Geddefiskeriet i oktober kan være supergodt om dagen, men hvad de færreste ved er, at det kan være endnu bedre om natten. Og det bliver ved hele vinteren. Følg med Søren Beck på en tur ud i mørket – og du skal ikke regne med at få din nattesøvn.
Af Søren Beck
OMKVÆDET til Bikstok Røgsystems hitnummer »Fabrik« runger ud med en tung basgang: »Arbejd, arbejd – mandag morgen på den gamle fabrik«
Jeg smiler og tænker, at forskellen er, at natten er sort som kul en sen torsdag aften i midten af december. Bag mig ligger et par timers hektisk aftenfiskeri i bælgravende mørke, som er fulgt efter en dags arbejde og en god middag hos noget familie. Bilen styrer mig ind til flere timers arbejde i Odense, hvorefter den står på natfiskeri frem til turen går tilbage til København.
BLODET lyser rubinrødt i alle »geddekyssene«, som tænder og gællestave har trukket i huden. Imens Erik Clausens nasale stemme messer om formummede arbejdere og idylliske kirkeklokker, tænker jeg tilbage på de hektiske par timer fra 20-22, hvor alt gik op i en højere enhed på pladsen ved søen bag den gamle landsbykirke.
– Aftenens fiskeri starter med at stænger, bidmeldere og en frysetaske med forskellige frosne fisk til agn bliver trukket ud af bilen. Den ene stang bliver rigget til med dybdemålerrig med knæklys i. Med den finder jeg frem til hvor skrænten flader ud langs det område af bredden, hvor taklerne skal placeres. Nogle modificerede glide takler bliver sendt ud i det iskolde begsorte vand, og de døde agn lander på bunden af søen. Jagten på nattens skarptandede krokodiller er gået i gang.
Nattemørket sænker sig og geddeaktiviteten stiger
Der er næppe gået mere end et par minutter fra den sidste stang er placeret i sin holder, før end en af bidmelderne giver et vræl fra sig og oplyser nattens mørke. Jeg trækker stangen ud af bidmelderen, sætter et solidt modhug ind og vader ud i søen for at undgå nogle sunkne træer, fisken kan sætte sig fast i.
Modhugget bliver hurtigt besvaret af nogle arrige hovedrusk, som signalerer en gedde i den tungere ende af skalaen. Trods det vinterkolde vand og mørket ræser fisken af sted i flere lange udløb. Jo hårdere den bliver presset, desto mere prøver den at slå knude på sig selv og tage endnu flere udløb.
Efter en lang fight lykkes det fisken at finde en klump siv, som den formår at vikle sig ind i. Efter resultatløst at have forsøgt at få den ud på den hårde måde, slår jeg bøjlen over for at give den friline. Efter et minut begynder linen at bevæge sig, hvorefter jeg strammer linen kraftigt op; fisken er fri. Fighten slutter kort tid efter med at jeg med et solidt gællegreb kan fiksere fisken, men i det samme er der hug på den næste stang.
FISKEN, der allerede er landet ryger ned i et stort karpenet, og den næste fisk er øjeblikket efter kroget. Også denne hører til i fem kilo plus klassen, og efter endnu en hektisk fight ligger to flotte, kølige gedder i netmaskerne. Ved nærmere eftersyn viser de sig begge at veje mellem syv og otte kilo. Det er nogle flotte fisk, ikke mindst taget i betragtning af, at fiskeriet dagen før i dagslys kun gav fire fisk på mellem to og fire kilo. Jeg når at fange seks fisk mere, alle sammen over fem kilo, inden jeg må køre på arbejde. Under køreturen vrimler tankerne frem og tilbage i mit hoved. – Hvor meget bedre ville tiden mon være brugt på at fiske videre… Det kribler i hele kroppen for at komme tilbage.
I nattens kulsorte mørke efter de ferske vandes synsjægere – gedden. Hvorfor dog?
HVORFOR fiske i den mørke nat, når gedder nu hugger lystigt i dagslys, spørger du sikkert dig selv? Svaret er ret simpelt: Fordi man i flere søer kan fange både større og flere fisk om natten end om dagen! Hvis man ser på geddens måde at fange sit bytte på, har den både et fremragende syn og en eminent lugtesans samt et særdeles veludviklet sidelinje system. Om natten kan den benytte de to sidste og i de rigtigt lyse sommernætter også den første.
For 20-25 år siden opdagede jeg dette, da jeg fiskede igennem et par uger midt på sommeren på Esrum Sø, hvor et par timers fiskeri i mørket gav flere gode fisk. De var bare ikke større eller specielt mere talrige end om dagen, så det blev droppet igen.
