Lars Chr. Bentsens Cinnamon Saltwater Shrimp, har fået sit navn fra det engelske ord for kanel – cinnamon. Der indgår dog ingen krydderier i bindeopskriften her, men resultatet er en brun og lækker rejelignende sag, der kan være et glimrende valg i den kølige overgang mellem efterår og vinter.

Af Lars Chr. Bentsen

Foto-A

Fisk & Fri’s Mads Christoffersen gør klar til at genudsætte en farvet havørred på en kølig dag.

AT VÆLGE DEN RIGTIGE FLUE på en kold november dag på kysten er ikke let. Hvis starten af vinteren bliver mild kan det holde de store, farvede havørreder i saltvandet lidt længere, men hvis kulden sætter ind, smutter de lidt tidligere op i åerne. Noget man dog kan være forvisset om, er at et specifikt mønster sjældent er udslagsgivende – de farvede havørreder er mere indstillet på vandring end fouragering, og de blanke, der endnu er tilbage, er opportunistiske jægere. Dog er der visse dage en klar forskel på, om det er en hidsig provokationsflue, der virker eller en mere neutral.

FOR GODT TI ÅR SIDEN blev jeg bedt om at levere end flue til en plakat, som nu afdøde Johnny Fisker fik lavet med danske kystfluer. Dengang var denne flue ganske ny, men havde dog flere havørreder på samvittigheden, og havde gjort det godt i min omgangskreds. Jeg havde vinteren inden, hos Fugl og Fjer i Mariager, fundet en back-patch fra en almindelig, dansk jagtfasan. Fjerene så spændende ud, var bløde og havde et flot, petroleumsblåt skær over sig i det rette lys.

Fjerene er ganske korte, hvilket indbød til at binde fluen over model Uldsok – med tre hackler. Dubbingen blandede jeg dengang selv af flere farver SLF, men nu er Wapsi kommet til hjælp og laver en fin blanding i Saltwater SLF-serien. I begyndelsen brugte jeg også en almindelig, oval guldtinsel, som ikke holdt ret længe inden den irrede, men igen er udviklingen kommet mig til hjælp: En Lagartun Mini FlatBraid kan twistes sammen til en fin, skinnende guldrib, der holder og holder. Bortset fra de to detaljer, har fluen ikke ændret sig siden.

 

CINNAMON SALTWATER SHRIMP

Krog: Partridge CS 54, str. 2-1

Tråd: UNI 8/0 Ta

Belastning: Tungste

Tag: UNI Pearl tinsel, str.

Hackler: Fasankok rumpefjer – ikke for lang (de bedste hackler sidder stadig på skindet. De kan også købes i løs vægt, men her er oftest tale om langt større fjer, der egner sig bedre til laksefluer

Rib: Lagartun Mini FlatBraid i guld, tvistet hårdt samme

Krop: Lys kanelfarvet SLF, fx SLF Saltwater i tan.

 

Friluftsland

 

FLUEN er et godt valg hele året, men har sin klare styrke i at ligne lidt af det hele og bare se levende ud. Derfor bruger jeg den gerne i efteråret og den tidlige vinter. Jeg bruger den oftest i str. 4, men den er rigtigt fin i både større og mindre størrelser. Med de tre hackler og dubbing-krop er det vigtigt, at fluen belastes bare en lille smule, så den bryder vandoverfladen med det samme den lander. Til små versioner kan man med fordel nøjes med to hackler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This