Jigfiskeri med let grej er en af de mest underholdende måder at fange torsk på, uanset hvor store de er. Og benytter du softbaits med indbyggede duftstoffer som fx Gulp i stedet for normale gummikroppe på jigs’ene, så har du ikke bare en sjov men en supereffektiv metode

Tekst og fotos: Gordon P. Henriksen

Gulp Sandeels fisket med 18 grams Savage Gear jighovede er en sær­deles giftig cocktail, de steder hvor strøm og dybde tillader fiskeri med det helt lette grej.

Gulp Sandeels fisket med 18 grams Savage Gear jighovede er en sær­deles giftig cocktail, de steder hvor strøm og dybde tillader fiskeri med det helt lette grej.

DET ER EN FORNØJELSE at fiske med den lille seks fods vertikal­stang og et lille lavprofil multihjul fyldt med 0,12 mm line samt en lille 18 grams jig. Det er et perfekt setup til vertikalfiskeri efter sandart, men det er ikke sandarten vi er efter i dag, for dem er der næppe mange af her lige neden for Hammerknudens klipper på Bornholm… – Til gengæld er der torsk. Det er ikke store målertorsk, der kan imponere fiskekammeraterne, men derimod fine spisefisk, der kan imponere stegepanden og ikke mindst det førnævnte lette grej. Det er ren fornøjelse at holde øje med ekkoloddet, fire den lille jig ned på bunden og give den små nøk samt have en utrolig føling med, alt hvad der foregår dernede. Man kan med lethed fornemme den lille svømmende jig dunke mod den bornholmske klippebund. Bump – siger det pludselig, og den spinkle stang krøller helt sammen – også selvom torsken ikke vejer mere end et par kilo.

Efter jeg har fået øjnene op for jigfiskeriet efter torsk, går jeg aldrig tilbage til det tunge pirkefiskeri – ikke hvis jeg kan undgå det. Og slet ikke, hvor der ligger to andre småbåde og pirkefisker her på samme plads og kun fanger en tredjedel af hvad Sune og jeg fanger på de små jigs…

Thomas Munksgaard håndlander en fin torsk taget på Paddle Shad i farven New Penny.

Thomas Munksgaard håndlander en fin torsk taget på Paddle Shad i farven New Penny.

EN RIGTIG LYSTFISKER er altid åben over for mulighederne for at optimere sit fiskeri yderligere. Med i båden har vi nogle Gulp! Alive tobiser, som vi har brugt til at dørge efter havørreder tidligere i morges – dog uden succes i dag. Nu skal de prøves til torskene.

Jeg er som sådan godt tilfreds med de små Sandeel jigs fra Savage Gear. De er ideelle til denne form for jigfiskeri, fordi det aflange hoved hurtigt kommer ned til bunden, mens den lange bløde gummihale svømmer forførende. Vi beslutter dog at prøve Gulp tobiserne på de små Sandeel jighoveder, og det er altså noget torskene kan lide. Der var gang i den før, men nu kører det altså for alvor. Gulpen fungerer som en almindelig softbait, men har den bonus, at den udsender de forførende duftstoffer, som lokker fiskene til og pirrer deres huglyst. Og det lette jiggrej er den perfekte måde at servere Gulpen delikat dernede, hvor torskene bor. Det her skal udforskes noget mere i fremtiden.

EN FISKER, der har haft stor succes med gulpen til torsk er Kim Andersen. Kim er uddannet erhvervsfisker, men arbejder nu i Marinetorvet på Amager. Han fisker så ofte som muligt fra sin egen småbåd og har også markeret sig ved flere store havfiskekonkurrencer. Han har haft mange rigtig gode erfaringer med duftagn til torsk: – Første gang jeg oplevede, hvor effektivt det kan være, var da vi var på Øresund en tur i maj måned sidste år, fortæller Kim. – Vi fiskede med pirke og jigs, hvor vi kun fik enkelte små fisk og hug. Vi besluttede os til at prøve vores nyindkøbte Gulp Jerk Shads og Squids på jighoveder, og så skete der altså noget. Pludselig begyndte vi at fange fisk på de pladser, som vi hele tiden havde ligget på, og som endnu en bonus blev fiskene også en tand større. Siden dengang har vi faktisk brugt det hver gang, vi har været ude at fiske torsk

HVAD ER GULP!

Gulp er hverken lavet af gummi eller plastik, men et specielt polymer materiale, som producenten selvfølgelig holder hemmelig. Materialet er 100% biologisk nedbrydeligt og spreder langsomt sine duftstoffer, når det kommer i kontakt med vand. Konsistensen minder meget om gummi, men er dog en anelse stivere. Trigger X er et lignende alternativ til Gulp.

