Lange udløb og sydens sol er hvad der venter på den anden side af Atlanten. Har du prøvet det før, er al forklaring unødvendig. Har du ikke… ja så har du meget til gode på oplevelseskontoen. Her får du Bo Jensens guide til saltvandstorpedoer til spotpris.

 

 AF BO MICHAEL JENSEN

 

JEG STÅR FASTFROSSET, da en af de to store bonefish drejer af og sætter kurs mod det sted en sandfarvet krabbe ligger halvt begravet i den bløde bund. Sekundet efter standser den op og gnasker krabben i sig med største selvfølgelighed. Den når ikke at ænse noget forkert, før jeg med stræk på linen og hævet stang i dagens triumf sætter krogen i det intetanende dyr. I ét stort skvulp eksploderer den glasklare overflade på flat’en og miniferrarien stikker af med linen sprøjtende efter sig. Hjulet klager og bremsens lyd går vistnok en oktav op. Det bliver til 4-5 gange 70 meters sprint, før den fede bone kapitulerer og lader sig fotografere.

 

Grejxperten

 

Vi har roet kajakkerne det meste af dagen og faktisk set samt kastet til en del fisk, før det lykkes at finde en flue, de vil tage. Valget er faldet på en sandfarvet krabbe med svagt rosa gummiben. Den ligger tungt i bunden og trækker et tydeligt mudderspor efter sig, når den strippes ind. Pludselig er flat’en dekoreret med små grupper af viftende haler, der glimter i eftermiddagssolen og dagenssidste timer giver os det vi er kommet for. Masser af skud til bonefish på ædetogt.

 

Tætbygget Ferarrifisk. Tværbåndene på dens ryg kommer frem underfighten og indikerer stress. Fisk der kommer ind med højvandet er sultne og ved hvor de skal søge føde. De er klart mørkere grønne og skiller sig tydeligt ud fra bunden.

Tætbygget Ferarrifisk. Tværbåndene på dens ryg kommer frem under fighten og indikerer stress. Fisk der kommer ind med højvandet er sultne og ved hvor de skal søge føde. De er klart mørkere grønne og skiller sig tydeligt ud fra bunden.

Bonefish og skrigende bremser

Stærke fisk og skrigende bremser er en attraktiv vintercocktail blandt fiskere på vore breddegrader. Her får du din backing at se dagligt, og du mærker en styrke og speed i udløbene, du ellers kun kan drømme om. Men prisen afholder mange fra at tage af sted. Tropisk saltvandsfiskeri kan dog sagtens arrangeres uden ophold på fire og fem stjernede hoteller, dyre guider og tykke tegnebøger. Det kræver blot lidt planlægning og research i god tid. Mange har den forestilling at en syv-dages tur let løber op i over 25.000 kroner, men med de rette forberedelser kan budgettet let halveres, og en bonefishrejse til Venezuela eller Bahamas du arrangerer på egen hånd, giver dig 50% flere fiskedage! Det er let nok at finde en destination, der lokker med lækkert vand og horder af sultne fisk, som alle bare venter på at sætte tænderne i din flue eller popper – men til et budget, der desværre er for voldsomt til de fleste. Udfordringen er at gøre det økonomisk overkommeligt, samt at vælge det rigtige fiskevand.

 

Er man nøjsom og heldig iplanlægningen, kan man som her nyde en hurtig stærk kaffe efter ankomsten og være i fisk 20 minutter senere. Stærk kaffe er tilladt doping efter 24 timers transport. Og den holder fiskeiveren ved lige.

Er man nøjsom og heldig i planlægningen, kan man som her nyde en hurtig stærk kaffe efter ankomsten og være i fisk 20 minutter senere. Stærk kaffe er
tilladt doping efter 24 timers transport. Og den holder fiskeiveren ved lige.

Søg bonefish info på nettet

Internettet byder på er et hav af informationer og bør være dit første skridt på vej mod dit tropiske fiskeeventyr. Det er muligt at indhente specifikke regulativer og finde info om restriktioner og fiskekort mm. Mulighederne spænder fra all inclusive hoteller, resorts og lodges til bed and breakfast, cabana eller myggenet under åben himmel. De fleste vil nok afstå fra at vælge det sidste, da vi jo alle har vænnet os til moderne bekvemmeligheder, men jeg kender til folk, der har overlevet 14 dage ved Canadas floder i et Harald Nyborg telt til 78 kroner, og andre der har sovet på mexicanske strande uden nødvendigvis at ende med at være midtpunkt i en narkokrig. Ofte har jeg selv oplevet, at det er umådeligt let at få hjælp fra lokale, når man rejser alene eller kun er to i et selskab. Den lokale gæstfrihed og hjælpsomhed kunne vi lære meget af herhjemme.

