Er du til stålblanke overspringere i den flotteste kondition, betagende natur og periodisk bonanzafiskeri? Gotland har det hele og lidt til. Læs videre og få inspiration til dit næste kysteventyr samt et par fifs fra de lokale eksperter Joakim Lyander og Kenny Cronhamn.
Af Andreas Aggerlund

Pladsvariationen på Gotland er enorm. Her finder du alt fra klippekyst til sandstrand eller i klintekyster som her.
EN KNUGENDE FORNEMMELSE breder sig maven, da jeg mandag morgen tjekker ind på facebook, og ser at drengene fra Gotland har fået to 70+ centimeters mere. Fem havørreder over 70 centimeter på en uge er mere end min havørredpsykose kan tåle, og jeg ringer straks til min faste gotlandsmakker. – Det er jo uhørt, er det første David Thormar, som tydeligvis også har været på facebook, siger, da han tager telefonen. Vi rydder omgående kalenderen og planlægger en tur den kommende weekend.
Vi har kørt op gennem Sverige det meste af natten, og det føles som om, at vi kun lige har lukket øjnene, da kaptajnen ønsker os velkommen til Gotland over færgens højtaleranlæg. David gnider øjnene, mens jeg søvndrukkent griber telefonen og ringer til min gode gamle ven Kenny Cronhamn. – Så er vi her… skal vi fiske? – Vi har været ude hele morgenen, men vandet omkring Visby er alt for farvet, lyder svaret. – Vi henter jer på havnen, så tager vi den derfra.
På havnen har vi et glædeligt gensyn med vores gotlandske fiskekammerater Kenny Cronhamn og Joakim Lyander – to enormt dygtige havørredfiskere vi har haft mange gode fiskeoplevelser med. Vi beslutter hurtigt at køre godt 100 kilometer nordover for at finde noget fiskbart vand.
KENNY ÅBNER BALLET for næsen af os andre. Med et præcist kast mod en »ensom« sten siger han, at han dagen forinden fik 13 fisk op til 65 centimeter netop der. To omgange på hjulet senere kroger han en ilter 50 centimeters fisk på sin Pattegrisfarvede Salty. – Det er bare en »spræl«, udbryder han smilende og slipper den, i hans øjne, lille fisk tilbage i det spritklare og rolige vand.
Med den nye info lander der kort efter tre kystagn mere i området, hvor fisken huggede, men det er Kenny, der endnu engang kan løfte stangen på en meget større fisk. – Den er stor, udbryder han mens et enormt haleror, der pisker vandet til skum 40 meter ude, bekræfter hans udsagn. Jeg når kun lige at finde kameraet frem for at dokumentere fangsten, da hans line bliver slap. – Hva? Linen knækkede, nærmest skriger Kenny med et islæt af forundring og fortvivlelse i stemmen.

JOAKIM LYANDER er født og opvokset på Gotland, hvor han i sin spæde fiskekarriere gjorde livet surt for fiskene i diverse søer og ved Visbys havneanlæg. I en alder af 15 begyndte Jocke at jage øens havørreder og de har ikke fået fred siden. Til daglig arbejder Jocke som personlig assistent – et intenst job med lange vagter. De lange vagter betyder dog også, at han har lange perioder med fri… fiskefri.
Jocke har adopteret det danske havørredsetup med tunge gennemløbere og enkeltkrog. Et koncept han har haft stor succes med de seneste år. På toppen over Jockes favoritagn finder vi D360 i skrappe farver – en livlig og let agn som Jocke fiske over Gotlands lave pallkanter.
Jocke er en del af Westins Pro Team, og han bruger som sagt meget tid ved vandet, og det bliver til mange fisk. I 2014 landede Jocke mere end 50 havørreder over 60 centimeter, hvoraf størstedelen var blanke! Disse tal taler både om Jockes fiskekundskaber, men så sandelig også Gotlands havørredpotentiale.
Jocke driver desuden bloggen www.seatroutgotland.se, hvor du kan læse om hans fiskeri samt finde kontaktoplysninger, hvis du skulle være interesseret i en guidet tur.
Selvom der sikkert er flere gode fisk på pladsen, fanger vi kun lidt småfisk og beslutter os for at finde nogle lettere forhold med vind på og farve i vandet. Valget falder på en klintekyst, der mest af alt minder om Stevns. Godt ser det ud og der går da heller ikke længe, før Joakim, Kenney og David simultant står med fast fisk, alt imens jeg løber grinende rundt med kameraet. David og Kenny kan hurtigt genudsætte en halvmeterfisk hver, mens Joakim eller Jocke som venner kalder ham, afliver en dybt kroget fisk på lidt over 60 centimeter. – Så er aftensmaden klaret, smiler han og lægger den sølvglinsende fisk på en sten.
Vi fortsætter fiskeriet ned langs kysten og fanger en håndfuld – efter danske standardarder, fine fisk. Både Kenny og David har seriøse følgere, der desværre ikke hugger. Dagen ebber ud og vi kører hjem til Jocke for at spise og få nogle tiltrængte timer i køjen. Kenny skal desværre på arbejde resten af weekenden, så ham ser vi ikke mere til, men han når dog at hjælpe med pladsvalget til næste dag.
