– Over den sidste uge er der spottet langt færre fisk, end tidligere på tunsæsonen, lyder det fra flere sider – blandt andet Jens Jeppesen, der er akvariechef på Øresundsakvariet. – For nogle uger siden var det helt vildt – blandt andet med rekord sightings på op til 700 springende fisk på få timer, fortsætter han. – Aldrig har jeg set så mange fisk.
– I den sidste uge er det gået ned af bakke, med markant færre spottede fisk. Der har således været flere ture med 0 observationer, en del med 2-5 tun – og så en enkelt aften her forleden, hvor vi så 30 fisk springe på vores tunsafari. Hvorvidt det skyldes færre hornfisk i overfladen, som bare gør det sværere at se de jagende tun, er ikke godt at vide. På ekkoloddet har vi set en del sild og makrel ved bunden, som mange af tunene måske går efter lige nu. Og så ser man dem naturligvis ikke så ofte i overfladen.
– Vejrforholdene har også været afvigende i forhold til det perfekte tunspotte vejr, hvilket også kan være en del af forklaringen på de færre observationer over den sidste uges tid. Generelt tror jeg ikke der har været færre tun i år i Øresund – for der her som nævnt spottet masser af fisk tidligere, slutter Jens, der i øvrigt var den første til at spotte både spækhuggeren og den pukkelhval, der blev set forrige uge. Ja faktisk har vi haft underretninger om, at der blev set tre pukkelhvaler samtidigt.
– På lørdag den 21. september starter DTU Aquas tunmærkning igen med udgangshavn i Helsingør, så det bliver spændende at se, hvad der bliver fanget, mærket og genudsat. Ved første heat af mærkningsprojektet ved Skagen blev der fanget færre fisk end normalt – nok især på grund af svære vejrforhold. Dette bliver nok ikke et problem i Øresund, hvor der er meget mere læ og derfor også mulighed for at komme ud under langt de fleste vindforhold.
Du kan læse mere om resultaterne fra DTU Aquas tunmærkningsprojekt her og samt om den socioøkonomiske værdi af tunfiskeriet her.
Se en video om tunsafarierne her.
Tunsafarier kan bl.a. bookes via
FOTO: BETTINA PEDERSEN

Se den nye film om tunens tilbagekomst på Fisheco´s YouTube.

I Fishecos film er der blandt andet klip fra SLU´s svenske tunmærkning.