Hør på andres erfaringer, hvis du kender fiskere, der tidligere har gæstet destinationen – og når i er fremme, så forsøg at få råd fra de lokale. Deres erfaring kan være guld værd. Hvis du opsøger fora på nettet, kan det give dig værdifulde oplysninger om fiskeriet, sæsoner osv. Det er overraskende let at komme i kontakt med lokalkendte, som gerne giver hotte tips videre.

 

En linekurv er god når der erstore sten, hård surf eller bevoksning der kan fange linen. Den er til gengæld kun i vejen i kajakken, i båden og ved korte præcise kast.

En linekurv er god, når der er store sten, hård surf eller bevoksning der kan fange linen. Den er til gengæld kun i vejen i kajakken, i båden og ved korte præcise kast.

Ud til bonefish fiskepladserne

Lokaltransport og fiskemaskiner har været altafgørende på mine tropeture. Jeg er med sikkerhed ikke den eneste, som har stået og spejdet ud mod indbydende fiskepladser, der ligger

Uden for ens aktionsradius. Det er oftest langt fra nok at leje en bil på destinationen. Stederne, der kan nås med bil kan være meget overrendte; der kan være mange andre før dig, som har fået samme ide. Men gør-det-selv konceptet har bidt sig fast og på fx Bahamas, hvor flere udlejere promoverer deres ø-rige med let adgang til fods. På eksempelvis Exumas og Long Island tilbydes der flere steder gratis udlån af cykler og kajakker, hvilket vil tidoble antallet af fiskepladser. På flere mindre cays kan man desuden leje opladelige golf-carts til relativt få penge.

I Mexico og flere steder i USA kan man med fordel leje en ATV. Specielt på steder, der er kendte og velbesøgte, er maskinerne udrustet med soltag, flere sæder, køleboks og stangholder. Der hvor amerikanerne har haft indflydelse, er det tydeligt at se de ved, hvad service er, og at de gerne imødekommer de behov, den seriøse fisker har. Fordelene er indlysende.

Man kan tilbagelægge store distancer lige på stranden, mens man holder øje med dykkende fugle og flygtende baitfish. ATV er betydelig mere anvende lig, mere terrængående og billigere end en bil.

 

Fiskemakker Jørgen under etheftigt udløb af bonefish. På dette tidspunkt er han lykkeligt uvidende om, at der var hajer på det lave vand.

Fiskemakker Jørgen under et heftigt udløb af bonefish. På dette tidspunkt er han lykkeligt uvidende om, at der var hajer på det lave vand.

Kajak som genvej til bonefish

Med en sit-on-top kajak til rådighed får du pludselig meget mere fiskevand. Den er let at søsætte, den er nærmest lydløs og tillige rummelig, så du kan have vand og mad med til turen. Du kommer ubesværet over kanaler og partier, som ellers udgør naturlige barrierer. Du kan begive dig ind på store lavvandede flats i din jagt på baracuda, haj og bonefish, men vær opmærksom på tidevandsforskellene.

Flere steder kan forskellen være over en meter, hvilket kan resultere i lange slæbeture, hvis ikke man når ud i tide. Med en GPS-rute med indlagte waypoints, kan man udforske store mangroveområder. Små øer og cays kan let forceres, hvis man er to eller flere, da kajakken med udstyr og lidt oppakning godt kan bæres og trækkes få hundredemeter.

Både er rigtig mange steder mulige at leje. Det giver selvfølgelig en del oplagte muligheder, men der er ofte en del restriktioner forbundet med lejen, så vær opmærksom på, om du kan nå de områder, du har intentioner om at fiske. Desuden er der igen tidevandet at tage højde for. Det er ikke så fedt at strande midt på en vidtstrakt flat i faldende vand og høj sol. På Los Roques, Venezuela, i Belize og visse steder på Bahamas, er der desuden mulighed for brug af taxibåde til relativt små penge.

 

Jørgen med hajsnack. Hajen blevførst spottet, da den var få meter fra os. De kan være nysgerrige, men udfald mod mennesker er sjældne. Det er altid et godt råd at blive på meget lavt vand, når der er hajer.

