Hvad gør du, når du vil fiske med flue eller microkunstagn, men forholdene umuliggør fluestang eller bombarda? Eller når du fisker med let grej i krystalklart vand, hvor en bombarda bare går hen og bliver alt for klodset? Svaret er at fiske med krystalklare gennemløbsglaslodder – vetrino’er –, der kaster bedre, giver en mere elegant præsentation – og muliggør hurtigere indspinning uden at flåddet/belastningen presses op i overfladen.
Af Jens Bursell
DET HØJE GRÆS langs åen er stadig gennemblødt af dug, da jeg forsigtigt baner mig vej langs den lille å. Det er ikke første gang jeg er her – og fiskene har derfor efterhånden set alt, hvad blinkæsken byder på af hardware – lige fra blink, spinnere og woblere til softbaits. Aber dann haben wir anderen Methoden..
Langs åen er der godt med buske og træer – og da vi er et stykke henne på sæsonen står skræpper, urter og siv så højt, at de rager et godt stykke ud over den lille å. Ingen fisker med flue her – og det er der helt sikkert en grund til: Selv for en habil kaster vil det være pløk umuligt at dække mere end et par procent af de gode pladser, som det blot én meter brede vandløb byder på. Men lige præcis en flue har de sky bækørreder endnu ikke smagt, så der er derfor al mulig grund til at tænke i nye baner.
Perle og flue – glasklart hit til bækørreden
Jeg har derfor trådet en glasperle på et par gram direkte på min fluorocarbon line og placeret et justerbart flådstop under det, så jeg kan justere forfangsslængden alt efter forholdene. Lige her, hvor jeg fisker, er åen så smal, at et 30-40 centimeter langt forfang er noget nær det maksimale, det er muligt at bruge, hvis fluen skal lande med tilstrækkelig præcision langs de kanter og render, hvor fiskene plejer at stå.
DEN LILLE GLASPERLE er forbavsende let at kaste med, og med lidt øvelse går det fint at placere fluen lige der, hvor jeg vil have den – både med under- og overhåndskast.
Efter en halv times tid kommer jeg frem til en super klassisk standplads, hvor et dybt hurtigt stryg passerer og underminerer en græstue lige i indgangen til et dybt sving.
Med et blødt underhåndskast svinger jeg taklet hen over tuen, så tafsen med fluen lander perfekt 45 grader opstrøms. Glasperlen synker lynhurtigt i det samme forfanget svinger perfekt ind under den udhængende tue og sekundet efter farer en flot bækørred ud af sit skjul og snapper den provokerende lille orange flue, så det giver et voldsomt ryk i den lette, korte bækørredstang.
FISKEN pisker opstrøms, og det er med at holde godt fast, da den med hidsige ryk prøver at bore sig ind under nogle vandranunkler 10 meter længere oppe. Til alt held får jeg presset den fri, og et øjeblik efter må jeg holde stangen helt op i strakt arm, og hjule alt hvad jeg kan på hjulet for at undgå slap line, da fisken suser nedstrøms i eksprestempo. Lidt længere nede stopper den midt ude i strømmen og borer dybt, mens den dunker hovedet fra side til side, men til alt helt sidder krogen perfekt.
Der går ikke længen inden fisken er træt og kort efter kan jeg lande en smuk bækørred på omkring halvandet kilo. Fisken, som jeg har fanget før, lod sig friste af sin nysgerrighed, og jeg kvitterer med en forsigtig genudsætning efter et hurtigt foto.
In-lineglaslodder – en spinfluemetode til alle laksefisk, hvor præsentationen er afgørende
IN-LINE-GLASLODDER og glasperler egner sig perfekt til fiskeri i de mindre åer efter bækørred, men har også et stort potentiale til spinflue efter både havørred og laks, under forhold, hvor en naturlig og elegant præsentation, kan være lige præcis det, der gør forskellen, når fx vandet er så klart, at det traditionelle lod, risikerer at skræmme fiskene.
Glasset har en massefylde på 2,3 gram/cm3. Det er således over dobbelt så tungt som vand – og næsten dobbelt så tungt som de plasttyper der bruges i bombardaflåd. Samtidig er glas noget lettere end de legeringer, der normalt benyttes til blyfri lodder, hvilket kan være en fordel, hvis man fx fisker spinflue ved at lade loddet bumpe med strømmen hen over bunden. Her vil det i mange tilfælde have den helt rigtige massefylde til at give et godt drev hen over bunden; tungt nok til at holde bunden, men let nok til at blive ført med strømmen – samtidig med at du nemmere undgår at skræmme sky fisk med loddet.
PUT AND TAKE FISKERI er også en situation, hvor du kan få god nytte af in-line glaslodder, men især når der skal fiskes enten dybt – og
eller hurtigt. De hurtigtsynkende bombardaer er nemlig normalt ikke gennemsigtige, og vil du have den perfekte præsentation på lidt større dybde, er det derfor oplagt at overveje et glaslod i stedet for bombarda.
