Det er de færreste, som er klar over det, men der er faktisk en masse fine ørredrevirer på den sydlige del af Amager, hvor man som københavner ikke behøver at køre særlig langt for at få løse skæl mellem fingrene – og en frisk ørred i ovnen.

Af Allan Zeuthen

En glad Allan med frugten af et opsøgende fiskeri langs sydamagers kyster

En glad Allan med frugten af et opsøgende fiskeri langs sydamagers kyster

VI HAR FØR skrevet om pladserne ved Kalvebod, men denne plads er langt fra ikke den eneste hav­ørredplads i hovedstanden. Stykket fra Kalvebod til Amagers Nye Strandpark, byder på rigtig mange fine pladser og ikke mindst fisk med en stor gennemsnitstørrelse. Tro mig – du skal ramme en god dag på Stevns eller Møn for at få lige så mange fisk, og ofte med en gennnemsnitsstørrelse på over to kilo.

Sydamager og København – chancen for kystfiskeri i bonanzaklassen

KYSTOMRÅDERNE på sydsiden af Amager og København er et kæmpe spisekammer fyldt med ålegræs og sten. Jeg har kendt potentialet længe, men det var først for tre år siden, at jeg med en seriøs jackpot virkelig kom på sporet af de amagerkanske og sydkøbenhavnske ørreder under en tur til molen imellem lystbådehavnen og den gamle havn i Dragør:

Egentlig er jeg blot ude for at lufte hunden uden stang, og med det samme ser jeg tre 2-4 kilos havørreder, som trækker langs med molen. Imens jeg spejder efter dem, kommer der en ny stime ind fra højre… Ti sekunder senere er jeg i løb med en forvirret hund efter mig – og her kan jeg fortælle, at det ikke er nogen fordel at veje 105 kg! De meget lange to kilometer hjem til grejet bliver tilbagelagt, og hunden bliver smidt af – stadig forvirret.

Peder i fuld færd med at lande endnu en flot amagerkansk havørred. Det er lige nu i foråret der allerbedst, så det er bare om at komme afsted.

Peder i fuld færd med at lande endnu en flot amagerkansk havørred. Det er lige nu i foråret der allerbedst, så det er bare om at komme afsted.

Turen, der åbnede øjnene for områdets mange og store fisk

Forpustet og forhekset af fiskefeber står jeg kort tid efter på molen, og lægger det første kast langs med molen. Jeg tager blot nogle få omdrejninger på hjulet og så siger det smask! – En rigtig flot ørred vrider sig i overfladen. Hjulet vræler, og ti meter line forsvinder. Vandtemperaturen har rundet de otte grader, jeg får kam til mit hår og får en fed fight på min 7’ stang. Krogen sidder, som den skal, så jeg har fat i den lange ende, og snart ligger der en 2-3 kilos ørred klar til landing.

KASTET EFTER har jeg endnu en bamse efter, som jeg vil skyde til over fem kg, og i fjerde kast er der fast fisk, men denne gang er det en to-kilos nedgænger, som ryger ud. Jeg ved ikke hvor mange kast jeg bruger til at fange de seks fisk jeg får, men det er ikke mange – og pludselig dør det. Mit livs vildeste havørred fiskeri er slut lige så pludseligt, som det var startet. Ingen af de seks fisk var under to kg og den største var en nedgænger på over fire.

I de næste dage får jeg lidt flere fisk inden de forsvinder, og typisk er det, at hugget kommer inden for de første kast – ellers sker der intet.

Om foråret er det tobisimitationer, der er for enden af Allans line – især Hansens Silver Arrow, som tegnede sig for 90% af hans fisk sidste forår. Versionen med afskrællet maling fanger ofte flere fisk end discoversionen. Tobisfluer som disse er oftest det, der sidder for enden af kammeratens Peders bombardaforfang.

Om foråret er det tobisimitationer, der er for enden af Allans line – især Hansens Silver Arrow, som tegnede sig for 90% af hans fisk sidste forår. Versionen med afskrællet maling fanger ofte flere fisk end discoversionen. Tobisfluer som disse er oftest det, der sidder for enden af kammeratens Peders bombardaforfang.

 

 

 

 

 

 

 

 

Massevis af uudforskede pladser – og en hjælp til at komme i gang

STRÆK TIL VADEFISKERI er der masser af i området. Man kan også fiske vestpå fra Dragør Bade­anstalt. Her starter et enormt lavvandet område, som først slutter ude ved Aflandshage. Her er 10 kilometer super ørredvand, hvor det bare er med at maskinfiske derudaf. Det første vand, som bliver varmt, er de store lav­vandede områder, hvor strøm og vand­udskiftning er minimal. Der må gerne være store mørke sten, som suger forårssolen til sig. Du skal alle steder vade flere hundrede meter ud for at komme ud på en fornuftig dybde, men når du først er herude, er det bare at afsøge vandet.

