftes. Men – i modsætning til Release Connectoren, så kan Claw Connectoren som nævnt bruges på samtlige typer og størrelser af kunstagn – og ikke blot gennemløbere som Release Connectoren. I sidste ende er valget mellem de to typer af connectors et spørgsmål om personlig smag, samt hvilken kunstagn man foretrækker at bruge.
To typer af Claw Connectors
Der findes to typer af Claw Connectors, som er lavet til henholdsvis vandrette og lodrette montageøjer på agnen. Den første, hvor de to øjer står vinkelret på hinanden (yderst tv og th på foto øverst) anvendes især til pladeblink, men kan også anvendes til fx spinnere. Den anden type (i midten på foto øverst), hvor øjerne ligger i samme plan er primært fremstillet til brug på gennemløbsblink samt woblere og andre hardbaits med lodrette montageøjer. Normalt anvendes den type af trekroge, der kaldes Y-trekroge til Claw Connectors – fx kroge som Owner ST 36 BC X. Men – den type af trekroge, der kaldes T-trekroge, hvor øjet vender anderledes end på Y-trekroge, kan også anvendes, hvis man vinkler øjerne på connectoren, så kun én gren peger fremad. Alt dette er vist grundigt i en video, som udkommer om et par dage på Fisk & Fris YouTube kanal.
På Claw Connectoren til pladeblink og spinnere monteres connectoren med en helt almindelig spring-ring i det bagerste øje. Og hvis der i forvejen sidder en springring med en krog her – så afmonterer man bare krogen, og sætter Claw Connectoren i spring-ringen. Lettere bliver det ikke. På woblere og andre hardbaits bruges samme simple teknik.
Fisker du med gennemløber anvendes en Claw Connector, hvor der i det øverste øje sidder en oval teardrop solid-ring, som monteres i et specielt bead, der er lavet til formålet. Dette Claw Connector In-line Bead fastholder Claw Connectoren i den optimale vinkel – samtidig med, at den beskytter knuden og giver blinket den rette rotation.
At fiske med Claw Connectors er altså ikke sværere end at fiske normalt – det er bare lidt anderledes. Du kan købe et Claw Connector Kit, der indeholder samtlige materialer og rig-bits til at lave dine egne Claw Connectors her. Og – vil du med samme sæt også have alle de redskaber, der skal bruges til at lave dine Claw Connectors, så kan du købe et Claw Connector Kit with tools i sættet her. De enkelte dele kan også købes løst her. Redskaberne til at fremstille dine connectors kan også købes løst her, hvis du har nogle af dem i forvejen.
DU KAN SE EN VIDEO MED, HVORDAN MAN LAVER EN CLAW CONNECTOR HER.
Sådan laver du en Claw Connector
Kom godt i gang med dit Claw Connector fiskeri
For at få bedst mulig krogning med din Claw Connector, er det vigtigt, at du vender og monterer den rigtigt, så den konvekse bue på connectoren peger bagud – samtidig med, at én gren på krogen peger fremad og to tilbage, som vist på billederne. På plade- og trådblink skal Claw Connectoren vendes, så den peger nedad, når blinkets konvekse side – hold vandret – buer nedad.
Du kan læse meget mere om Claw Connectors i min bog Geddefeber, som kan købes i alle landets grejhandlere samt signeret her. Princippet bag Claw Connectoren er det samme for gedde, som det er til havørred og laks – blot med den forskel, at der anvendes større kroge til gedder og lidt større kroge i 2X wire til laks.
I næste uge publicerer vi en video på fiskogfri.dk, hvor du kan se, hvordan man laver en Claw Connector.