Er du typen, der ikke kan få det stort nok? Så skal du helt sikkert prøve machofiskeriet efter de største gedder med gigantiske monsterbaits. Det kræver både mod og kræfter, men kan være metoden, som sikrer dig en af de helt store gedder. Især i efteråret har de store baits deres styrke. Vi har taget en snak med tre inkarnerede big bait gutter, som her hjælper dig i gang med XXL-agnene.

Af Gordon P. Henriksen

Allan Christiansen er ikke bange for at fiske med det tungeste grej og de helt store agn efter gedderne. Nogle vil måske mene at det tunge grej forringer fighten – men selve hugøjeblikket bliver faktisk mere intenst, fordi der er så direkte kontakt.

Allan Christiansen er ikke bange for at fiske med det tungeste grej og de helt store agn efter gedderne. Nogle vil måske mene at det tunge grej forringer fighten – men selve hugøjeblikket bliver faktisk mere intenst, fordi der er så direkte kontakt.

Jo større jo bedre, er et udtryk mange lystfiskere nok kan blive enige om – og især geddefiskerne hvor jagten på de helt store ma­dammer over meteren er i fokus. Men for en mindre gruppe geddefanatikere er det ikke kun fiskene, som jages, der er store – det er agnene, som bruges i den grad også. Der er nærmest ingen grænser for, hvor store agnene kan blive. Woblere på størrelse med en måls­hav­ørred, gigantiske flashspinnere og gummiål op mod en halv meters længde er standardagn for nogle af disse fiskere. Stængerne minder om kosteskafte, og hjulene ligner mere noget til havfiskeri end søfiskeri. Men der er mening bag galskaben, og XXL-fiskerne har rigeligt med store gedder på samvittigheden, som understreger, hvorfor de vælger disse monstrøse agn.

Jeg har ved flere lejligheder fisket med XXL-fanatikere og har bedt tre af dem fortælle hvorfor og hvordan de fisker de store agn. Og det er ingen hemmelighed, at jeg selv er blevet godt bidt af dette heavy duty fiskeri, som jeg er sikker på, at vi kun har set begyndelsen af i Danmark.

Hvis du vil fange store gedder, skal du ikke være bange for at eksperimentere med helt store kunstagn. Her er det en TripleD fra ERC og den nye Real Eel fra Savage Gear. Til sammenligning ligger et Abu Atom blink på 20 gram, som er et klassisk geddeagn fra en lidt anden tid og i en helt anden størrelse...

Hvis du vil fange store gedder, skal du ikke være bange for at eksperimentere med helt store kunstagn. Her er det en TripleD fra ERC og den nye Real Eel fra Savage Gear. Til sammenligning ligger et Abu Atom blink på 20 gram, som er et klassisk geddeagn fra en lidt anden tid og i en helt anden størrelse…

AMERIKANSKE OG CANADISKE MUSKIEFISKERE har i årevis brugt de kæmpestore agn i deres fiskeri, og det er uden tvivl her, at både inspirationen og ikke mindst grejet stammer fra. – For mit vedkommende startede det med jerkbaitfiskeri i 2004, fortæller Stefan Antoni Jensen. Efter at have set diverse DVD’er, youtubeklip og læst flere artikler om muskiefiskeri, blev jeg inspireret til at købe en St.Croix premier 6,3 fod med 224 gram i kastevægt, som jeg faldt over på en sommerferietur til Stockholm. – Der røg en håndfuld kæmpeagn med på de næste ture, og det følgende efterår blev der landet mange gode fisk på de store agn – og så var jeg solgt

Morten Edvars inspiration stammer ligeledes fra USA. – Jeg har altid kun fisket med flue eller kunstagn, og i mange år var min personlige rekord, en femkilos gedde, som huggede på et Dar­dev­le blink engang i firserne. Efter at jerkbait blev populært i Danmark, hoppede jeg også med på vognen, og i løbet af kun ganske få ture, fangede jeg en 13 kilos gedde på 127 centimeter. Ved at gå op i agnstørrelse bemærkede jeg, at størrelsen på gedderne fulgte med. Siden har både mine agn, og størrelsen på de gedder jeg fanger, forøget sig væsentligt.

XXL-agn til de store gedder har klare fordele

Allan Christiansen har fisket gedder i ca. 30 år med både levende og døde agn. – Når man trækker rundt med levende agn efter en båd, finder man hurtigt ud af, at en kæmpeagn fanger flere store gedder end en lille skalle. Derfra var der ikke langt til at tage skridtet over til de store kunstagn, forklarer han.

Fiskeriet med store agn vokser i popularitet i hele Europa. Både i Skandinavien såvel som længere sydpå.

