Der findes rigtigt mange gode grunde til at overnatte på kysten og mindst lige så mange måder at gøre det på. For den drevne kystfisker kan en overnatning nær fiskepladsen give udslag i fangststatistikkerne og for den magelige kan det give en ekstra time på øjet samt en ny dimension i naturoplevelsen. Læs videre og få nogle tips til hvordan din kystovernatning bliver en succes.

Af Andreas Aggerlund

Med en hængekøje, en sovepose samt et liggeunderlag i rygsækken, er man godt rustet til at stikke på langtur langs de danske kyster. Det eneste det kræver for at hænge denne Trekmates Expedition op, er to fæstningspunkter.

Med en hængekøje, en sovepose samt et liggeunderlag i rygsækken, er man godt rustet til at stikke på langtur langs de danske kyster. Det eneste det kræver for at hænge denne Trekmates Expedition op, er to fæstningspunkter.

VI VÅGNER til lyden af gammel sø, der bryder på revlen. Vinden har natten igennem stået lige på kysten, og det lyder som om at vi kan stå op til perfekte bølger og forhåbentlig godt fiskeri. Vi beslutter at skyde morgenmaden nogle timer og skynder os at hoppe i wadersne. Nede ved vandet kan vi i morgengryets svage lys konstatere at vores ører havde ret. Fine dønninger ruller ind over revlen og vandfarven er svær at forstille sig bedre. Allerede på vej ud i vandet ser vi den første fisk slå i overfladen og min makker ligger et kast til fisken. Den hugger hårdt, men han misser den desværre. Kort tid efter er den der igen og denne gang sidder den der. Efter en kort fight kan han nette en respektabel to-kilosfisk. Vi fortsætter fiskeriet indtil de første biler ruller ind på pladsen og vi får gæster. Vi beslutter os for at indtage morgenmaden og kan gøre status med syv genudsatte fisk samt en smuk 2,8 kilos overspringer i galgen – og klokken bare seks.

Oplevelser som denne er en af de mange gode grunde til at overnatte på kysten. Det er åbenlyst at man ved at sove ved kysten, kan stå i vandet ti minutter efter man vågner. Men der er nu også noget helt specielt ved at overnatte i naturen, lave mad over åben ild og kammeratskabet som man oplever omkring lejrbålet. I sommerhalvåret hvor de fleste overnatter på kysten betyder det også at man kan sove en time længere for at nå en plads inden solopgang.

En smuk tokilos på falderebet – aftensmaden på overnatteren er sikret.

En smuk tokilos på falderebet – aftensmaden på overnatteren er sikret.

Jeg har ret mange kystovernatninger i løbet af et år og nyder dem alle. Der er selvfølgelig stor forskel på en majtur til Vestsjælland og en bidende kold januar overnatter i Sydsverige, men med det rigtige grej og lidt forarbejde kan begge scenarier snildt lade sig gøre og endda blive ganske behagelige oplevelser.

LOVGIVNING OG REGLER angående overnatning i den danske natur er ganske klare. Som udgangspunkt må man IKKE slå telt eller lignende op i hverken privat eller offentligt dansk natur, men der findes mange teltpladser, som er indrettet til det samme. På www.udinaturen.naturstyrelsen.dk kan man se et oversigtskort over de forskellige overnatningsmuligheder i Danmark, heriblandt en del opstillet shelters og lejrpladser. Man kan selvfølgelig også spørge lodsejeren ned til vandet om man må have lov til at overnatte en enkelt nat. De siger sjældent nej.

Denne smukke efterårsfisk huggede i den første lyse time efter en veloverstået nat på kysten.

Denne smukke efterårsfisk huggede i den første lyse time efter en veloverstået nat på kysten.

Miljøministeriet har udgivet en folder, som hedder »Naturen må gerne betrædes«, hvor de gængse regler om overnatning er beskrevet. Desuden er der masser anden nyttig information. Folderen kan downloades på naturstyrelsens hjemmeside www.naturstyrelsen.dk under: Ud­givelser.
En del af mine overnatningsture går til vores væsentligt tyndere befolkede naboland, Sverige, hvor reglerne er mere lempelige. Her gælder »allemandsretten«, som i grove træk betyder at man frit kan færdes og sove i naturen, privat som offentligt. Så længe man udviser almindelig sund fornuft og sørge for ikke at være til gene, kan man frit overnatte ude hinsides.

SOVEPOSE OG LIGGEUNDERLAG er af stor betydning for komforten natten over og her er det vigtigt at du ikke fryser. På kystovernatningsturene sover man sjældent ret langt fra bilen, hvilket betyder at vægten ikke er så afgørende. Og netop vægten eller rettere mangel på samme, er det man betaler ekstra for når man køber sovepose, liggeunderlag og mange andre friluftsprodukter. Derfor er det ikke så dyrt at købe grejet til overnatteren og man kommer i de fleste fiske- og friluftsbutikker ret langt for 1000-1500 kroner. Vil man have noget grej man også kan bruge på fjeldet eller ture hvor der skal bæres over længere distancer, skal man nok påregne at spendere en del mere på udstyret.

Når anemonerne blomstrer og vejret mildner, er en tarp eller som her en transportabel gapahuk det oplagte valg til kystovernatningen.

Når anemonerne blomstrer og vejret mildner, er en tarp eller som her en transportabel gapahuk det oplagte valg til kystovernatningen.

