Sådan så den københavnske grejbutik Sport Dres ud i 1965.
Der er næppe mange lystfiskere i Danmark, som ikke har hørt om københavnske Sport Dres, der er en af landets største og mest velassorterede grejbutikker. I anledning af shoppens 75 års jubilæum får du her historien om grejpusheren, hvor der altid er tid til en hyggesnak blandet med masser af tips & tricks til fisketuren.
AF PER EKSTRØM
I kølvandet på 2. verdenskrig startede den udvikling, mange kalder for dansk lystfiskeris guldalder. Verden begyndte atter at åbne sig, og ”fritids Danmark” tog fart. De første år, i slut 1940érne, var udviklingen dog noget afdæmpet. Gode grejer var ikke lige til at få fingre i, og valutakassen var snøret hårdt i, så man kunne ikke bare importere ”ligegyldige” varer som fiskegrej eller andet sportsudstyr.
DSF`s blad ”Sportsfiskeren” indeholdt derfor mange annoncer med bytte af grej. Ville man have ”nyt”, var det nemmest at bytte sig til det. Nogle ville bytte grej til andre former for fiskeri, men der var også en mand, som ville bytte en violin (det forstår man godt) for at få fat på et fiskehjul, så det var ikke lige til.
Sådan startede Sport Dres
På Frederikssundsvej 20, på ydre Nørrebro, åbnede i 1946 – ifølge Krak – en forretning med navnet ”Sports Life”. Butikken formidlede hovedsagelig salg af brugt sportsudstyr mellem danskere. ”Sports-Life” lå kun på adressen i et år, og i 1947 åbnede en ny forretning. En mand ved navn Svend Nielsen etablerede en butik, han kaldte ”Sport Dress”. Dress er jo engelsk for beklædning, og tiden var præget af vores engelske befriere, så navne med engelsk islæt blev meget ofte anvendt.
I 1947 handlede de fleste sportsforretninger ikke udelukkende med fiskegrejer. Dertil var kundeunderlaget ikke stort nok. I København var der kun fire, og medlemmerne af den største – Lystfiskeriforeningen, handlede nok primært i Jagt-og Fiskerimagasinet. Sportsforretningernes vareudbud var derfor et bredt udvalg inden for jagt, fiskeri, boldspilrekvisitter og andet sportsudstyr. Der findes desværre ikke mange oplysninger om personen, Svend Nielsen, men ud fra få kilder ser det ud som om, han havde forbindelser til ”Lystfiskerklubben af 1940”, der hovedsageligt var en forening af saltvandsfiskere, som ikke havde noget fiskevand, men primært fiskede i havnen og på Øresund.
Under foreningsmeddelelser i Sportsfiskeren fra 1947, kan man se, at ”1940´s” emblem, der kostede 3 kr., kunne købes i Sport Dress. Desuden findes et brev fra 1950 til formanden Svend Sørensen, hvor tiltaleformen du anvendes, hvilket tyder på personlige relationer. Af brevpapiret fremgår også, hvilke varegrupper der handles med og her er særligt fiskerartikler fremhævet.
Kendetegnende for perioden er også, at annoncer fra sportsbutikker først og fremmest er rubrikannoncer i forskellige jagt- og fiskeblade. Så gjorde man opmærksom på sin tilstedeværelse, og kunne med få ord signalere, at her kunne man tilbyde noget særligt. Store omfangsrige kataloger var der ikke råd til. Det var kun Ludvig Svendsen fra Jagt & Fiskerimagasinet, som publicerede tykke kataloger med masser af grej samt artikler med lystfiskeri.
Den første annonce fra Sports Dress, jeg har fundet frem til, er fra januar 1950. Her står blandt andet, at reparationer udføres. Det omhandler sikket både hjul og ikke mindst stænger, hvoraf de fleste var spiltcane, og sikkert kunne trænge til en kærlig hånd. Op gennem 1950érne øges antallet af annoncer, og fiskerisortimentet udvides til også at omfatte tungrej. Stilen i annonceringen ændrer også karakter til fremover at fremhæve et stort udbud af varer, så kunderne ikke gik forgæves.
Ville sælge en alarm – men kom ud med en forretning
Hvor vi ikke rigtig ved noget om den første indehaver, så ved vi til gengæld en hel masse om den næste, Andreas Jeppesen. Han er nemlig far til den nuværende ejer Kris. Andreas Jeppesen var selvfølgelig lystfisker, og så var han ansat som salgsinspektør hos Securitas, der var de absolut førende inden for alarmer.
En dag i 1964 trådte han ind i den lille butik på knap 40 m2 på Frederikssundsvej 20 i håbet om at kunne sælge et alarmsystem til Svend Nielsen. Hvor lang tid der gik, inden snakken om alarmsystemer tog en drejning over til lystfiskeri, og hvad der egentlig ”klikkede” mellem Svend Nielsen og Andreas Jeppesen er ikke godt at vide, men Andreas fik ikke solgt en alarm, i de to timer han var i butikken. Til gengæld havde han købt butikken, da han gik. Og det uden at have forstand på detailhandel, men alene fordi han brændte for jagt og fiskeri. Det var en beslutning, der ændrede hans – og ikke mindst hans 4-årige søns liv for altid.
