Fluefiskeri i de danske ørredsøer forbindes ofte med Montana-nymfer og hidsige provokationsfluer. Sådan behøver det imidlertid ikke at være. Kender du en ørredsø med klart vand, god vandkvalitet og hvor insekterne sværmer på en lun sommerdag? Så bør du have nogle gode vandnymfeimitationer i flueæsken, for på visse forårsdage udfisker de alt andet.

Af Lars Chr. Bentsen

 

Grejxperten

 

Realistiske insektimitationer som fx vandnymfen kan ofte redde dagen i P&T vande, hvor fisken har set en del forskellige fluer og agn.

Realistiske insektimitationer som fx vandnymfen kan ofte redde dagen i P&T vande, hvor fisken har set en del forskellige fluer og agn.

VANDNYMFER forveksles ofte med deres noget større slægtninge, guldsmedene. De voksne vandnymfer er langt mindre end guld­smedene og meget slankere – og ender oftere på ørredens menu. Vandnymfernes larver er også langt mere elegante insekter end de ægte guldsmedes larver, som er korte og kraftige insekter. Vandnymfens larve er et langt, slankt og elegant insekt, der karakteriseres ved sin lange bagkrop med 3 markante haler, som faktisk er gæller. Forkroppen er slank med lange ben. Larverne klækker til de voksne, vingede vandnymfer i det sene forår og den tidlige sommer, men som rovdyr er larverne aktive hele året. Derfor er imitationen en vigtig flue, når ørrederne i ørredsøen bliver svære at fange. De er vant til at se dem og æde dem.

Vandnymfefluen – en dræber ved put & take-søen

Lars Chr. Bentsen fangede denne regnbue på en af sine vandnymfefluer på en ellers vanskelig forårsdag

Lars Chr. Bentsen fangede denne regnbue på en af sine vandnymfefluer på en ellers vanskelig forårsdag

FLUEN kan fiskes effektivt over dybere vand med en intermediate line, eller endda en synkeline i de kolde måneder, men fra sidst i marts og videre ind i foråret over sommeren, er den meget effektiv på lavere vand fisket på flydeline. Når larven er klar til at klække kravler den på land, gemmer sig gerne i noget vegetation, og klækker her til det voksne, vingede in­sekt. Larven bevæger sig mere og mere mod lavere vand jo lunere vandet bliver

En stribe vandnymfelarvefluer i æsken kan redde en sløv dag ved ørredsøen. Fluen er simpel nok at binde, og man kan nøjes med 2 sæt ben i stedet for tre – ørreden er ligeglad. En oliven variant er oplagt, og den mest almindelige, men et par stykker i lys brun eller beige kan også være gode at have. Bind også gerne et par stykker med plastikøjne i stedet for kuglekæde øjne til fiskeri over helt lavt vand.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This