Bornholm er primært kendt for både sit lakse- og havørredfiskeri. Dette fiskeri topper i vinter og forårsmånederne, men det næste stykke tid byder lakseøen rent faktisk på et fantastisk torskefiskeri. Så måske burde du overveje en torsketur til Bornholm.

Tekst og foto: Gordon P. Henriksen

Action med torsk og korte ærmer – meget bedre bliver det ikke.

Action med torsk og korte ærmer – meget bedre bliver det ikke.

BORNHOLM er et vigtigt dansk fiskerejsemål for mig, og jeg skal mindst dertil en gang om året på en fisketur. Allerhelst vil jeg dog af sted tre gange. En gang i februar efter havørred – en gang i april efter laks – og en gang i sommerperioden efter torsk. Ja du læste rigtigt – man kan nemlig også tage til Bornholm for at fange torsk.

TORSKEØEN bliver den nok aldrig omdøbt til, og går man 100% efter store torsk, skal man nok hellere rejse til Nordnorge, men hvis man ligesom jeg elsker Bornholm for sin natur, mad, charme og alt det andet øen har at byde på, samtidig med man godt kan lide at hygge sig med lidt torskefiskeri, ja så er en sommertur til Bornholm altså lige sagen.

Sommertorskene kæmper fortræffeligt – og alle metoder virker. Denne fisk huggede på en pirk.

Sommertorskene kæmper fortræffeligt – og alle metoder virker. Denne fisk huggede på en pirk.

Det fede ved sommerens torskefiskeri, i modsætning til vinterens lidt barske havørredfiskeri, er også at det er nemt, behageligt og ligetil. Det er derfor oplagt at dyrke med børn, familie eller nybegyndere. Med andre ord – lige den slags mennesker du ofte er på sommerferie med, når du altså ikke lige er på hardcore udflugt med fiskekammeraterne. Og så er der masser af muligheder, uanset om man vil fiske fra land eller til havs, fra stor eller lille båd, eller måske endda gerne vil agere skipper selv.

KYSTFISKEREN har netop de betingelser man så ofte søger, nemlig dybt vand inden for kasteafstand. På Bornholm kan man sagtens nå kysttorskene i dagtimerne, og i skumringen tager det for alvor fat. Rundt om Hammerknuden er der flere pladser, hvor man kaster over 10-20 meters dybder, når man fyrer pirken eller jiggen derudaf, og her kan man som regel hurtigt få sig en samling fine stegetorsk.

FOR SMÅBÅDSFISKEREN er der særdeles gode muligheder, og jeg mindes en skøn tur fra min egen alujolle, hvor jeg lå ud for spidsen af revet ved Sorthat på en lun junidag sammen med min gode ven Sune og spottede torsk på ekko­loddet. Vi benyttede lette vertikal stænger og små Sandeel jigs på kun 23 gram! Alligevel kunne vi sagtens nå ned til bunden, og med de korte ærmer og let grej, ja så er det altså særdeles sjovt at fange tre- og firekilos torsk, kan jeg godt hilse og sige.

Sommertorskene kan være i alle størrelse – og der er ofte gode fisk som denne imellem, når man fisker på et næsten uberørt bornholmsk vrag. Billedet er fra Sværd, der om sommeren sejler fra Hasle med gæster fra Sport Dres.

Sommertorskene kan være i alle størrelse – og der er ofte gode fisk som denne imellem, når man fisker på et næsten uberørt bornholmsk vrag. Billedet er fra Sværd, der om sommeren sejler fra Hasle med gæster fra Sport Dres.

En anden god oplevelse, jeg ikke lige glemmer, er fra en sommerferie sammen med to gode vennepar og deres familier. Her hev jeg de de to gutter, der stort set aldrig havde fisket før, med på en tur på havet med Skipper Per Sjøstrøm, hvor vi sejlede ud fra Hammer Havn efter en formiddagstur med vores familier oppe ved Hammerhus ruinerne. Ruinerne og klipperne er det ultimative baggrundssceneri til en fisketur. Per kender flere gode vrag, hvor torskene stod samlet rundt om, så efter vi havde fanget flere 2-3 kilos torsk på stengrunde, skulle vi prøve disse vrag. Det blev godt nok til et par mistede pirke, men det blev bestemt også til fisk. Samme aften kom vi hjem med kassevis af torsk, hvoraf den ene af mine kammerater, Johan, stolt kunne fremvise en torsk på ni kilo og imponere både kone og søn med farmands nyfundne evne som fødeskaffer, eller »provider« som han selv yndede at kalde det. Samtlige på ferien var enige om, at de bedste torsk de nogensinde havde smagt, var dem de selv havde fanget dagen inden, og det kan jeg da kun give dem ret i.