Siden snakkede jeg med geddeeksperten Theis Kragh, der havde dyrket det flere gange og fået temmelig godt udbytte på nogle ellers meget vanskelige vande. Paul Gustafssons bog: »How to catch bigger pike«, har også været inspirerende læsning, selvom han i vid udstrækning har brugt levende agn til sit natfiskeri. Her bruger gedden altså alle tre sanser.
Endnu et bevis på geddens evner til at finde føde uden brug af synet, er det faktum, at selv blinde gedder kan vokse og trives, hvilket blandt andet elfiskeri og fangst/genfangst af blinde gedder i Gudenåen har afsløret.
Udover at gedderne jager aktivt om natten, så tænk blot på hvor mange store gedder, der er fanget under sandartfiskeri om natten, og hvis dette ikke skulle være nok, så har Jens Bursell på spinnefronten vist vejen ved at fange en monstergedde på 123 centimeter og knapt 11,7 kilo på mega-spinner midt om natten fra en særdeles svær lille fynsk sø. Det sidste eksempel viser også med al ønskelig tydelighed, at man i vande, der bliver fisket jævnligt, skal prøve noget nyt. Så hvorfor ikke fiske med den døde agn om natten – også i den mørkeste vinter!
Natmørke og vinter – en opskrift på medefiskede gedder
NATFISKERI efter gedder har jeg efterhånden prøvet på talrige andre søer i vinterhalvåret. Næsten alle sammen har givet markant flere og specielt større fisk om natten. Du skal bare være forberedt på, at det kan være en kold fornøjelse at ligge ude om vinteren i regn, slud og frost i buldermørke- hvis ikke du har det rette udstyr. En åben bivy i selskab med sig selv i de 15 mørke timer, der er midt på vinteren, er noget der kræver varmt tøj og en god sovepose. Men – det nytter ikke noget at ligge inde i et godt opvarmet telt eller hytte med en fuldt oplynet sovepose, for selvom det er mørkt, har gedderne særdeles travlt med at sluge deres bytte, så du skal være helt tæt på stængerne for at kunne give hurtigt modhug
Fisker du alene – kræver det også en vis vedholdenhed at holde dampen oppe, så er du ikke typen med den hårde fiskepsyke, er det helt klart en idé at slå sig sammen med en fiskekammerat at dele de mørke timer ved vandet med: En efterårsnat med hyggesnak, stearinlys og måske et par grillede pølser er en hyggelig og anderledes måde at opleve geddefiskeriet på.
Og hvis du tænker på, hvad der skete, da jeg kom tilbage fra arbejde – og »hjem« til søen i starten af historien, så læs videre, for det blev kun meget vildere:
KLOKKEN når at blive fire-fem stykker om natten, før bilen igen holder ved den lille landsby kirke. Jeg slæber soveposen og et liggeunderlag ned på et lille plant område. Temperaturen er faldet i takt med det er blevet stjerneklart, og græsset er dækket af rimfrost. Stængerne bliver lagt ud i området, der gav fiskene under den kortvarige aften session, og jeg er så træt, at hovedet nærmest af sig selv falder ned i soveposens dyb. Der går dog maksimalt to minutter før nattens mørke bliver oplyst af bidmelderens lys akkompagneret af den hysteriske hylen.
Natfisketips
Fisker du med død agn fra land, så er udstyret i praksis det samme som til karpefiskeri. Du får brug for et par gode elektroniske bidmeldere, og et stangstativ (rodpod) – kombineret med et par bagindikatorer – eksempelvis hangers. Som udgangspunkt fiskes med glidetakler med lod i 40-80 grams klassen. Når agnfisken er kastet ud, slås bøjlen over, hvorefter hangeren monteres på linen lige under spolen: Når fisken hugger rives linen ud af clippen i hangeren, hvorefter linen kan løbe frit af spolen uden fisken mærker modstand, mens den elektroniske bidmelder indikerer hugget i den stille, mørke vinternat. Gør modhug så hurtigt du kan. Natfiskeri efter gedder kan bedrives hele året, men oktober-december er ofte særlig gode
Fuldstændig forvirret kaster jeg mig over stangen, hvilket bliver starten på nogle hysteriske timers fiskeri, hvor jeg kan glemme alt om at sove de sidste mørke timer væk. Alle fiskene vejer over 4 kilo og er i flot midvinter kondition. Lige så kontant fiskeriet har været, lige så brat slutter det, da det har været lyst i en lille time, og på trods af, at jeg fortsætter et par timer endnu, giver det ikke mere end de mere end 20 fisk jeg nåede at få i mørket. Turen tilbage til København bliver lang, men dejlig. Jeg kan næsten ikke vente til næste gang nattemørket oplyses af bidmeldernes gule, grønne og røde lys.