Det er magisk at fange en havørred over fem kilo, men som de fleste ved er der også rigtig langt mellem dem. Det første skridt på vejen er dog at fiske de rigtige steder: Her giver fedtfinne eksperten Pelle Klippinge sit bud på, hvor og hvornår chancerne for en skandinavisk kystørred over fem kilo er størst.

Af Pelle Klippinge

Pelles kammerat Sören Grimshave i fuld færd med at fighte en flot femkilos havørred fra båd ved Påskallavik.

Pelles kammerat Sören Grimshave i fuld færd med at fighte en flot femkilos havørred fra båd ved Påskallavik.

LIGE OVER 10 KILO vejede den havørred, som jeg fik i slutningen af april 1988. Blank som en ny­slået mønt, huggede den i aftenens sidste kast med bulder og brag lige uden for Påskallavik. Fisken to nogle solide udløb, men til sidst lykkedes det mig at lande den med hjertet helt oppe i halsen. Nylonlinen var rullet om fisken, og havde den slået blot en eneste gang med den kraftige hale, så var den sikkert knækket. Vel oppe i båden gik den amok, så der var sølvskæl over det hele til påmindelse om trofæet. Dette er til dags dato min største kysthavørred taget på spin i de magiske firsere, hvor fiskeriet langs den svenske sydkyst for alvor gik berserk

Præcis hvad min største kyst­ørred på flue er, ved jeg desværre ikke, men i 2001 landede jeg ud for Påskallavik endnu en skønhed, som var et godt stykke over otte kilo, for min 8 kilos Salter gik helt i bund. Fisken var knapt 90 centimeter lang og havde en omkreds på 57 centimeter, så den har sandsynligvis vejet i omegnen af ni kilo.

Påskallaviken er et af de absolut bedste steder til monsterfisk – her en kystfanget blankfisk på hele 12,3 kilo.

Påskallaviken er et af de absolut bedste steder til monsterfisk – her en kystfanget blankfisk på hele 12,3 kilo.

Når først fisken er så stor, er den også stærk – og at lande en fisk som denne er forbundet med en benhård fight, hvor grejet bliver testet til det yderste. Det gælder om at være godt forberedt – og et net, der er rigeligt stort, er et af de vigtige stykker grej, hvis ikke du vil risikere at miste en rigtig stor fisk, når du en dag endelig støder på den. Faktisk synes jeg, det er lettere at udtrætte en grov havørred i åen, fordi det strømmende vand er med til at trætte den. Sådan er det ikke på kysten, hvor fighten kan tage en del længere tid – og er der store sten samt seje tangbælter kan et langt udløb hurtigt blive farligt.

AT FANGE EN GROV HAVØRRED er altså noget af en udfordring. Hav­ørredfiskeri kan være svært nok i sig selv, og er det en af de rigtig store du er ude efter, så kan du roligt regne med at komme til at bruge en hel del år på det – selv når du fisker i nogle af de bedste områder, hvor store havørredførende åer udmunder – eksempelvis Påskallavik, der ligger tæt på udløbet af Emåen. At gå målrettet efter storfisk er benhårdt – og jeg kan bare tage et kik i min egen fangstjournal, for at få bekræftet dette.

Tager man eksempelvis havørred over 5 kilo tilhører denne kategori noget jeg vil betegne en sjælden fangst – og realistisk set er der hårde odds imod dig, når du som spinne og især fluefisker har en meget begrænset rækkevidde. Problemet med rækkevidden bliver mindre, hvis man begiver sig ud i en båd, men selv da er havet stort.

TRE SYDSVENSKE HOTSPOT

Her får du tre af Pelle Klippinges favoritter når det gælder grov kyst­ørred

PÅSKALLAVIK

I området syd for Påskallavik er der masser af blæretang og store sten, der virker som en magnet på storørreden. Det er ikke altid lige let at vadefiske her, men der er rigtig grove fisk, især når det er på­landsvind. Ofte går fiskene langt ud, men engang imellm slår de et smut inden for kastevidde. http://kartor.eniro.se/m/akbCT

DRAGSKÄR

Området øst for Dragskär og forbi Skutehamn er helt klart et besøg værd i jagten på rekordørreden. En del af fiskeriet foregår fra klipperne, men der kan også vades på den perfekte leopardbund. Sydlige og østlige vinde er perfekt her. http://kartor.eniro.se/m/akbP7

 

Hvidovre Sport

 

SALTOR

Saltor syd for Pataholm er et naturskønt område, hvor man skal gå et par kilometer for at komme ud. Her er nogle herlige lavvandede bugter hvor tobiserne samles. Området fisker også godt i nordlig vind, og man kan vade langt ud på revene. http://kartor.eniro.se/m/akbf.

