I den kommende tid topper makrelfiskeriet i Danmark. Her får du to effektive og underholdende metoder, uanset om du er til medefiskeri eller fluefiskeri, samt et tip der i den grad kan forøge dine fangster: Med en chumpose hængende ud over siden af båden, kommer makrellerne nemlig direkte til dig.

Af Gordon P. Henriksen

Foto-B

Gordon P. Henriksen med morgens første fluemakrel. Det skulle vise sig at fisken var en ny officiel Danmarks-rekord

SOLEN ER LIGE VED AT TAGE FAT, da vi mødes i Rungsted Havn på en smuk august morgen. Jesper Larsen får hurtigt smidt sin båd, Ocean Seeker i vandet. Den bliver læsset med stænger til medefiskeri efter makreller, men jeg får da også lige sneget en fluestang ombord. Jesper har også en kæmpe spand med fiskerester og sild med. Vi har nemlig en plan om at lokke makrellerne til os, i stedet for at bruge vores tid på at jagte dem. Efter ca. 20 minutters sejlads smider vi anker på 17 meter vand på Nordvestrevet lige nord for Ven. – Strømmen ser fin ud, og de var her i går – så mon ikke også de er her nu, smiler Jesper. Jesper er en dygtig og alsidig lystfisker, og det er ikke så få årlige ture det bliver til i Ocean Seeker. Som så mange andre lystfiskere nyder han at følge årets gang og ændre sit fiskeri efter hvilke arter det er sæson for, men han er heller ikke bleg for at opsøge nye pladser, arter og ikke mindst metoder. Der er ingen tvivl om, at Øresund er hans hjemmebane, og for mig er det en kæmpe fornøjelse at komme med ombord hos en hyggelig og rar fisker, som også ved, hvor og hvordan makrellerne skal fanges.

Chum – forfodring til makrelbonanza

Forfatterens favoritflue, Clouser Minnow, viste sig selvfølgelig også at være en suveræn flue til makrel. Prøv gerne den grøn/hvide version som her.

Forfatterens favoritflue, Clouser Minnow, viste sig selvfølgelig også at være en suveræn flue til makrel. Prøv gerne den grøn/hvide version som her.

JESPER smider tre stænger ud med flåd og en sildestrimmel mellem 2 og 6 meter under flåddet monteret på to små trekroge. Jeg følger trop og smider et lignende set-up ud i min side. Derefter går han i gang med et lille projekt, som skulle vise sig at have altafgørende betydning for dagens udfald. Jesper smider nemlig en stor portion sild op i en spand og begynder at smadre dem til plukfisk med en lille kølle, hvorefter han smider snasket i en netpose, der ryger ud over siden i et tov. Dette skal fungere som lokkemad, chum eller rubby dubby, som det også kaldes. Vi kan se skæl og små fiskestykker drysse ud af posen, mens et lille spor af fiskeolie spreder sig med strømmen. – Det burde lokke dem til, fastslår han. Og han har tydeligvis ret, for inden længe forsvinder et af Jespers flåd, og han kan fighte en fin makrel, som viser sig at være lige på den rigtige side af kiloet. – Den skal nok gøre sig godt i røgeovnen, smiler Jesper og smider den ned i køleboksen sammen med et par køleelementer. Så er det pludselig min tur. Mit flåd forvinder, og allerede i modhugget bliver jeg mindet om, hvorfor jeg elsker makrelfiskeri så højt. En ting er, at de smager fantastisk på grillen eller i røgeovnen, men de giver også en helt forrygende fight. Sådan kører det en lille times tid, hvor vi begge har flere fine makreller, der må en tur i køledisken.

Tropestemning, da fluestangen svinges

Jesper moser gamle sild til smadder. De skal i en netpose og ud over siden for at lokke makrellerne til.

Jesper moser gamle sild til smadder. De skal i en netpose og ud over siden for at lokke makrellerne til.

