Havørredfiskeri og udflugter til nogle af Danmarks dejlige øer, hænger naturligt sammen. Man kommer ligesom lidt væk fra det hele, og uanset sæson samt vejrforhold, er der næsten altid fede fiskbare pladser på de små øer. Bor man i Syddanmark er Barsø i Lillebælt bestemt en udflugt værd. Her får du lidt inspiration og en guide til de bedste kyststræk.

Af Simon Gad

En kort færgetur fra Barsø Landing og så er der ellers havørredpladser 360 grader rundt om den lille ø.

En kort færgetur fra Barsø Landing og så er der ellers havørredpladser 360 grader rundt om den lille ø.

FÆRGEN DUKKER OP i disen foran mig, og jeg bliver med det samme fyldt med den særlige følelse af frihed, der rammer mig, hver gang jeg tager en færge – hvad enten den er stor eller lille.

Jeg skal ud til den lille ø Barsø i Lillebælt, og når jeg tænker på de kommende kyststrækninger, jeg skal gennemfiske, er de ord der trænger sig mest på lige nu – uberørthed og jomfrulighed. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er der i hvert fald ikke det samme fisketryk her som på fastlandet. Faktisk kan der tit være meget langt mellem lystfiskerne herude. Den korte færgeoverfart på femten minutter ud til øen er også lige nok til at skærpe sanserne og indstille radaren på det ventende fiskeeventyr. Når jeg mærker vinden i håret og hører bølgerne, der slår mod færgens skrog, ved jeg, at jeg er på vej væk fra hverdagens opgaver og fuldt ud kan give mig hen til fiske­gudernes luner. Der er højt til himlen herude, så blinker der et skilt med udlængsel og fiskefeber over den indre nethinde, så prøv en tur til en af lillebælts skønneste havørredøer – Barsø.

NYTTIGE LINKS OM BARS

Hjemmesiden om Barsø generelt: www.barsoe.d

Overfart: www.barsoe-færgen.d

Overnatning: www.gyldenbjerg.dk

MAN KOMMER TIL BARSØ via færge fra Barsø Landing cirka 10 kilometer fra Aabenraa. I Aabenraa køres der videre mod Haderslev, og i den første rundkørsel efter Aabenraa drejes der mod Løjt Kirkeby, og herefter følges de fine skiltninger hele vejen ud til Barsø landing. Færgen kan tage fem til seks biler med af gangen, og da der ikke er så mange afgange, kan det godt anbefales at booke overfarten god tid i forvejen, hvis man vil have bilen med. Bilen kan dog ikke bruges til egentlig transport til og fra fiskepladserne, da de eneste veje på øen ligger inde midt på øen til og fra de forskellige gårde på øen. Derfor må man tage benene i brug til og fra de forskellige fiskepladser, men det gør også hele fiskeoplevelsen mere unik synes jeg: Fiske – og naturoplevelsen smelter sammen og udfordrer sanserne på en anden måde når man går, end sidder bag rattet på en bil. Hvis man er mange af sted, fx på en weekendtur med foreningen eller lign. kan det dog være praktisk at have bilen med til opbakning osv. Gående til øen har fine muligheder for at parkere bilen ved Barsø Landing inden overfarten.

Der er en skøn udsigt over strandengen ud mod Nørrerevle med græssende kreaturer i baggrunden.

Der er en skøn udsigt over strandengen ud mod Nørrerevle med græssende kreaturer i baggrunden.

VEL ANKOMMET TIL ØEN er der forskellige muligheder for overnatning, alt efter hvor magelig man nu synes man er. På Hestihavegård Bed og Breakfast, med et af de bedste fiskestræk på øen lige i baghaven, kan man for ca. 250 kroner overnatte og få en morgenbuffet oveni. Er man til det mere primitive, så kan man for en sølle tikrone per person benytte den primitive lejrplads i området omkring Søndermaj på det sydligste af Barsø, hvorfra der er en kilometer til færgelejet med affaldscontainere, toiletter og drikkevand. Husk altid når man overnatter i det fri at rydde op efter jer. Betalingen foregår i Barsø Kiosken, Barsø Bygade nummer 6.