Vil man have en sovepose som kan bruges året igennem skal man gå efter en såkaldt 3-sæsonners pose med en komforttemperatur i -5 graders lejet. Selvom man sjældent fisker på kysten i så koldt vejr, kan det blive koldt om natten og det er rart at have lidt buffer på temperaturkontoen. Liggeunderlaget er ikke uden betydning for både komfort og isoleringsevne og det er vigtigt at have for øje når der handles.

LAVVUEN er mit absolutte førstevalg til overnatning i de koldere måneder. Der er godt med plads, så man kan sidde flere i den og hygge på de lange vinteraftner, og man behøver ikke at krumme ryggen hvis man skal bevæge sig rundt. Der er god mulighed for at anvende varmekilder så som kamin, bål eller en petroleumsovn, så man kan sove lunt og godt samt tørre waders og andet vådt grej. Desuden er den utrolig nem at slå op. Min lavvu tager under fem minutter at rejse og den huser let 6-7 sovende plus deres grej.
Jeg bruger især lavvuen i vinterhalvåret hvor jeg har haft nogle fede aftener med hygge, god mad og røverhistorier.

Et sidste kast inden soveposen kalder. Heldigvis er der ikke så langt til drømmeland på overnatteren. Desuden har man et ekstra forsøg når man vågner.

Et sidste kast inden soveposen kalder. Heldigvis er der ikke så langt til drømmeland på overnatteren. Desuden har man et ekstra forsøg når man vågner.

TARPS OG GARPAHUK er næst efter at sove under åben himmel den mest primitive form for overnatning, men i sommerhalvåret er det en glimrende løsning. Der findes et væld af forskellige bivuarkdue, færdigsyet gapakuker og tarps, som fx en Nordpol Tarp. De små nylonduge fylder næsten ingenting og kan i kombination med let sovegrej pakkes i dagtursrygsække, hvilket betyder at man kan sove langt fra bilen. En tarp har desuden en masse andre anvendelsesmuligheder i forhold til andre sovesystemer. Det er rigtigt rart at have et sted at sidde i tørvejr, hvis man fx er af sted i et lille telt eller i kombination med en hængekøje. Med en hurtig søgning på google finder du masser af gode tips og tricks til hvordan man kan lave forskellige bivuaker.

Bålhyggen ved shelteret er ofte årsagen til at øjnene skal gnides en ekstra gang, når man morgenen efter skal tidligt op og i havstokken.

Bålhyggen ved shelteret er ofte årsagen til at øjnene skal gnides en ekstra gang, når man morgenen efter skal tidligt op og i havstokken.

HÆNGEKØJER er de seneste år blevet ret populære blandt friluftsmennesker såvel som lystfiskere. Der er kommet en del ret fede hængekøjer på markedet som man sover forbavsende godt i. De smarte sovesystemer tager nul-komma-fem at hænge op og vejer ikke meget. I flere af de moderne hængekøjer ligger man relativt fladt og de er designet til brug med liggeunderlag for bedre isolering. Der findes også hængekøjer med indbygget myggenet og tarp, hvilket er rart i sommersæsonen.

MADEN fylder meget på overnatningsturene og det er et vigtigt element på mine ture. Jeg kan godt lide at gøre lidt ekstra ud af det, da det efter en lang endt fiskedag virkeligt er lækkert med noget godt at spise. Der er rigtig mange muligheder for tilberedning af mad, men personligt kan jeg bedst lide at lave mad på bål. Det er som regel retter man sjældent får derhjemme og den ofte ret rustikke mad, smager bare bedre efter en hel dag i waders. Jeg kan varmt anbefale en steg på spyd eller en langtidssimret gryderet. Skal man lave mad på trangiaen eller anden kogesæt, kan man med fordel forberede det hjemmefra så det bare skal varmes. Sidst men ikke mindst kan man tilberede dagens fangst og kysten er det helt rigtige sted at fortære sine havørreder.

Friskfanget fisk smager bare bedst. Kan man samtidig tilberede og spise dem på stranden hvor de er fanget bidrager omgivelserne til en stor kulinarisk oplevelse.

Friskfanget fisk smager bare bedst. Kan man samtidig tilberede og spise dem på stranden hvor de er fanget bidrager omgivelserne til en stor kulinarisk oplevelse.

BÅLET er så godt som en selvfølge på overnatningerne. Der findes ofte rigeligt med drivtømmer og andet opskyllet træ langs de danske kyster, så brænde er sjældent et problem. Bålet er et godt samlingspunkt ud på aftenen når fiskeriet er slut. Udover at give en dejlig varme og et sted at tilberede mad, findes der næppe noget mere hypnotiserende end at kigge ind i flammerne efter en lang hård dag i vand til navlen. Man skal dog huske at tjekke om det er tilladt og ikke mindst forsvarligt at lave bål på en given plads.

VIND, VEJR OG FUGT spiller en større rolle når man vil overnatte i det fri. Som udgangspunkt er det en god ide vælge sovepladser som så vidt muligt er i læ for det værste vejr. Det spiller imidlertid ikke altid sammen med gode fiskeforhold, hvor mange søger pålandsvind med rusk og bølger. Derfor vælger jeg ofte sovepladser, som har nogle strandnære træer eller større vegetation til at tage de værste vindstød. På den måde har jeg det rigtige fiskevand når jeg vågner og desuden slipper man for voldsomme mængder af dug, som ikke falder i vind. Og det er rart når bivuakken skal pakkes sammen.

 

Friluftsland

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This