Brakvandsaborren er en lunefuld fisk. Lige så nem den kan være at fange den ene dag, lige så umulig kan den være den næste. Fisk & Fri’s Allan Zeuthen og Andreas Aggerlund giver dig her nogle råd til hvordan de sorte striber skal snøres på jig og flue.

Af Allan Zeuthen og Andreas Aggerlund

En mindre aborre har kastet sig over jiggen i Stege Havn – en plads der huser mange og til tider store aborrer.

En mindre aborre har kastet sig over jiggen i Stege Havn – en plads der huser mange og til tider store aborrer.

– VIBEKE KASTER JIGGEN skråt opstrøms, og lader den dale, mens hun holder nøje øje med linen, fortæller Allan Zeuthen og fortsætter. – I samme sekund jiggen er på bunden, og linen bliver slap, spoler hun langsomt ind, imens jiggen får ekstra liv med små nyk. Pludselig skriger hjulet, mens stangen krummer og den rød­hårede kvinde råber fiiiiiiiisk! Det er en stor aborre, som borer i dybet. Langsomt, men sikkert kommer den nærmere, og i det klare vand ser vi den, som en mørk sortstribet skygge, der farer rundt to meter nede. Trætheden sætter ind og fisken kommer til overfladen. Hun fører stangen bag hovedet, får fat i forfanget med den anden hånd, slipper stangen og med et godt greb i munden tager hun dyret ind. Den er stor. Tæt på 1,5 kilo. – Tag et billede, den er kæmpe, fremstammer hun stolt. Knips knips og straks efter svømmer den smukke fisk tilbage til stimen, men den er foreviget og vil helt sikkert altid eksistere i hendes drømme.

Et udvalg af Allans favoritagn fra Savage Gear. Det er vigtigt at have et bredt arsenal, så man kan tilpasse sig aborrens lunefulde humørsvingninger.

Et udvalg af Allans favoritagn fra Savage Gear. Det er vigtigt at have et bredt arsenal, så man kan tilpasse sig aborrens lunefulde humørsvingninger.

Det er første gang min kæreste, Vibeke er med på en »rigtig« fisketur, og den er valgt med omhu. Skal hun smittes med fiskefeber, er aborren den helt rigtige fisk til opgaven. På det lette grej giver den nemlig en fantastisk fight – og meget skal gå galt, før at man ikke kan placere sig ved en dæmning eller bro og fange nogle nemme fisk. Ofte er det ikke kæmperne, som står her, men flotte fisk over 40 centimeter er ikke sjældne.

VI ER I DE BRAKKE VANDE mellem Sydsjælland og øerne – et område, som uden tvivl huser sortstribede banditter på over 2,5 kilo – og hvem ved, måske er det her den ny Danmarksrekord skal tages. Fiskeriet kører, og vi fanger den ene store aborre efter den anden. Godt inde i fiskedagen kan vi gøre status med op mod et hundrede aborrer i båden – og vel og mærke med et rigtigt flot gennemsnit. Vi har fanget 20-30 fisk over kiloet hvoraf to af dem er over 50 centimeter! Et par stykker af de helt store har vi vejet til 1800 gram. Vi er blot i starten af september, hvilket betyder, at fiskene ikke er fuldfede og de samme fisk ville let kunne runde to kilo i marts.

Tilfredse med vores præstation sætter vi tænderne i verdens bedste sandwich – friskfanget aborre grillet i båden. Nøj det er godt. Ud af de godt hundrede fisk vi har fanget, har vi taget to til et måltid, ikke de store, men fisk på 6-800 gram, der alligevel var kritisk kroget.

Andreas Aggerlund har fundet dagens medicin – en stor brun upsidedown fiskeimitation, der lige akkurat kan holde sig fri for de voldsomme mængder af drivende ålegræs.

Andreas Aggerlund har fundet dagens medicin – en stor brun upsidedown fiskeimitation, der lige akkurat kan holde sig fri for de voldsomme mængder af drivende ålegræs.