Jørgen med hajsnack. Hajen blev først spottet, da den var få meter fra os. De kan være nysgerrige, men udfald mod mennesker er sjældne. Det er altid et godt råd at blive på meget lavt vand, når der er hajer.

Find bonefish pladser med google maps

Google Maps kombineret med en håndholdt GPS er et fantastisk værktøj for den udforskende lystfisker. Her kan du måle afstande, lave ruter hjemmefra samt aflæse koordinater på pladser, og slæbesteder. Du kan lave ruter for dagsture og finde veje til nye fiske[1]pladser. Mulighederne for at være opsøgende i sit fiskeri har aldrig før været så tilgængelige.

Guider er dyre. 4-500$ for en halv dag og op til 900$ for en hel dag lægger en naturlig dæmper på udskejelserne. Alligevel kan det godt betale sig at hyre en guide en halv eller hel dag, eller evt. dele en guide til to mand. Brug hans erfaringer og anvisninger til at fiske på egen hånd de følgende dage.

Man kan jo udspørge ham om fiskesteder, man kan nå med de muligheder, man har med transportmulighederne, der er til rådighed. Er man ny i gamet, kan det desuden være godt givet ud mht. fisketeknik og taktik.

 

Heavy gear til heavy fish.Min 9 fods Shimano med en kastevægt på 40 gram er alt for klejn til Bajas store roosters. Men der findes også mere medgørlige størrelse på mange arter. Den har tæmmet fisk i 20 kgs klassen.

Heavy gear til heavy fish. Min 9 fods Shimano med en kastevægt på 40 gram er alt for klejn til Bajas store roosters. Men der findes også mere medgørlige
størrelse på mange arter. Den har tæmmet fisk i 20 kgs klassen.

Bonefishgrej

Grejet skal selvfølgelig holdes på et forsvarligt minimum. Flerdelte stænger er et must, ligesom flats boots af en god kvalitet er en absolut nødvendighed ved vadefiskeri. Sålen i et par sejlerstøvler holder ikke til søpindsvinets pigge – det ved jeg af egen smertefuld erfaring.

Fluegrej: Til bonefish og andre af flat’ens jægere er en almindelig # 7 eller 8 fluestang med tilhørende varmtvandsline rigeligt. En varmtvandsline har en hårdere coating, somegner sig bedre til det varmere vand. De bedste tropeliner jeg har kendskab til er Lee Wulff Bermuda taper og Scientific Anglers Ultra 3 Bonefish taper samt Monic Phantomtip. På meget blæsende dage går jeg en klasse op i line. Det gør at stangen lader hurtigere, og at jeg kan få sendt et kast af sted med færre blindkast. Jeg bruger altid en flydende line med flourocarbonforfang på et 10-12 fod og har mindst 150 meter backing på et solidt hjul. Gængse bonefishfluer i farver, der matcher bunden er Bitters, Bunnies, Charlies, Gotcha’s, reje – og krabbefluer generelt samt Simram og andre fluer i levendematerialer.

Til større arter som jacks eller roosterfish kommer en # 10 til sin ret. Roosters kan nå størrelser på over 25 kilo, så 200-300 meter backing på et solidt hjul er nødvendigt. En intermediateline er som regel nok, men bliver brændingen for voldsom, som den fx kan være i Cortezhavet på Bajas østside, kan det være nødvendigt med en hurtigt synkende line. De tungere stænger er desuden også velegnede til at kaste store popperfluer efter baracuda og haj. Så pak roligt en 10’ermed i tasken på din næste bonefishtur.

Poppers, fiskeimitationer og flashfluer er standarden til de store. Jeg vil dog ikke undvære Gummy Minnows, hvor nogle bindes med indbygget hvid skum, som gør dem flydende, hvilket er giftigt til bonito.

Spinnegrejet skal være kraftigt. På Baja er 11-12 fods stænger med kastevægte på 60-180 gram standarden. De matches af hjul i str. 10000 og 18000. Mindre kan gøre det, men hvis man går efter de største roosterfish eller store jacks er det investeringen værd.

Ud over fiskegrejet, så husk ekstra beskyttelse mod solen. Man kan få tøj med indbygget SPF (Sun Protection Factor), der ligesom en long bill hat og solcreme faktor 30-50 kan hjælpe med at gøre de mange timer på vandet udholdelige. Gode pol-briller, gerne med lidt spejl-effekt, er en selvfølgelighed.

