Katteskind falder de færreste fluebindere i hænderne, så da det skete for Fisk & Fri’s Rasmus Ovesen, var han ikke sen til at udnytte lejligheden til at binde en spændende ny kystflue – Cutthroat Cat Buggeren

Af Rasmus Ovesen

Kan man binde fluer af katteskind? Det kan man i den grad – og materialet er fantastisk hvis du spørger Rasmus Ovesen. Det svære er dog at skaffe katteskindet...

Kan man binde fluer af katteskind? Det kan man i den grad – og materialet er fantastisk hvis du spørger Rasmus Ovesen. Det svære er dog at skaffe katteskindet…

DET GAMLE, FALMEDE billede fra min første skoledag for snart tre årtier siden viser en forventningsfuld men lettere forlegen dreng iført klædeligt tøj og en næsten selvlysende orange skoletaske. Omkring benene, foran husets stenfacade, smyger der sig en stor grå og vamset kat – den kat, der med sit kælne og hengivne væsen fortsat står for mig som alle tiders bedste kæledyr. I det hele taget har katte altid haft en særlig dragning på mig med deres fanden­ivoldske selvstændighed, deres list og livsvarme spinden. Og som spirende fluebinder fik jeg hen ad vejen også et godt øje til deres bløde pelse.

Havørredfluer af katteskind

FOR ET PAR ÅR SIDEN stak min gode slovenske ven, Jure Ra­movz, mig pludselig et smukt garvet skind i hånden som tak for nogle hektiske og hyggelige fiskedage sammen. Pelsen med dens gråbrune farvetoning var blød og levende, aftegningerne kontrastfyldt mallerede og glansfulde – og det var øjeblikkeligt indlysende, at der ud af dette vidunderlige stykke skind kunne bindes et utal af giftige havørredfluer. Jeg takkede ærbødigt, og spurgte så ind til, hvad det var for et skind – i mine øjne var det for kort i fibrene til at være ræv, og de glansfulde dækhår ledte umiddelbart heller ikke tankerne hen på eksempelvis kanin eller mink. – Det er min fiskekammerats kat, lød det ublu svar. – Han har den resterende halvdel af skindet, og han binder nogle fantastiske ferskvandsulkeimitationer af det

At den stakkels kat, der engang havde svøbt sig i den pels, jeg nu stod med i hånden, havde været nogens kæledyr, fik det til at risle koldt ned af ryggen på mig. Hvilket monster kunne finde på at slagte sit eget kæledyr for at binde nogle få ulkeimitationer? Kunne man virkelig synke så lavt som fluefisker og fluebinder?

 

Grejxperten

 

Min kammerat er for øvrigt konservator, fortsatte Jure i en beroligende tone, og ordene der fulgte, afvæbnede mig totalt. – Han var så uheldig at køre sin egen kat ned, og i stedet for blot at begrave kræet, besluttede han sig for at trække skindet af den og garve det. Han gjorde det med en tåre i øjet – men pelsen kunne han altså ikke lade gå til spilde!

De bløde kattehår pulserer forførende bag Magic Head discen, og det kan fiskene bare ikke stå for.

De bløde kattehår pulserer forførende bag Magic Head discen, og det kan fiskene bare ikke stå for.

CUTTHROAT CAT BUGGEREN blev første flue af det nye, spændende katteskind, som jeg hurtigt havde fået strimlet til zonker strips. Den var tænkt som en kutlingeimitation, og resultatet var så overbevisende, at jeg med en usædvanlig intens forventningsfuldhed så frem til at afprøve den. Den var i bund og grund ganske simpel, og reelt var der vel egentlig tale om en zonker-streamer i klassisk forstand med dens flagrende hale og fyldige krop – alt sammen ud af én zonker strip. Alligevel var den noget helt særligt. Coc De Leon fronthacklet bidrog med et fint malleret og metallisk skær, hovedet af knaldende rød Firestar Dubbing gav fluen et temperamentsfuldt og glinsende skær, og Magic Head action disc’en helt i front skulle nok gøre sit til, at fluen ville bevæge sig livligt og inciterende i vandet.

FØRSTE TESTTUR med den nye flue blev en hektisk oplevelse. Jeg var kørt ud på en af mine vestsjællandske favoritpladser, og hav­ørrederne huggede med en usædvanlig viljestyrke og velvillighed. Fluen, der med sine på én gang bløde og fyldige materialer slangede sig forførisk igennem vandet slog mig da også som én af de mest overbevisende kutlingeimitationer, jeg nogensinde havde fisket med. Dens tilsmallende profil, dens dystre gråbrune farvetoning og dens livagtige svæv i vandet overbeviste mig straks om, at fluen ville blive én af mine absolutte kystfavoritter. Og at 12 ud af dagens 13 fisk huggede på netop Cutthroat Cat Buggeren fremfor ophængerfluen ovenover, var nær­mest en overflødig cementering heraf.

Foto-DKATTESKIND er ikke nogen gængs metervare i fluebindingsbutikkerne, og det kan generelt være svært at opdrive. De har en fantastisk fylde, livlighed – og i de rigtige farver egner de sig fortrinligt til især kutlingeimitationer. I stedet for at gå målrettet på jagt efter egnede katteskind kan man i stedet bruge for eksempel kaninskind, bisamrotteskind eller relativt lyse minkskind. De har nogenlunde samme fiberlængder, blødhed og mængder af underuld – og de egner sig dermed fortrinligt til varianter over Cutthroat Cat Buggeren.

SELVE FLUEN bindes ved først af føre et Magic Head ned over en streamer krog og fastgøre den med lidt bindetråd. Herefter føres bindetråden ned til krogbøjningen, hvor en zonkerstrip indbindes, så man får en hale på omtrent fire til fem centimeter. Den overskydende del af zonkerstrippen tørnes nu fremefter mod krogøjet, hvor den fæstes, og dernæst bindes et Coc De Leon hackle ind og tørnes. Et par lette kuglekædeøjne bindes nu ind oven på krogen, og bindetråden dubbes med rød Firestar Dubbing. Den tørnes rundt om hovedet, hvorefter fluen afsluttes. Med en dubbingbørste rib­bes dubbingen til sidst lidt op, og herefter er fluen færdig.

Cutthroat Cat Bugger

Krog: TMC 777 #2-4

Bindetråd: Rød Uni-Thread 8/0

Hale: Zonkerstrip af gråbrun

huskat (eller lignende)

Krop: Zonkerstrip af gråbrun

huskat (eller tilsvarende)

Front hackle: Coc De Leone

saddelfjer

Hoved: Rød Firestar Dubbing

Øjne: Kuglekædeøjne

Action Disc: Marc Petijean Magic Head

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This