Fiskene er fileteret og grillet med skinke. Citron og tomat gør dem selskab i bollen, som er smurt med pesto. Solen skinner og det emmer af fiskelykke.

VIBEKE ER KOK og kender til aborrens potentiale som spisefisk. Derfor skal jeg igennem en længere forklaring om, hvorfor vi ikke skal have 20 fisk med hjem – og hvorfor netop de store skal ud igen. Da hun hører, at en stor aborre ofte er ti år gammel, og at det er derfor, det er smart at værne om dem, forstår hun. Selvfølgelig betyder det intet om vi tager 20 aborrer nu, men gør vi det på hver tur, så bliver det til rigtig mange om året. Og – gør alle andre det også, så vil et potentielt drømmefiskeri forsvinde, inden det starter. Se hvilke gode resultater de har i Ishøj havn og Store Vejle Å, hvor der er massivt fiskepres på meget få bredmeter. Men det, at aborren er fredet i åen, kombineret med en god kultur med at sætte fisk tilbage på havnens andre pladser, gør, at bestanden tåler et helt vanvittigt fiskepres.

FÅ FISK er så humørsvingende som aborren, og få andre fisk kan være så lunefulde samt kræve så stor en omstilling i teknik, agn og taktik. Når fiskene i de kolde måneder trækker ind til havne samt områder, hvor vandet er lidt ferskere, så kommer der dage, hvor man kan fange dem i blinde. Specielt pladser som Præstø Havn, Stege Havn samt havnen i Nakskov er kendte for aborrer, men der er selvfølgelig masser af andre havne og brakke områder i Danmark, hvor de også kommer ind. På dette tidspunkt er der så mange fisk, at alt virker, men det er dog sjældent de helt store, der bliver fanget her.

Når først stimen er fundet, gælder det om at have fluen i vandet og få så mange hookups som muligt. Hugfesten slutter nemlig ofte lige så brat, som den starter.

Når først stimen er fundet, gælder det om at have fluen i vandet og få så mange hookups som muligt. Hugfesten slutter nemlig ofte lige så brat, som den starter.

Det første man skal gøre, er at finde fiskene, og det kan, som ved så meget andet fiskeri, være den største udfordring. Ser man bort fra de oplagte pladser omkring broer, dæmninger og andre markante strukturer, så skal der ofte arbejdes for det første hug. Da fiskeriet ofte foregår på 2-5 meter vand, er det langt fra altid, at ekkoloddet er det mest effektive.

KENDER DU IKKE NOGLE PLADSER så søg på skrænterne i sejlrenderne – her går man sjældent fejl. En fremgangsrig metode til at finde dem, er at drive med strømmen og fiske store områder af hurtigt. Målet er ikke så meget at fange mange fisk, men snarere at finde dem. Fisk gerne med to meget forskellige agn både i farve og størrelse. Ved det mindste nyk, ankres op i god kaste afstand til det område, der har vist tegn på liv. Er der meget strøm, så husk at det nærmest er umuligt at fiske agnen effektivt mere end 20 meter fra båden.

Det tager ofte en del agnskift at finde dagens superfanger. Hav gerne mange forskellige farver, størrelser og vægte i æsken.

Det tager ofte en del agnskift at finde dagens superfanger. Hav gerne mange forskellige farver, størrelser og vægte i æsken.

Som regel er det mest effektivt at fiske omkring bunden, men det sker – specielt når strømmen tager af for at vende – at fiskene rykker op i vandet. I denne korte periode kan det betale sig at fiske agnen en anelse hurtigere. Men der er ingen regler uden undtagelser, og selv i den hotteste periode kan aborren gå fra at være en alt ædende glubsk jæger, til en selektiv kostforagter, som kun reagerer på en bestemt farve, størrelse eller hastighed og bevægelsesmønster på agnen.

