Der er intet som hjemmefanget fisk til jule og nytårsbordet. Følg med Bo Troelsen på havet og få julemaden i hus på maner

Af Bo Troelsen, foto Jens Bursell og Bo Troelsen

Foto-D

Selvom en god torskefight hjælper til at holde varmen, er en god flydedragt som denne med til at holde på varmen mellem huggene – samtidig med, at den er en billig livsforsikring, hvis man ryger overbord.

DET ER EN FROSTKLAR DECEMBERMORGEN, og mørket ligger stadig over havet, da vi stævner ud af Thyborøn havn akkomponeret af mågernes morgenfriske skrålen. Vejret er helt perfekt til en tur på havet – det er næsten vindstille og havet er blankt som et spejl. Vi er på vej ud på Nordsøen efter torsk og andet godt til jule og nytårs bordet.

Efter et par timers sejlads lægger skipper med sikker hånd båden over den første fiskeplads, og da truttet i hornet lyder som tegn på, at der må fiskes, lader alle mand spændt pirkene suse mod havbunden efter de eftertragtede torsk. Der går ikke lang tid, før der er flex på de første stænger, og snart ligger de første torsk og sej baskende på dækket.

Efter et par drev mere lyder signalet til at stoppe fiskeriet, og vi forsætter mod den næste fiskeplads, mens vi nyder vores frokost med en kølig pilsner samt udveksler lystfisker historier og vittigheder: Stemningen er i top.

Da vi ankommer til næste fiskeplads, forsætter det gode fiskeri med masser af torsk – og alle mand får godt med fisk i baljerne. Efter et par fiskepladser mere er tiden kommet til at vende stævnen mod Thyborøn igen. Vi fordriver tiden med at filetere fisk, hvorefter de fleste får en lille lur, trætte og mætte af fiskeri efter en fantastisk hyggelig dag på Nordsøen

Intet er så skønt som at være i stand til at servere sine friske, hjemmefangede fisk til jule- og nytårsbordets frokoster for familie og venner, så tag en snak med gode arbejdskolleger, naboer, familie og venner og få aftalt en rigtig hyggetur på havet.

Foto-B

Med et par ophængere på torsketaklet, øger du chancen for hug.

 

HVILKEN TURBÅD SKAL JEG VÆLGE? Præcis dette spørgsmål er i høj grad op til personligt temperament og fiskestil, da der kan være stor forskel på bådene.

Alle turbåde og skippere er forskellige, så jeg vil ikke fremhæve den ene frem for den anden, men det kan være en god ide at søge oplysninger om andres fangstrapporter/erfaringer med den båd, du har tænkt dig at tage på tur med.

Der er stor forskel på, om du fisker på Vestkysten eller de indre farvande. Men du kan gå ud fra, at det gynger lidt mere på Nordsøen end i Øresund, men til gengæld er fangsterne som regel også større og med mulighed for flere arter.

[teaser alignleft] Der går ikke lang tid, før der er flex på de første stænger, og snart ligger de første torsk og sej baskende på dækket[/teaser]

PÅKLÆDNINGEN skal være i orden, for det kan være ubarmhjertligt koldt på havet om vinteren. Jeg har set folk, der dukker op til en havtur om vinteren i fløjlsbukser og ruskinds sko, og som må sætte sig i styrehuset, inden fiskeriet er begyndt, fordi de er blevet gennemblødt og kolde. Og det var jo ikke det, der var meningen.

 

Harald Nyborg fiskegrej

 

Korrekt påklædning bør bestå af en flydedragt, helst i en todelt udgave, så man kan tage jakken af, hvis det bliver for varmt. Jeg bruger selv en flydedragt fra Imax, den har holdt i fem år og er stadig i perfekt stand. Fordelen ved flydedragten er, at den er lun samt vind og vandtæt og kan holde dig flydende, hvis det allerværste skulle ske og du ryger over bord, flydedragter fås fra cirka 500 kroner, så det er ikke her du bør spare pengene. Alternativt kan du bruge lunt tøj i flere lag samt et godt sæt regntøj, du kan bevæge dig i.

Fodtøjet bør bestå af et par solide gummistøvler med foer eller neopren indlæg og såler, der kan stå fast på et glat skibsdæk. Sidst men ikke mindst er en hue af uld, samt et par neopren handsker, hvor man kan åbne for tommel og pegefinger, et must.

Foto-C

Det er vægtige madammer som denne, vi alle drømmer om, når vi stævner ud i vinterhalvåret.

GREJET til torskefiskeri, behøver ikke at være en stor investering. Hvis det er første gang, du skal på havet, eller du kun er af sted en enkelt gang om året, er der ingen grund til at bruge tusindvis af kroner på hav grej, for de fleste turbåde udlejer hjul og stænger til en rimelig billig pris. Har du fået blod på tanden efter flere ture, eller gerne vil eje dit eget grej er her et par tips til grejkøb til fiskeri på havet.