Er der mulighed for at fiske hajer eller barracuda eller griber du muligheden for at tage offshore, så tag wire med – og det skal være saltvandswire. Dansk geddewire duer ikke. Brug i stedet haywire, titaniumwire eller AFW, American FishingWire. De sidstnævnte kan man binde alminde lige knuder på eller anvende wireklemmer. Haywire twist eller Albright knuden er let at finde på Youtube. En tang med klippefunktion bliver man hurtigt afhængig af, da den er god til både wire, tyk mono og flourocarbon.

 

Citronhaj på kystspin. Fletlinenrisikerer at blive raspet over af hajens sandpapirhud under fighten. En haj er meget elastisk og kan med lethed bøje sin krop mere end 360 º hvorfor det er uundgåeligt at den på et tidspunkt vil komme i hudkontakt med linen. Brug derfor en god wire og mindst 1,2 m 0.60-0.80 flourocarbon som slagline.

Citronhaj på kystspin. Fletlinen risikerer at blive raspet over af hajens sandpapirhud under fighten. En haj er meget elastisk og kan med lethed bøje sin krop mere end 360 º hvorfor det er uundgåeligt at den på et tidspunkt vil komme i hudkontakt med linen. Brug derfor en god wire og mindst 1,2 m 0.60-0.80 flourocarbon som slagline.

Billige bonefish rejsetips

Nettet bugner af søgemaskiner, når det gælder flytransport. Momondo, Expedia, Priceline ogvKayak er alle gode venner, når drømmerejsen skal sættes sammen. Vær dog opmærksom på ikke bare at tage den første billige afgang. Der er ofte besværlige mellemlandinger. 12 timer i London er meget spildtid, som kan bruges bedre andre steder på jorden, når det gælder saltvand og varme. Hvad angår mellemlandinger, så afsæt 2-2½ time som minimum mellem flyvningerne. Det skulle afbøde for de værste småforsinkelser.

Hvis du ikke har mod på gør-det-selv idéen, det være sig hvis du hellere vil have 6 dage med fuld skrald på fiskeriet, så vælg hellere en udbyder og betal for det. Der er typisk guiding inkluderet i prisen og der vil være folk, som kender til fiskeriet.

Skulle du mod forventning ikke fange noget, har du en guide du kan skyde skylden på… Har du derimod et par ekstra dage, er der plads til en enkelt fejltagelse. Oplever du et godt fiskeri eller får du en af de oplevelser med en specielt god fangst, hvor du har sneget dig i position og kastet til en fisk, hvor du selv har valgt flue osv – så klap dig selv på skulderen!

 

Nogle betegner den som værendedum, mens andre tager imod den som velkommen gæst på bonefishflats. Triggerfish elsker bløde krabbeimitationer. Selv efter at have taget fluen flere gange og endda efter du har mærket fiskens vægt i flere sekunder, kan det være svært at kroge den. Men fisken tager gerne samme flue kast efter kast.

Nogle betegner den som værende dum, mens andre tager imod den som velkommen gæst på bonefishflats. Triggerfish elsker bløde krabbeimitationer. Selv efter at have taget fluen flere gange og endda efter du har mærket fiskens vægt i flere sekunder, kan det være svært at kroge den. Men fisken tager gerne samme flue kast efter kast.

 

Inden rejsen

Forsikring. Sørg for at have dine forsikringer i orden. Rejseforsikring, konkurs –og bagageforsikringer er ikke dyre i forhold til den risiko, der måtte være forbundet med rejsen. Det kan hurtigt være penge, som er givet godt ud.

Visum. Hvis rejsen går over USA, så husk ESTA (Electronic System for Travel Autorization) Den er også gældende, hvis du kun er i transit. Vaccination. På ssi.dk kan du se, hvilke vaccinationer og forholdsregler, der bør tages ved indrejse til det pågældende land.

Valuta. Det kan være en fordel at sætte sig ind i hvilke vekselkurser, som gælder. I fx Cuba betaler man 10% i afgift, hvis man veksler fra USD. Euro modtages og veksles problemfrit.

 

Hvidovre Sport

 

Doradoen er aggressiv, hugvillig,springglad og dens særegne, smukke farver gør den fantastisk at efterstræbe med fx popper. Når man ser den i vandet, lyser dens brystfinner op i metalblå af bare ophidselse. Det er en art, der absolut kræver, man har båd til rådighed.

Doradoen er aggressiv, hugvillig, springglad og dens særegne, smukke farver gør den fantastisk at efterstræbe med fx popper. Når man ser den i vandet, lyser dens brystfinner op i metalblå af bare ophidselse. Det er en art, der absolut kræver, man har båd til rådighed.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This