Små mikroblink kan være hamrende effektive i P&T søerne her i foråret. Casper Larsen blev lynhurtigt stor fan af dem, og har fået masser af fisk på dem siden. Her fortæller han om de forskellige modeller, og hvordan de skal fiskes.
Af Casper Larsen. Foto: Jens Bursell
BOMBARDAFLÅDET har for længst fundet plads i de danske lystfiskeres hjerter. Dets aerodynamiske udformning, der gør det til et langt kastende og præcist missil, samt dets utallige muligheder for at fiske med forskellige agn, giver det en sikker placering i den skrappe lystfiskers taske.
De sidste par år er microblink blevet utrolig populære. De er primært designet til at sidde for enden af netop et bombardaflåd, hvilket de gør rigtig godt. Her får du mine erfaringer med de mikroblink, jeg har testfisket med succes – samt en kort guide til hvordan de skal fiskes, og hvilke farvevalg jeg foretrækker.
Med mikroblink og bombarda hos Simons Put & Take – hugget falder straks
DET ER EN GRÅ EFTERÅRSMORGEN da vi drejer væk fra Holmevej nær Gundsømagle. Vi kører ned af den lange bumpede indkørsel, der skal føre os ned til Simons Put & Take. Det er tidligt og lyset har først lige fået sit tag på himmelen over os. Det er et sjældent syn der møder os ved parkeringspladsen –ingen biler overhovedet. Selvom det er en tidlig hverdagsmorgen har rigtig mange lystfiskere valfartet til Simons Put & Take, siden han åbnede i marts 2011. De massive udsætninger har spredt sig som en steppebrand på forskellige lystfisker forums og det har resulteret i en godt besøgt sø – bare ikke i dag
Vi får pakket grejerne ud og vælger at prøve pladsen lige nedenfor parkeringen
Den har før vist sig at holde mange fisk, og det er også tilfældet i dag. Flere fisk er oppe og vise sig, mens vi rigger stængerne til. I dag skal der eksperimenteres med forskellige mikroblink efter bombardaflådet, og vi har mange forskellige modeller og farver med. Jeg har snydt lidt hjemmefra og har allerede monteret mit bombardaflåd, så da stangen er samlet og forfanget sat på, mangler jeg bare at vælge blink og valget falder på en hvid Snapper i en 2 grams udgave. Mens den gamle stadig står og roder med at få linen gennem bombardaflådet, kroger jeg dagens første ørred. Fisken havde puffet et par gange til blinket, inden den for alvor hugger og jeg kroger den kun få meter meter fra stangspidsen.
Efter en kort fight med et par akrobatiske spring ligger dagens første ørred i vandkanten og kigger på os. Det er en flot fisk på lige omkring de 3 kilo, og det skal vise sig, at det langtfra bliver den eneste fisk på land i dag.
Konstant aktive regnbueørreder
FISKENE er meget aktive ude foran os, og der er tydeligvis mere end én fisk, som vil lege med i dag. Det har helt sikkert stor betydning, at vi er de første, der fisker på dem i dag, for i den første halve time er der jævnligt fisk henne og puffe til blinket. Jeg lander en lille fisk mere, der har hugget på Snapperen, da den dalede ned igennem vandsøjlen. For Preben går det straks værre, han har flere gode hug på den lille hvide Stripper, men det er som om fiskene ikke magter at tage blinket ordentligt, og når der endelig er en fisk, der sidder på, vælger den friheden og ryger af efter en kort fight med et par enkelte rusk med hovedet. Det bliver til lidt drilleri fra min side, men det lykkedes da Preben at fange en fisk på Stripperen til sidst. Efter endt fight og aflivning bliver stripperen byttet ud med et lille hvidt Nail blink fra Savage Gear. Preben vælger at skifte til en plads 30 meter længere henne, hvor der hele tiden er fisk, som bryder overfladen og det virker som om at der står en hel stime af fisk
Jens Bursell, der lige skulle have afleveret ungerne i skolen er stødt til os for at fotografere og han får med det samme noget at se til, for Preben kroger en fisk i det, det lille Nail blink trækkes ind igennem en stime af fisk. Preben giver et voldsomt tilslag og fisken kvitterer med et flot spring, der skræmmer alle dens venner, så man for alvor kan se at hele området pludseligt er levende med fisk, der flygter i alle retninger. Fisken er i sig selv ikke noget pragt eksemplar, men Nail blinket viser hurtigt sine evner her i putsøen.
