Christian Lang Jensen med sin fantastiske gråskalle på 1550 gram.

Gråskallen er ofte den første fiskeart, man stifter bekendtskab med, når rejsen ind i lystfiskeriets verden påbegyndes. Den ryger dog typisk i glemmebogen, idet man begynder at udforske fiskeriet efter andre arter. Ikke desto mindre er en stor gråskalle en spændende og udfordrende sportsfisk, man kan lede længe efter. Her får du fortællingen om en dag, hvor et mislykket karpesats endte ud i et sandt drømmefiskeri efter monsterskaller.  

 

AF CHRISTIAN LANG JENSEN, TEAM SPORTEX

 

SOM BØRN fiskede min bror, Martin, og jeg en del i en gammel kalkgrav, som lå inden for gåafstand fra vores hjem. Her tilbragte vi mange timer i jagten på skaller, aborrer og senere gedder. 

Ifølge min far var jeg ikke mere end 3 år gammel, da jeg egenhændigt fightede og landede min første gråskalle. De efterfølgende par år blev tiden brugt på flådfiskeri med orm, og et hav af skaller og aborrer blev landet, inden geddefiskeriet for alvor fangede min opmærksomhed. Den dag i dag husker jeg tydeligt følelsen i kroppen, når flådet gik under og en flot gråskalle vendte sin blanke side til for stram line. Det var der, det hele startede for mig. Min største gråskalle fra den gamle kalkgrav målte 37 cm, hvilket er et ganske pænt eksemplar. 

 

Grejxperten

 

Siden da har mange andre fiskearter fanget min opmærksomhed, men jeg har altid elsket at fiske lidt skaller, når muligheden har budt sig. De seneste år har jeg fisket dem på flue, hvilket kan være utroligt underholdende, når de bedre fisk vil lege med. I denne sammenhæng er det blevet til en del fine eksemplarer mellem 500 og 700 gram, men en enkelt gang er det lykkedes mig at lande en gråskalle på 1100 gram fordelt over 40 centimeter, hvilket vist nok er en uofficiel dansk rekord på fluestang. En skalle af den kaliber er en utroligt sjov oplevelse på et let fluesæt. 

Jeg skal dog blankt indrømme, at det er meget længe siden, jeg er gået målrettet efter gråskaller under medefiskeri. Det var heller ikke intentionen, da min bror Martin og jeg tog afsted på årets anden karpetur ved Blue Rock.

 

Martin poserer her med sin kæmpeskalle på 43 cm og 1550 gram.

Martin poserer her med sin kæmpeskalle på 43 cm og 1550 gram.

 

Det store Sportex Predator-net, hvor selv en kæmpeskalle ser lille ud, blev flittigt brugt denne dag.

Det store Sportex Predator-net, hvor selv en kæmpeskalle ser lille ud, blev flittigt brugt denne dag.

Held i uheld gav storskaller

Karpefiskeriet er forholdsvist nyt for os begge, og da vi kun havde mulighed for at fiske i de lyse timer en enkelt dag, vidste vi godt, at vi havde oddsene imod os. Men fiske det skulle vi, så vi fik hurtigt lagt to rigs i vandet over nogle lavvandede områder. Desværre havde vi først på dagen svært ved at holde de russiske stører fra vores rigs, selvom vi fiskede med 15 mm Coco & Banana Popups i solide PVA-poser med mindre pellets tilsat en sød smag.

Derfor flyttede vi vores rigs af flere omgange for at komme udenom de russiske stører. Det lykkedes til sidst, og vores rigs fik fred for en stund. Ud af det blå fik vi et hidsigt run på stangen nærmest sivene, og denne gang havde en mindre karpe samlet den ene popup op fra bunden. Desværre formåede fisken at smide krogen. Rigget blev lagt ud i samme område, og endnu en gang faldt der ro over stængerne. Timerne gik, og alt åndede fred og idyl.

Monsterskaller på pladsen  

Da vi nåede hen sidst på eftermiddagen, havde vores rigs ligget stille hen en rum tid. Det ændrede sig dog pludseligt, da den ene bidmelder gav lyd fra sig. Det var ikke noget voldsomt udløb, men loddet blev dog flyttet rundt derude. Martin var hurtigt ved stangen, og fik kontakt til fisken. Det var tydeligt, at der ikke var nogen kæmpe fisk for enden af linen, men den formåede dog at skabe et pænt flex i min Sportex Advancer Carp i en tre punds-version.

Fisken suste rundt foran os, og da vi pludselig fik den at se, gik det stærkt med at finde landingsnettet frem. Aldrig havde vi set så stor en gråskalle. Den målte hele 42 cm og vejede imponerende 1350 gram. 

Efter et par fotos, fik den friheden igen. Vi var særdeles overraskede over, hvad der netop havde taget vores 15 mm pop-up tæt på sivene. Jeg fik dog hurtigt lagt rigget ud på pladsen igen, og der gik ikke længe, før bidmelderen gav lyd fra sig endnu en gang. Jeg satte mig derfor ved stangen for at kunne løfte den på det rette tidspunkt. Endnu en gang havde en imponerende gråskalle taget agnen, og denne var både længere og rundere end den første. 43 cm målte den, og vægten stoppede først ved 1500 gram. Jeg var mildest talt målløs.

Christian med sin 1500 grams skalle. - Selvom hans Sportex Advancer Carp stænger var lidt af et overkill til gråskallerne, så flexede de dog ganske pænt, når de store gråskaller tordnede febrilsk rundt i den anden ende af linen.

Christian med sin 1500 grams skalle. – Selvom hans Sportex Advancer Carp stænger var lidt af et overkill til gråskallerne, så flexede de dog ganske pænt, når de store gråskaller tordnede febrilsk rundt i den anden ende af linen.

 

Skallefiskeri – som børn igen

Vi skyndte os at undersøge den gældende danske rekord på mobilen, og da vi så, at den lyder på 1700 gram, var vi ved at tabe kæben. Vores mislykkede karpesats havde ud af det blå udviklet sig til et regulært drømmefiskeri efter kæmpestore gråskaller. Nogle vil måske grine lidt af, at man kan komme op at køre over et par gråskaller, men i mine øjne har alle fiskearter noget spændende at byde på – især når der er tale om trofæfisk af en given art.

Så vi nød de næste timer, hvor den ene imponerende skalle efter den anden tog vores rigs. Vi endte med seks skaller over 40 centimeter samt nogle stykker under. De seks over 40 centimeter vejede alle over kiloet. Martin endte med en personlig rekordfisk på 43 cm og 1550 gram, og jeg fik et pragteksemplar på 44 cm, som også trykkede vægten ned på 1550 gram. 

Vi havde uden tvivl oplevet noget unikt, selvom det på ingen måde havde været intentionen. På vej hjem i bilen var humøret højt, og vi følte os måske lidt som Martin og Christian på 6 og 8 år efter en tur i den gamle kalkgrav nær vores barndomshjem. Dengang udløste enhver skalle stor eufori, og det samme havde bestemt været tilfældet denne dag. Vi havde fået bekræftet, at man aldrig må blive for gammel til at glæde sig over noget så uventet som en kæmpeskalle på en karpetur.

Læs om en anden tur til samme vand, hvor Christian fik en kæmpeskalle på 1650 gram her.

 

Tohatsu

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This