Sommermånederne igennem er havørreden ofte aktiv i morgen-, aften- og nattetimerne på lavt vand. En flue, der danner en fyldig silhuet imod himlen, og som fiskes ganske højt i vandet, er oplagt til disse fisk, og her får du et bud på, hvordan en sådan flue kan se ud.

Af Rasmus Ovesen

Skumcigaren fristes man nærmest til at kalde den. Princippet er det samme som den klassiske cigarflue, den er blot lidt nemmere at binde. Marabou, lidt flash, hjortehår og et skum hoved er alt der skal til.

Skumcigaren fristes man nærmest til at kalde den. Princippet er det samme som den klassiske cigarflue, den er blot lidt nemmere at binde. Marabou, lidt flash, hjortehår og et skum hoved er alt der skal til.

FULDMÅNENS DOVNE LYS afløses inden længe af en farvemættet og gylden morgenrødme, og i denne stiltiende og subtile forvandling fra nat til dag fisker jeg videre ned over et lavvandet rev. Imellem store, afrundede sten, vugges blæretangen blidt frem og tilbage af daggamle og halvdøsige dønninger, og et virvar af tanglopper, rejer, kutlinger og hundestejler vimser rundt i det mørke vand. Det ene kast afløser det andet, og den store, sorte skumflue afsøger vandet med en stribende kølbule og enkelte gurglende slag i overfladen.

Fluen frister en kysthavørred over evne i månens skær

PLUDSELIG skyder en trykbølge fremefter i vandet med kollis­sionskurs mod fluen. Jeg holder vejret og mærker kort efter suget af en fisk, der med en stor hvirvel til følge, inhalerer fluen. Tilslaget falder helt mekanisk, og en arrig fisk stemmer nu imod med alt, hvad den har af kræfter og energi. Kort efter kan jeg lande en smuk, velnæret havørred omkring en halv meter, og befri den for den generende flue, som sidder godt forankret nede i gabet. En blankfisk på omtrent samme størrelse ligger allerede og venter på mig i græsset inde ved bredden, så denne fisk får friheden igen. Jeg ser, hvordan den baner sig vej ud over det lave vand for til sidst at forsvinde i blæretangen, og herefter pakker jeg mit grej sammen og kører på arbejde med en tilfreds mine. Skumfluerne har endnu engang været garant for et fint fiskeri.

 

Friluftsland

 

Foto-D

Prøv en skumflue næste gang du er på kysten en tidlig morgen eller sen aften. Når først du har set en aggressiv havørred jage på lavt vand og smække en sådan sag, vil du ikke fortryde det.

SOMMERMÅNEDERNE IGENNEM er skumfluer i forskellige størrelser glimrende til at få havørreden i tale. Den søger ind imod land i de sene aftentimer, hvor temperaturen daler en smule, og natten igennem kan den findes på helt lavt vand, hvor føderigdommen er særligt udtalt. Selv meget store fisk kan findes på ganske lavt vand, og i de mørke vandmasser fokuserer havørreden gerne sit blik opefter i vandsøjlen. Selv det mindste skær fra månen eller lyset fra en særligt kraftig stjernehimmel er nok til at havørreden kan jage, men der er forskel på, hvor i vandsøjlen havørreden orienterer sig nemmest. En flue, der arbejder højt i vandet og som samtidig trækker lidt kølvandsstriber er for eksempel lettere for havørreden af få øje på end en flue, der arbejder sig umiddelbart henover en mørk bund. Og netop derfor egner skumfluer sig sær­ligt godt til sommerens tusmørke-fiskeri.

Efterhånden er der masser af forskellige skumprodukter på markedet, som både er prisbillige og rørende lette at binde med. Og så længe fluen har en god, fyldig profil, så den kan danne en silhouet imod himlen, er det kun fantasien der sætter grænser ved fluebindingsstikket. Her er der også masser af muligheder for at eksperimentere med opdrift, formgivning og farver. Helt sorte fluer fungerer erfaringsmæssigt glimrende til fiskeri under selv de mest lyssvage forhold, og til sent aftenfiskeri og tidligt morgenfiskeri er fluer i helt lyse farvenuancer som tegner sig skarpt imod den rødmende himmel oftest effektive.

Skumfluer – det ideelle valg til nattens kystfiskeri

FISKERI MED INTERMEDIATE LINER er som regel at foretrække, når man fisker med skumfluer, da man med denne type line har mulighed for at afveksle indtagningen. Jeg binder gerne en række forskelligt dresserede skumfluer, så de hver især er mere eller mindre højtflydende. Dem med den største opdrift kan fiskes, så de for hvert indtag slår i vandfilmen og genererer en masse støj og larm. Dem med middelgod opdrift kan til sammenligning fiskes, så de ligger lige under overfladen, hvor de for hvert indtag trækker en kølvandsbule. Og sidst men ikke mindst kan skumfluerne med mindst opdrift fiskes, så de arbejder sig en anelse dybere ned i vandet – en egenskab, der er særligt anvendelig til fiskeri langs kystpladser med relativt god dybde tæt inde under land.

I skumringstiden er mørke fluer der laver lidt larm og tegner en tydelig silhuet mod nattehimlen effektive. Her er det skumcigaren set nedefra i havørredens perspektiv.

I skumringstiden er mørke fluer der laver lidt larm og tegner en tydelig silhuet mod nattehimlen effektive. Her er det skumcigaren set nedefra i havørredens perspektiv.

DEN SKUMFLUE, som jeg oftest fisker med er en ganske simpel Ci­garflue, som blot er bundet af skum i stedet for indfarvet rå­dyr­hår, og som til sammenligning er langt mere enkel at binde og betragteligt mere holdbar. Fluen består slet og ret af en hale af sort marabou iblandet lidt flash, et tørnet sort hanehackle og en sort skumkrop, der blot trækkes ned over krogskaftet og sikres med lidt lim. Den har en god flydeevne, og den er ganske livlig i vandet. Men vigtigst af alt har den en god profil, som gør den synlig mod himlen – og netop dette lokker havørreden mod overfladen. Og så er der spektakulære overfladehug i vente.

 

 

 

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This