Snorlige gang er en af de ting mange fluebindere stiler efter, når de sidder foran stikket, men det er ikke altid let. Især ikke når det gælder upside down-rejer. Her får du nogle tips til, hvordan du kan få dine rejer på ret køl.

Tekst og foto: Andreas Aggerlund

Denne grønlænder kunne ikke stå for en langsomt fisket rejeflue, som hoppede over bunden – noget upside down-fluer er som skabt til.

Denne grønlænder kunne ikke stå for en langsomt fisket rejeflue, som hoppede over bunden – noget upside down-fluer er som skabt til.

EN AF DE MEST FRUSTRERENDE ting, der kan ske for mig ved vandet, er når mine fluer går skævt. Jeg er ret sikker på, at fiskene er ligeglade, men jeg kan ikke selv holde ud at se på en flue, der gang på gang kommer halv kæntret ind i mit synsfelt, med en næsten hånende gang.

UPSIDE DOWN-REJER er for tiden meget populære og ikke uden grund. De ser brand godt ud for enden forfanget samt i flueboksen – og så kan de fange fisk.
Men der er nogle problemer ved at binde især rejefluer med krogspidsen pegende opad. Der skal ofte belastes meget for at få den ønskede stabile køl, især hvis man som på mange af de moderne rejefluer, benytter sig af et glat rygskjold. Der er flere måder at gribe problemet an på: Man kan vælge en krog, som egner sig til at gå upside down; man kan belaste fluen voldsomt på undersiden af krogen – eller man kan øge distancen mellem køl og krog – samme princip som en blykøl på et sejlskib.

Metoden er på ingen måde ny. Den har været brugt i årevis hos tropiske saltvandsfiskere verden over, men er af en eller anden grund mere sjælden herhjemme – og det er synd. Selvom upside down-fluer ofte er tiltænkt et dybere fiskeri, kan den nødvendige belastning ved normale metoder ofte give en for tung flue. Den underhængte køl udnytter vægt­stangs princippet, hvilket betyder, at der kun skal en brøkdel af den normale vægt til, for at få fluen til at gå snorlige i vandet.
De fleste upside down-rejefluer kan med fordel belastes med underhængt køl, og kølen vil sikkert også kunne rede nogle ellers kasserede mønstre tilbage til fluestikket.

Sådan laver du en underhængt køl
Der florerer som sagt mange rejefluer med gummiben, øjne og lækre rygskjold på nettet. De fleste af dem ligner hinanden meget, men er samtidig forskellige. Det er som om, at enhver fluebinder med respekt for sig selv har en rejeflue med gummiben – plus deres eget “signatur” materiale, samt specielle bindeteknikker eller andre finurligheder. Jeg syntes det er fedt, at folk lader sig inspirere – og her får du så også min rejeflue med gummiben og underhængt køl.

 

Hvidovre Sport 2025

 

Køl-reje
Materialer:
Bindetråd: Mono Ultrafine.
Øjne: Brændt mono.
Dubbing: STF light olive og tan.
Ben: Gummi slange fra hobbyforretning.
Belastning: Beadhead på 0.40 mm nylon.
Hackle: Organza Tan.
Rygskjold: Unique Hair og UV-lim.
Bagkrop: Ultra-chenille, organza og UV-lim.

    Hvidovre Sport 2025

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This