DEN FROSTKLARE VINTERSOL titter frem bag fyrtoppene, mens det maleriske gotlandske landskab suser forbi den gamle Opel Vectra. David var hurtigst, så jeg er fortrængt til bagsædet, hvor jeg sidder og blunder med min morgenkaffe. Jocke sidder bag rettet og fører os, uden brug af GPS, langs snørklede grusveje frem til dagens første spot. Et nøje udvalgt område som vores »guider« har udvalgt aftenen forinden.
Fremme ved pladsen kan vi konstatere, at Jocke og Kenny har ramt plet og valgt helt rigtigt. Den fineste kridtkant af farvet vand strækker sig, som tegnet med en lineal, ud fra en pynt. Nærmest klart vand på den ene side, og noget der minder om sødmælk på den anden. Vi skynder os at rigge til og iler til vandet. David brillierer med den første kontakt. En fisk på små 50 centimeter. Fisken får sin frihed, mens David pointerer, at den huggede helt inde under land. Vi træder et par skridt op ad stranden og fisker energisk videre med håbet om en større model.
Der går under 10 minutter, før den er gal igen, og David råber, at han har en stor. Jeg er imidlertid tvunget op i buskadset af den brandfarlige cocktail; stærk morgenkaffe og den svenske delikatesse snus. Jeg når først ned til David, da han er i færd med at håndlande en velproportioneret blankfisk på den gode side af 70 centimeter. Vi vil gerne have en madfisk, men vi kan på ingen måde spise en fisk i denne kaliber, så vi knipser en hurtig serie billeder af den overordentligt smukke overspringer, hvorefter den roligt svømmer videre – et smukt syn.

Jocke med en gotlandsk bombe. Selvom gennemsnitsstørrelsen på Gotland er fin, er en 75 centimeters blankfisk som denne ikke hverdagskost.
HIGH FIVE hele vejen rundt. – Så er vi sku i gang drenge, smiler David tilfreds. Vi er alle sikre på, at der er flere fisk at fange på den lovende plads og begynder stille at begive os ud i vandet for at afsøge den forførende kant mellem det farvede og klare vand. Vi får alle adskillige tilbud og nogle af dem virker lovende, men stik mod forventningerne formår ingen af os at lande flere fisk på pladsen, inden vi begiver os videre.
– VI VIL HA’ BØLGER, siger David og jeg i kor, da Jocke spørger, hvad vej vi skal køre. –Bølger skal i få, smiler han og starter bilen og triller nordover. Et kvarter senere kører vi på kystvejen langs et af de utallige hotte områder i det nordlige Gotland. – Ufff det ser godt ud, udbryder jeg begejstret fra bagsædet i håbet om at vi kan stoppe og fiske. – Bare vent, svarer Jocke uden at lette foden fra speederen. – Vi skal hele vejen op og have vinden rent ind.
Heldet er så absolut med os. Fremme ved dagens endestation, er vi vidner til det smukke syn med rullende bølger over pallkanten cirka 150 meter ude, samtidig med at den relativt høje vandstand har efterladt et kæmpemæssigt fiskbart område på indersiden af kanten.
Vi kæmper os så langt ud i havstokken det går for at komme på kastehold at pallkanten, og begynder fiskeriet. Der sker ikke meget den første time – kun et par forsigtige hug – men pludselig går det løs. Jeg får en 50 centimeters på et kast langs med kysten, og nærmest inden den er genudsat, bliver Jockes gennemløber bremset brat på langdistancen. Fisken står bumstille, og det eneste, der indikerer, at det ikke er bunden, er stangtoppens langsomme, seje dyk mod horisonten. Det er en rigtigt stor fisk – ingen tvivl om det. Men det hele står desværre kun på i ti sekunder, hvorefter Jocke slukøret står uden flekset klinge. Heldigvis er der allerede bud efter agnen få kast senere, og efter de svenske gloser at dømme, er det en fisk i samme kaliber.
Denne gang har enkeltkrogen fundet ordentligt fæste og Jocke kan fighte en torpedoformet overspringer på hele 75 centimeter ind til en håndlanding på det lave vand. Sikke en fisk og sikke et fiskeri. To fisk over 70 centimeter på samme dag, og der er endda stadig lidt fisketid tilbage. Med det hurtigt svindende lys i mente fotograferer vi hurtigt fisken og får sendt den retur.

KENNY CRONHAMN har fisket efter Gotlands havørreder siden 80erne. I sine tidlige år omkring Visby, hvor han cyklede ud til pladserne og som voksen over hele øen. Kenny har om nogen fanget mange store fisk og han kender øens pladser bedre end de fleste, hvilket også er årsagen til, at han gennem de sidste 8 år har været tilknyttet guideselvskabet www.fishyourdream.com – et firma der bl.a. tilbyder guidede fisketure på Gotland.