– JEG ER JIGMAND og elsker fiskeriet med de små levende gummiagn, konstaterer Allan. – I Danmark er vi begavet med grejudvikleren Mads Grossell, som i de senere år har udviklet en stribe helt fantastiske softbaits. Mads ved hvad aborren kan lide, og han har ikke mindre end 13 fisk over 2 kilo på samvittigheden, og det tror jeg han er den eneste i Danmark som har. En af de ting, som jeg har lært af Mads er, at gå op i størrelse på agn, og tanken er da også logisk nok. Hvis en agn på 10 centimeter fanger mange 500 grams aborre, hvad er der så galt med en agn på 15 centimeter? Når man som jeg drømmer om den helt store er det en lidt trist ting at blive dømt ude på grund at størrelsen, når man endelig får sin agn præsenteret for drømmefisken.

Som nævnt er aborren en lunefuld fætter, og den kræver et bredt sortiment af agn. Jeg har delt mine jigs op i to typer. De ormelignende kroppe og de fiskelignende. Begge typer skal være i boksen, og i et bredt sortiment af både farve og størrelse. Skift jævnligt din agn, til du finder dagens medicin. Dør fiskeriet ud, så prøv noget nyt, inden du skifter plads – ofte skal de bare have lidt nyt fra kassen, når de har set sig trætte på en bestemt agn eller farve.

Et lille udvalg af Andreas favoritfluer til de stribede rovfisk. De største fluer i boksen er vel over 15 centimeter – aborren er absolut en grådig jæger.

Et lille udvalg af Andreas favoritfluer til de stribede rovfisk. De største fluer i boksen er vel over 15 centimeter – aborren er absolut en grådig jæger.

Mine jighoveder har jeg i en kasse for sig. De er delt op i størrelse, og er alle grå, da jeg ikke har kunne se forskel i antal af hug på farvede og grå.
Der er én grundregel, som gælder for næsten alle fisk, men måske specielt for aborren. Jo koldere vandet er desto mindre skal agnene være og desto langsommere skal den fiskes. Det, som udløser hugget en januardag, vil ofte være både for småt for kedeligt, når du fisker til den samme aborre i august, slutter Allan.

– FLUESTANGEN kan til tider være det helt rigtige våben til brak­vands aborrerne, og der er dage, hvor fluens svæv samt vellignende profil virkelig kan gøre udslaget, forklarer Fisk & Fri’s Andreas Aggerlund. – Alt afhængig af fiskevandet og sæson anvender jeg alt fra store baitfishimitationer til små vellignende rejefluer. Det er derfor vigtigt at have et rimeligt bredt udvalg i boksen. Fiskene fanges ofte på eller lige over bunden, hvilket betyder, at linearsenalet skal passe pladsen. Med en intermediate, en synke 4 og en synke 8 line føler jeg mig godt rustet til fiskeri over én til fem meters vand. Stangen er, i forhold til aborrens forholdsvis lille størrelse, ret underordnet, men de hurtigtsynkende liner kræver lidt rygrad at trække fri af vandet. En standard kystørredstang i klasse 6-8 er derfor et godt bud – jeg bruger en 7er.

– Indtagningsteknikken kan svinge fra dag til dag, men som regel hugger aborren, når fluen falder eller svæver, pointerer Andreas og fortsætter. – Jeg fisker ofte mine fluer hjem i markante ryk med cirka et sekunds pause mellem indtagningerne. Afhængig af linevalg og fiskedybde lader jeg fluen synke 5-15 sekunder efter den lander på vandet. Når fiskeriet for alvor kører, er det ofte her hugget falder, så det gælder derfor om at have en hvis form for kontakt med fluen, mens den daler mod bunden. Dette kræver at kastet afsluttes med meget strakt line og forfang – hvilket på distancen er lettere sagt end gjort.

Mange af de kendte aborre pladser kan fint fiskes fra land. Her ses indsejlingen til Stege Nor, men også Ishøj og Randers Havn byder på godt brakvands­aborrefiskeri fra land.

Mange af de kendte aborre pladser kan fint fiskes fra land. Her ses indsejlingen til Stege Nor, men også Ishøj og Randers Havn byder på godt brakvands­aborrefiskeri fra land.

