Forestil dig en gedde eller havørredwobler, hvor du kan justere synkehastigheden – samtidig med, at du får helt nye muligheder for at skabe en unik form for attraktion med fx transparente farver og pulserende, flydende flashpulver. Kombiner eventuelt med kaninstrips og rørfluemoduler for at booste wobleren til den vildeste megaspinflue, med egenskaber som ingen kommercielt fremstillede woblere eller spinfluer har. Vi præsenterer bombardadyret.
Af Jens Bursell

A_2sp

Bombardadyret er perfekt, hvis du vil have en ekstra langtkastende spinflue – der kan afbalanceres, så den er fuld­stændig vægtløs i vandet. Her er bombardakroppen suppleret med et rørfluemodul forrest, der har flashskirt og øje.

BOMBARDADYRET lander med et plask lige i kanten af nogle udhængende grene, hvor der næppe er meget mere end 30 centimeter dybt, men på trods af den ringe dybde, mærker jeg ikke det mindste til grøderesterne på den bløde bund, da jeg uendeligt langsomt begynder at twitche agnen hjem med små sitrende bevægelser afløst af lange spinstop. Takket være kroppen på dyret – et Patriot bombardaflåd fra Blue Fox, kan jeg nemlig justere synkehastigheden ved at tilføje eller fjerne vand fra flåddet – præcist som når flåddet justeres til den rette densitet, når man fisker bombarda på kysten eller i P & T’en. Dette bombardadyr er neutralt afbalanceret, så det står helt stille i vandet cirka 10 centimeter nede i vandet, hvilket er perfekt i denne ultra lavvandede mose.

Jeg spinner parallelt med de udhængende grene – og da dyret er ganske få meter fra mig, giver jeg et lille ryk, hvorefter jeg lader den stå helt stille, mens jeg nyder det glitrende flashpulvers organiske pulseren inden i kroppen på den noget aparte kunstagn. Jeg lader den stå i næsten 20 sekunder og giver et lille bitte ryk, hvorefter en trekilos gedde splitsekundet efter farer ud fra grenene og inhalerer dyret med en brutalitet, så vandet står til alle sider på det lave vand. Det er vinter og vandet er isnende koldt, så der går ikke længe, inden jeg kan genudsætte fisken. Men på trods af sin beskedne størrelse, forsvinder negativet af dens vidt­åbne gab i det klare vand, først fra min nethinde adskillige timer – og mange andre fisk – senere.

JUSTERBAR SYNKEHASTIGHED giver mange spændende muligheder – uanset om du fisker efter gedde, havørred eller andre rovfisk. Det er et velkendt trick blandt geddefiskere at justere massefylden ved fx at gøre agnen lettere/tungere ved at skifte til springringe eller kroge af forskellige dimensioner, men her er problemet dels, at det kan være svært at ramme præcist det punkt, hvor agnen er fx helt neutralt afbalanceret, så den står stille i vandsøjlen – og dels at det valg af kroge, der får agnen til at have den rette densitet – ikke nødvendigvis er de kroge, som giver den bedste krogning eller er mest skånsomme over for fisken.

K_NY

Bombardadyret giver fantastiske muligheder for at eksperimentere med transparente farver – som fx kan gøres ved at injicere lidt frugtfarve i flåddet.

Man kan mere eller mindre konstruere alle typer af woblere, så de har en hvilken som helst densitet – enten ved at tilføje eller fjerne synkende/flydende materialer. Men – veksler man fx mellem at fiske i fersk og brakvand, vil forskellen på saltholdighed i vandet gøre, at samme agn har forskellig synkehastighed afhængigt af, hvor man fisker den. Dette problem er let klaret, når man kan justere massefylden ved at hælde vand ind eller ud af agnen. Gør man dette med en 10-15 ml sprøjte med kanyle, kan det gøres legende let – og med en helt uhyggelig præcision helt ned til 0,1 gram.

