Pladsnavne som Kivik, Præstens badekar og Mosterriet er, blandt havørredfiskerne med Østersøen som jagtrevir, forbundet med noget helt særligt. Østskånske pladser som disse kan periodisk levere et næsten uvirkeligt godt fiskeri. Læs videre og bliv inspireret til, hvor din næste svenskekysttur skal gå til.

Af Andreas Aggerlund

Claus Sparrevohn med en lækker overspringer fra Tjörnedala.

Claus Sparrevohn med en lækker overspringer fra Tjörnedala.

DET ER SOMMER, og vejret viser sig fra sin bedste side, nemlig regn rusk og let til frisk østenvind. Vi har trods perfekte forhold ikke fundet fiskene, men af erfaring ved vi, at forholdene er helt rigtige.
Nu skal der bare slides, til vi finder dem. Lidt over middag ruller vi ind på parkeringen ved sportspladsen syd for Kivik. Synet af små hurtige bølger med spredte hvide toppe i det flakkende lys fra drivende skyer møder os. Vi kikker opmuntret på hinanden, efter en begivenhedsfattig men hård morgen, hvorefter vi nærmest løber om kap mod fiskevandet.

Af uransagelige årsager er vi de eneste på strækket, ikke fordi det har den store betydning, for her er rigeligt med plads. Jeg stripper linen af hjulet og påbegynder fiskeriet. Efter en lille halv time ser jeg noget bag min flue, der ikke er, som det skal være. Det er svært at sætte en finger på, hvad det er i det lettere oprørte vand, men alle mine sanser bliver skærpet. Med fluen inde for synshold ser jeg pludselig en meget stor mørk skygge stille cruisende nede langs bunden. Med forfanget en meter inden for top­øjet hæver jeg stangen og fører den bagover i et desperat forsøg på at lokke den meget store havørred til hug, men forgæves. Den enorme fisk, som jeg nu tydeligt kan se er et godt stykke over fem kilo, svømmer dovent forbi mit højre ben, vender stille om og forsvinder igen… Jeg fisker ekstremt koncentreret videre, men ser ikke fisken mere. Min makker, som fisker spin, har imidlertid mere held med fiskeriet og lander to fuldfede fisk i to­kilos­klassen.

Et solidt udvalg gode agn til Skånekysten og de fleste andre Østersøkyster for den sags skyld. Et lille udvalg af tobisimitationer og nogle skrappe farver til det oprørte vand er alt hvad du behøver.

Et solidt udvalg gode agn til Skånekysten og de fleste andre Østersøkyster for den sags skyld. Et lille udvalg af tobisimitationer og nogle skrappe farver til det oprørte vand er alt hvad du behøver.

DET ER ALTID DEM, DER SLAP VÆK man husker, og denne oplevelse er langtfra den eneste af slagsen fra Skånes østkyst. Heldigvis har jeg også prøvet at stå med sølvet i hånden hindsides, hvilket er årsagen til, at jeg ret så ofte tager den lange køretur. Desuden byder kyststrækket nord for Simrishamn på noget spektakulært natur i form af svævende glenter, storslåede landskaber og sidst men ikke mindst et rigtigt varieret og godt havørredfiskeri.

VITEMÖLLA er den nordligste plads, jeg fisker i Skåne. Man parkerer på havnen og fisker sydover. Pladsen er præget af fine rev afbrudt af partier med sand, sten og tang. Vitemölla er en fin forårsplads, som til tider kan holde nogle rigtig fine fisk. Desuden bliver den ikke fisket lige så hårdt som mange af andre skånske pladser. Nord for havnen har hhv. Mölleån, Klammersbäcken, Verkeån og Julebodaån deres udløb, og der er fredningsbælter, hvilket i praksis betyder, at der er meget lidt fiskevand på et meget langt stræk.

Peter Kirkby med fine fangster fra revet – en rigtig god start på morgenen.

Peter Kirkby med fine fangster fra revet – en rigtig god start på morgenen.

