Waders er en af de vigtigste dele af kystfiskerens basisudrustning. De bliver ofte behandlet hårdt og har derfor også jævnligt brug for eftersyn og reparationer. Fisk & Fri har taget fat i en neoprenlapningsekspert, som her viser dig hvordan du lapper dine neoprenwaders på den rigtige måde.
Af Andreas Aggerlund

Selvom vejret kan være både mildt og varmt i det tidlige forår, er vandet stadig iskoldt. Peter Kirkby i aktion under klinten på Møn.
DER FINDES NÆPPE noget mere irriterende end utætte waders – og det især i den halvdel af året, hvor de er lavet af neopren. De fleste har på et eller andet tidspunkt prøvet at være drivende våde fra navlen og nedefter; det er koldt, klamt og går i den grad udover koncentrationen på fisketuren.
LAPNING AF NEOPRENWADERS er af de fleste forbundet med at smøre en god portion elastisk vandtæt lim, så som Aquaseal, direkte på hullet og derefter krydse fingre for, at det holder. Jeg anvendte selv denne »metode«, indtil jeg mødte André J. Sadler, der forklarede mig hvordan tingene hang sammen. André arbejder til dagligt i dykkerforretningen Scubatech i Århus, hvor han udover daglig drift står for vedligeholdelse og reparationer af dragter, for forretningens mange kunder. Jeg havde sat André i stævne i og fyldt bagagerummet med gamle utætte neoprenwaders i forskellig forfalden stand. Med mig havde jeg således en bred repræsentation af de gængse lækagetyper, som vi lystfiskere oplever.
Velankommet til Århus, gennemgår vi min store Ikeapose med utætte vaders og diskuterer de forskellige hultyper. André sorterer hurtigt de ældste og meste slidte eksemplarer fra og forklarer, at neopren har en begrænset levetid – de forgår simpelthen med tiden. Med andre ord er der ikke grund til at lappe på rådne waders, da der med stor sandsynlighed vil opstå nye huller på den næste tur eller turen efter.
Med i posen har jeg også et par waders, som er plastret til med Aquaseal, og det er noget af en øjenåbner at sætte trykluft på dem. De fleste af lapningerne lækker stadig delvist og André forklarer, at man ikke kan lappe 100% tæt, hvis man ikke laver de fornødne forberedelser først. Desuden umuliggør man eventuelle fremtidige lapninger i området, hvis man plastrer sine dyrt indkøbte waders til med den klare bløde lim.
Efter at havet været bunken igennem hvor André fortæller om de forskellige fabrikkers limteknikker, materialetyper og de fejl han typisk støder på i sin hverdag, vælger vi to forskellige waders ud. Et par med et stikhul midt på neoprenen og et par åndbare med en lækage i limningen i neoprensokken – to af de mest typiske årsager til våde ben og tæer.
DET FØRSTE SKRIDT i enhver lapning er selvsagt at lokalisere lækagen. Med neoprenwaders er den absolut letteste metode at vende dem på vrangen og pumpe dem op ved at anvende trykluft. Har du ikke en kompressor eller trykluft på flaske, kan en støvsuger med pustefunktion eller en pumpe, i stil med dem man bruger til flyderinge, også bruges. Som regel har man en ret god ide om hvor hullet er, men hvis man har glemt det, kan man starte med at pumpe det ene ben op, og så arbejde sig videre til det næste ben for til sidst at pumpe begge ben samt overdelen op, indtil man har fundet hullet – eller hullerne…
I praksis føres en slange fra kompressoren eller pumpen ind i dine waders, hvorefter der klemmes sammen udefra, så der skabes en relativt lufttæt barriere. Anvender man en kompressor kan man regulere trykket inde i wadersne ved at slippe lidt luft ud, mens man finder hullet. Når de utætte waders er pumpet op, påføres der sulfovand på neoprenen. Start ved limningerne/syningerne, da det desværre ofte er her lækagerne opstår. Hullet vil vise sig i form af sæbebobler, der indikerer, at luften siver ud. Med en vandfast tusch markerer man, efter grundig rensning, hullerne og lader neoprenen tørre et døgns tid.

En smuk fluefanget fjordfisk fra det tidlige forår til en kort fotoseance inden genudsætning. Bemærk i øvrigt den store plamage af krakkeleret lim på knæet – et skoleeksempel på hvordan man ikke skal lappe neoprenwaders.
INDEN MAN LAPPER, skal man blotlægge neoprenen. Dette gøres lettest og sikrest med en buet neglesaks, som ikke penetrerer det, i forhold til spidse genstande, ret skrøbelige materiale og skaber nye huller.
Klip det tynde nylonlag, som dækker det vandtætte neopren bort, så du får en ren neoprenoverflade at lime på. Er lækagen i en syning/limning skal den overliggende tape fjernes. Dette gøres ligeledes med en neglesaks, men vær også her forsigtig ikke at klippe for dybt. I tapede syninger kan det godt betale sig at klippe et længere stykke bort for at sikre sig, at der ikke er flere lækager, da luften ofte spreder sig langs tapen og bobler op flere steder. Årsagen til at nylonen og tapen skal klippes bort er, at det tynde nylonlag, som dækker neoprenen, vil skabe en bro hvor vandet kan sive udenom limen og derfor gøre lapningen en anelse utæt – en utæthed, som vil tiltage med tiden.
NÅR DINE WADERS ER TØRRE og klargjorte til lapning påføres et lag neoprenlim, som kan købes i de fleste velassorterede dykkerforretninger. Smør det direkte på neoprenen, hvor nylonen er klippet bort. Sørg for at distribuere limen jævnt over hele området og lad den tørre 10-15 minutter. Ofte vil limen trænge lidt ind i materialet, og det kræver derfor tit flere omgange limning, for at mætte materialet inden der kan påføres en lap. Når limen er halvtør påføres en lap af neopren eller gummi, som ligeledes har fået et lag lim. Anvender man en lap af neopren, vil man få et pænere og ikke mindst bedre resultat, hvis man klipper lappen, så den gradvist bliver tyndere mod kanten. Pres lappen ordentligt fast, så den klæber hele vejen rundt og lad herefter limen hærde et døgn, inden du tager dine nu tætte waders i brug.
Lim til lapning af neopren
De fleste dykkerforretninger har en eller flere forskellige typer lim, som er designet til at reparere neopren. I denne artikel har vi anvendt en lim fra Cressi-Sub, som varmt kan anbefales, men der findes flere producenter, som har lignende produkter på markedet.