Går du stadig og drømmer om at fange din første laks? Hvis ja, så er Bjerkreimselven i Sydnorge et oplagt valg til sommerens tur. Bo Troelsen fangede som så mange andre sin første laks netop her. Her for du en udførlig guide til, hvordan du kan følge i hans fodspor.

Af Bo Troelsen

Drømmer du om at fange din allerførste laks? Så skal du måske ikke kigge meget længere nordpå end til Bjerkreims elven.

Drømmer du om at fange din allerførste laks? Så skal du måske ikke kigge meget længere nordpå end til Bjerkreims elven.

EFTER EN UROLIG og myggeplaget nat, hvor jeg i mine drømme fighter den ene store laks efter den anden, bringer vækkeuret mig endelig tilbage til virkeligheden. Efter et par hurtige kopper kaffe sniger jeg mig lydløst ud af hytten, hvor resten af familien stadig sover de retfærdiges søvn. De 30 meter ned til elven blev tilbagelagt på rekordtid. Her får jeg hurtigt rigget grejet til. Jeg har besluttet at bruge det klassiske ormetakel med den røde uldtråd som attraktor samt et slaskebly/synk monteret i en tregangssvirvel for at holde rigget ved bunden

Aftenen før ankom jeg til hytten Laksheim ved Bjerkreimselvens zone tre sammen med min frue og dejlige unger. Her skal vi tilbringe de næste otte dage.

Her er det den lykkelige forfatter Bo Troelsen med sin første Bjerkreims laks. Siden da er det blevet til adskillige flere.

Her er det den lykkelige forfatter Bo Troelsen med sin første Bjerkreims laks. Siden da er det blevet til adskillige flere.

NU STÅR JEG I MORGENDISEN og nyder den storslåede norske natur, mens mit ormeprojekt driver ned mod et lovende høl. Morgenkaffen har åbenbart fundet vej gennem mit biologiske system, så jeg må kile fiskestangen fast mellem et par klippestykker, mens jeg går lidt afsides for at lade vandet.

Hugget fra den første laks falder

Da jeg kort efter vender tilbage til min stang, kan jeg til min store forundring straks se på de hidsige rusk i stangen, at der er hug. Jeg får lynhurtigt fat i stangen, og fighten med min første laks er i gang. Fisken stiller sig dybt, men det lykkes at få den presset op, og efter en kort fight, hvor jeg sætter hårdt mod hårdt, kan jeg nette min første norske laks. Glæden er ubeskrivelig, ja nærmest ærbødig, da jeg sidder og beundrer den sølvfarvede laks, der vejer knap tre kilo. Mine tanker går til Svend Saabyes ord – Man skal have fisket laks gennem mange år, tabt adskillige og fanget flere endnu, før man tør betegne sig selv som en virkelig laksefisker – men man behøver kun at have fanget én laks for at have tabt sin sjæl. – Og det var lige præcis, hvad jeg gjorde den morgen ved Bjerkreimselven. Jeg tabte min sjæl til laksefiskeriet.

JEG HAR REJST OG FISKET I NORGE, siden jeg var en stor dreng. Bjerkreimselven med den utroligt smukke norske natur, der omgiver den, er et af de steder, som altid har stået mit hjerte nær. Selvom størrelsen på laksene ikke er den samme som i de store højt profilerede elve som fx Alta og Orkla, opvejes det i rigt mål af mængden af fangster, hvilket er noget man sætter pris på, når man som begynder skal fange sin første laks. I 2010 blev der landet ikke mindre end 12.823 kilo ifølge Bjerkreimelvens hjemmeside, og i 2011 var det 12.655 kilo.

Denne laks blev taget på orm i zone 3. En effektiv agn, for den der gerne vil fange sin første laks.

Denne laks blev taget på orm i zone 3. En effektiv agn, for den der gerne vil fange sin første laks.

Medefiskeri – et oplagt valg for begynderen i laksefiskeriet

ORMEFISKERI er helt klart det mest oplagte valg for begynderen, der bare ønsker at fange sin første laks.

Den mest sikre måde at fange sin første laks på er efter min mening med orm. Et ormetakel laves ved at binde en tregangssvirvel på hovedlinen. I øjet i midten bindes 20 centimeter 0,25 monofilline og herefter et såkaldt blyfrit slaskesynk, der ikke så let kiler sig fast i bunden. Vægten afpasses efter, hvor meget strøm der er, hvor man fisker

I det sidste øje bindes godt en meter 0,35 monofil line, og der afsluttes med en rød ormekrog i str. 2/0. Husk at binde et stykke rødt uldgarn lige over krogen, der kan fungere som ekstra attraktor. Der færdiggøres ved at sætte mellem tre og fem orm på krogen alt efter størrelse.