KIVIK er en af Østskånes mest kendte og besøgte pladser, men samtidig også en af de arealmæssigt største. Derfor kan man næsten altid finde frit vand, hvis man gider at slide lidt på sålerne. Man kan fiske på begge sider af havnen; Nordover mod Vitemölla er der et varieret stræk, som også kan fiskes med Vitemölla som udgangspunkt. Syd for havnen kan man fiske hele vejen til Stenshuvud. Vær dog opmærksom på 300 meter fredningszonen på Ängabäcken, som har sit udløb i den sydlige ende af sportspladsen, hvor man også parkerer.

Fiskeriet syd for Kivik er præget af enorm svær vadning – særligt i hårdt vejr. Det er specielt turen på de sidste meter ned til vandet, som kan være krævende, da de grønne sten kan være mere end glatte. Hvis vejret tillader det, er flyderingen et oplagt valg her. Både flue og spin er – alt afhængig af forholdene – gangbare løsninger her.
Fisker man syd for Kivik by skal man være opmærksom på, at man næsten går i folks baghaver. Lad vær med at skyde genvej op igennem haven; de er trætte nok af lystfiskere i området.

STENSHUVUD, Mosterriet, Karakås… Kært barn har mange navne. Kør gennem Kivik by sydover til du rammer en stor parkeringsplads i udkanten af nationalparken Stenshuvud.
Der er en god bid vej at gå til vandet, men det er ofte det hele værd. Man kan fiske nordover mod Kivik eller som de fleste gør – fiske sydover mod klippeformationerne ved selve pynten Stenshuvud.

Fuldt hus ved Stenshuvud et ikke så sjældent syn på premieren den 1. januar.

Fuldt hus ved Stenshuvud et ikke så sjældent syn på premieren den 1. januar.

Vanddybden er moderat, og der kan sjældent vades ret langt ud, hvilket er godt da vadning her, er lige så bøvet som ved Kivik. Også her er både spin og flue effektivt. Der er som regel godt med fødeemner i vandet, så se dig for. Måske kan du få en idé om, hvad de spiser.

Sydover mod pynten og Stenshuvud fyr ændrer kysten karakter til regulær klippekyst. Her er vadning umuligt, da man mange steder ikke kan bunde et skridt fra land. Når man hele vejen rundt om klipperne kommer der igen et kort stræk med sand og nogle dybe badekar, men det er langt at gå. Ligesom ved Kivik er flyderingen til tider et givtigt alternativ til traditionelt vadefiskeri.

VIK og pladserne omkring er er virkelig spændende samt varierede. Starter vi umiddelbart nord for havnen, finder man et kort stræk med mørk bund, inden det bliver afløst af sand. Her kan der til tider være godt med fisk, men det er ret hurtigt affisket og holder ikke meget mere end tre lystfiskere.

PRÆSTENS BADEKAR finder du syd for havnen, hvor der er klippekyst. Her fiskes fra klipperne udover 1,5-3 meter dybt vand. Det er en giftig plads i hårdt vejr, og stedet har kastet utallige trofæfisk af sig.

Grejet på revey gennemtjekkes klargøres inden sidste runde syd for Vik.

Grejet på revey gennemtjekkes klargøres inden sidste runde syd for Vik.

LILLA VIK ligger længere sydover. Her ændrer kysten karakten til blandede sten og sand med store mængder blæretang. Dette er en oplagt flueplads, hvor der kan vades ud til de mørke bælter, men det er også en fremragende spinneplads.

TJÖRNEDALA starter i bunden af den store bugt Lilla Vik. Ligesom i Lilla Vik er her domineret at sten sand og blæretang, og pladsen kan virkelig være produktiv. Tjörnedala nås lettest ved at parkere i vejkanten på Viks Stora Väg og gå over marken eller fra den lille by Baskemölla lige syd for. Man parkerer lige nord for havnen, hvorefter man går nordover. Vær opmærksom på fredningen på Oderbäcken, som du krydser på din vej. Fredningen betyder, at du ikke kan fiske fra Fiskehamn i Baskemölla til du er på den anden side af Oderbäckens fredningsbælte. Til gengæld er der ofte rigtigt godt fiskeri lige på den anden side af fredningsbæltet.

BASKEMÖLLA fiskes fra havnen og sydover mod Vårhallana. Kysten er domineret af sten og klipper, men det går at vade en smule ud de fleste steder. Fiskeriet er ret stationært her, da det kan være bøvlet at bevæge sig rundt. Find en stor sten at stå på og affisk grundigt, før du bevæger dig videre. Ligesom mange af de andre østskånske pladser kan der i sæsonen være ekstremt mange nedgængere, men heldigvis også en god portion overspringere.