DEN HELT STORE HAVØRRED findes derude – det ved vi. Det er bare om at finde den – samt have psyken til at kunne klare alle de mange nul-ture, som det trods alt giver, når man går målrettet efter de aller største fisk. Det er svært, men så meget desto større er glæden også, når det endelig lykkes. Fortvivl ikke på forhånd – selv de mest vanskelige storfiskepladser, har det jo trods alt også med at kaste mindre fisk af sig som trøstpræmie.

En fantastisk 7 kilos blankfisk som denne, er den ultimative belønning for en kold dag med fluestangen i hånden.

En fantastisk 7 kilos blankfisk som denne, er den ultimative belønning for en kold dag med fluestangen i hånden.

En god start er at anskaffe sig en kajak eller båd, hvilket er en kæmpestor fordel, hvis man vil afdække meget vand og kunne flytte sig hurtigt mellem forskellige pladser

I min terminologi er en grov havørred en blankfisk over 5 kilo eller i omegnen af de 75 centimeters længde. Det er den fuldendte jagtmaskine i sin bedste alder – og en af havets allersmukkeste skabninger

Variationerne, når det gælder vægt og længde, er dog ret store. En østkystfisk er således ofte både kortere og tungere end en fisk fra fx Bornholm eller Varberg. Og netop disse korte og kompakte fisk med en meget høj konditionsfaktor er noget alle kystfiskere er vilde med.

I MIN EGEN FANGSTJOURNAL, som går tilbage til halvfjerdserne, har jeg noteret samtlige fisk i kolonner. Det faktum, at jeg slet ikke har en kolonne til fisk under 1,5 kilo, siger lidt om hvor godt fiskeriet har været engang. Så små fisk var simpelthen ikke noget man fangede! Når jeg kigger tilbage på de sidste 35 års kystfiskeri er det på trods af til tider svære forhold lykkedes mig at fange 20 havørred mellem 7 og 10 kilo i mine hjemmevande

Men drømmefisk over de ti kilo taget på kastefiskeri – dem kan der gå år mellem, at nogen fanger. Men – når det er sagt, så kan der også blive taget helt op til en håndfuld over 10 kilo langs den svenske kyst i et topår. Men – uanset hvor svært det er – så er de sydsvenske kyster nok det sted i verden, du har størst chance for at få drømmen om en 10 kilos kyst­ørred opfyldt.

Bombardafiskeriet er et godt bud på en storfisk på fluen, når de store havørred står langt ude.

Bombardafiskeriet er et godt bud på en storfisk på fluen, når de store havørred står langt ude.

MÅLRETTET FISKERI efter grov kystørred bedrives selvsagt mest effektivt, hvis man fisker, der hvor fiskene er. At vælge de rigtige kyst­områder er altså alfa og omega.

Når man tager et kig på storfiskelisterne gennem årene er det påfaldende så godt sammenfald der er mellem storfiskepladser på kysten – og nærliggende udløb af større havørredførende åer.

DE BEDSTE PLADSER langs den svenske nordøstkyst er især områderne ved udmundingen af elvene Kalix, Byske og Lödge samt omkring Ljungan og Älvkarleby. Disse er helt klart nogle af de hotteste steder langt mod nord – og jo længere sydpå man kommer, desto flere gode storfiskepladser bliver der. Et godt eksempel er kystområderne i nærhende af Motala Strømmen og Emåen, hvor der igennem tiden er blevet fanget rigtig mange storfisk. Og nu vi er ved det – Gotland er også et sted, der producerer nogle kingsize kystørred – især forår og efterår

Denne storfisk på 10,6 kilos blev taget på kystflue tæt ved Råå af Johan Bergqvist.

Denne storfisk på 10,6 kilos blev taget på kystflue tæt ved Råå af Johan Bergqvist.