BARSØ er to en halv kvadratkilometer stor, og kystlinjen rundt om øen er på cirka syv kilometer. For den sportslige lystfisker med formen i orden er det en perfekt afstand i forhold til at nå rundt om øen på en dags fiskeri. Jeg gør tit det, at jeg tager færgen over om morgenen med en let opbakning, og så tager færgen hjem igen sidst på eftermiddagen. Det fungerer fint for mig, fordi jeg både opnår følelsen af at komme rigtig væk og stresse af, men samtidig ikke bruger flere dage på det.

Den nordlige del af Barsø er temmelig kuperet og man kan fra Gyldenbjerg, Barsøs højeste punkt, 39 meter over havet, nyde en fantastisk udsigt ud over Lillebælt. Mod vest ses Løjt Land og Genner Bugt og helt inde i bunden af bugten, Kalvø. Mod nordvest ses en anden topfiskeplads nemlig Sønderballe Hoved og videre mod nord Halk Hoved. Mod øst ses Fyn, mod syd ligger Als og indsejlingen til Aabenraa Fjord.

 

Grejxperten

 

DEN SKØNNE NATUR lokker naturligvis de fleste naturinteresserede, men det er kystfiskeriet, der gør Barsø særlig attraktiv. Der er mulighed for at dyrke alverdens former for kystfiskeri lige fra kraftigt spinfiskeri med tunge woblere til listigt fluefiskeri med små fluer og tynde forfang. Kyststrækningen ændrer sig på de syv kilometer øen rundt og bundforholdende varierer meget alt efter hvor på øen man befinder sig. Det giver således optimale betingelser for at tilrettelægge sit fiskeri efter temperament, men også til årstidens og vejrets omstændigheder.

FØLGENDE PLADSER er dem jeg har haft mest held med, men det skal pointeres, at der kan fiskes hele vejen rundt om øen, med chance for fisk overalt.

Denne mindre havørred fik forfatteren på en af sine mange udflugter til Barsø.

Denne mindre havørred fik forfatteren på en af sine mange udflugter til Barsø.

VESTKYSTEN NORD FOR FÆRGE­LEJET: Følger man fra færgelejet kysten mod nord, kommer man til den første interessante plads på øen. Det er et lille muslinge/sten­rev med en god dybde under land, og her kan der til tider være godt med fisk. Særligt når vinden er vest, og der er en svag pålands­vind, kan fiskeriet være godt. Man kan med fordel bruge lidt tid i området, hvis der inden for den første halve time har været aktivitet. Det er lidt en chanceplads, men hvis der er fisk, så har de det med at blive i og omkring dette rev.

Hvis denne plads ikke kaster noget af sig, fortsættes der videre op mod skrænterne, som giver læ i østenvind. Bunden er her kendetegnet ved spredte formationer af ålegræs, tangbælter med sand­pletter ind imellem samt større og mindre sten. Jeg har haft bedst erfaring med denne plads i efterårs og de tidlige vintermåneder – typisk med små bombardaflåd på 10-15 gram og små imitationsfluer som Magnus, Grå Frede, Kobberbassen og Mysisfluen. Der er forholdsvis lavvandet på dette stræk, og agnen bør derfor tilpasses herefter. Hvis jeg ikke har så meget tid, synes jeg det er en fordel at fiske med et lille blink eller kystwobler, da jeg føler jeg hurtigt kan fiske strækket over og spotte eventuelle fisk. Havørred Fyn Guide, Rene Gerken, har også dette stræk nord for færgelejet som et af sine favoritområder på Barsø. Han mener, at efterårsmånederne er de bedste og bruger under rolige vejrforhold med klart vand gerne imitationsfluer som Kutlingen og Kobberbassen. Han gør desuden opmærksom på, at den lille skrænt giver gode kasteforhold, fordi vinden lægger sig, hvis den er i nord og øst. Der kan nu fortsættes videre op mod det store rev på nordsiden af øen ud for Nørrerevle hvor fiskefeberen for alvor stiger.

