Ved første øjekast ligner bass’en bare en slags aborre. Men når man først har stiftet bekendtskab med dens kontante hug, heftige fights og akrobatiske spring, har man pludselig opdaget en helt ny og fantastisk sportsfisk. Det måtte Johnny Jensen sande på sin sidste tur til Spanien.

Af Johnny Jensen

Forfatteren og globetrotteren Johnny Jensen har fanget masser af store og eksotiske fisk i hele verden. Alligevel blev han hurtigt vild med de sprælske bass.

Forfatteren og globetrotteren Johnny Jensen har fanget masser af store og eksotiske fisk i hele verden. Alligevel blev han hurtigt vild med de sprælske bass.

SOLEN hænger lige netop op over horisonten, og søen ligger foran os i det smukkeste landskab. Nede ved vandet er der helt stille. En gammel mand sidder og meder efter småfisk. Der står allerede en bil med tom trailer, så vi er ikke de første, der skal ud og fiske bass – men med en sø på størrelse med Falster, er det vist ikke noget problem. Pedro får hurtigt og behændigt den store, funklende, top-tunede bassbåd i vandet, og så går det ellers derudaf med 100 km/t hen over det spejlblanke vand.

Bass og heftig fight i farvandet

PEDRO udvælger en kyststrækning med træer, der står i vand på cirka en meters dybde. Det ser helt perfekt ud. Jeg har godt nok fisket bass før, men slet ikke på det niveau, som Pedro mestrer, så jeg lader ham vælge agn for mig. Han tager selv en cigar-formet wobler med rasle-kugle og uden ske, som skal jerk’es i overfladen, og så giver han mig en gummi-orm, der bare ikke ligner noget som helst. Jeg er en lille smule skuffet over, at skulle fiske med en lille »pind«, når han selv fisker med en lækker overflade-agn, men forsøger alligevel at få den til at bevæge sig lidt sexet i overfladen, som Pedro prøver at forklare mig på spansk. Jeg forstår i hvert fald sexet i hans sætning – så må resten gi’ sig selv. Agnen rammer vandet, og jeg lader den ligge et øjeblik, før jeg vrikker den ind mod båden; og lige så snart ormen har lavet de første par vrik, forsvinder den i et gab – et gab med en fisk bagved!

Pedro sender mig et stort smil. – Grande, spørger han. – Bass’en kæmper hårdt og kaster sig ud i flot luftakrobatik, før jeg kan håndlande den med et greb i undermunden: 2,05 kilo. – Si, grande! – i hvert fald for mig. Nu er jeg pludselig ikke så utilfreds med min lille orm mere

Spaniolerne har forstået at udnytte store fede amerikansk­designede bassbåde til deres fiskeri. Og det bliver fisketuren altså ikke mindre sjov af...

Spaniolerne har forstået at udnytte store fede amerikansk­designede bassbåde til deres fiskeri. Og det bliver fisketuren altså ikke mindre sjov af…

DEN STORMUNDEDE ØRREDABOR­RE, som den så korrekt hedder, Micropterus salmoides blev introduceret til de spanske vande i 1955, via franske bestande, som igen kom fra USA. Fisken er bedst kendt som bass eller helt korrekt largemouth black bass på engelsk. Spanierne har adopteret navnet, men kalder den black bass. Bass’en har klaret sig overordentlig godt i det spanske klima, og selvom dens indførelse egentlig må betegnes som fauna-forurening, så er den blevet ekstremt populær hos de spanske lystfiskere, der i dag er i absolut verdensklasse, hvad angår teknik, erfaring og agn. Bass kan fanges stort set over alt i Spanien fra helt små til et par kilo, men i de store opdæmmede søer, eksempelvis Guadiana flodsystemet, findes der rigtig mange fisk på to til tre kilo. IGFA verdensrekorden på bass er i dag på 10,12 kilo, fanget i Japan – og den officielle spanske rekord er på 4,0 kilo, fanget i Guadalcacin søen i spanske Andalu­sien.

Floden Guadiana og de tilhørende søer er en oplevelse i stor skønhed

Bass er vilde med gummiagn. Dette flotte eksemplar huggede på en Soft 4play med Lipscull.

Bass er vilde med gummiagn. Dette flotte eksemplar huggede på en Soft 4play med Lipscull.