KUTTERTURE er også en mulighed i sommermånederne, og har du ikke lige mulighed for at leje en båd eller medbringe din egen, er det nemt og billigt at melde sig på de ture Sportdres i Rønne arrangerer. Jeg var selv med på en af disse ture for flere år siden, og selvom jeg ikke selv fik en af de helt store med hjem, blev der alligevel landet flere målere. Og det var ikke en gang over vrag, men bare over store stengrunde.
Jo jo, der er rigeligt af torskemuligheder på lakseøen…

En fin torsk på det lette grej er klar til landing.

En fin torsk på det lette grej er klar til landing.

Torsketur til Sol over Gudhjem
Sol over Gudhjem er Danmarks største kokkekonkurrence, som afholdes hvert år i Gudhjem på Bornholm. Der er fokus på friske bornholmske råvarer, og så er det jo ideelt med noget friskfanget bornholmsk torsk. Derfor har Sol over Gudhjem i år arrangeret to fisketure med Postbåden Peter, hvor Gordon P. Henriksen er med som vært og instruktør. Kokkekonkurrencen foregår d. 22. juni, og torsketurene ligger d. 21. og 23. juni. D. 22. juni kan du i øvrigt også hilse på Gordon og hans Storrygermakker Jan Gildam på havnen i Gudhjem. Se mere på www.solovergudhjemkonkurrence.dk

Torskefiskeri fra charterbåd
Hvis du vil hyre din helt egen charterbåd, kan jeg i den grad anbefale Per Sjøstrøm som skipper. I laksesæsonen har han som regel travlt med lakseture, men fra midten af maj er han til at lokke med ud på en torsketur, og han kender masser af gode stengrunde og vrag rundt omkring øen, som han hurtigt kan sejle til med sine 500 heste på hækken. Du kan se mere om Per Sjøstrøm og hans båd på www.nordbornholmstrolling.dk. Du kan også tjekke Skipper Jacob Gudbergsen på www.listedtrolling.com, som kan tage mindre grupper ud.

Torskefiskeri på Bornholm
Torskefiskeri fra land
De bedste torskepladser er som regel dem med dybt vand tæt under land. Her kommer vi ikke uden om øens nordvestlige hjørne med Hammerknuden som det absolutte hotspot.

Torskefiskeri fra småbåd
Jeg har selv haft min fire meter lange Linder Sportsman alujolle med til øen og har oplevet et skønt torskefiskeri fra den. Der er masser af havne med gode ramper. Nogle steder er der et mindre gebyr, og flere steder er det gratis. Bornholmerfærgen tilbyder ofte særlige tilbud for biler med båd på traileren. På Ystad-ruten tilbyder BornholmerFærgen, at man gratis kan tage sin anhænger/campingvogn med på ruterne Rønne-Ystad kl. 22:30 og Ystad-Rønne kl. 00:20. Samme tilbud gælder på ruterne Rønne-Køge på afgangen lørdag kl. 17:00 og fra Køge natten mellem lørdag og søndag.
Se mere på www.faergen.dk
Hvis du ønsker at leje en båd, er der også mulighed for det. Hestehavens har udlejning af mindre motorbåde samt fiskeudstyr, ekkolod mm. Levering kan ske over alt på øen, og der kan også lejes trailer med, så man er maksimalt fleksibel. Priser er fra 500 kroner og opefter.
Se mere på www.hesthavens.dk.

 

Friluftsland

 

Torskefiskeri fra kutter
Hver sommer sejler M/S Sværd til klippeøen og tilbyder i samarbejde med Sportdres i Rønne flere ture i juli måned. Priser er fra 200 kroner for aftenture og 300 kroner for dagsture.
Se mere på www.din-fangst.dk

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This