SavageGears Pencil Prey er blandt forfatterens yndlingsagn på Barsø.

SavageGears Pencil Prey er blandt forfatterens yndlingsagn på Barsø.

Der bliver færre sten, jo tættere man kommer på revet, og bunden bliver mere sandet. Til gengæld bliver der dybere, og man bør helt sikkert affiske området inden selve revet, da det bestemt kan holde på en fisk eller to – om end det er selve revet, der naturligt trækker mest.

Selve revet kan nok bedst betegnes som et muslingerev. Der er sandrevler på den ene side, hvor der er dybe partier hen over de lavvandede muslingebanker, og på den anden kan strømmen til tider løbe rigtig stærkt. Her kan man opleve et forrygende aften og natfiskeri om sommeren, og i den lyse sommernat ligger der implicit i hele fiskegerningen en naturlig lyst til at fordybe sig og filosofere over livets små og store spørgsmål – med lidt held til lyden af marsvinets karakteristiske snøften et sted derude. At der på de klare aftener og nætter kan diskes op med en stjernehimmel som fremstår mere klar herude end på fastlandet, gør ikke oplevelsen mindre skøn.

ØSTKYSTEN har også mange fine pladser. Fra Børsig mod nord til Søndermaj i syd strækker den storstenede klintekyst mod øst sig med dybt vand under land og en udpræget leopardbund med store sten og tang. Særligt forårs- og efterårsfiskeriet kan være givtigt her, og man kan med fordel søge herud på lavtryksdage, hvor der er røre i vandet, og hvor bølgetoppende brækker i brændingen samt sender stænk af saltvand i hovedet på lystfiskeren. Her er han et med havet og sender ufortrødent og stædigt sin agn ud over bølgerne; venter lidt med indspinningen og håber på at det er denne gang, det siger bang for enden af linen.

Den sydlige del af østkysten er kendetegnet ved flere større og mindre stenrev, der skærer sig ud fra kysten på en cirka kilometer lang strækning, og her skal der naturligvis investeres en del energi. Imellem revene er der forholdsvis dybt og fiskeri fra kysten er klart at foretrække. Trækker vadefiskeriet for meget i en, så kan det være en fordel med en vadestav til at hjælpe en på vej mellem de store sten, der ligger i det nære kystvand. Der kan til tider være store stimer af tobis og kutlinger i området, og min favoritagn i dette område er da også store slanke tobisimitationer som Sølvpilen og Sømmet i naturtro farver. Herud­over fisker jeg en del med de forholdsvis nye Pencil Prey woblere fra Savage Gear på dette stræk

Fluefiskeren Rene Gerken fisker på østkysten både i stille og friskt vejr. Under rolige forhold og med klart vand er det mest imitationerne, der dominerer fluevalget, men han har også fidus til at opsøge østkysten under lidt mere blæsende forhold og i grumset vand. Her har han god erfaring med at fiske store provokationsfluer som fx Flammen i det oprørte vand.

BARSØS SYDLIGSTE PUNKT er den store strandeng kaldet for Søndermaj. Ud for her strækker et rev sig ud fra kysten, og ligesom ved Nørrerevle mod nord er der er fremragende sommerfiskeri under de rette vejrforhold. Hvis man fortsætter om mod færgelejet på øens vestside kommer man til en lille skrænt, og her neden for skrænterne og om til et lille gult hus umiddelbart, hvor skrænten flader ud, findes et andet rigtig lækkert stræk. Her er der forholdsvis dybt inde under land, og store blære­tangsbuske præger området. Agnen bør fiskes forholdsvis hurtigt hen over tangen, og det er ikke nødvendigt at vadefiske her, da havørreden går meget tæt under land. Barsø har rigeligt at byde på af både natur og fiskeoplevelser, så det er bare med at komme af sted. Go tur.

 

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This