Den 1. juni er der sandartpremiere – et fiskeri, der er omgærdet med mange hæderkronede traditioner. Men det er ikke altid lige let at fange sandarten, og der er derfor god grund til at eksperimentere med nye teknikker. Her får du et godt bud på en teknik, der vil kunne åbne nye døre i dit fiskeri.

Af Christian Møller

Et udvalg af Christian Møllers favoritfarver til sandarterne. Blå-sølv er perfekt til klart vand og solskin, mens pangfarverne er perfekte til uklart vand eller fiskeri dybt nede i vandsøjlen.

Et udvalg af Christian Møllers favoritfarver til sandarterne. Blå-sølv er perfekt til klart vand og solskin, mens pangfarverne er perfekte til uklart vand eller fiskeri dybt nede i vandsøjlen.

BAG MEGET AF DET vi i fiskeriet kalder held eller tilfældigheder, gemmer der sig ofte en god forklaring, såfremt man da formår at knække koden og gennemskue, hvad der egentlig foregår under vandet. Og netop det med at knække koden, regne den ud, eller udvikle nye teknikker er for mig noget af det største, jeg kan opleve i mit fiskeri.

Netop en sådan oplevelse vil jeg dele med dig. Det startede med en tilfældighed, der ved nøje efterfølgende refleksion blev til en ny metode i jagten efter de store sandarter. Som geddefisker er sommerens varme altid et dejligt bekendtskab. Efter måneder med kulde og lange nætter er det altid en fornøjelse at opleve de lyse aftener, morgen stemningen ved søen samt ikke mindst jagten på den lunefulde fisk sandarten.

Forståelsen af sandarten

Dørg efter sandart med store gummidyr som fx Alien Eel eller Bull Dawgs er en metode, der er kommet for at blive.

Dørg efter sandart med store gummidyr som fx Alien Eel eller Bull Dawgs er en metode, der er kommet for at blive.

I MINE BARNDOMSÅR læste jeg alt den litteratur om lystfiskeri, som var tilgængelig på det lokale skole­bibliotek, og især Jens Ploug Hansens bog Gedde, Aborre, Sandart blev studeret nøje. Jeg kunne den til sidst uden ad, og det endte da også med, at den lokale bibliotekar måtte bestille et ekstra eksemplar hjem til de øvrige elever. I bogen kan man læse om forskellige teknikker til bl.a. sandartfiskeriet, og som så mange andre steder, hvor sandarten er nævnt i bogen, så er natfiskeri med død og levende agn samt små woblere det eneste rigtige til den sky fisk.

I litteraturen beskrives sandarten altså som en sky fisk, der kun kan fanges tidlig morgen, sen aften eller om natten. Men hvad nu, hvis man ikke behøvede at fiske den om natten? Hvad nu hvis man ikke behøver at bruge timer på at fange agnfisk og efterfølgende kæmpe med at holde dem i live i det varme sommer vand. Og hvad nu, hvis der findes en metode, som er lige til at gå til, ikke kræver den store forberedelse, og for nogen bedst af alt: Du kan sove længe og fiske dem midt på dagen i de lyse timer! Det ville jo ikke være så ringe endda.

Når du skal afkroge agn med store trekroge, er det en fordel med et gummicoated net som dette. Så får krogene ikke så let fat i maskerne.

Når du skal afkroge agn med store trekroge, er det en fordel med et gummicoated net som dette. Så får krogene ikke så let fat i maskerne.

Sandart på kunstagn

FOR 6 ÅR SIDEN under geddefiskeri med en god kammerat fangede jeg midt på dagen en mindre sandart. Den huggede på en af mine favoritagn til gedder, nemlig det store gummidyr Alien Eel. Det grinede vi meget af, og jeg havde faktisk glemt alt om dette, indtil jeg for nylig kiggede nogle af mine gamle billeder igennem. I mellem tiden havde jeg igen oplevet noget tilsvarende under indspilningerne af Pike Secrets II, med Gordon Henriksen og Niels Vestergård, da jeg igen krogede og landede en rigtig stor sandart på Alien Eel midt på dagen. Fisken huggede, mens jeg var ved at sætte agnen ud, og dermed fiskede den dybere end ved normal dørgehastighed omkring de 3 km/t.

En måned senere under lidt hygge fiskeri med en kammerat på et stort vand, er jeg netop ved at tage lidt af farten af båden, da min yderste stang langsomt bukker sammen. Hurtigt får jeg givet et solidt modhug og de tunge dybe træk i linen får mig straks til at tænke på, ja – sandart. Efter en kort og tung fight er en super flot 5 kilos sommersandart klar til landing. Min makker griner lidt af tilfældigheden over, at vi fanger en sandart midt på dagen under geddefiskeri, men undervejs i processen med at sætte fisken ud igen, går det så småt op for mig, at det her ikke er en tilfældighed.

SANDARTEN huggede igen på min 30 centimeter store Alien Eel, og igen har agnen gået noget dybere i det farten var taget meget af båden. Jeg fremlægger mine tanker og oplevelser for min makker, hvorefter vi beslutter os for at give min teori en chance.