DEN MÆGTIGE FLOD, Guadiana, løber 829 kilometer tværs gennem den Iberiske Halvø, fra højlandet i Midtspanien til den portugisiske kyst, hvor den løber ud i Atlanterhavet. I staten Extremadura er floden opdæmmet flere steder, hvilket er resulteret i nogle enorme og smukke søer, som huser ufatteligt mange fisk, både rovfisk og fredfisk. Disse kæmpe søer var netop vores mål i april måned, selvom vi godt vidste, at vi kun ville få berørt en brøkdel af søernes potentiale, selv med guider

Vores guider Pedro, Emilio og Javier er alle tre eksperter i bassfiskeri. De har fisket i disse søer de sidste 20 år, så deres viden var absolut kærkommen, foruden deres kammeratskab og generøsitet; samt ikke mindst deres super effektive, amerikanske bass-både, fiskeudstyr og agn.

Bass – en grovæder af alle slags agn

I APRIL samler fiskene sig nær vandkanterne for at gyde, og er derfor forholdsvis nemme at finde selv i de kæmpestore søer. Vi fiskede efter bass i to af de store søer, som på et landkort ligner tusindben, der snor sig rundt i landskabet. Der er masser af sidearme, hvilket igen betyder kilometer efter kilometer af vandkant. De åbenlyse steder at fiske til, såsom siv, klipper og sunkne træer og buske, gav gevinst hver gang – men det skal dog siges, at vi også fangede bass ud over åbent vand, hvor der ikke umiddelbart var noget at sigte efter.

Den 829 km lange flod Guadiana er på visse områder opdæmmet hvilket giver nogle store smukke søer fyldt med fred- og rovfisk.

Den 829 km lange flod Guadiana er på visse områder opdæmmet hvilket giver nogle store smukke søer fyldt med fred- og rovfisk.

BASS er bestemt ikke kræsne. De er aggressive og nysgerrige – samt spiser stort set alt, der bevæger sig, og som passer bare nogenlunde i deres store munde. De jagter frøer, salamandre, krebs, insekter og fisk af enhver slags – selv gedder og deres egne artsfæller. Det er med fare for eget liv, når en lille han nærmer sig en hunfisk, for tænk hvis hun allerede har gydt..

Men det gør jo det hele lidt sjovere for os lystfiskere. Som sagt, er de komplet ukræsne, og det betyder, at man kan fiske med stort set hvad som helst, bare man kan få det til at bevæge sig lidt sexet. Selv store agn, som spinnerbaits og woblere, blev jævnligt angrebet af bass, når vi engang i mellem fiskede efter gedder. Seriøse bass-fiskere har en softbaitsamling, der er for vild. Her er alt fra salamandre og frøer til orme i alle afskygninger. Der er sågar softbaits der ligner tykke stærktduftende pølser

Det er vigtigt at lade agnen blive et øjeblik, hvor den lander, for bass’ene er super nysgerrige, og vil søge hen mod plasket for at se, hvad det er. Derefter er det bare at vrikke og jigge agnen så godt som muligt for at få dem til at hugge, og det er en stor fordel at lave mange spin-stop.

Min foretrukne metode er helt klart at fiske med overfladeagn – både med raslende overflade-wobler, stick-baits, pencil-poppers eller worms. En effektiv outsider er den mindste 4Play Swim & Jerk fra Savage Gear uden ske

Viva España

Hvis du selv vil prøve en fantastisk bass-tur til Spaniens solrige stat Extremadura, så kontakt Pedro på email: pedrobass@gmail.com

 

Grejshoppen

 

I midt-vandet brugte vi med stor succes hvide spinner-baits, der måske er bedre kendt som grøde-spinnere. Vi fiskede gerne med en ekstra enkelkrog som stinger og havde også held med dybtgående woblere. Til fiskeri på bunden brugte vi ormelignende softbaits – eller worms på et drop-shot rig eller en Texas Rig, hvor et konisk tungsten-hoved sidder foran softbaitet, der er monteret på en off-set krog (wormhook)

Bass er bare supersjove fisk. Jeg er selv en af dem, der ikke har haft meget til overs for disse amerikanske, overforkælede og kedelige aborrefisk, men det har jeg altså måtte tage i mig igen. Fra nu af vil man kun høre positive ord fra mig om de grådige og livlige fisk, som kæmper herligt med deres mange akrobatiske spring.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This