Den 1. januar 1965 kunne Andreas Jeppesen derfor udskifte stillingen på visitkortet fra salgsinspektør til forretningsindehaver. I løbet af 1980’erne blev ”Dress” ændret til ”Dres”. Som så mange andre med navnet Andreas, blev han nemlig blot kaldt for ”Dres”, så der blev fjernet et S fra butikkens tidligere navn, så det blev til Sport Dres. Navnet havde i flere år været misvisende, da hovedomsætningen i mange år havde været fiskegrej og ikke sportstøj.
Købesummen var på 50.000 kroner, hvilket efter nutidskroner svarer til cirka en halv million i forhold til inflationen i perioden. Nu kan man ikke alene sammenligne beløb, man skal også sammenligne priser på varer. I 1965 kostede et TV nemt mellem 3.000 og 4.000 kroner, hvilket er nogenlunde hvad du kan købe et TV til i dag. Udgiftsposten til dagligdags varer udgjorde til gengæld langt mere af indkomsten for den enkelte familie end i dag. Men 50.000 kroner var rigtig mange penge i 1965.
Det handler om grej og lystfiskeri
1960´erne var en periode, hvor både økonomi og vareudbud kørte for fuld damp. Og var der flere midler til rådighed, skulle de naturligvis bruges. Udviklingen skete selvfølgelig ikke over natten, men langsomt og sikkert kom der flere varer på hylderne. Både inden for anden sport, men ikke mindst lystfiskeriartikler, som blev mere og mere specialiserede. Prisbillige japanske grejer begyndte også at dukke op, og europæiske grejer fik pludselig konkurrence fra Asien.
Selve butikslokalet var som tidligere nævnt, ikke stort, men det afholdt ikke kunderne fra at strømme til. For med specialforretninger er det sådan, at hvis ekspertisen findes der, og er der en god service samt den rette atmosfære, så finder kunderne den. Uanset hvor den ligger. Og sport Dres var ingen undtagelse.
Butikken kæmpede i mange år konstant med pladsen, og i 1979 åbnede man en afdeling med sportsbeklædning i et tilstødende forretningslokale med lidt mere plads. Udbuddet af jagtartikler faldt også i takt med, at fiskeriartiklerne tog over for til sidst helt at blive udfaset.
Grejpusher allerede som 15-årig
Som søn af en lystfisker, bliver man som drengebarn automatisk suget ind den verden, hvis man er belastet med de gener. Allerede som 15-årig hjalp sønnen Kris til i forretningen, og han var ikke i tvivl om, at det var den vej, han skulle gå. Da Kris i 1977 var færdig med 10. klasse, gik turen til Frederikssundsvej, hvor han blev uddannet og udlært i Sport Dres. I begyndelsen af 1980érne fik Dres problemer med ryggen, og så var det helt naturligt, at Kris tog over. Det bevirkede også, at der kom flere ansatte, men pladsen var stadig trang. Selve butiksarealet, med plads til kunderne, udgjorde kun 10 m2, mens grejet hobede sig op langs væggene. For en lystfisker var det som at træde ind i ”Aladdins hule”. Sloganet var også: ”Vi har alt, men spørg efter det!”
I 1983 fik Sport Dres et skulderklap af de større. Man fik nemlig agenturet på Hardy, som var en af datidens mest eksklusive grejproducenter. Glæden blev imidlertid forvandlet til irritation, da de bestilte varer blev leveret med 2 måneders forsinkelse. Der var nogle kunder, som blev sure, men det var Sports Dres helt uden indflydelse på.
Ofte var der kø uden for forretningen op til weekenden, da der simpelthen ikke var plads i butikslokalet. Mange af nutidens kendisser inden for lystfiskeriet, både i engrosleddet, men også i detailhandlen, har slidt på linoleummet bag disken i Sport Dres. Det fortæller og bekræfter også historien om, hvilken viden, der har befundet sig bag disken over årene. Kris udviklede en stor kærlighed for medefiskeriet, mens andre ansatte havde stor viden inden for andre områder. Og er der noget så herligt som kompetent betjening og et par aktuelle tips, inden man med store og gode forventninger går ud af butikken fyldt af optimisme og hede fiskedrømme. Det handler lystfiskeri også om.
