I det tidlige forår, hvor fødeemnerne er sparsomme, er børsteormsværmningen noget, der virkelig kan samle de vinterudsultede ørreder til ædegilde. Hvis man har fingeren på pulsen, kan man ramme sanseløst godt fiskeri, når dyndområderne eksploderer.

Tekst og foto: Andreas Aggerlund

Børsteormen er et stort og proteinrigt måltid, for en vintersulten havørred.

Børsteormen er et stort og proteinrigt måltid, for en vintersulten havørred.

BØRSTEORMEN er at finde i danske farvande hele året, men det er især i det tidlige forår, man imiterer dem. På denne tid kommer flere af de kystnært levende arter op i vandet for at gyde – eller sværme som det også hedder. Den store orm er et kærkomment måltid på en årstid, hvor de fleste af havørredens andre fødeemner er sparsomme, og ørrederne æder derfor til bristepunktet. Der findes rigtigt mange arter af børsteorm i Danmark, men det er kun arterne, der lever nær kysten, som er relevante for os lystfiskere.
Man støder oftest på børsteorm i områder med blød bund. Mange fjorde har store områder med dyndbund, og de er derfor oplagte områder at dyppe sin børsteormsimitation, men også muslingerev huser en del orm og her kan man mange gange finde dem hele året.

BØRSTEORMSFISKERIET kan groft inddeles i to situationer; når de sværmer og når de ikke sværmer. Det mest udbredte fiskeri er under sværmningerne, hvor man ser børsteorme svømme frit i vandet, mågerne dykke vildt og havørreder der ringer. Afhængig af, hvor lang tid ørrederne har været på ormene, kan dette fiskeri være meget givende. Er man på pladsen, inden ørrederne har stoppet sig for meget, kan man opleve rigtigt godt fiskeri, som kun tiltager i takt med, at der kommer flere orm. Men der kommer et tidspunkt, hvor fiskene bliver mætte, dovne og yderst selektive. Når sværmningen har stået på i en dags tid, begynder det at blive svært – og de fleste har nok oplevet at fange en havørred, der brækker mængder af børsteorm op når den kommer på land. I denne periode er fødeoverfloden så stor, at ørrederne kan blive ekstremt kræsne, og så kan det være mere end almindeligt svært at få dem til at tage en flue eller andre kunstige agn for den sags skyld.

Den spundne orm kan bindes med mange forskellige materialer. Her ses en variant med cactus chenille.

Den spundne orm kan bindes med mange forskellige materialer. Her ses en variant med cactus chenille.

DET LANGSOMTSVØMMENDE DYR imiteres ganske godt med en flue. Afhængig af dagen, fisker en langsom eller hurtigt fisket flue med levende materialer, som regel ret godt, når ormene sværmer. Det vigtigste er, at farve og form imiterer byttedyret.
Børsteormen kommer i mange størrelser og farver, men de mest almindelige er grønbrune på 7-10 centimeter. Nogle arter er mindre og mere røde i det, mens andre er væsentligt større med et næsten metallisk blåt skær. Når sværmningen er på sit højeste, finder man ormene i alle vandlag. Her er alt lige fra orm, der kravler langs bunden til andre der svømmer helt oppe i overfladen. Derfor kan det godt betale sig at have både belastede og ubelastede fluer i boksen. Desuden giver en belastet flue en mere forførende jiggende gang, som ofte kan gøre udslaget – også selvom det er langt fra den naturlige orms bevægelsesmønster. Her får du et bud på tre sikre typer af børsteormsimitationer.

Wolly Bugger og variationer af samme, er en drøn effektive børsteormsimitationer. Desuden er de nemme at binde.

Wolly Bugger og variationer af samme, er en drøn effektive børsteormsimitationer. Desuden er de nemme at binde.

WOLLY BUGGER. Denne velfangende klassiker har utallige fisk på samvittigheden og er sparsomt bundet i grønlige nuancer en fremragende børsteormsimitation. Den lange marabouhale kombineret med de vibrerende hacklefibre er i mange tilfælde nok til at narre havørreden til hug. At den også er utrolig let at binde er kun et plus. Man kan binde fluen med eller uden belastning. Binder man den med et cyclop øje for fluen en forførende jiggende gang, som nogle gange kan være udslagsgivende, men ubelastede versioner fisket langsomt og svævende er også godt.

 

Hvidovre Sport

 

THE MASK eller Masken, som orm kaldes på svensk, er en leddelt ormeimitation, hvor store dele af fluen er lavet af fletline. Fletlinen, som bindes ind mellem de to kroge spindes sammen med de ønskede materialer og giver denne flue en yderst levende gang. Desuden kan man lave denne fluetype så lang man vil, hvilket er et plus, når de helt store slanger skal imiteres. Man kan bruge flere forskellige materialer til denne flue. Det mest almindelige er dubbing, men Pseudo Hackle, Polarchenille og Organza virker også fortræffeligt.

Syet orme er enormt levende i vandet såvel som i luften. Har man problemer med ophægtninger kan man klippe krogbøjningen af på en af krogene.

Syet orme er enormt levende i vandet såvel som i luften. Har man problemer med ophægtninger kan man klippe krogbøjningen af på en af krogene.

SYET ORM. Her benyttes samme princip som the mask med et stykke fletline mellem to kroge. Men til forskel for The Mask er den syede orm ikke spundet, men som navnet antyder syet. Materialerne til den syede orm skal være af Polarchenille typen, så man har en hæklet kant, man kan sy i men nål og tråd. Denne flue ser enorm delikat ud i vandet og kan bindes meget sparsomt dresset.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This