Når man fisker aborrer med flue fra båd, er det i endnu højere grad nødvendigt at ankre op eller anvende en elmotor, for at fiske effektivt. Den, i forhold til jigfiskeriet, ret langsomme indtagning samt synkehastighed kan simpelt hen ikke lade sig gøre, hvis man driver for hurtigt, for så bliver det umuligt at holde bunden. Er strømmen for kraftig er man nødsaget til at fiske over lavere vand eller give op og fiske spin i stedet.

UPSIDEDOWNFLUER er oplagte at bruge, da fiskene for det meste fanges lige omkring bunden. Når krogspidsen peger opad hænger man sjældent i og mister derfor langt færre fluer, og lige præcis aborren syntes ikke at lade sig kroge mærkbart dårligere i overmunden. Desuden kan der i perioder være så meget drivende ålegræs på aborrepladserne, at fiskeri med en blottet krogspids er så godt som umuligt. I sådanne tilfælde anvender jeg baitfishfluer hvor krogbøjningen er gemt i en kraftig vinge af EP-fibre, der virker ganske godt som weed-guard.

Aborren er en forslugen fisk med et ordentligt gab, så man behøver bestemt ikke at binde fluerne små. Generelt er de rejefluer jeg bruger, bundet på størrelse 2 kroge og baitfishfluerne er geddeflue størrelse. Jeg belaster fluerne en del. Ikke kun for at få dem til at gå dybt, men også for at få en jiggende gang – noget de færreste aborrer kan stå for.

Vibeke sætter tænderne i en lækker aborresandwich.

Vibeke sætter tænderne i en lækker aborresandwich.

Masser af muligheder på Møn
Møn er et virkelig godt udgangspunkt for en fisketur til vores spændende brakke vande i området omkring Smålandsfarvandet – også hvis du skal have familien med. Her er nemlig også mange andre muligheder end selve fiskeriet, hvilket betyder, at også dem der er mere til andre former for out­door aktiviteter, kan få deres lyst styret – mens du måske får lidt mere fred til at fiske…
Naturen omkring og ved Møns Klint er i verdens klasse til alle former for outdoor aktiviteter – lige fra lystfiskeri, ridning og heste, paragliding, MTB, fugle og dyr til meget andet, hvor naturen er i fokus. Netop disse aktiviteter har Møns Klint Resort gjort meget ud af at gøre tilgængelige for deres gæster. – Vores grundfilosofi bygger på at give individuelt frihed og rum i både børne og voksen højde, i fin balance med kvalitets aktiviteter i Møns Klint Resort, fortæller Ole Eskling, der driver Resortet.
Møns Klint Resort tilbyder mange muligheder for overnatning fra camping til hytter, sommer- og landhuse. De har 11 hytter med eget toilet og bad – smukt placeret i terrænet på campingpladsen. Stengården og Søndergården vores koncept huse for lystfiskere, trollingfiskere, og hestefolk, og så er der Fyrhytten, der ligger lige på kanten af klinten ved siden af det gamle fyrtårn. Hertil kommer »Sandet«, der ligger helt for sig selv i et stort fuglenaturområde 800 meter fra fin badestrand.
Læs om på www.moensklintresort.dk

 

Boatshow 2023

 

Fiskeri fra land
Selvom brakvandsaborrerne oftest står på lidt dybere vand, kan det mange steder sagtens lade sig gøre at nå dem fra land. Havne og broer samt pladser hvor sejlrenden er tilgængelig under vadefiskeri er oplagte pladser til at opsøge aborren. Det er alment kendt at bl.a. Stege Havn, Ishøj Havn, Randers Havn og Præstø Havn i sæsonen kaster mængder af store aborrer af sig til vade og havnefiskere. Ofte går fiskene tæt op af bolværket og det kræver derfor sjældent lange kast, men man skal vise hensyn over for havnens andre brugere og være opmærksom på sine omgivelser – Især hvis man fisker med flue.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This