Fiskeriet med store agn vokser i popularitet i hele Europa. Både i Skandinavien såvel som længere sydpå.

FORDELEN VED DE STORE AGN er åbenlyse. Den syner af mere, udsender større trykbølger og har en størrelse, der ville kunne mætte en stor fisk i lang tid. – Især under pelagisk trolling er det en fordel med store agn med masser af profil set nedefra og som størrelsesmæssigt ligner deres naturlige føde, fastslår Allan. – Kastefiskeriet med store agn er bare mere intensivt, og der er fuld kontakt med fiskene lige fra hug til landing, grundet de stivere stænger med god rygrad, tilføjer Stefan og Morten er helt enig: – Jeg elsker kastefiskeriet med de store plastagn, pga. selve fun-faktoren, tilføjer han. – Ved at gå op i stanglængde, kastevægt, og agn­størrelse, bliver det hele en slags geddefiskeri på steroider. De lange og stive stænger vi bruger til de store plastagn gør, at geddens hug mærkes helt ned i underbukserne – ja, stangen nærmest rives ud af hånden på en. Dette er efterhånden blevet min heroin, og selv om fighten med gedderne er kortere på det tunge grej, er den nu også voldsommere og mere intens, fastslår Morten. Alle tre fiskere genudsætter samtlige gedde og er enige om, at det tunge grej er mere skånsomt for gedderne, da de hurtigere bliver udtrættet og sat fri.

Efterår og tidlig vinter – tid til at gedderne serveres XXL

Foto-I– Jeg er egentlig ikke mere vild med at fiske med store agn, end jeg er med at bruge små agn, men de giver tit nogle kort på hånden, jeg nødigt vil undvære, forklarer Allan. Især i efterårsmånederne er de uovertrufne, hvor gedder i alle størrelser kaster sig grådigt over store agn. Og igen – i forår og sommer vil jeg nødigt undvære mine XXL-agn. Stefan bekræfter disse erfaringer. – Den bedste tid til de helt store agn er klart september-december. I september kan der opleves et suverænt fiskeri over og omkring grunde samt ved åudløb i større søer. De små agn er efter min mening klart de store agn overlegne lige op til legen, hvor de jo nok har andre ting i hovedet, og derfor gerne tager en lille snack i stedet for en stor agn. I maj hvor fiskeriet igen starter, kan de små agn også være gode – i hvert fald til at starte med, men man kan med held godt gå op i størrelse lidt inde i måneden.

DE STORE AGN er et imponerende syn, og man er ikke et sekund i tvivl om at disse gutter jagter de helt store gedder, når først man har taget et kig i deres grejkasser. Mange vil måske betragte almindelige jerkbaits på 15 centimeter som store agn, men for disse gutter hører de snarere under kategorien medium. Den klare favorit som går igen hos alle tre XXL-drenge, er de helt store gummidyr. Gummishads-fisket med stingerkroge og et jighoved er populære, men Bull Dawgs, eller Bullere, som de indviede kalder dem, er ikke til at komme uden om. Magnum modellen vejer 220 gram er 40 centimeter lang. Derudover findes der flere lignende åleagtige gummiagn såsom Curly Sue, Super D og Double Dawg. Også Savage Gears helt store nyhed for 2012, den 40 centimeter Real Eel, viser, at de danske udviklere tror på, at de store gummidyr bliver mere populære i fremtiden. Fisk & Fri kan også bekræfte rygterne om en endnu større Alien Eel på 40 centimeter og 220 gram, som er på vej til det danske marked

Grejet til det helt tunge spinnefiskeri med geddeagn i maksstørrelse

Her ses de store Double Dawgs samt Bull Dawgs fra Musky Innovations. Bemærk Stefans rigning med løs krogmontering og pærebly.

Her ses de store Double Dawgs samt Bull Dawgs fra Musky Innovations. Bemærk Stefans rigning med løs krogmontering og pærebly.

– Det er nu svært at fiske en Bull­dawg forkert, forklarer Morten og fortsætter. – Jeg bruger nu ofte teknikken ripping, hvor agnen rives ind i hidsige ryk. Dette er særligt effektivt i søer, hvor der trolles meget, da gedderne nu bliver præsenteret for en stor agn, med et mere varieret bevægelsesmønster

Pounderen er en Bull Dawg på 466 gram, og her taler vi altså om et gummidyr til kastefiskeri, der vejer det samme som de tungeste havpirke! Den er kun for de allerhårdeste bigbait fiskere. En af Mortens kammerater, og brugere på Mortens geddeforum, esoxhunt.dk, Florian Berger, har taget flere grove tyske gedder op til 20 kilo på denne model, og det har i den grad inspireret Morten til at klø på med Pounderen – trods det hårde arbejde, det er at fiske med den..