P & T ørrederne skal ofte have serveret agnen ultra langsomt, og når de er i det humør, egner de visuelt elegante lodder sig bedst til indtagning med fx neutralt afbalancerede eller flydende fluer, som svæver lige over bunden – mens det usynlige lod trækkes langsomt hen over bunden. Så kan man lave indtagning lige så langsomt det skal være, og til dette vil de glasklare in-line lodder under langt de fleste forhold være helt perfekte. Skal der fiskes super langsomt i overfladen og midtvandet, er in-linerne af glas dog ikke det rette valg, da man let kommer til at fiske for dybt ved ultra langsom indspinning.
Der vil dog også være dage, hvor fisken vil have agnen serveret så hurtigt, at det passer fint til den optimale synke- og indspinningshastighed på vetrino’en – og hvor vil man kunne fange godt på lodderne – også når de fiskes frit gennem vandsøjlen
Det fede ved in-line glaslodderne frem for bombarda’er er, at hvis man takler dem op på den rette måde, er de så tilpas meget mere usynlige for fiskene, at man tillade sig at bruge kortere takler på fx 1-2 meters længde uden, at det går ud over hugraten. Dette kombineret med at de pga den højere massefylde er mindre og mere kompakte gør, at man kan bruge lidt kortere og lettere stænger, hvilket er en befrielse, hvis man er typen der bliver lidt træt af at gå og fiske med lange, tunge stænger.
Teknik til montering af glasperler og in-lineglaslodder
MONTERINGEN af glasperler og in-lineglaslodder kan ske på flere forskellige måder. Når man nu vælger at fiske med gennemsigtigt glas, er det oplagt at gå linen ud og gå efter den visuelt mest perfekte præsentation af taklet
Lodderne fiskes glidende på hovedlinen over taklet, som grundlæggende kan være konstrueret på to måder:
1) Taklet er en direkte forlængelse af hovedlinen, hvor der blot monteres et semi-fikseret stop – eksempelvis et flådstop eller en powergum stopknude lige under loddet (se side 81). Fordelen ved dette er dels, at man kan justere takellængden efter forholdene, og dels at det næppe bliver mere elegant visuelt. Denne optakling er perfekt, hvis man fisker med tynd nylon eller fluorocarbon line. Når der kun er én bærende knude, nemlig den som fluen eller microblinket er bundet med, opnås nemlig større brudstyrke, hvilket kan være nødvendigt, hvis man fisker med fx 0,20 mm monofil efter større fisk.
2) Forfanget sammenføjes med hovedlinen via en lille svejset stålring – også kaldet rig-ring (th). Skal det være super gennemført med gennemsigtigheden – kan du vælge at bruge en gennemsigtig svirlvel fluorocarbon som fx Invisa Swivel (nedenfor). En normal svirvel kan selvfølgelig også bruges, men så ryger noget af pointen med at lave den perfekte »usynlige præsentation«.
Eftersom de fleste in-lineglaslodder vejer under 10 gram, så er det ikke nødvendigt med gummiperle til at beskytte knuden. Er du typen, der ikke mener, du kan undvære en sådan, kan du evt. bruge et lille lyst silikone hookbead, af den type som bruges til karpefiskeri, til at beskytte knuden.
Ulempen ved den faste sammenføjning til hovedlinen, er at man ikke kan justere takellængden på samme måde, som når loddet hviler på et semi-fikseret stop, der sidder fast nok til ikke at bevæge sig under kastet, men samtidig løst nok til at man kan skubbe det op og ned ad linen. Desuden er der tre knuder i stedet for én, hvilket er en ulempe rent brudstyrkemæssigt, hvis du fisker med tynde forfang og nylonhovedline. Med en stærk fletline som hovedline – kombineret med forfang over 0,25 er dette dog ikke nødvendigvis et problem selv med større fisk.
KASTETEKNIKKEN afhænger lidt af, hvor langt takel man vælger at bruge. Til de helt korte takler på en meters penge eller derunder kaster man som med normalt spinnegrej, men er taklerne lidt længere, kan det ofte svare sig at kaste med et langsomt og jævnt accelererende sving. For hurtigt accelererende kast giver nemlig præcis som under bombardafiskeri mere kludder. Ofte vil du få mest styr over kastene ved at tage fluen i hånden inden kastet. Herefter slipper du fluen, mens du svinger stangen bagover og tager venstre hånd på baghåndtaget, lige inden du starter fremkastet med en rolig og jævnt accelererende bevægelse.
Brems taklet et splitsekund inden det rammer overfladen, så det strækker sig ud uden at gå i kludder. Med lidt øvelse lærer du hurtigt at kaste perfekt med glaslodderne, og der ligger mange spændende timer forude med det ultra lette grej.
In-line glaslodder til P&T-ørreder er oprindeligt et italiensk fænomen – og her kaldes glasvægtene Vetrino’er. Metoden har siden hen spredt sig over hele Europa – og er nu så småt på vej til det skandinaviske ørrredfiskeri. Metoden er med de lidt tungere glasvægter oplagte – ikke blot til fluer, men også til de allermindste microblink og woblere.