Samsø og Tunø ligger centralt i det danske rige og tiltrækker særligt i sommerhalvåret lokale og tilrejsende lystfiskere. Det to kattegatperler byder på et alsidigt havørredfiskeri med chancer for fisk i trofæstørrelse. Følg med Fisk & Fri’s Simon Gad på en rundtur i noget af Danmarks smukkeste havørredvand.
Af Simon Gad
MED DUFTEN af friskrøget hornfisk og flødestuvet strandkål hængende i luften begiver jeg mig ned gennem »havørredkløften« ved Mågelskår i Nordby Bakker. Jeg er på Samsø i forbindelse med Hornfiskefestivallen, men efter at adskillige af de langnæbede har været oppe og vende, sniger der sig en letgenkendelig fornemmelse ind over mig – havørredfeberen.
Jeg ved fra tidligere besøg, at de dybe kystpladser neden for Nordby Bakker fisker godt om sommeren. Ganske som jeg havde håbet afslører en fin blankfisk sig, idet jeg kommer ned på kysten. Jeg sender min grønne og sølvfarvede sølvpil ud i Kattegat, og ti minutters fiskeri senere ligger en af Samsøs perler og glinser i det opskyllede tang foran mig. Nogle hurtige billeder senere sender jeg fisken retur til det fornemme havørredrevir.
SAMSØ OG TUNØ er for mange lystfiskere en yndet kystfiskedestination på grund af det flotte sceneri, og ikke mindst fordi der uanset vind og vejr altid kan findes fiskestræk med gode forhold. Desuden kan der i forbindelse med gydetrækkene til og fra de store østjyske åer i forårs og efterårsmånederne opleves et enormt godt fiskeri efter de sølvblanke.
I sommermånederne kan man på nogle af de mange pladser med god dybde under land opleves et super fiskeri, og hvis man lægger sit fiskeri i skumringstimen og fisker natten igennem øges chancerne betydeligt.
I størrelse hører Samsø til en af de lidt større øer. Den er cirka 25 kilometer fra nord til syd, og med sine i alt 114 kvadratkilometer er der derfor rig mulighed for at finde pladser, der holder på havørrederne. Tag med rundt langs Samsøs smukke kyster, fra Sælvig og sydover til Samsøs sydspids – op langs øens østkyst til nordsiden af øen og tilbage til Sælvig igen.
VESTERLØKKE finder du lidt syd for færgehavnen i Sælvig. Vesterløkke er et skønt kystområde, hvor man kan parkere helt nede ved vandet. Området kendetegnes ved at regulært badekarsfiskeri, hvor der inden for de første 15-20 meter er 1,5 meter dybt. Længere ude kommer der et stort område med sand, som ikke er interessant. Badekarret er fyldt med mellemstore rullesten og blæretang ind imellem, og både tobisstimer samt rejer ynder at opholde sig herinde.
For fluefiskeren er der god plads til bagkastet og han kan få godt smæk på fluen. Spinnefiskeren bør vælge lette og livlige agn på maksimalt 12-15 gram. Det er en plads, der fisker bedst, når der er lidt vind – enten fra siden eller direkte på kysten. Der kan fiskes nogle kilometer mod syd, forbi »Ilse Made kilden«, og der er gode chancer for fisk på hele strækket.

Selvom Samsø udmærker sig ved fantastisk havørredfiskeri, er her også mange andre arter at fiske efter – bl.a. multer, hornfisk og som her fladfisk.
VESBORG FYR er den næste plads, vi kommer til, hvis vi bevæger og sydover. Her er meget smukt og næsten altid havørreder. Vesborg Fyr er en topplads for havørreder, hvor både spidsen lige neden for fyret og bugterne på både højre og venstre side, kan give gode succesoplevelser.
Spidsen lige neden for fyret er kendetegnet ved et stort badekar, der strækker sig 20 meter ud i havstokken. Der er derfor ingen grund til at vade ud med, mindre der er meget løst tang eller andet der besværliggøre fiskeriet, for det er oftest i badekarret havørreden opholder sig. Fiskene kommer tit i stimer på denne plads, og derfor oplever man også hvordan fiskeriet liver op i perioder for derefter at dø ud igen.
Bugten mod øst er dyb, og der er igen tale om badekarsfiskeri, hvor fiskene kommer helt ind under land. Spidsen længst mod øst er et rigtigt hotspot, hvorfra der tit går en god strøm. Her er bunden præget af rullesten, blæretang og sand i en skøn forening, der giver havørreden optimale jagtforhold.
LUSHAGE er den næste plads østover og Samsøs sydøstligste punkt. Her er tale om en plads, der får pulsen til at stige hos enhver lystfisker. Pladsen har meget dybt vand inde under land og til tider meget stærk strøm, det umuliggør vadefiskeri, som selvsagt heller ikke er nødvendigt da havørrederne hugger helt inde ved strandkanten og 15 meter ud.
Bunden er fyldt med rullesten og grus, men der er ikke særlig meget vegetation. Man ser ofte store stimer af tobis og småsild, som trækker rundt helt inde under land. Lushage, med det lille fyr i baggrunden, er indbegrebet af en topplads til sommerens udskejelser med de topkonditionerede sølvjægere. Højtgående mørke woblere og streamende natfluer er sagen, hvis man skal have succes blandt snøftende marsvin og skrigende havfugle. Herude er man virkelig et med naturen, og på en plads som denne er et ord som storslået ikke langt væk.