VÆSKEN inden i bombardadyret er i øvrigt også noget man kan variere – enten for at justere densiteten eller for at skabe specielle farveeffekter.
Forskellige væsker har jo forskellig massefylde, og her kan der være basis for mange spændende eksperimenter – fx ved at hælde olie i bombardadyret eller wobleren, hvilket vil give en højere opdrift. Her skal man dog huske, at oliens viskositet stiger med faldende temperatur, hvilket betyder, at den klumper eller bliver fast, når vandet er meget koldt.

F_2sp

Luftboblen i bombardadyret fungerer som omrører, der får det flydende glimmer til at pulsere livligt inde i kroppen – selv når wobleren står stille i et par sekunder.

TRANSPARENTE FARVER defineret af indvendige væskers farver er et helt uopdyrket felt både inden for gedde og havørredfiskeri – og med bombardadyret kan det ikke blive særligt meget lettere. Vil du have en super diskret wobler, sætter du fx blot et par øjne på og hælder vand i. Her er wobleren primært synlig på grund af reflekser og brydning af lyset i flåddets sammenføjninger – men med øjet som et godt og tirrende fixpunkt for angrebet. Vil du fx have den have den klassiske predatorfarve »motoroil« – hælder du blot æblemost eller billig whisky i.

Sidstnævnte giver også muligheden for en lille gibbernakker, hvis tørsten skulle melde sig… Det siger sig selv, at wobleren skal tømmes og renses, hvis man bruger fordærvelige væsker, hvilket let gøres ved at spule den med varmt vand via en ren kanyle/sprøjte. Vil du over i skrigende farver kan du bruge frugtfarver i vand – eller de blå Bols/Curacao samt grønne/lilla Pisang Ambon flasker, der alligevel aldrig bliver drukket til festen. Mulighederne er uendelige.
Eller hvad med at skabe forskellige ryg- og bugfarver samt andre syrede farveeffekter, ved at bruge forskelligt farvede væsker som rent kemisk ikke kan opblandes og har forskellige densitet… fx olieholdig mørk farve som ryg – og vandbaseret mere lys farve i bugen.

G_3sp

Bombardadyret fungerer fint som en kystwobler, der kan fiskes ultra langsomt lige over tangen. Denne wobler er afbalanceret med epoxylim iblandet tungstens­pulver.

GLITTER ELLER FLASHSTYKKER giver en helt fantastisk effekt, når man putter det ned i bombardadyret og derefter fylder op med væske. Når man efterlader lidt luft i flåddet, fungerer luftboblen, som en slags omrører, når agnen bevæger sig, hvilket får glitteret i væsken til at pulsere levende rundt i woblerens indre. Dette giver en effekt, der aldrig er set på kunstagn før. Selv når wobleren står helt stille efter et ryk eller jerk – vil vandbevægelserne inden i wobleren få den til glitre som titusind ildfluer på stoffer, der i kaotiske strømninger forenes i én pulserende superorganisme – bombar­da­dyret. Til rovfisken der har set alt!

Også her er der masser af muligheder for at eksperimentere. Du kan enten bruge glitterstøv af den type, der bruges til nytårshatte og prinsessepynt – eller købe glitter af typen Glue Flash fra fx Flyco. Sidst, men ikke mindst kan du klippe bundter af flash fra fluebindingen i små stykker med en skarp saks.

Forskelligt glitter giver forskellige effekter. Eksempelvis er der nogle typer af microglitter fra fx ProSportsfisher, der synker, mens andre typer, der har større bæreflade, som flyder – forskelle der kan udnyttes til at lave differentierede ryg- og bugfarve effekter. Fordelen ved fint flashstøv er at det er let at hælde i – og passer godt til mere tyktflydende væsker som fx olie. Ulempen er at det ikke svæver så længe i vandet som større flashstykker med større bæreflade.

