Michael Stryger har fanget flere store havørred end de fleste – og han var den første, der lavede et langtkastende rotationsblink med kasteklump – nemlig det ikoniske V6. Her får du historien bag blinkene, som du snart kan få i flere af landets grejbutikker.

AF JENS BURSELL

Blinket suser et godt stykke ud over revet, og i det samme det lander, er der hug fra en fin havørred, der kvitterer med et par akrobatiske spring over havstokken, inden den efter lidt tovtrækkeri kommer ind til land. Jeg er en tur på kysten med Michael Stryger, som har fisket Møns kyster tynde i over tredive år, hvor han har fanget massevis af store fisk på stort set samtlige af øens mange fine havørredpladser. – Der er hul i mine vaders…så jeg tager lige en slapper, siger Michael, der har sat sig godt til rette på en sten ved Skilterevet – tæt ved Møns Fyr på sydsiden af øen.

Michael Stryger

Det var Micahel Stryger der opfandt det klassiske rotationsblink med kasteklum, som sidenhen har dannet forbillede for andre kendte blink af samme type – fx Snurrebassen, D360, Seeker og mange andre.

 

Fra Kæledægge til Superflyer

Jeg benytter lejligheden til at få hvilet benene og få spurgt ind til historien bag manden, der har skabt ikoniske kystblink som fx Kæledæggen, V 6, V 8 og Superflyer.

– Mit fiskeliv startede, da jeg boede i Helsingør, hvor jeg lagde ud med at fiske havørred og torsk i området, beretter han. – Det var dog først, da jeg flyttede til Møn for 25 år siden, at det for alvor tog fart med mit kystfiskeri.

Michael Stryger med en fin havørred fra Møn

Michael Stryger fiskede Møn tyndt og fangede massevis af flotte fisk i en periode på over 25 år. Her er han fotograferet på en tur med Jens Bursell i 2018.

Allerede på min første tur hernede fik jeg en god fisk, og derfra var der kun én vej frem – og det var en at tage en hel masse nye ture. – Og sådan fik det i rigtig mange år, hvor det blev til en hel masse store fisk, smiler Michael.

– Gennem mange år har jeg haft min egen tømrervirksomhed, hvor jeg har haft god fleksibilitet til at fiske, når fiskene var der – og arbejde, når de ikke gad at hugge. Netop dette har givet mig rigtig mange gode fiskeoplevelser, fortsætter han.

Det første rotationsblink med kasteklump

Produktionen af kystblink startede jeg op med i 1990, fortsætter Michael. – Mit allerførste blink hed Kæledæggen, fordi den allerede fra første tur gav rigtig godt med fisk. Succesen med mit første blink gav blod på tanden til at give den fuld gas med at udvikle og forfine konceptet.

Kæledæggen fik jeg som sagt masser af fisk på. Gangen var en uimodståelig, vrikkende og uregelmæssig gang, hvor blinket roterede lokkende om sin egen akse ved spinstoppet. Men – på trods af blinkets mange gode egenskaber, havde det én ulempe. Jeg ville – som de fleste kystfiskere – gerne have at den kunne kaste lidt længere.

Derfor begyndte jeg at eksperimentere med at fortynge blinkets ende med en kasteklump, der var designet på en sådan måde, at blinket stadig kunne rotere perfekt under spinstoppet – og synke lokkende skråt ud til en af siderne – en manøvre, der ofte lokker fiskene til at hugge, i stedet for bare at følge efter blinket.

Det blev til en del prototyper, inden jeg til sidst i 1991 ramte den helt rigtige form, der sikrede perfekt rotation og gode kasteegenskaber samtidigt – og så var gennemløberen V6 en realitet.

V 6 var et fantastisk blink, som jeg fangede rigtig mange flotte fisk på i halvfemserne, hvor jeg også begyndt at sælge mine blink rundt omkring i de sjællandske fiskebutikker.

Til nogle former for vind var blinket dog en anelse plumpt i formen – og jeg begyndte derfor at arbejde på en nedslebet version, der var en anelse smallere og derfor kastede bedre, når forholdene krævede det – og inden længe var V8 skabt.

– På dette tidspunkt var der ingen andre blink af samme type på markedet, men nogle år efter lod andre sig inspirere – og der dukkede andre blink op af samme type på – eksempelvis Snurrebassen og D360, siger han. – I samme periode havde jeg forfinet mine rotationsblink med kasteklup til Superflyer´en, der som jeg lavede i flere versioner, hvoraf den tungeste på 29,5 gram, var perfekt, når der skulle kastes rigtig langt. Det er dette blink du ser øverst i artiklen.

 Eftersom blinkproduktionen kun var en hobbyvirksomhed ved siden at mit normale arbejde som håndværker, besluttede jeg mig for at indstille produktionen, og har sidenhen blot støbt blink til mit eget forbrug, slutter Michael, inden vi beslutter os for at fiske videre.

Der går ikke så længe, inden vi holder en god snakkepause, hvor Micael rundhåndet deler ud af alle sine toppladser på Møn, men disse pladser får du en anden go gang her på fiskogfri.dk

 

Michael Stryger

 

Friluftsland

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This