Se mere på www.gulp.nu eller www.triggerx.com

Fordelen ved Gulp er helt klart, at det er en blød agn med duft og smagsstoffer som gør, at fisken ikke spytter agnen ud med det samme, som den gør, når den mærker en pirk, forklarer Kim. – Den føles og smager nok mere som naturlig agn, og det gør altså, at man får mere kontante hug og mere tid til at give modhug. Mine favoritter er Gulp Alive Jerk Shad, Squids og Jerkshad Crazy Tails. Vi fisker dem på 60, 80 og 140 grams jighoveder eller på dropshot rigs. Det fungerer både til vertikalfiskeri og til kastefiskeri, og er helt klart værd at prøve, slutter Kim, der tydeligvis også har opdaget fornøjelsen ved det lette grej til torskefiskeriet

Forfatteren med en af mange fine torsk der huggede på Gulp’en fisket som jig. En effektiv metode, og en sand fornøjelse på det lette grej.

Forfatteren med en af mange fine torsk der huggede på Gulp’en fisket som jig. En effektiv metode, og en sand fornøjelse på det lette grej.

PÅ NÆSTE TUR, er det Øresund, der står for skud, og efter at have hørt Kims erfaringer, er jeg endnu mere tændt på projektet. Skipper Lars Nielsen fra Garmin har inviteret Thomas Munksgaard og jeg på torsketur, og meldingerne tegner godt. Thomas er glad for at bruge de store Herring Cutbait jigs til torskene, og Lars har efter mange års erfaring og optimeret sit pirkefiskeri, og er dødeffektiv med sin 300 gram Jensen pirk og en ophænger. Jeg skal selvfølgelig prøve jigfiskeri med Gulp denne gang. De små 16 grams Sandeel hoveder er i dagens anledning udskiftet med 65 og 100 grams hoveder og i stedet for Gulp tobiser er det Paddletail varianten i 14 centimeter, der skal prøves i dag. Det lette sandart grej udskiftes med en lidt kraftigere 7 fods geddestang og det lille lavprofil hjul er blevt opgraderet til et robustere Revo Toro lavprofil hjul. Det er kraftigere grej end sidst, men sammenlignet med det grej der typisk bruges her på Øresund, er der i den grad stadig tale om let grej.

LARS NIELSEN er til daglig ansat i Garmin, og hans båd er derfor selvfølgelig udstyret med toppen af poppen når det gælder marine­elektronik. Men endnu vigtigere end det, så kender Lars Øresund, og han forstår i den grad at udnytte sit udstyr. Der går heller ikke længe, før han kan vise torsk på loddet. Så er det nu drenge, siger han og så sænker vi alle ned. Lars har fisk med det samme. Både Thomas og jeg følger trop et øjeblik efter. Og så er det jo svært at konkludere om Gulpen er bedre end så meget andet, når det hele virker fint…

TORSKEFISKERI PÅ KLIPPEØE

Bornholm har faktisk et rigtigt godt kystnært torskefiskeri – ideelt til småbådsfiskeren. Flere steder er der gode muligheder for at sætte en båd i, og der kan fiskes på relativt dybt vand tæt på kysten. Der kan også lejes småbåde enkelte steder. Kontakt fx Jesper Schøtt fra SportDres i Rønne for at høre mere. www.din-fangst.dk

 

Friluftsland

 

Faktum er, at det ender med at blive en af de bedste dage jeg nogensinde har haft på Øresund, når det kommer til torsk. De er ikke alle vegne, men vi oplever flere steder, hvor flotte fisk på tre til seks kilo er på pladserne i rigelige mængder – og det er en særlig stor fornøjelse at fange dem på det lette grej.

Lars Nielsen fra Garmin agerer skipper, og det gjorde han med stor succes. Han forstår i den grad at udnytte sit lokalkendskab såvel som elektronikken til at finde torskestimerne.

Lars Nielsen fra Garmin agerer skipper, og det gjorde han med stor succes. Han forstår i den grad at udnytte sit lokalkendskab såvel som elektronikken til at finde torskestimerne.

Thomas må da også overgive sig på et tidspunkt, og hygger sig nu med en jerkbaitstang og torsk taget på jigs rigget med Gulp. Dagens største fisk på ni kilo får han dog på en almindelig Herring Cutbait jig. På sådan en dag som denne, hvor fiskene hugger ligegyldigt hvad, er det svært at konkludere, hvad der egentlig virker bedst. Men – de duftende softbaits virkede i hvert fald suverænt, og fights´ne med fiskene på jiggrejet er fantastisk. Der er ingen tvivl om, at denne metode skal bruges ofte i fremtiden – især på dage, hvor fiskene kan være lidt svære at lokke til biddet.

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This