Det er svært at fremhæve specielle pladser, for jeg har kun fisket på 10% af strækket. Blandt de områder, jeg har haft gode erfaringer med, er Søbadet samt området omkring den lille restaurant Sylten. Her er store sandområder, som rummer enorme mængder af tobiser, samt oaser af sten og tang, der virker som en magnet på de sølvskællede. Jeg er stødt på fisk overalt, og jeg ved, at der er en håndfuld fiskere, som får rigtig pænt med fisk i området ud mod Søvang.

 

Hvidovre Sport

 

Jeg har ikke fisket eller snakket med nogen, som har fisket i området fra Søvang til Aflandshage, men det er nok her du finder din helt egen private plads – for fisk er der med sikkerhed. Nogle områder kan virke sandede inde på det lave, men der er sten og tang områder overalt, når man kommer ud over 1-1,5 meter. Så er du træt af overfyldte kystpladser, så er det bare med at komme derud. Du har rigtig mange muligheder frem til Aflandshage, hvor der i øvrigt er super smukt. Men vær forberedt på, at du måske skal vade 300-600 meter ud, før du får noget dybde.

Allan elsker korte, lette stænger og bruger især en lille 7 fods XLNT stang fra Savage Gear, som kaster op til 30 gram. Den har masser af muskler, når der skal lægges pres på fisken og kaster perfekt med 12-20 gram.

Allan elsker korte, lette stænger og bruger især en lille 7 fods XLNT stang fra Savage Gear, som kaster op til 30 gram. Den har masser af muskler, når der skal lægges pres på fisken og kaster perfekt med 12-20 gram.

DEN NYE STRANDPARK er en sand perle, hvor jeg sidste år ikke havde en eneste tur uden action. Den mest spændende bund, har jeg fundet midt på stykket, hvor ålegræs, muslinger og småsten laver et lille rev. Herfra og til højre har jeg set flest fisk.

Sidste år lavede jeg en aftale med min fiskemakker Peder. Vi skulle fiske en til to småture før eller efter arbejde hver uge i april måned. Det blev en vild april med mange fisk over to kilo. Fælles for 90% af turene var, at de foregik på amagerkanske moler og stensætninger. Turene var kun på 1-2 timer, så vi skulle være effektive med at finde fiskene, og her er molerne perfekte. Vi fiskede typisk en kilometer af, og så var det med at have det lange ben forrest. Omkring 40 ørreder blev det til med 20 fisk over to kg samt et par stykker på omkring de fire kg. To gange havde jeg en rigtig fed bamse efter, som havde været ny personlig, men nej – den ville ikke.

EN AF TOPPLADSERNE er den venstre mole på Strandparken, som vender over mod Prøvestenen. Du skal fiske på begge sider – også ind i det lavvandede indsø område

På vej ned til den nye Kastrup Lystbådehavn er der flere mole­arme. De er alle 30 minutters intensivt fiskeri værd. Mærker eller ser du ingenting, er det videre til den næste. Molerne ved Kastrup Havn er ligeledes et sted, der kan give rigtig godt i foråret.

Når vandet er varmt – d.v.s over 6-8 grader – skal agnen ofte have fuld speed – også når der fiskes med bombarda.

Når vandet er varmt – d.v.s over 6-8 grader – skal agnen ofte have fuld speed – også når der fiskes med bombarda.

DRAGØR HAVN er rosinen i pølseenden med flere pladser. Den første er molen ved den gamle havn, som vender mod nord. Her fisker man på et skønt lavvandet område, hvor man går cirka 150 meter ud. Lad dig ikke skræmme af de mange bøjer – det er ikke ørredgarn

Imellem den gamle og nye havn er den lange mole, hvor jeg midt på ydersiden havde mit drømmefiskeri. Den store inderhavn, kan også have et rigtigt godt – og måske mere stabilt fiskeri, især på det yderste molestykke. Det samme gælder yderstykket, hvor man har den nye lystbådehavn i ryggen

Ved Dragør Fort, er der også en lang molearm. Det første stykke er meget sandet, men derefter ser det bedre ud. Personligt har jeg ikke fået fisk her, men det kan være jeg har ramt den uheldigt.

Årstid, vind og vejr til kystfiskeriet på Sydamager

FORÅRET er den tid, jeg har lagt mest energi i området. Dog har jeg taget nogle små ture i løbet af efteråret og vinteren, inden der kom låg på, hvor jeg fik enkelte fisk, men slet ikke som i foråret. Der blev dog heller ikke lagt så meget fisketid i projektet.

Der er ingen tvivl om, at det er fisk som trækker til området for at æde i dette enorme spisekammer. Mange kommer helt sikkert fra Kalvebodområdet og Københavns Havn, men da jeg hvert år fanger en del nedgængere, tror jeg også at der er mange svenske fisk imellem, hvilket måske også forklarer den høje gennemsnitsvægt, fiskene ofte har

Vestlige vinde og varme er helt sikkert det rigtige på disse pladser, men svag østlig er også ok. Kraftigere østlig vind giver dog for meget grøde og kan presse koldt vand ind. Jeg bryder mig heller ikke om ekstrem høj vandstand, men jeg har ikke kunnet mærke forskel i fiskeriet, om det har været normalt lavvande eller højvande. Go fornøjelse med de nye pladser.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This