EN NY PLADS skal prøves og vi vælger at prøve helt nede i den modsatte ende af søen hvor siv, buskadser og tæt bevoksning giver en fornemmelse af at være i en helt anden sø. Men også her er der fisk. Preben får hurtig kontakt til en god fisk, som virker til at være af en grov kaliber, men desværre for ham ryger fisken af efter at have sat sig i nogle siv, vi fisker op langs. Lidt tid efter kroger jeg en fin fisk, der virkelig leverer en herrefight i det kølige vand. Denne gang var det snapperen der slog til.
Dagen igennem tester vi forskellige blink, som alle har det tilfælles, at de fiskes bedst efter et bombardaflåd. Vi fanger alle fisk på denne kombination og er overbevist. De små blink har vist deres potentiale i dag og har klart fået en fast plads i vores grejæske.
Små blink er effektiv medicin til Put & Take-ørrederne
DET ER INGEN HEMMELIGHED, at blink virker ret godt i landets P & T søer. Især blinkene Tasmanian Devil, Stripperen og ikke mindst gennemløbsblinket Trutta er klassikere med utallige af fisk på samvittigheden. De senere år er der så kommet flere nyklassikere til – såsom Snapperen og OGP’s Hammer
Men hvad er det lige, der gør blinkene til rene dræbere i Put & Take søen? Jamen først og fremmest er det muligheden for at fiske blinket langsomt, samtidigt med at det bevæger sig korrekt. En langsom indspinning med et vuggende eller flaksende blink i hidsige farver er ofte mere end den nysgerrige, sultne eller aggressive ørred kan sige nej til
Men desværre er det også sådan, at blink der opfylder disse kriterier også typisk kun vejer mellem 8 og 16 gram og er dermed svære at kaste længere ud. Det er så her at bombardaflådet kommer ind i billedet. Det kaster fantastisk, især med små agn. Det har flere af blinkproducenterne valgt at drage nytte af, og har udviklet de såkaldte mikroblink.
Blink og metoder til P&T-ørreder
KENT ANDERSEN har brugt oceaner af tid på at udvikle de to ørredblink, Mikro Stripperen og Snapperen, og resultatet er også derefter. Især Stripperen var med sin meget flaksende og utilregnelige gang i vandet noget af en revolution, da den ramte de danske kyster. Senere hen fik også Put & Take fiskerne øjnene op for dette unikke blink. På et tidspunkt havde nok hver tredje P&T spinnefisker monteret et stripperblink for enden af stangen, og det kastede rigtig mange fisk af sig.
Min erfaring med blinket er, at det skal fiskes i et varieret tempo, hvor der kan laves nogle spinstop undervejs. Personligt har jeg haft mest succes med 7 grams udgaven som kan fiskes både langsomt og hurtigt – samt stadig gå helt unikt i vandet
Senere hen er der kommet en fire grams udgave på fem centimeter, som kan fiskes efter et bombardaflåd og det er rigtigt effektivt at fiske rigget ind i et jævnt tempo med enkelte spinstop undervejs. Benyt et intermediate bombarda, da det får stripperen til at gå mere vandret, end hvis det fiskes efter et flydende.
