Med perler og pailletter kan man få en unik lokkeeffekt med et kalejdoskopisk spil at transparens og iridiserende reflekser, der minder om det farvespil, man ser i mange af havørredens byttedyr – fx børsteorme og fisk. Følg med og få opskriften på en helt ny fluetype, der er så legende let at lave – at selv ungerne kan være med.
Af Jens Bursell
EN LUN VESTENVIND blæser ind i den lille vig, men selv om vinden er lun i forhold til den isnende kulde, som den lange vinter har budt på, er vandet stadig temmelig koldt. Det er ikke mere end et par uger siden, at isen har sluppet sit sidste tag på fjorden
Det er ved at være børsteormetid – og for enden af mit bombardatakel har jeg monteret en besynderlig kreation frembragt i vinterens mulm og mørke: En pailletorm. Fluen – hvis man kan kalde den det – er frembragt i samarbejde med min datter Kalinka, som er helt vild med at lave prinsesseperlekæder: En interesse der kan kombineres til den perfekte fluebindingssymbiose, hvor både far og datter kan udfolde kreativiteten, uden at det bliver for svært.
Action på pailletterne
50 METER UDE ser jeg pludselig den karakteristiske hvirvel fra en ørred, der er på vej ind langs skrænten til det lave vand. Lynhurtigt får jeg sendt bombardaflåddet af sted – og i det samme taklet passerer stedet, hvor jeg så fisken, mærker jeg et par gode ryk fra en ilter ørred, der har taget pailletormen uden bekymringer. Det er en klassisk stimefisk i omegnen af de 40, så inden længe kan jeg forsigtigt afkroge fisken og sætte den tilbage i det kolde fjordvand.
Allerede i næste kast er der hug igen – og denne gang kryber fisken op omkring de 45. Sådan bliver det ved, indtil jeg har fanget fem fisk og stimen trækker udenfor rækkevidde. Lidt til højre for mig står en anden fyr, der også når at få tre fisk på en traditionel børsetormsflue, inden ballet er forbi, så der er ingen tvivl om at man kan fange fisk på både perler og pailletter.
Siden den dag har jeg fået en del fisk på varianter over pailletormen, og der er masser af variationsmuligheder at gå i gang med alt fra facetperler, sølv og perlemorsbelægninger til varierende grad af gennemsigtighed og diverse nærmest holografiske effekter.
Mulighederne for fluetyper med pailletter og perler
IMITATIONER af børsteorm er nok det allermest oplagte, men også fiskeyngel eller tobis er der rige muligheder for at lave sine egne velfangede efterligninger af med et varieret udvalg af perler og pailletter, som du kan købe i overdådige mænger både på nettet, i butikker som Panduro Hobby – samt i diverse legetøjsforretninger.
PAILLETORMEN kan laves på mange forskellige måder, men fælles for dem alle er, at det er pærelet: Tråd skiftevis perler og pailletter på enten selve forfanget – eller noget line der kun sidder som en kerne i selve fluen, så man kan skifte fluen på normal vis. Hvad angår synkehastighed er der rig mulighed for at eksperimenter med forskellige materialer – eksempelvis kan vægtfylden justeres med en vekselvirkning mellem fx flydende træperler og synkende plasticperler. Eller hvad med hule plastperler – og rasleperler – kun fantasien sætter grænser. Skal fluen kastes med fluestang er der dog en begrænsning – pas på fluen ikke bliver for tung.
Varianten, hvor fluematerialer og frontkrog trådes direkte på forfanget, har den fordel at man lynhurtigt kan korte fluen ned, forlænge den eller omplacere frontkrogens placering efter forholdene. Tilsvarende kan man hurtigt skyde perler og pallietter af og på – så man kan variere farverne lige efter dagens recept. Lettere kan det ikke blive. Ulempen er, at selv om det er legende let, er det ikke helt lige så hurtigt, som at binde en færdiglavet flue af og på
Pallietormen kan også fiskes som en fastmonteret »færdig« flue, hvor materialerne sidder permanent på fluen. Her binder du blot en svejset stålring eller såkaldt rig-ring i forenden af fluen, så den til enhver tid kan skiftes lige så hurtigt som en hvilken som helst anden flue. Når man gør dette, bør man for at kompensere for de to ekstra knuder anvende et noget stærkere materiale som kerne i fluen – fx 0,35-0,45.
Metode, dele og materiale til succes med fluerne på kysten
GANGEN på fluen kan varieres på flere måder. Nogle gange fisker en helt stiv imitation, der går som en pind igennem vandet, bedst – og her er det oplagt at anvende varianten, hvor alle delene trådes direkte på forfanget. Omvendt – på dage hvor der skal mere bevægelse til, kan det være bedre med varianter, hvor fluen bindes til forfanget med en løst hængslet rapalaknude – eller versioner der er leddelte. En anden oplagt mulighed er at tråde en actiondisc på forfanget, hvorved varianten med gennemgående forfang, kan få en nærmest vibrerende gang. Selve blødheden af den gennemgående kerne i pailletormen kan også bruges til at justere gangen – eksempelvis kan der anvendes fletlinekerne til hele ormen, hvorved man får mere bevægelse i kroppen – eller en stiv titaniumkerne til frontdelen og fletline til enden af fluen.
KROGENE der anvendes kan varieres efter egne favoritter. Jeg foretrækker helt klart at anvende små, stærke str. 16-18 kroge som fx Owner ST36 BCX, der kroger eminent også i den hårde del af havørredens kæft. For at kroge ordentligt, skal frontkrogen sidde asymmetrisk i forhold til længdeaksen. Dette kan fint gøres ved at placere krogen i en fluehægte, som trådes på forfanget eller kernen af fluen. Det giver både den rette eksponering – samt gør det let at skifte kroge. Fisker du et sted med gode chancer for virkelig store fisk er det dog en stærkere løsning at montere frontkrogen i en ophængerløkke af samme slags som anvendes til L-rig og releasefluer
Den bagerste krog skal hænge lidt væk fra bagenden af kroppen – og en god fri eksponering kan enten sikres ved at have 1-2 centimeter helt fri line – eller ved blot at have bittesmå perler helt ude i bagenden, så de tre små kroggab ikke maskeres.
RØRFLUESEGMENTER kan også kombineres med perler og pallietter – eksempelvis kan man fremstille små 3-4 mm lange rør med hackelkraver, som sidder imellem perler og pallietter for at illudere fimrehår eller lignende. En anden idé kunne være at binde en marabouhale på et 3-4 mm rør og montere det i enden. Der er nærmest uendelige variationsmuligheder – det er bare med at komme i gang, så du er klar, når isen bryder i fjorden.