Pirkestangen bør være en kulfiber stang i klassen, der hedder 30 lbs, med solide keramiske stang­øjne og hjulholder. Stangen bør være to delt, så den er lettere at transportere. Jeg foretrækker en stang, der er delt i håndtaget

Multihjul eller Fastspolehjul er en smags sag, men jeg vil til en hver tid vælge et multihjul med en leverdrag bremse, da det er vigtigt med en bremse, som hurtigt kan blokere fuldstændigt, hvis en stor lange skal presses fri af et vrag. Hjulet bør kunne rumme mindst 300 meter 0.30 mm fletline.

Fastspolehjulet kommer dog til sin ret, hvis du vil dyrke kaste pirke fiskeri, eller fiske efter sild og makrel.

Linen bør være en flettet line, da denne linetype giver fuld kontakt til dit endegrej i modsætning til en monofil line, der er elastisk. Line diameteren bør ikke være under 0,30 mm. Jeg kan godt lide at bruge en line med farve feks gul, så jeg kan se hvor min line befinder sig.

Ophængerne findes i et enormt udvalg og bør helt sikkert anvendes, da der bliver taget lige så mange fisk på ophængerne som på pirken. Du bør dog aldrig anvende mere end tre ophænger kroge af gangen. Jeg foretrækker en ophænger med tre gummi blæk­sprutter i farverne gul/orange eller sort/hvid. Et godt tip er at sætte en silde eller makrel strimmel på ophænger krogene som ekstra attraktor, da torsken både jager ved hjælp af syn og lugtesans.

Gadusenpirken synker hurtigt til bunden og er derfor perfekt til bulefiskeri. For at fejlkroge mindst mulige fisk anbefaler vi, at du benytter Sportsfiske-rigget, som du kunne læse om i Fisk & Fri 8 + 9/2011.

Gadusenpirken synker hurtigt til bunden og er derfor perfekt til bulefiskeri. For at fejlkroge mindst mulige fisk anbefaler vi, at du benytter Sportsfiske-rigget, som du kunne læse om i Fisk & Fri 8 + 9/2011.

Pirkene bør være udformet strømlinet, så de kommer så hurtigt til bunden som muligt. Et gammelt ordsprog siger »Den der kommer først til bunden får først fisk« – og det passer meget godt. Et godt tip, der kan give ekstra fisk, er at montere en gummimak i den øverste springring. Farverne på pirken er en smags sag, men du går aldrig fejl af en sølvfarvet pirk.

FISKETEKNIKKEN ER SIMPEL, men når du vil på havet med en turbåd, er der først og fremmest nogle regler, du bør være bekendt med, før du melder dig til en tur og begynder at fiske. Først og fremmest skal du være i besiddelse af det obligatoriske statslige fisketegn. Uden dette får du ikke lov til at fiske, da det ikke kun er dig, men også skipper, der får en bøde, hvis fiskerikontrollen dukker op.

Når klokken/hornet lyder, idet båden er ankommet til fiskepladsen, er det tegn til, at du må sænke din pirk i dybet. Du bliver meget upopulær, hvis du gør det, før signalet lyder. Når skipper vil videre til næste fiskeplads, eller vil tage et drev mere over den plads, i lige har fisket på, lyder klokken/hor­net igen: Denne gang er det tegn til, at du skal få din pirk op af vandet igen. Der ventes selvfølgelig på, at dem der eventuelt har fisk på, får dem op.

Når du rigger dit endegrej til, skal du ikke bruge mere end højst tre ophængere over pirken, da du alligevel ikke kan hiver mere end tre torsk op af gangen, og du risikere at fange dine medfiskeres liner med dit lange forfang, hvilket heller ikke er populært.

Foto-F

Med en torsk som denne, er nytårsmiddagen uden problemer reddet for en hel familie.

NÅR SIGNALET LYDER til, at der må fiskes, giver du løsline, og lader pirken suse mod bunden, mens du holder din tommelfinger på spolen for at undgå overløb og dermed fuglereder. Når du kan mærke, at pirken rammer bunden, løfter du stangen op og ned i rolige bevægelser. Hvis du løfter op og ned for hurtigt, når torsken ikke at få fat i pirk eller ophænger. Når du får bid, gælder det om at holde bremsen i bund og presse fisken op for stram line. Du må aldrig give løs line, når du har fisk på, da den så vil få mulighed for at slå sig fri af krogen.

SØSYGE undgås lettest på følgende måde: Først og fremmest skal du altid være udhvilet før turen, så sørg for at få en god nattesøvn før du tager på havet. Undgå alkohol aftenen før du skal af sted – tømmermænd er en stensikker måde at blive søsyg på. Desuden bør du undgå fede måltider som friture stegt eller stærkt krydret mad. Spis et solidt morgenmåltid der eksempelvis kan bestå af hav­regryn, hvidt brød, yoghurt, banan og kiks. Banan og kiks er også godt at medbringe til at spise ombord, hvis du skulle blive sløj. En kylling/kalkunsandwich som mad­pakke er rigtig fint, da det ikke indeholder en masse fedt og syre.