En gang i mellem, råber jeg i bedste bankostil – Ryst posen – og Jesper hiver lidt i snoren med sildechum, så duften rigtig spreder sig. Denne gang ser jeg tre fire makreller, der cirkler om posen, og så kan jeg ikke klare fristelsen mere. Nu skal fluestangen rigges til. Jesper kigger meget nysgerrigt på projektet. Han har bestemt prøvet det meste fiskeri, men det er vist første gang, at en fisker rigger en fluestang til og begynder at kaste ud i det blå i midten af Øresund på 17 meter vand. Havet virker da også stort i forhold til min lille flue, og havde vi bare drevet rundt på må og få, havde jeg da også været lidt bekymret om mine chancer. Men nu ved jeg de er i området, og at de er sultne.

Jesper Larsen har i den grad styr på makrellerne og her lander han endnu en af slagsen.

Jesper Larsen har i den grad styr på makrellerne og her lander han endnu en af slagsen.

MENS JEG KLARGØR FLUESTANGEN og tager første kast, kan jeg ikke lade vær med at mindes gode tider i Baja, Mexico, hvor jeg fangede 5-8 kilos bonito tun på fluegrej, efter vi havde lokket dem til båden med chum i form af levende sardiner. Selvfølgelig er Øresund og Cortez Havet ikke helt det samme… – Men det minder faktisk mere om det, end man skulle tro.

Jeg benytter også en nedskaleret version af mit tropefiskeri, med en Clouser Minnow flue på et kort forfang og den hurtigst synkende line jeg kunne få fingrene i. Et godt langt kast – tæl til ti, mens den synker, og så er det bare med at hive den ind så hurtigt som muligt. Tunene i troperne huggede kun når deres jagtinstinkter blev stimuleret, og der skulle fuld fart på fluen – og det samme gør sig vist gældende her. Jesper fanger to pæne makreller mere, uden at jeg mærker noget som helst på fluen. Men lidt stædig er man vel, og jeg fortsætter med fluefiskeriet. Så er den der pludselig. Klasse seks stangen krøller helt sammen, og jeg er pludselig i baglinen! Puha det er længe siden jeg har hilst på den, og det er et kærkomment gensyn. Stangen er den samme jeg bruger til mit kystfiskeri samt P&T, men jeg kan garantere for, at den aldrig har været så hårdt spændt for som nu. Efter lidt tid, får jeg fisken ind og vi kan nette en fin makrel, som vi efterfølgende vejer til 790 gram. Ikke en kæmpe fisk, men en imponerende fight på fluegrejet. Jesper havde sine tvivl, og er vist også lidt imponeret over at det lykkedes med fluegrejet.

 

Hobie Outback fiskekajakker.dk

 

NU KOMMER DER FOR ALVOR gang i den. Jesper fanger flere fine. Jeg kan ikke helt følge med i antal og størrelse med fluestangen, men nogle gange kan jeg se tre fire makreller kommer susende bag fluen i en vild jagt. I et tilfælde ser jeg endda makrellen inhalere fluen, lidt foran stangspidsen. Det her er noget af det mest intense fluefiskeri jeg har dyrket herhjemme, og det er bestemt ikke sidste gang jeg taget fluestangen og en chumpose med på havet!

Hygge efter heftigt makrelfiskeri

KAFFEPAUSER skal der også være tid til, og imens bliver Jesper afbrudt af hug flere gange. Jeg beslutter at prøve endnu et sjovt eksperiment inspireret af mit fiskeri i troperne. Jeg tager en lille cirkelkrog str. 2 og sætter en sildestrimmel på og smider den ud, uden belastning eller flåd. Den skal bare synke og drive med strømmen, som en naturlig del af det chum­spor vi har lagt. Stangen sætter jeg i en holder med løs bremse. Halvt inde i min chokoladebolle, bøjer stangen sammen. Cirkelkrogen gør, at fisken kroger sig selv, og det er sjovt at fight makrellen på den lette vertikalstang. Endnu en fin makrel ryger i køleboksen, og nu kan jeg spise resten af min basse.