Sport Dres ud af lokalerne
Til sidst var pladsen så trang, at Sport Dres rent fysisk voksede ud af butikslokalet. Skulle man fremover kunne tilbyde kunderne rimelige forhold, måtte man derfor finde andre lokaler. Det skete i april 1991, hvor man rykkede over på den anden side af Frederikssundsvej til nummer 31. Her var lokalet fire gange så stort og glæden var ikke til at tage fejl af: Kom og Se! ”Vores nye kæmpe forretning er næsten fire gange så stor som den gamle. Alle Hylder er sprængfyldte med lækkert grej, og vi har altid et par gode tilbud på lager!”. Sådan lød annoncen i Sportsfiskeren. Det var som en plag, der var sluppet ud på en lun forårsdag. I de nye lokaler var der masser af plads til at udfolde sig på. Som et kuriosum kan nævnes, at der tidligere var solgt fiskegrej fra adressen, da isenkræmmer Perter Dahlberg solgte fiskestænger. En annonce fra 1956 bekræfter det.
Det var imidlertid kun en stakket frist, for kun 7 år senere var det atter tid til at flytte lokaler. Denne gang gik turen tilbage til de lige numre og 150 meter længere ud ad Frederikssundsvej på nummer 50. Nu havde Sport Dres et lokale på 400 m2 proppet med grej, hvilket gjorde forretningen til Danmarks største grejbutik.
Før det hed nethandel
God service er altid noget, der tiltrækker kunder, og allerede for 40 år siden havde Sport Dres mange kunder i provinsen. Dengang hed det telefonsalg, senere kom det til at hedde postordre, og nu hedder det nethandel. Kris havde for en del år siden en bekymring om at det såkaldte postordresalg ville slå den lille butik ihjel. Men de bekymringer blev lagt på hylden for lang tid siden.
For det første var Sport Dres hurtigt ude med at få lavet en hjemmeside og allerede i 1999 blev den første rigtige webshop en realitet. Navet på det første domæne var sportdres.dk men fordi folk ikke kunne finde ud af at stave det og finde ud af om det var med et eller to s´er, skiftede webshoppen i 2005 navn til fiskegrej.dk, der den dag i dag er en af landets mest velfungerende webshops med fiskeudstyr.
For det andet kører den fysiske butik på Frederikssundsvej stadig i bedste velgående – måske fordi de fleste lystfiskere godt ved, at salg af fiskegrejer også i meget høj grad handler om oplevelser. Det at træde ind i butikken, hvor man kan se og føle på varen er også en del af det anskaffe sig nye grejer. Det er også en fiskeoplevelse man skal unde sig selv.
Chefen Kris
I forbindelse med denne artikel tog jeg en formiddag ud på Frederikssundsvej, og Kris er ikke en person, der står i første række. Faktisk skulle jeg lige lede lidt efter ham. Det drejer sig om tillid, og med tillid vokser det enkelte menneske. Kris havde derfor god tid, da vi skulle tale om den lange historie. Jeg havde dog foretaget en indledende research, så jeg vidste noget i forvejen. Men selvom det ikke var meget i detaljen, så kunne jeg fortælle, at forretningen og navnet Sport Dress første gang optræder i Kraks Vejviser i 1947. Forretningen har derfor 75-års fødselsdag i år, og butikken er således ældre end antaget. Datoen for åbningen har jeg desværre ikke kunnet finde. Så nu er det bare spørgsmålet, om Kris vil kaste nogle gode tilbud efter kunderne i den anledning. Det viste sig således, at Sport Dres var en ”omvendt Tante Møge”, da forretningen faktisk er ældre end først antaget.
Telefonnummeret var ældre end forretningen
I min søgning på oplysninger om Sport Dres var ledetråden blandt andet telefonnummeret. Fra ældre annoncer kan man se, at telefonnummeret til Sport Dres var TAGA 4648. Når man tidligere overdrog butikslokaler, hvor der var telefon, så fulgte både telefon og telefonnummeret med. En telefon var nemlig noget, der sad fast i væggen og ikke umiddelbart kunne flyttes. Både ”Sports Life” og den tidligere butik, ”Frugthuset”, havde samme telefonnummer, der kan føres helt tilbage til 1934.
Kom forbi og få fisketips hos Sport Dres
Siden de gode gamle dage er der virkelig løbet meget vand igennem bækken, og i dag er butikken på hele 450 kvadratmeter, i det man nu også har fået inddraget en større del af underetagen, til beklædning og nok et af landets største udvalg af grej, til karpe- og specimenfiskeri. Herudover er der 250 kvadratmeter lager.
Det er næsten altid muligt at finde en P-plads tæt på, og kommer du med de offentlige transportmidler er der også både bus og tog næsten lige uden for døren. – I butikken er vi i dag 8 ansatte, som hver i sær har deres store viden om forskellige former for fiskeri – lige fra kyst-, sø- og åfiskeri til havfiskeri, afrunder Kris. Uanset hvad du fisker efter, vil du derfor kunne få en god, kompetent betjening samt de hotteste staldtips og det bedste grej til din næste fisketur, griner Kris, der i dag står i butikken på 46´ende år.
Tjek ind på Sport Dres´s hjemmeside her.