Mange undgår også kaffe, the, alkohol og juice pga. den mavesyre, det giver. Alminox er en god ting at medbringe, hvis du kan mærke, du får sure opstød.

Sørg for at holde dig midtskibs, da skibets bevægelser er mindst her. Hold blikket rettet mod horisonten og undgå at læse eller lave andet, der kræver, at du fjerner blikket fra horisonten.

Du kan også tage søsyge piller en time før afgang, men vær opmærksom på, at de sløver. Dette er vigtigt at vide, hvis du skal køre bil, når du skal hjem. Der findes nogle udmærkede søsyge armbånd i handlen, som virker ved, at de trykker på det akupunktur punkt, der styre balance nerven. De er lige så effektive som søsyge piller og giver ingen bivirkninger.

 

Turbåde Fyn

M/S Kirsten – www.havfiskeri.dk – Onsevig/Spodsbjerg

– Telefon: 54 70 61 06

M/S Knasten – www.knasten.dk – Nyborg – Telefon: 23 41 19 40.

 

Turbåde Sjælland

M/S Sandmanden – www.sandmanden.dk – Helsingør – Telefon: 30 25 32 05

M/S Havhesten – www.havhesten.dk/– Nivå Havn – Telefon: 40 58 31 90

M/S Turisten 3 – www.agersoe-moelle.dk/turisten3.htm – Stigsnæs/Agersø – Telefon: 58 19 81 03

M/S Arresø – www.fishing.dk – Helsingør – Telefon: 45 57 07 24 – Mobil: 20 32 07 24

M/S Hanne-Berit – www.fishing.dk – Helsingør – Telefon: 45 57 07 24 – Mobil: 20 32 07 24

M/S Havstrygeren – www.fishing.dk – Helsingør – Telefon: 45 57 07 24 – Mobil: 20 32 07 24

M/S Antares – www.fishing.dk – Helsingør – Telefon: 45 57 07 24 – Mobil: 20 32 07 24

M/S Skjold – www.skjold-vedbaek.dk – Vedbæk – Telefon: 30 20 20 19

MS Kastrup II – www.kastrup2.dk – Dragør – Telefon: 40 55 27 87

M/S Øby – www.sparshipping.dk/ – København – Telefon: 33 33 93 55

M/S Skipper – www.sparshipping.dk/ – København – Telefon: 33 33 93 55

M/S Marianne F – www.marianne-f.dk – Holbæk – Telefon: 59 43 73 18.

 

Turbåde Jylland

Hirtshals

M/S Orca 1 – www.orca1.dk – Telefon: 21264950

M/S Mille – www.msfyrholm.dk – Telefon:40 70 51 15

M/S Tinker – www.ms-tinker.dk – Telefon:30 99 37 37

M/S Fyrholm – www.msfyrholm.dk – Telefon:40 70 51 15

M/S Fio – www.msfyrholm.dk – Telefon:40 70 51 15.

Hanstholm

M/S Ny-Mini – www.ny-mini.dk – Telefon:96 18 20 09

M/S Mølboen – www.moelboen.dk/dansk/moelboen.htm – Telefon: 97 97 53 94 – Mobil: 40 75 53 94

M/S Yellow Reef – www.moelboen.dk/dansk/yellowreef.htm – Telefon: 97 97 53 94 – Mobil: 40 75 53 94

M/S Bonito – www.moelboen.dk/dansk/bonito.htm – Telefon: 97 97 53 94 – Mobil: 40 75 53 94

M/S Tindur – www.moelboen.dk/dansk/tindur.htm – Telefon: 97 97 53 94 – Mobil: 40 75 53 94

M/S Bounty – www.moelboen.dk/dansk/bounty.htm – Telefon: 97975394 – Mobil: 40755394

MS-Nordsøen – www.northsea-fishing.eu – Telefon: 97 97 53 94 – Mobil: 40 75 53 94.

Øvrige havne

M/S Tenna II – www.tenna2.dk – Frederica – Telefon: 86 55 63 38

M/S Signe – www.havfisketure.dk – Grenå – Telefon: 21 75 47 55

M/S Neptun – www.ms-neptun.dk – Skærbæk – Telefon: 40 33 16 20

M/S Tuna Clipper – www.tunaclipper.se – Skagen – Telefon: 0304-672 754

M/S Emma-Line – www.ms-emmaline.dk – Thyborøn – Telefon: 97 83 27 66 – Mobil nr 29 449 570

M/S Bodil – www.ms-bodil.dk – Thyborøn – Telefon: 97 83 27 66 – Mobil nr 29 449 570

M/S Muddi fra – www.ms-muddi.dk – Torsminde – Telefon: 97 83 27 66 – Mobil nr 29 449 570

MS- Mågen – www.maagen.com – Vorupør Strand – Telefon: 97 93 80 07 – Mobil 23 98 35 78

M/S Solea – www.kottfritid.dk/dk/kutterture.htm – Hvide Sande – Telefon: 97 31 23 4

M/S Seadog – www.seadog.dk – Læsø – Telefon: 29 80 14 38

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This