Uanset hvilken form for predatorfiskeri du dyrker, er det nødvendigt med et godt forfang. Her får du opskriften på, hvordan du kan lave ekstra stærke forfang af fluorocarbon ved at sno dem.

Af Jörgen Larsson

 

Boatshow 2023

 

Ola Nilsson med en trollingfanget storgedde taget på en Zalt-wobler fisket på en snoet tafs af fluorocarbon.

Ola Nilsson med en trollingfanget storgedde taget på en Zalt-wobler fisket på en snoet tafs af fluorocarbon.

AT SE EN GEDDE, der kapper forfanget og svømmer væk med en stor wobler i munden er ingen fornøjelse – hverken for fisk eller fisker.
Både tafsens udformning og øvrige egenskaber kan påvirke agnens bevægelsesmønster i både positiv og negativ retning. Et tungt og klodset forfang kan ødelægge gangen på visse agn, mens det helt rette tafsmateriale på præcis samme agn gør, at bevægelserne bibeholdes eller måske endda forstærkes. Mange jerkfiskere foretrækker således stive tafser af titanium eller pianotråd, der forstærker agnens glid ud til siderne. I andre tilfælde kan det være et blødere og mere usynligt forfang af fx fluorocarbon, der skal til for at udløse hugget.

Udbuddet af tafsmaterialer vokser hele tiden, og der findes efterhånden et utal af forskellige forfangsmaterialer. Valget er i høj grad et spørgsmål om personlig smag samt at vælge noget, man bare ved holder.

De seneste sæsoner har artikelforfattaren med stor succes anvendt snoede forfang af fluorocarbon under sit geddefiskeri.

De seneste sæsoner har artikelforfattaren med stor succes anvendt snoede forfang af fluorocarbon under sit geddefiskeri.

Under en geddesession for et par år side, eksperimenterede jeg med et nyt tafsmateriale, som jeg syntes virkede super lækkert – nemlig forfang af snoet fluorocarbon fra Australien. De bestod ilddåben med bravour, og jeg begyndte derfor at undersøge, hvordan man kunne lave noget lignende på egen hånd. Inden længe fandt jeg på en smart løsning ved hjælp af en batteridrevet boremaskine.

De sidste par år har jeg også brugt denne type af snoede forfang i nogle tyndere modeller som beskyttelse mod iltre sommergedder, når jeg troller efter sandart, men jeg har også anvendt kraftigere varianter under målrettet geddefiskeri i vinterhalvåret. Og indtil videre har jeg faktisk udelukkende positive erfaringer med disse flettede fluorocarbon forfang.

FORDELENE ved de flettede forfang er mange: Udover at de er lette, smidige og meget slid­stærke, er trækstyrken også bedre end et enkelttrådet fluorocarbonforfang af tilsvarende diameter. Risikoen for at en mindre gedde bider den over er desuden mindre, når tafsen er lavet af flere tråde. En anden fordel ved at sno sine egne forfang er, at de kan skræddersys efter helt egne ønskemål og krav – alt afhængigt af din egen personlige fiskestil. Her bestemmer du selv længder og dimensioner – samt hvilke blinklåse og svirvler, der skal anvendes.

 

Sådan snor du dit fluorocarbonforfang:

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This