NØRRESKIFTE er næste stop på turen, som nu går videre nordpå langs kysten. Det er en rigtig lækker plads, der strækker sig fra Ballen i nord til det store Nørreskifterev i syd – et stræk på tre kilometer.
Lige syd for Ballen Havn kan man parkere i vejkanten og gå 200 meter ned af en sti. Her lander man på kysten, hvorfra fiskeriet kan begynde. Der er flere muligheder: Hvis der er en jævn pålandsvind, kan man i første omgang blive på land og affiske de små pynter, der er på strækket, for i det lettere oprørte vand kommer havørreden ofte tæt på land.
Ellers kan man vade ud på sandrevler, der løber på langs med kysten og affiske store tangområder længere ude. Der kan vades hele vejen sydover, til man kommer til en parkeringsplads helt nede ved vandet. Dette er parkeringspladsen ved »Nørreskifte«. Fra parkeringspladsen er der cirka 500 meter til det store rev, men man bør ikke snyde sig selv for at prøve lykken på strækket inden revet.
Bunden er præget en et lille badekar som særligt ved højvande kan holde på en fisk eller to. Ellers kan der vades ud på en sandrevle, der løber mod syd ned til revet, hvorfra man kan dække noget god bund med blæretang og store sten.
Selve revet er en magnet for havørrederne og i forårsmånederne også hornfisken. Der er forholdsvis lavvandet på revet og derfor egner fluefiskeri eller bombardafiskeri sig særligt godt til dette spot. Vil man fiske med wobler eller blink, så sørg for at vælge agn, der går højt i vandet. Det skal også med at strækket her ved Nørreskifte er et af de bedste områder, hvis målet er at overliste en multe i sommermånederne.
BESSER REV rammer vi i vores færden mod nord. Det imponerende fem kilometer lange rev, som omkranser den store Stavns Fjord, er fredet i perioden fra. 1. marts til 15. juli. Efter fredningen kan man få en hel dag til at gå med fiskeri på revet. På selve spidsen går der ofte en kraftig strøm, hvilket særligt i de lyse sommernætter kan give rigtig gode fangster. Ja faktisk kan strømmen herude for enden af revet kaste fisk af sig året rundt, fredningen undtaget.
NORDBY BAKKER med pynten Issehoved er Samsøs nordligste punkt. På selve pynten er der meget sandet, og det er svært at finde havørreder. Anderledes ser det ud, når man bevæger sig lidt længere sydpå til de imponerende Nordby Bakker, hvor pladser ligger som perler på en snor.
Kolsøre Hage, Fugledal Hage og Asmindør Hage er nogle af de toppladser, der ligger her neden for bakkerne i det naturskønne område. Kendetegnet for disse pladser er en god dybde under land, mellemstore og store rullesten samt områder med blære- og savtang indimellem – et rigtigt storørredrevir.
Fluefiskeren har kronede dage med østlige vinde, hvor klinterne giver fint læ til kastet. Spinnefiskeren kan for alvor få gang i det »tunge« grej, hvor solide kystwoblere kan sendes mod horisonten i håbet om det store hug. Er man på disse kanter, skal man ikke snyde sig selv for at opleve den smukke smeltevandsdal Mågelskår, som skærer sig ned gennem bakkerne. Neden for Mågelskår ligger der desuden et hotspot til havørreder, nemlig revet til venstre når man kommer ned på kysten.
TUNØ er definitivt et besøg værdigt når man har fisket Samsø tyndt. Den lille ø er blot 3½ km2. stor og der må ikke køre biler på den. Den har den perfekte størrelsen til en endagstur, hvor man tager færgen fra Hou om morgenen og tager turen hjem igen efter dagens fiskeri om aftenen. Om sommeren er øen desuden oplagt til en overnatningstur i hvor jagten går ind i skumringen og i de lyse nætter.
SØNDERKLINT er nok den første plads, der skal fremhæves. Hele strækket under klinten, som strækker sig et par kilometer mod vest, er præget af rigtig dybt vand og en del vegetation samt områder med store sten. Sommerfiskeriet kan være rigtig godt her grundet den gode dybde og fluefiskeri samt bombardafiskeri med streamende fluer på de stille sommeraftner og nætter er en sikker metode. Ellers kan man tage en tur herud under klinterne i sensommeren og efteråret på dage hvor der er godt gang i vinden. Allier dig med et godt kystblink eller kystwobler, og du vil helt sikkert ikke vende slukøret hjem.
STENKALVEN er den anden plads på øen, som jeg vil fremhæve. Pladsen ligger længst mod nordvest på øen og er en stor pynt med dybt vand og store sten tæt under land. Der løber som regel en god strøm herude, hvorfor sommerens natfiskeri kan være særligt godt. Der skal ikke vades særlig langt ud, da havørreden undertiden kommer helt ind til strandkanten, inden den hugger. Fiskeriet i vandskiftene er næsten altid godt på denne plads, da det er som om fiskene kommer ind under land og er mere aktive.
Nyttige links til turen
Har denne artikel givet blod på tanden til at komme over og opleve Samsø og Tunø og deres skønne natur så slå et smut forbi disse hjemmesider først:
Når du skal til Samsø skal du nyde turen med »Færgen« først:
www.faergen.dk/ruter/samsoefaergen.aspx?gclid=CMKe9P3PyrgCFQFf3god9FAArQ
En god side med information om alt lige fra overnatningsmuligheder til attraktioner: www.visitsamsoe.dk/
Går turen til Tunø så slå et smut forbi disse sider:
http://xn—tun-2na.dk/velkommen
http://www.tunoefaergen.dk/go.asp?LangRef=38