Der findes flere typer af bærbare opladere, som er nemme at have med i tasken eller rygsækken, når man skal afsted på fisketur. Her får du alt, hvad der er værd at vide om powerbanks og solcelle opladere, så du kan sikre dig, at der altid er strøm på mobiltelefonen til at fotografere drømmefisken.

 

AF EVA MYRSTEN PERSSON

 

NÅR MAN SKAL VÆLGE EN BÆRBAR OPLADER, er det vigtigt at overveje hvilke behov man har i forhold til bl.a. størrelse, kapacitet og graden af bærbarhed, samt danne sig et overblik over hvilke enheder, man vil have behov for at kunne oplade. Overordnet set, kan man opdele de fleste bærbare opladere i to typer: almindelige opladere – powerbanks – og solcelleopladere.

Powerbanks på fisketuren

De almindelige bærbare opladere – også kendt som powerbanks – er helt grundlæggende beskyttede, kompakte batterienheder, der er designet til at være lette og praktiske at have med sig. Batterienheden oplades i en stikkontakt forud for brug, og kan herefter bruges til at oplade andre enheder med. Powerbanks har en batterikapacitet, som angives i milliamperetimer (mAh) – der varierer alt efter type og model. Jo højere kapacitet, desto mere strøm kan batteriet holde, og jo flere opladninger kan powerbanken levere til en eller flere enheder, før batteriet skal genoplades. De typiske batterikapaciteter spænder mellem cirka tusind mAh til flere tusind mAh.

 

Friluftsland

 

Powerbanks har typisk en eller flere USB-indgange til opladning. Opladningshastigheden varierer ligeledes for forskellige powerbank-modeller, og afhænger blandt andet af udgangseffekt – dvs. hvor stor en mængde strøm batteriet kan overføre til enheden ad gangen, kvaliteten af opladningskablet – samt hvilken enhed, der skal oplades. Visse modeller har en specifik hurtigopladnings-teknologi der er kompatibel med bestemte enheder. Befinder man sig i længere tid i områder uden adgang til strømnettet, og dermed ikke har mulighed for at genoplade powerbanken, kan det være en fordel at bruge en bærbar solcelleoplader i stedet.

Bærbare solcelleopladere til den lange fisketur

Bærbare solcelleopladere fungerer ved at omdanne solenergi til elektrisk energi, der bruges til at oplade forskellige enheder som smartphones, tablets, kameraer eller lignende. 

Den vigtigste komponent i en bærbar solcelleoplader – samt det, der primært adskiller dem fra de almindelige powerbanks – er solpanelet. Dette består af flere fotovoltaiske celler, der er fremstillet af halvledermaterialer, almindeligvis silicium. Solcellernes overflade er typisk behandlet med en antireflekterende belægning, der reducerer refleksionen af sollys og dermed øger lysabsorptionen i cellerne. Solpanelerne dækkes af en overfladelaminering af gennemsigtig plastikfilm, der beskytter solcellerne mod stød, fugtighed og andre ydre påvirkninger. Bagsiden af solpanelet er typisk beklædt med en plastikfilm, der beskytter mod fugt og desuden virker som elektrisk isolator i forbindelse med halvledermaterialet.

Halvledermaterialer har en elektrisk ledningsevne, der ligger mellem en leder og en isolator. I solcellepaneler består halvlederen normalt af to lag – et positivt ladet lag og et negativt ladet lag. Når sollyset rammer de fotovoltaiske celler, genererer halvledermaterialet elektricitet gennem fotovoltaisk effekt – en proces hvor halvledermaterialet absorberer fotonerne fra sollyset og frigiver elektroner fra det negativt ladede lag til positivt ladede lag. Denne proces skaber en elektrisk strøm, som ledes gennem en regulator, hvor den stabiliseres og reguleres, og samtidigt beskyttes mod overopladning eller overspænding. Afhængigt af typen af solcelleoplader, bruges strømmen enten direkte til at oplade enheder, eller også lagres den i det indbyggede batteri. Nogle bærbare solcelleopladere er udstyret med et indbygget genopladeligt batteri, hvor den solcellegenererede strøm kan lagres til senere brug, når sollys ikke er tilgængeligt – i praksis en integreret powerbank. Batteriet kan også oplades via en stikkontakt. Solcelleopladere uden indbygget batteri oplader enhederne direkte vha. sollyset.

 

Nitecore FSP 100W kan pakkes sammen i en lille "mappe" så den næsten ingenting fylder.

                                                                                                                        Nitecore FSP 100W kan pakkes sammen i en lille “mappe” så den næsten ingenting fylder.

Forskellige typer af solcelleopladere

Effektiviteten af en bærbar solcelleoplader afhænger af flere faktorer. Fordi hele mekanismen er afhængig af solenergi, er sollysets tilgængelighed og intensitet selvsagt afgørende for mængden af strøm, der kan produceres. Opladerens konstruktion spiller også en væsentlig rolle. Solpanelets overordnede ydeevne har direkte indflydelse på, hvor effektivt strømproduktionen kan forløbe, og kvaliteten af opladningskredsløbet påvirker opladningshastigheden. For bærbare solcelleopladere uden indbygget batteri er det særlig vigtigt at opladningskredsløbet er af høj kvalitet, eftersom enhederne skal oplades mest og hurtigst muligt, så snart sollyset er til rådighed.  