PALIETTER kan give nogle fantastiske effekter – og når lyset bryder gennem disse, giver det et kalejdoskopisk farvespil, der minder meget om de re­flek­tions- effekter, der kan være i skæl på pelagiske byttefisk. Denne effekt forstærkes helt klart, når der anvendes transparente agn og farver – dels på grund af gennemskinneligheden og dels fordi man kan se »palietskællene« – samt deres projektioner fra begge sider – også på de ikke skælbeklædte dele af wobleren. Læs mere om, hvordan du kan bruge palietter i min artikel Palietormen fra Fisk & Fri 2/2012.

E_3sp

Bombardadyret kan fiskes fuldstændig som en gennemløbskyst­wobler, men det kræver dog en ret stor krog for at få en ordentlig eksponering af krogspidserne.

HÅR PÅ DYRET. Det er velkendt, at store spinfluer, der er lavet af omtørnede kaninstrips, kan give en fantastisk lokkeeffekt til geddefiskeri. Præcis samme teknik kan anvendes på bombardadyret, hvor du blot kan tørne kaninstrips omkring bombardaflåddet for at få lige præcis de farvekombinationer du ønsker. Og her snakker vi »fluebinding« for dummies: Alt, hvad du behøver, er nemlig at sætte det fast med små dråber sekundlim – lettere bliver det simpelthen ikke. Og nu vi er ved at klistre kaninstrips på hardbaits: Det kan du også bruge til at skabe nye sjove effekter på traditionelle woblere. Hvad siger du fx til en pink hanekam på din Buster Jerk – eller et par kaninstriphaler på din wobler? Jeg fik engang en ABU Hi-lo dresset op med hvide og røde jule­mandskaninstrips af min ven Jesper Forhmann – og den har faktisk fanget fint, selvom den ligner en hybrid mellem Rudolf og Julemanden. Skindet dæmper woblerens naturlige bevægelsesmønster, hvilket – kombineret med, at håret sitrer, når wobleren kører ekstremt langsomt – eller står stille – faktisk kan gå hen og blive et es i koldt vand.

C_3sp

Gedderne er vilde med bombar­dadyret – her i en meget simpel form med en frontmonteret dobbelt kaninhale samt et kuglekædehoved på et lille rørflue­segment.

JUSTERING AF GANGEN. Fiskes bombardadyret fuldstændig ubelastet, er det mest oplagt at fiske det som et twitch- eller jerkbait – dvs nøkke eller jerke det gennem vandet. Dette er ekstra oplagt, hvis du supplerer med fx skind og rørfluemoduler, som dæmper vrikkende og vuggende bevægelser.

Vil du have en vuggende/vrik­kende gang, der minder mere om fx traditionelle kystwoblere, skal du belaste wobleren i den bagerste halvdel af dyrets underside. En let og elegant måde at gøre dette på er at blande tungstenspulver – også kaldet wolfram carbid – i epoxylim som fx araldit – og smøre det på ydersiden af wobleren i en tynd pæn bane – lige præcis der, hvor du vil have den. Dette produkt forventes at kunne fås fra ProSportsfisher i løbet af 2013.

Tungstensperler kan ligeledes bruges i afbalanceringen, ved at sætte dem på linen enten foran eller bagved dyret, og raslekugler kan ligeledes anvendes, når man skal fintune bombardadyrets gang. Er hullet ikke stort nok til at hælde dem ned i den ønskede størrelse – så kan du blot bore ét og forsegle det med lim efterfølgende. Brug fx stålkugler, tung­stensbeads eller små splithagl.
Skulle du føle dig fristet til at forvandle dyret til en wobler med ske, kan det helt simpelt gøres ved at save et vinklet snit med en nedstryger i woblerens front – og pålime en plastic »ske« i den ønskede størrelse. De små skillerum fra grejkasser er lette at bruge, da de let kan klippes til den rette form med en grov saks.

Klip røret af en Blue Fox Patriot bombardaflåd – og du har grundstenen til bombardadyret, der som her kan fiskes både som wobler og twitchbait til gedde og havørred. Hæld glimmer i dyret inden du hælder vand i – så får du den vildeste glimmereffekt. På den forreste wobler er der malet blå rygfarve med en spritpen, hvilket giver en fed halvtrans­parent farveeffekt.

