Her er det ophavsmanden til den moderne version af French Partridge, John Petermann, som er ude at svinge fluekæppen i det fri. Og hvis der er nogen, som sætter pris på majfluefiskeriets dyder – så er det ham.

Tørfluefiskerens højsæson begynder ca. tredje uge i maj. Her klækker Danmarks største døgnflue, majfluen, som virkelig kan få de store bækørreder på finnerne. Fisk og Fri har besøgt John Petermann, som her viser sin favoritflue til dette fiskeri, en French Partridge.

 

AF LARS CHR. BENTSEN

 

MAJFLUEN, Ephemera danica, er Danmarks største døgnflue. Dens størrelse med en kropslængde på op til 24 mm gør den mere end interessant for fiskene, men også for tørfluefiskeren. Klækningen begynder ofte lidt langsomt, og fiskene går ikke til overfladen med det samme. Det er næsten, som om de skal vænne sig til det store byttedyr, der pludselig optræder på menukortet. Når klækningen er godt i gang, skal der heldigvis en del til at stoppe den igen. Klækningen varer et par uger og kan være meget intens.

– Når fiskene begynder at æde danica’en, er de i begyndelsen af klækningen ikke så kritiske med fluen. Bare den har den rette størrelse og de rette farver, siger John og fortsætter. – Det er derfor, jeg foretrækker denne lidt pjuskede flue, som kan imitere både det klækkende, det voksne og det døende insekt på én gang.

 

Tradea brugt fiskegrej

 

Majfluen med det flotte latinske navn Ephemera danica ses her i detkønsmodne stadie, det vil sige med mørke glasklare vinger og hvidlig krop. Du kan møde den ved mange vandløb i det jyske og fynske, men også i de øvre dele af sjællandske vandløb.

Majfluen med det flotte latinske navn Ephemera danica ses her i det kønsmodne stadie, det vil sige med mørke glasklare vinger og hvidlig krop. Du kan møde den ved mange vandløb i det jyske og fynske, men også i de øvre dele af sjællandske vandløb.

 

Imitation af Ephemera danica

Fluen er let at binde og flyder godt. Den skal præsenteres for fisken, så den ikke streamer på overfladen. Hvis den bliver det, er det sjældent nødvendigt med andre fluer, beretter John. – Jeg binder også en større version i lidt lysere farver til at imitere hunnen, men jeg fisker oftest med imitationen af hannen, da den er mindre og dermed lettere at imitere.

French Partridge er et gammel, klassisk mønster, som John dog har ændret en del på. Det er egentlig kun fronthacklet af fransk agerhøne, som fluen har til fælles med originalen. Bemærk at John ikke dækker hele kroppen med kropshacklet – kun den forreste halvdel. Det giver væsentligt bedre krogningsegenskaber. Knæk og bræk med majfluefiskeriet!

Sådan binder du en Ephemera danica han:

Ephemera danica - sådan gør du

4: Et CDC hackle bindes ind og tørnes 3-4 gange.

                                                                                    4: Et CDC hackle bindes ind og tørnes 3-4 gange.

Ephemera danica

Ephemera danica hunnen

Danica-hunnen er så stor, at man er nødt til at imitere den en anden måde. Den forlængede bagkrop og de to vinger af CDC-fjer udgør en flue med det helt rigtige aftryk på vandoverfladen. Ofte er denne flue nødvendig i slutningen af klækningen, hvor fiskene er blevet mere kritiske. John advarer dog om, at fluen kroger dårligt og kun bør bruges på de store bækørreder. Fluen tages dog for det meste ganske fortroligt, og kan man styre nerverne og give fisken god tid til at få fluen i munden, så lader det sig gøre at kroge store fisk.

 

Hvidovre Sport

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This