Vi sætter gummi – alias Alien Eel på alle stænger, og farten sænkes fra 3 km/t ned til 2 km/t: I de efterfølgende par timer lander vi 4 store flotte sommer sandarter midt på dagen i det flotteste sommervejr. Det var ikke just en teknik efter forskrifterne, men det virkede

De efterfølgende ture bekræftede, at gummisandarter fanget midt på dagen ikke var en tilfældighed. Ugen efter besluttede jeg mig for at teste den nye teknik endnu engang. Den årlige sandart konkurrence stod for døren på et af de store vande i det jyske, og i 24 timer ville søen opleve et sandt udbud af grej i alle farver og former i jagten på vinder fisken.

 

Hvidovre Sport

 

Sandart ved højlys dag

Jeg derimod, sov dejligt i min seng og først kl. 12.00 ved konkurrencens afslutning var jeg at finde ved søen. Da alle de andre var ved at tage deres både op og stoppe fiskeriet, gjorde jeg klar. Skal du fiske gedder spurgte et par ældre herrer mig. Nej svarede jeg, jeg skal fiske sandart. De grinede af mig og kom med den velkendte teori om, at sandarten jager om natten.

Jacob Bechmann med en flot sandart, der indhalerede denne Alien Eel.

Jacob Bechmann med en flot sandart, der indhalerede denne Alien Eel.

INDEN JEG SEJLEDE UD PÅ SØEN, mødte jeg et par af mine kammerater, som så noget trætte ud. De 24 timers fiskeri havde sine tydelige spor, og blot enkelt lille sandart var det blevet til. Det var ikke imponerende, og jeg begyndte så småt at tvivle på min chance for succes.

Efter en times resultatløst fiskeri, dukker der en god stime af byttefisk op på loddet, og små hidsige ryk i den ene stang afslører, at en mindre gedde har kastet sig over en af mine gummiål. Imens jeg afkroger fisken for at sætte den tilbage, kan jeg ud af øjenkrogen se min ene stang bukke langsomt sammen. Hurtigt er jeg over stangen og de tunge ryk i stangen giver mig en »yes følelse« i kroppen. Det er næsten lige meget, hvor stor denne sandart er, det er mere fornemmelsen af at have fundet en ny metode, som gør mig glad. At fisken næsten vejer 5,5 kilo, gør ikke oplevelsen mindre. Alt i alt fanger jeg denne eftermiddag 3 sandarter og en række hidsige gedder midt i det dejlige danske sommervejr. Det ville have været mere end rigeligt til at vinde den netop over­ståede konkurrence… Siden er det blevet til flere ture med de store ål og svaret er klart: Gummi er det sikre valg til den lunefulde fisk.

Sandartdørg med Alien Eeel fungerer perfekt ved ca. 2 km/t, hvor agnen går ca. 6-8 meter nede – lidt over springlaget. Det virker!

Sandartdørg med Alien Eeel fungerer perfekt ved ca. 2 km/t, hvor agnen går ca. 6-8 meter nede – lidt over springlaget. Det virker!

Softbaitteknik til sandart i dagtimerne

TEKNIKKEN til dette fiskeri er ret simpel, nemlig at dørge med en fart omkring 2 km/t. Alien eel begynder allerede at få den rette bevægelse omkring 1,8 km/t. Farten har stor betydning for, hvor dybt den fisker, og måske netop derfor er de 2 km/t godt til sommer sandarterne. Ved denne hastighed fisker agnen omkring 6-8 meter nede og det er formentlig en dybde, der passer sandarten fint.

Agnen – en Alien Eel, er måske en lidt besynderlig agn ved første øjekast, men tag ikke fejl. Denne agn kan noget særligt. Både gedder og nu som bekendt også sandarter hugger uden tøven på gummidyret. Jeg har fanget fisk på både den store og lille udgave, men jeg fisker mest med den store. I klart vand har jeg fået bedst på farverne Magic og Golden, mens jeg i uklart vand har fået godt på Golden Ambulance. Farten er som bekendt af stor betydning – ikke så meget på grund af sandartens evne til at svømme hurtigt, men mere for at få agnen ned i den rigtige dybde.

Christian fisker ofte sine Alien Eels på paravaneflåd som disse for at afdække mere vand i jagten på de store sandart.

Christian fisker ofte sine Alien Eels på paravaneflåd som disse for at afdække mere vand i jagten på de store sandart.

Ønsker man fiske agnen langs bunden eller længere nede i vandsøjlen kan dette gøres på flere måder. Enten ved at sætte en belastning på linen, eller ved at anvende en downrigger dybdeparavane eller lign. Det gode ved netop Alien eel er, at agnen også fisker, hvis du sætter mere fart på eller stopper båden. Du kan altså selv bestemme hvilken dybde du ønsker at fiske dine agn i ved at øge eller slække for hastigheden på din båd. Jeg er overbevist om, at andre gummiagn også vil gøre sig godt til dette fiskeri, men jeg har endnu ikke testet dette, og når nu gummi ålen virker hvorfor så skifte. Det skulle da lige være for at opleve endnu en ny teknik. Rigtig god sommer samt held og lykke i jagten på sandarten. Husk gummi.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This