Endnu længere sydpå finder vi kysterne ud for Mørrums- og Nybro Åen, der selvsagt også byder på gode chancer for store fisk. Vidre om på vestsiden er det især kysterne omkring Lödde Å, Råån og Lagan, som er glohede alternativer, hvis man synes, det er for lang en tur om til østkysten.

I DANMARK er det især kysterne ved Bornholm, Møn, Stevns og Fyn, der kaster større mængder af grov kystørred af sig. Her er der faktisk reelle chancer for storfisk året rundt og du kan læse om de bedste pladser i de mange artikler om områderne på www.fiskogfri.dk

I NORGE er det især Sognefjorden udenfor Aurlands- och Lærdalselven, som leverer stabile mængder af store havørred. Her er der tale om korte og massive fisk helt op til over 10 kilo. Længere nordpå er det især kysterne ved Nordfjord og Nordland, der er særlig interessante. Ved sidstnævnte område finder man udmundingen af de kendte ørredelve Beiarn, Saltdal och Vefsna.

SELVE FISKEPLADSEN er mindst lige så vigtig som området – især når du fisker fra land. For at gøre en lang historie kort, er det især de passagesteder, som fiskene før eller siden må passere for at komme op i elvene, der er de aller mest sikre pladser. Nogle af de mest guld – eller måske skulle vi sige sølvrandede pladser, er odder lige uden for fredningsbælterne – eller andre steder, som fiskene må passere for at komme hertil. Men – der er også andre typer af pladser, der kan være rigtig gode. Store fritliggende sten et stykke fra land er et godt eksempel – og det er ved hotspots som dette, at jeg har fået en pæn del af mine rigtig store fisk.

Stenene er typisk et par meter høje – og ofte er de navngivet præcis som kendte pools i vandløbene. Faktisk er de aller hotteste sten faktisk så store, at de ofte vil være markeret på søkort. Nogle af dem bryder knapt nok overfladen – og her kan det være værd at kigge efter, hvordan bølgerne bryder. Store sten afsløres ved, at bølgerne bryder anderledes netop her: Se efter steder, hvor bølgerne brækker over på helt specifikke spots – der er her de store sten er.

Ølands kyster er et af de steder i Sydsverige, hvor der er rigtig gode chancer for grove fisk.

Ølands kyster er et af de steder i Sydsverige, hvor der er rigtig gode chancer for grove fisk.

Nogle af de bedste sten af denne type ligger på halvanden meters dybde. Jeg ved ikke, hvorfor netop denne dybde er ideel, men måske har det noget at gøre med en speciel kombination af et godt skjul og rigelige fødeforekomster på netop denne dybde. En sådan sten er det utrolig spændede at kaste til, for er der en hug­villig fisk, så vil den typisk tage agnen allerede i første eller andet kast til hotspottet.

VEJR OG VIND er en anden vigtig ingrediens, når man skal overliste de helt store havørreder. Pålandsvind er helt klart det bedste i mine hjemmevande – og kan jeg selv ønske vindstyrken, skal det helst være en frisk brise på 4-6 meter/sekund, der lige akkurat er så stærk, at bølgetoppene så småt begynder at bryde. Blæser det meget mere, går det hen og bliver besværligt – men det er trods alt bedre end ingen vind.

DET BEDSTE TIDSPUNKT er typisk et pludseligt omslag i vejr og vind. En klar og stille periode afbrudt af skummelt vejr og tiltagende vind er således et klassisk eksempel på et tidspunkt, hvor det gælder om at være ude med fiskestangen. En pludselig snebyge om vinteren er ligeledes noget, der kan sætte gang i fiskeriet. Der findes intet bedre – og under disse forhold kan en ellers livløs odde eller vig forvandles til et dødsensfarligt jagtrevir, hvor alt hvad der minder om et byttedyr må tage sig i akt for ikke at blive nakket…På få minutter kan dine chancer for en stor fisk blive mangedoblet, så det gælder om at være på pletten, når situationen opstår. På kort tid forvandles scenariet; det er som om hele naturen vågner og man føler kystens puls på aller nærmeste hold. Er du på den rette plads kan hugget fra drømmeørreden komme allerede i næste kast!

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This