Det er ingen hemmelighed, at farverige agn kan være effektive til efterårets svære fisk. Havørrederne begynder i denne tid at udvise revirlignende adfærd langs kysten samt i åen og kan på visse dage tirres til hug af en stærkt synlig agn – og det skal dit fluevalg selvfølgelig afspejle.

Af Andreas Aggerlund

En smuk efterårsfisk, som lod sig provokere af Herningfluen, ligger stille til et portræt inden nænsom genudsætning.

En smuk efterårsfisk, som lod sig provokere af Herningfluen, ligger stille til et portræt inden nænsom genudsætning.

MANGE PUT AND TAKE-FLUER har lige præcis det, der skal til for at irritere den træge og ofte ret svære efterårsørred til hug. De farvestrålende og fyldige P&T-fluers pulserende og livlige gang, kan i den grad få en fisk på gydevandring op i det røde felt. Rødlige farver virker ofte godt, men også fluer med orange, lilla og chartreuse kan være udslagsgivende. Klassiske palmerhackle fluer med marabouhale er oplagte, men også Herning Fluen egner sig glimrende.

Det er svært at kalde fluer som Dog Nobler, Woolly Bugger og Egg Sucking Leach for P&T-fluer, da de alle oprindeligt er udviklet til Nordamerikas strømmende vande. Faktum er dog, at disse fluer oftest bliver brugt i ørredsøerne herhjemme, hvor de i diverse farvestrålende varianter, står for størstedelen af de fluefangede putørreder. Mønstrene virker selvfølgelig også på kysten, og i afdæmpede farvevariationer er de ikke langt fra klassiske kystfluer som Grå Frede, Børsteormen og Magnus. Men de mere skrappe udgaver er for mange forbeholdt ørredsøen og ses sjældent i det salte vand.

Et sikkert sortiment til puttens regnbuer, men disse farvestrålende fluer egner sig også til kystens efterårshavørreder.

Et sikkert sortiment til puttens regnbuer, men disse farvestrålende fluer egner sig også til kystens efterårshavørreder.

Mine kystflueæsker er, som mange andres, det meste af året ganske farveforladte og kedelige at se på. Men der gemmer sig dog alligevel en halv række med farvestrålende fluer, selvom de i størstedelen af sæsonen ikke kommer i brug. I efteråret hvor mange af kystens større havørreder er på vej mod åerne, får disse fluer dog en del forfangstid – de er nemlig rigtigt effektive til denne årstids ofte fødeforagtende fisk. Jeg har gennem tiden brugt fluer som glimmerrejer, flammer og lignende til dette fiskeri, men har de seneste år fået øjnene op for P&T-fluerne. De har nemlig væsentligt mere fylde og liv end farverige varianter af almindelige kystfluer, og det har jeg stor tiltro til.

Der er selvfølgelig også mange dage, hvor efterårshavørrederne skal have en ganske almindelig imitation, og det er som regel også det, jeg starter dagen med. Men det er rart at have noget helt andet i æsken, på de dage hvor man ser masser af fisk, som absolut ingen ting vil tage – og her har P&T-fluen flere gange leveret varen.

HERNINGFLUEN også kendt som Cats Whiskers er en meget populær P&T-flue og i mine øjne en afsindig grim en af slagsen, men fiskene har heldigvis en helt anden opfattelse. Desuden er Herningfluen lige så hurtig og nem at binde, som den er lynende effektiv i putten samt på kysten. Den originale version er bundet i farvekombinationen hvid/chartreuse, men mønstret er også gangbart i mange andre farvekombinationer. I naturlige nuancer er det en glimrende fiskeyngelimitation og i putten ses den også tit i orange, rød eller pink udgaver –så prøv dig frem ved stikket.

 

Jans Lystfiskershop

 

Herningfluen
Krog: Valgfri streamerkrog
Bindetråd: Matchende til vingen. I dette tilfælde hvid
Krop: Chenille
Øjne: Kuglekædeøjne størrelse L

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This