Bærbare solcelleopladere fås i forskellige modeller, der varierer i konstruktion, design og effektivitet, alt efter størrelsen på solcellepanelet samt opladerens tekniske funktioner. Jo større solpanelet er, desto flere solceller er der selvsagt til at fange solens stråler og generere strøm. Solcelleopladere med store solpaneler har høj effektivitet, men fylder og vejer meget i forhold til mere kompakte solcelleopladere med mindre solpaneler.

Solcelleopladere med fast solpanel

Denne type solcelleoplader består af en enkel panelstruktur, og de fleste modeller kan nemt hænges på båden under fiskeriet – eller bagpå rygsækken, når man f.eks. er ude på vandretur. De er lette at have med sig, hvis man kun har brug for at kunne oplade mindre enheder som f.eks. en enkelt smartphone. På grund af dens lave vægt og kompakte design, vælger mange denne type solcelleoplader til solo fiske- eller vandreture, hvor lav oppakningsvægt er førsteprioritet.

 

Sådan ser Nitecore FSP100W ud, når det er foldet ud. Se hvor lidt det fylder sammenpakket ovenfor.

                                                                                                                      Sådan ser Nitecore FSP100W ud, når det er foldet ud. Se hvor lidt det fylder sammenpakket ovenfor.

Solcelleopladere med foldbart solcellepanel

Et stort solpanel kan producere mere strøm, men fylder til gengæld også meget. Derfor er det opdelt i to eller flere segmenter, som gør det muligt at folde eller rulle hele panelet sammen, så det er nemmere at transportere og opbevare. Trods dette, vejer denne type solcelleoplader generelt også mere i forhold til de mindre modeller. Fordi de er i stand til at producere en stor mængde strøm, har store solcelleopladere typisk flere strømudtag og kan dermed oplade flere enheder samtidigt. De tekniske detaljer, solpanelets store ydeevne samt vægten gør denne type solcelleoplader særligt oplagt at have med på gruppeudflugter og fisketure, hvor der er behov for at kunne oplade flere enheder samtidigt, og hvor oppakningens vægt ikke spiller en afgørende rolle.

Eksempler på gode solcelleopladere til fisketuren

Nitecore FDP100W er et yderst kraftfuldt solpanel med en effekt på 100 watt. Panelet er opdelt i otte segmenter og måler ca. 130 x 60 x 0,5 cm i udfoldet tilstand. Ved transport kan panelet nemt pakkes sammen til et lille kvadrat med håndtag der måler 38,5 x 30 x 4,5 cm. Nitecore FDP100W er desuden vandtæt i henhold til IPX5, og er derfor ideelt til brug under sejlads eller på fisketur. Panelet har ikke indbygget batteri, og skal derfor bruges i kombination med en powerbank.

Goal Zero Nomad 20 Portable Solar Charger er et let og praktisk solpanel, der er opdelt i tre segmenter. Panelet måler ca. 30 x 19 x 3 i sammenfoldet tilstand og ca. 30 x 55 x 2, når det er helt foldet ud. Den indbyggede støttefod gør det nemt at stille solpanelet op i lejeren, og fire huller i hvert hjørne på det udfoldede panel gør det nemt at montere solpanelet på rygsækken, så enhederne kan oplades undervejs på de solrige dage. Med en lav vægt på 1,03 kg samt en effekt på 20 watt, egner denne solcelleoplader sig godt til ture, hvor der kun er behov for at kunne oplade mindre enheder såsom mobiltelefoner, powerbanks eller pandelamper. Panelet har ikke indbygget batteri, og skal derfor bruges til at oplade enheder direkte i solen, eller anvendes i kombination med en powerbank, hvis strømmen skal gemmes til senere brug. Netop denne fede oplader har du muligheden for at vinde i ”Ugens Konkurrence” på fiskogfri.dk i morgen den 11 august 2023.

 

Goal Zero Nomad 20 Portable Solar Charger kan du vinde i "Ugens konkurrence" på fiskogfri.dk i uge 32 fra i morgen.

Goal Zero Nomad 20 Portable Solar Charger kan du vinde i “Ugens konkurrence” på fiskogfri.dk i uge 32 fra i morgen.

Solcelleopladere vs. almindelige powerbanks

Almindelige powerbanks har generelt en højere kapacitet og oplader enhederne hurtigere end solcelleopladere. De kan også være mere pålidelige, eftersom de ikke er afhængige af sollys og generelle vejrforhold, samt af solpaneler der kan variere i kvalitet.

Til gengæld er solcelleopladere mere miljøvenlige end almindelige powerbanks, idet de udnytter den rene og vedvarende solenergi fremfor trække strøm fra strømnettet. På den måde bidrager de til at reducere klimaaftrykket ved at undgå at bruge fossile brændstoffer til opladning af enheder. Derudover er solenergi også gratis!

Det, at solcelleopladerne er uafhængige af strømnettet, er naturligvis også særligt nyttigt, når man er på tur i afsides områder i længere tid – f.eks. på fjeldet, i bjergene eller ude på havet. Har man også en solcelleoplader med indbygget batteri med på en længere tur i mere befolkede områder, behøver man heller ikke at omlægge sin rute for at muligvis kunne låne et strømstik i det lokale supermarked. Og man slipper også for at skulle sidde og vente på, at der er nok strøm på batteriet, som man bliver nødt til med almindelige powerbanks.    

Se Friluftslands udvalg af solcelleopladere her: https://www.friluftsland.dk/udstyr/solceller

Og som sagt: I ”Ugens Konkurrence” der starter i morgen d. 11 august 2023, kan du vinde en super fed bærbar soloplader – stay tuned på fiskogfri.dk.

 

Hobie Outback fiskekajakker.dk

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This