TOBISVIKEN finder du umiddelbart nord for Simrishamn. Som navnet måske antyder, er Tobisviken en stor sandet vig med mørk bund 10-30 meter ude. Grundet sine store områder med sand er Tobisvik ret vindfølsom, men kan af samme grund være en meget produktiv plads lige før og efter hård pålandsvind.

Sydover mod Simrishamn har Tommarpsån sit udløb, hvilket betyder, at der er fredningszone. Fisker man sig nordover mod Vårhallana, kommer man til klippeskær med dybt vand under land. Her kan man, når sand­strækket ved Tobisvik plumrer op, forlænge fiskeriet noget tid, og finder man kanten til det oprørte vand, er der ofte store jagende havørreder som belønning – præcis som mange af de andre fantastiske østskånske havørredpladser. På netop denne plads er der desuden rigtig gode chancer for kysttorsk, som et godt krydderi på de sølvblanke oplevelser.

David Thormar med en fin fisk fra sandrevlen. Læg mærke til fiskens lyse nærmest beigefarvet ryg – en god indikator for at fisken har jaget tobis over sandbund og i øvrigt et rigtigt godt tegn til at fortsætte fiskeriet.

David Thormar med en fin fisk fra sandrevlen. Læg mærke til fiskens lyse nærmest beigefarvet ryg – en god indikator for at fisken har jaget tobis over sandbund og i øvrigt et rigtigt godt tegn til at fortsætte fiskeriet.

FREDNINGER
Skånes østkyst har mange små og store ferskvandsudløb. Næsten alle sammen er ørredførende og har en fredningszone. For at undgå at fiske ulovligt, bør du altid tjekke länsstyrelsens hjemmeside på www.lansstyrelsen.se og orientere dig, inden du tager af sted. Desuden er svenskerne dygtige til at markere deres fredninger på kysten med en stor rød/hvid stribet stolpe.
Havørreden er fredet langs alle Skånes kyster fra 15. september til 31. december begge dage inklusiv.

GREJ TIL ØSTSKÅNE
Kysterne langs Østskåne egner sig generelt bedst til grej af den lidt tungere kaliber. Fisker man med spin, er en 10 fods stang med en kastevægt mellem 10-40 gram et godt bud. Agn som Sømmet, Snaps, Fladbukken og Gladsax wobleren er gode sikre agn.
Er man til fluefiskeri kan man anvende helt standard kystudrustning. Personligt går jeg oftest med en 9 fods klasse 7 rigget med et intermediate skydehoved. Reje, tobis, og tangloppeimitationer er de primære fluer, men husk nogle store provokationsfluer til de kolde måneder samt til ekstremt oprørt vand.

VIND & VEJR
Som spinnefisker er Skånes østkyst ofte bedst med moderat vind fra Ø NØ eller SØ. Vind mellem 4-6 m/sekund er optimalt, men fiskeri i hårdere vejr kan lade sig gøre, hvis man finder lækanterne. Fluefiskerne kan sagtens være med i østenvind, men de fleste fortrækker en mere nordlig eller sydlig vind, hvilket gør kastet lettere.
Når vandtemperaturen er ek­strem lav eller høj kan kraftig vestenvind ligeledes være favorabel, da det trækker bundvandet ind, som udligner temperaturen en anelse i positiv retning.

KEND DINE BESØGSTIDER
Som ved alle andre pladser gælder det i Østskåne om at kende sine besøgstider. Der er rigtigt mange faktorer, der spiller ind, men generelt skal man huske at tjekke vind og vandtemperaturer, inden man begiver sig over broen. Jeg ville ønske, jeg kunne skrive, at man skal fiske fra den til den dato, men sådan fungerer det ikke.
Skåne fisker principielt hele året, og de gode perioder varierer fra år til år, men generelt følger Østskåne samme kurver som alle andre havørredpladser. Derfor er det en rigtig god ide at holde fingeren på pulsen, hvad angår fangster i området. Sidst men ikke mindst spiller erfaring en stor rolle, og her er der kun en vej frem: Besøg pladserne ofte og lær dem at kende.

 

Jans Lystfiskershop

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This