Det samme er i øvrigt gældende for de andre mikroblink. Dermed ikke sagt, at et flydende ikke kan benyttes, men jeg foretrækker altså et intermidiate bombarda til de små blink. Hansen Denmark har masseproduceret mikro stripperen og har navngivet den Hansen Stripper Spoon – samt produceret den i et væld af forskellige farvekombinationer. Her er farverne pearl/hvid og Jaffa de mest interessante i mine øjne.
Når der fiskes med Stripper Spoon, skal du regne med mange hug, som ikke munder ud i fast fisk, for blinket kroger ikke altid lige godt
Stripper Spoon er samtidig det største af de mikroblink, jeg benytter efter et bombardaflåd og derfor er det også mere vindfølsomt og sværere at kaste med end de andre modeller. Kort derfor forfanget ned til 1,5-2 meter for at undgå alt for meget kludder. Fisk Stripper Spoon de dage, hvor vinden er svag til jævn eller på en plads med rygvind. Et lille tip er i øvrigt at variere blinkets gang ved at tage springring og trekrog af – for derefter at montere det i modsat ende. Fisket på denne måde som Stripper Spinner går blinket mindre flaksende og mere roterende, end når det er monteret normalt, hvilket kan give mange fine fisk, når der skal noget helt anderledes til. Så stripperen er faktisk to blink i et…
SNAPPEREN er kommet til noget senere, og først indenfor det sidste halve år har jeg haft mulighed for at fiske udgaven i 2 gram, som Kent Andersen helt sikkert har valgt at producere til et fiskeri med et bombardaflåd. Snapperen er helt sikkert et godt P & T blink, og hvis du spørger mig er det også bedre end storebroren Stripper blinket. Om det er dens lidt mere rolige og vuggende gang i vandet er uvist, men det har vist sig at fungere godt. Især i november og december hvor vandets temperatur var faldet gav det flere fisk
Snapperen syntes jeg fisker bedst ved jævn langsom indspinning efter bombardaen. Flere gange har opskriften været at fiske det dybt langs bunden. Snapperen er pakket og klar til afprøvning her i april, hvor jeg har store forventninger til fiskeriet med blinket i det kolde vand!
SAVAGE GEAR NAILS blev testet for første gang på en tur i Isefjorden, hvor jeg var rendt ind i en stor stime havørreder. Jeg havde fanget en del fisk på bombarda og flue, men fiskene blev forsigtige og jeg valgte at prøve en hvid Nail i str.2. Det var startskuddet til et sandt bonanza fiskeri med ni ørreder, der måtte op og vende i de første ni kast! Så var det lille vidunder ligesom en fast del af mit bombarda agn-sortiment. Flere størrelser og farver er senere hen blevet afprøvet i flere af landets Put & Take søer – og regnbueørrederne er bare vilde med dem
Nails er som navnet antyder udformet som en fingernegl og fås i to forskellige størrelser på 2,4 centimeter og 2,8 centimeter, hvor hver størrelse laves i tre forskellige vægte fra 1,5 gram op til 3,5 gram. Min ubetinget favorit er farven Pearl White i den store udgave på 2,8 centimeter, men også farven Brown & Black har været god at skifte over til, når fiskene ligesom havde set den hvide udgave. Nails fisker godt efter både flydende og intermediate bombarda. De skal fiskes langsomt med flere spinstop undervejs. Blinkets størrelse er som navnet siger som en fingernegl og det samt den lave vægt gør den til det bedst kastende af de mikroblink, jeg har haft fingrene i.
FÆLLES FOR MIKROBLINKENE er, at de fisker bedst i køligere vand. Især i foråret, hvor vandtemperaturen er lav og langsomt stigende, er ørreden på jagt. Her er de uden tvivl mindre kræsne og hugger derfor mere på blink end hvad tilfældet er når vandet er varmt. Mikroblinkene peaker typisk i marts til maj og igen i oktober til december, hvor vandet igen er ved at blive køligt og ørreden igen er mere aktiv samt fødesøgende. Så glem ikke et par mikroblink på din næste tur!