Klip røret af en Blue Fox Patriot bombardaflåd – og du har grundstenen til bombardadyret, der som her kan fiskes både som wobler og twitchbait til gedde og havørred. Hæld glimmer i dyret inden du hælder vand i – så får du den vildeste glimmereffekt. På den forreste wobler er der malet blå rygfarve med en spritpen, hvilket giver en fed halvtrans­parent farveeffekt.

MONTAGEN af dyret kan ske på flere måder, Helt basalt set kan man blot sætte en stor trekrog i enden af gennemløbswobleren, præcis, som de fleste ville gøre med en kystwobler. Problemet her er blot, at den også kroger lige så dårligt som en stor kystwobler. Anvendes en stiv geddewire vil denne montage også hæmme agnens gang. Et sidste problem ved kombinationen af gennemløb, twitch- og jerkteknik samt de store kroge, der skal til for at få en ordentlig eksponering, er at krogen let synker væk fra enden af gennemløbswobleren, når der opstår slækline efter hvert twitch. Dette kan enten modvirkes ved at sætte et flådstop lige over wobleren – eller ved at lave en fast gennemgående wire som vist på s. 54. Sidstnævnte er bedst, da det giver bedst bevægelsesfrihed, når der er et løsthængslet forankringspunkt forrest på wobleren.

Jumbo trekroge kroger str. 1-3/0, som kræves for at sikre ordentlig eksponering af krogspidserne ved en standard montage, kroger desværre ikke godt, fordi de har sværere ved at penetrere. Skal man dulme lidt på dette, er en god teknik at montere en lidt mindre trekrog – fx str. 4-2 i en svirvel via en springring som vist nedenfor. Fordi svirvlen er monteret, så den kan rotere, vil tyngdekraften altid gøre, at den står lidt bedre eksponeret asymmetrisk under bagenden af wobleren. Den suverænt bedste krogning fås dog ved at montere wobleren på et release-takel. Se www.bursell.dk.

 

Grejxperten

 

Bombardadyret har masser af potentiale på kysten, hvor den kan fungere enten som twitch- eller jerkbait – eller som en traditionel. kystwobler, hvis den vægtbelastes på helt rette måde. Den bedste krogning fås ved at montere den på et release-takel.

Bombardadyret har masser af potentiale på kysten, hvor den kan fungere enten som twitch- eller jerkbait – eller som en traditionel. kystwobler, hvis den vægtbelastes på helt rette måde. Den bedste krogning fås ved at montere den på et release-takel.

KOMMERCIELLE PERSPEKTIVER. Går man videre ud af disse mange tangenter, er der basis for mange spændende nye kreationer. Går man således ud og konstruere densitetsjusterbare woblere, hvis hulrum kan fyldes med vand/luft, ligger der mange nye muligheder i selve konstruktionen. Antager man fx at man har to-fire hulrum – med fx 1-2 ryggen og 1-2 i bugen, vil man således kunne justere på woblerens gang ved at tilføje eller tilføje vand/luft. Ved at have relativt mere vand i toppen vil man forskyde tyngdepunktet opefter og skabe en mere rullende gang – omvendt vil man kunne få en mere vrikkende gang ved at have lidt mere luft i toppen. Mange af de woblere du allerede er i besiddelse af, har allerede lufthulrum, hvor du kan bore et hul og indsætte en prop – fx fra et gammelt knækket bombardaflåd.

Til gedde agn er der rigeligt med muligheder i plastmaterialer, men især til kystagn, hvor det for at opnå lange kast er nødvendigt med meget kompakte agn, er det oplagt at eksperimentere med tungere, glasklare og slagfaste materialer, der pt fås i densiteter på over 4 – og helt op til 11 gram/ cm3, hvilket er rigeligt til at fremstille meget velkastende agn. Der er flere af havørredens byttedyr der er halvtransparente – et faktum der i praksis kun udnyttes med polyesterwoblere som fx minigoby. Nogle af de mest oplagte imitationer er glas og krystalkutling – samt forskellige typer af yngel og rejer.

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This