Et net er en stor hjælp når makrellerne skal løftes ombord, og de kun hænger i et tyndt flueforfang.

Et net er en stor hjælp når makrellerne skal løftes ombord, og de kun hænger i et tyndt flueforfang.

Snakken falder ind på, hvor stor Danmarksrekorden for fluefanget makrel er, og i disse tider er det jo ikke svært at tage sin Iphone og slå op på fiskerekorder.dk. Det vise sig, at den er på under 700 gram, så min makrel er dermed en ny Danmarksrekord, hvilket ikke just gør stemningen dårligere. Der er sikkert taget større makreller på fluestang, men de er ikke indberettet, så kan jeg jo lige så godt indberette min. Jeg håber sådan set en anden indmelder en der er større, så jeg har en grund til at arbejde mod en ny rekord..

Kl. 12 beslutter vi at sejle ind, da vi har fået rigeligt med både fisk og oplevelser. 44 makreller med tre over kiloet op til 1350 gram er det blevet til, hvoraf 14 af dem var taget på fluegrejet. Sikke en dag!

Bemærk Jespers makrel takel som består af to små trekroge og en lang sildestrimmel.

Bemærk Jespers makrel takel som består af to små trekroge og en lang sildestrimmel.

JESPERS MAKRELTAKEL: Jesper benytter et flåd og flådstop, sætter et blyfrit gennemløbslod ca. to til seks meter under flåddet. Her monteres der et lille flourocarbon forfang i ca 0,40 mm og to trekroge i str. 4,6 eller 8. Silden skæres i ca. 5-8 centimeter lange strimler, som giver agnen fint liv i vandet.

FLUEFISKERI EFTER MAKREL: Mit makrel setup og metode er inspireret af fluefiskeri efter forskellige tunarter i troperne. Clouser Minnow samt en Epoxy Flashflue, virker i troperne og tilsyneladende også glimrende til makrellerne. Pink og hvid eller chartreuse og hvid kan være gode farver. Jeg benytter en klasse seks stang og en Rio Deep Sea 200 grains, som synker hurtigt og passer fint til en klasse 6 stang. Den kan være svær at få fingrene i i Danmark og Rios Outbound Short sinking er også en rigtig fed line til denne type fiskeri. Den tunge klump giver nogle lange kast uden for mange blindkast. Husk fuld fart på fluen. Modhugget giver sig selv og makrellerne skal nok få din klasse 6 stang til at krølle helt sammen. Bo Lokkema I USA hedder det chum og i England kalder de det for Rubby Dubby, men uanset hvad du kalder det er det altså bare noget der lokker makrellerne til. I supermarkederne i Florida kan man bare købe to kilos blokke med frossen fiskemos, som langsomt tør op i vandet og frigør duftstofferne løbende. Så nemt er det desværre ikke i Danmark og man må derfor fange eller på anden måde få fat i nogle fisk eller fiskerester og selv mose dem til chum. Fede fisk såsom sild, makrel og ørred gør sig bedst, og mindre fisk er klart de nemmeste at mose. Jesper har altid et par portioner sild i fryseren som han bruger til chum. Et fintmasket ålenet eller pose fungerer fint, og det kan være en fordel at hænge posen lige ved bådsiden, så bølgerne er med til at ryste posen og frigøre fiskestykkerne

Danmarksrekorder

Rekordkomiteen har ansvaret for de officielle danske fiskerekorder, og fanger du en potentiel rekordfisk, skal du udfylde deres rekordformular samt indsende fotos med målbånd, og evt. sende din vægt til test. Der findes 90 arter på listen pt, og hver art har både en gældende Danmarks rekord smat lineklasser rekorder og en fluefanget rekord. Danmarksrekorden for makrel er 2,440 kilo og taget af Holger Petersen i Øresund den 11. oktober 1996. Du kan se mere på www.fiskerekorder.dk

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This