Kenny er ligesom Jocke på Westins Pro Team, hvor han bidrager med sin store havørredkundskaber. Kenny fisker hovedsageligt med kystwoblere og er især glad for Salty i store udgaver, som han med stor præcision fisker øens hotspots af med. Den relativt højtgående wobler kan fiskes langsomt og med dens svagt vuggende gang, har Kenny overlistet ikke så få trofæfisk.
Når Kenny ikke er på kysten tilbringer han tiden i Gotlands artsrige natur som amatørornitolog og fotograf.
– NU ER DET SKU MIN TUR, udbryder jeg til mine storfangende medfiskere, mens vi begiver os ud i havstokken. Som sagt så gjort. Efter ganske få kast har jeg fat i noget, der føles fornuftigt, og for enden af linen bryder en fisk i start tresserne overfladen. Den er desværre ikke helt samme størrelse som dagens andre topfisk, men det ville være uforskammet at være skuffet over sådan en fisk. Den fine blankfisk kommer udramatisk ind til fotografering og afkrogning, og jeg kan ånde lettet op over at være på tavlen med en fin fisk.
VERDENS MÅSKE BEDSTE KYSTFISKERI er noget at et postulat. Ikke desto mindre står jeg ved det og har ikke selv fisket mange områder, som har mere at byde på end netop Gotland. Du finder hverken verdensrekorder i størrelse eller antal, men gennemsnitsstørrelsen, kvaliteten på fiskene samt pladsvariationen langs de Gotlandske kyster vejer så rigeligt op for dette.
Der findes prima kystrevir næsten hele øen rundt, hvor havørreder med en fornem gennemsnitsstørrelse patruljerer. Fisk i størrelsesordnen 50-65 centimeter er hyppige, og større individer er ikke sjældenheder.
Den gotlandske natur er ligeså betagende smuk, som den er barsk, og den charmerende blanding af gamle vejrhærgede fiskerhytter og rå natur kommer bag på en, hver gang man runder et nyt hjørne. Selvom rejsen til Gotland er relativ lang og bekostelig er det en destination, jeg bare må besøge en gang eller to om året.
Rabat på broen
Fang store rabatter på Øresundsbron – få første årsabonnement på BroPas helt gratis.
Som Fisk & Fri abonnent sparer du 285 kr. Med BroPas kører du over Øresundsbron til halv pris – kun 158 kr. pr. tur.
Du kan endda slippe endnu billigere, hvis du kører hjem med den store fangst inden 6 timer. Så koster turen kun 100 kr. hver vej med SmutTursrabat*.
Bestil dit BroPas senest den 30. april 2015 på – www.oresundsbron.com/bropas – skriv »FISK« i feltet kampagnekode for at få rabatten.
Det med småt:
Tilbuddet gælder alle abonnenter af Fisk & Fri, der ikke har haft BroPas i husstanden indenfor de seneste 6 måneder. Priserne gælder for 2015 og for bil op til 6 meter.
*SmutTursrabatten gælder frem til den 31. maj 2015 på alle hverdage fra kl. 17, hele weekenden og på helligdage, når du kører retur inden for 6 timer efter din udrejse.
Pall
På Gotland og mange andre svenske østersøkyster foregår en stor del af fiskeriet over såkaldte pallkanter. Det er i alt sin enkelt flade klippeformationer som strækker sig ud i vandet, hvor de pludseligt brækker af til dybere vand. Når vinden står på, og der er røre i vandet, er netop disse kanter det helt rigtige sted at finde jagende havørreder, som mæsker sig i alverdens byttedyr i det oprørte vand.
Fiskeriet over pall er imidlertid også forbundet med en vis fare, da kanterne er bratte og dybdeforskellen ofte er stor. Desuden kan der være forræderiske understrømme samt sprækker i klippen. Fisker man i meget oprørt eller farvet vand bør vadning forgå yderst varsomt, da det i værste fald kan ende i en dødelig dukkert.
Fiskeri på Gotland
Gotland er enormt alsidig med hensyn til vind og vejr. Dels er det en ø, som giver nogle åbenlyse fordele, når man skal finde rette vindretning. Desuden er bundforholdene ret alsidige, når man skal finde den rette vandfarve. Kombinationen af vige med blød bund og klippekyststræk giver optimale muligheder for at finde de rigtige kanter, mellem klart og farvet vand, ligesom den store pladsvariation giver rig mulighed for at finde fiskevand med ret dybde i forhold til vandstand.
I princippet kan der fiskes på øen året rundt, men det er mest oplagt at besøge Gotland fra september til maj. Personligt fisker jeg helst deroppe i den koldeste tid, da gennemsnitsstørrelsen på de blanke er god her, men størstedelen af de besøgende lystfiskere kommer i marts, april og maj, hvor dagene er længere, fiskeriet er lettere og dagsfangsterne væsentligt højere.
De utallige fiskepladser på Gotland gør det rent faktisk svært at vælge. Som udefrakommende står man ofte med fornemmelsen af, at det hele ser godt ud, hvilket er årsagen til, at du seriøst bør overveje en guide de første dage, du besøger øen. Jeg kan stå inde for Joakim Lyander, men ved også at www.fishyourdream.com leverer varen.
Vil du prøve på egen hånd kan du finde nyttig information på www.fiskelandgotland.se.