Woblerne i gutternes grejkasser er igen amerikanske modeller såsom Grandma, Jake, Believer og TripleD. De fås i de store størrelser op til 30 centimeter. På det danske marked er Westins Gädde på 23 centimeter til at få fat i. De fleste af Allans woblere er hjemmelavede. Allan er nemlig også kendt som Jerksnedkeren og producerer håndlavede jerkbaits, tailbaits og store woblere, og bl.a. hans 35 centimeter lange Hercules er blevet populær blandt de svenske fiskere, som ikke er helt så tilbageholdende som danskerne, når det kommer til store agn.

 

Friluftsland

 

Morten Edvars poserer med stor gedde på stor agn. Man kan roligt sige at fiskeriet med det helt tunge geddegrej er ret så maskulint – og så kan man jo godt slippe af sted med en pink Curly Sue som agn. Især når det er det gedderne vil ha’.

Morten Edvars poserer med stor gedde på stor agn. Man kan roligt sige at fiskeriet med det helt tunge geddegrej er ret så maskulint – og så kan man jo godt slippe af sted med en pink Curly Sue som agn. Især når det er det gedderne vil ha’.

KROGNING med det tunge grej er ikke altid let, forklarer Allan. – En agn i størrelse XXL kroger usandsynligt dårligt med en almindelig oprigning pga. af de store grove kroge, som har svært ved at penetrere. På kæmpewoblere skal krogbøjningen være så bred, at krogspidsen er fuld eksponeret på begge sider af agnen. Desuden kan det være en fordel med et par ekstra springringe i hver krog, så de hænger længere væk fra wobleren. Når det er gummiagn, såsom kæmpeshads og Bulldawgs, kører Stefan og Allan altid med krogene på et løst wiresæt både for at skåne agnen og for at give en bedre krogning. På Bulldawgs kan det være en fordel med krogene på ryggen og et lille pærebly på bugen under spinnefiskeri op ad skrænter og banker, så man kan køre helt ned langs bunden uden at hænge fast, men under trolling skal krogene monteres på bugen af agnen for bedre krogning, når gedden kommer nedefra. En yderligere fordel ved dette løsthængende rig er, at det er mere skånsomt for både gedde såvel som den dyre agn, tilføjer Stefan.

Morten Edvars er ved at genudsætte en grov gedde, der huggede på en 36 centimeter lang Super D mens han kravlede den store agn op langs en skrænt.

Morten Edvars er ved at genudsætte en grov gedde, der huggede på en 36 centimeter lang Super D mens han kravlede den store agn op langs en skrænt.

OM FORFANG til det grove fiskeri forklarer Allan: – Når jeg troller i store klarvandede søer, kører jeg altid med minimum halvanden meter fluorocarbon, hvor jeg har splejset 30 centimeter wire-forfang i enden, for at give så naturlig en præsentation af agnen som muligt. Under spinnefiskeri kører jeg med 50-70 centimeter wire-forfang

Allan Christiansen har fisket med de store agn i årevis, og her er han med et godt argument for hvorfor han gør det

Allan Christiansen har fisket med de store agn i årevis, og her er han med et godt argument for hvorfor han gør det

STÆNGERNE er ekstremt kraftige – mellem 7 og 9 fod og kastevægt op til 8 oz (små 300 gram) – med kraftige multihjul, hvorpå der er pårullet fletline i 0,34-0,37 mm. for at kunne klare det store pres, det er at kaste med sådanne kæmpeagn, dag efter dag. Morten bruger ikke liner under 0,38 mm. Det kraftige grej skal også til for at give et tilstrækkeligt hårdt modhug til at flytte den store agn og trænge de store kroge ind i kæften på gedderne, forklarer Allan. Stængerne er typisk amerikanske muskiestænger fra bl.a. Musky Innovation, som kan være svære at skaffe i Danmark, men Strike Pro’s The Hamer, Savage Gears Woody samt St. Croix Musky Mojo er nok de mest oplagte stænger, som findes på det danske marked lige nu. Heldigvis er det lidt nemmere at finde stærke hjul pga. havfiskererne. – Jeg bruger både Shimano Calcutta 400A, samt Ambassadeur 6000/7000 serien forsynet med powerhandle, fortæller Morten. Stefan er glad for ABU Garcias Revo Toro serie, som er et lavprofil hjul, som kan tåle mosten med sin stærke bremse og dobbelt bagspærre.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This