FISKEMETODEN med orm foregår på den måde, at man kaster skråt opstrøms mod den modsatte bred og lader forfanget bumpe hen over bunden mod egen bred, inden der kastes igen. Vær opmærksom på, at du hele tiden har god kontakt til din agn, så du kan mærke selv de mindste hug

Når laksen hugger, skal du give den løs line nogle sekunder, for at give den tid til at sluge ormen. Herefter strammer du linen op, til du mærker modstand. Først nu giver du tilslag. Hvis laksen springer, skal du sørge for at sænke stangspidsen, når den er i luften, ellers skal stangspidsen altid være hævet.

Glem heller ikke spinfluen – også en norsk laksefavorit

Det er måske ikke verdens største laks man fanger i Bjerkreim – men smukke, det er de.

Det er måske ikke verdens største laks man fanger i Bjerkreim – men smukke, det er de.

SPINFLUE er også en metode, der er let for begynderen. Alt hvad du skal gøre, er at udskifte ormen med en rørflue og fiske med den metode, der kaldes spinflue

Uanset om jeg fisker med orm eller spinflue, bruger jeg altid en monofilline til fiskeri i elven – som oftest en 0,40 mm. Fletliner holder nemlig meget dårligt til kontakten med de skarpe sten og klippestykker i elven.

LAKSEN finder du oftest i ind og udgangen til de dybe høller. De ynder også at stå i strømskellet mellem hovedstrømmen og det stille vand, ligesom de store sten også er sikre standpladser, hvor laksen står foran eller på siden af stenen. Vær opmærksom på, at vandstanden, som i alle andre elve, har stor indflydelse på fiskeriet.

Fiskezoner i Bjerkreim

Bjerkreimselven er opdelt i følgende zoner: Sone 1 – Tengesdal sør Sone 2 – Tengesdal nord Sone 3 – Fra E-39 v/Vinningland til Store Svela Sone 3b – Vinningland Sone 4 – Svelavatnet Sone 5 – Håfreiste Sone 6 – Skjævelandsåna Alt i alt 54 kilometer flot og spændene fiskevand, hvor der findes masser af gode overnatnings muligheder i hytter, ferielejligheder og campingpladser. Jeg har især gode erfaringer med Sone 3 og Sone 3b. Ved rastepladsen på Gjedlakleivå/E39 ved Bjerkreim er der også en rigtig fin fiskeplads for handicappede, hvor der er let adgang til elven.

Praktisk info før turen: Husk at alt dit fiskegrej skal desinficeres, inden du starter med at fiske. Herved undgår du at sprede smitte med lakselus Gyrodactylus salaris
Det kan anbefales at tage fødevarer, øl, spiritus og tobak med hjemmefra, da det er urimeligt dyrt i Norge. Det samme gælder fiskegrej. Hos Hvide Sande Ormeeksport kan du købe orm, der er pakket, så de er godkendt til at indføre i Norge www.hvidesandeormeeksport.dk
På hjemmesiden www.bjerkreimselva.no kan du finde masser af oplysninger om fiskeriet i Bjerkreimselva – fx fiskekort, hytteleje, fangstrapporter og fiskeregler.

 

Hvidovre Sport

 

Grejet til den første laks:Grejet til Laksefiskeri i Bjer­kreims­elven behøver ikke at være i den kraftige ende, da gennemsnits størrelsen på laksene er noget minder end i de større elve som Gaula og Alta. Til gengæld er muligheden for at fange en Laks i Bjerkreimselven noget større. Til spinnefiskeri bruger jeg en 10 fods stang med en kastevægt op til 50 gram samt et solidt multi eller fastspolehjul.
Hvis du vil fiske med blink, er farven kobber og gerne med lidt rødt på sig et godt valg.
Til fluefiskeri er en enhånds fluestang i klasse 7-9 helt fint, da gennemsnitsvægten på de fleste laks i Bjerkreimselven ligger på mellem et og tre kilo. Der er derfor efter min mening ingen grund til at slæbe rundt på en tung 13 fods tohåndsstang. Gode fluer til Bjerkreimselven er fx Pålsbu, Sunray Shadow, Silver & Green, Bjerkreimsfluen, Black Shank og Heggeli, bare for at nævne nogle af mine favoritter.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This