Det er store, flotte sømrokker som denne, der lokkede Jesper Larsen på kystfiskeeventyr i Norge.

Jesper Larsen er vild med kystmede – og over årene har han haft nogle vilde ture til Norge, hvor han blandt andet har fanget havål og rokker. Her får du hans beretning fra den seneste surfcastingtur for en uge siden.

 

AF JESPER LARSEN

 

NORGE bor dybt i min sjæl, og da muligheden for at stikke af i påsken bød sig, tog det ikke mange øjeblikke at få provianteret – samt pakket både grej og agn. Konen og døtrene blev kysset farvel, og så var jeg ellers afsted på solo-roadtrip til Norge.

Mine erfaringer fra det norske klippe/surf fiskeri siger mig, at man både bør have en plan A, B og C, for forholdene skifter hurtigt – og det gjorde de i den grad også på denne tur. Desuden er jeg ikke helt dus med rokkefiskeriet i april, men allerede på den første fiskedag ramte jeg fiskeriet lige i r….

 

Jans Lystfiskershop

 

Jesper Larsen med en af sine store sømrokker fanget på den norske kyst.

Jesper Larsen med en af sine store sømrokker fanget på den norske kyst.

Flotte sømrokker fra kysten

Missionen med Norgesturen var sømrokke – og helst med noget størrelse på, hvilket jo er et mål i sig selv, da ens agn ikke har en fast adresse/modtager. Eksempelvis var der masser af store taskekrabber. Ja faktisk spiste jeg dårligt nok den medbragte dåsemad, fordi jeg dagligt fik så mange taskekrabber at spise.

Da det første hug faldt på dag. 1, var der ingen tvivl, da jeg tog stangen. Det var en sømrokke, og den var stor, men med et solidt pres fra min surfstang var rokkens kamp ulige – og op fra dybet kom den inden længe. Sikken et syn! Rokken vejede 6.2 dejlige kilo.

Jeg brugte lidt tid på fotos og kom den derfor i mit kæmpe fangstnet, så den kunne sunde sig en stund, hvilket var godt, for en times tid senere, kunne jeg genudsættes dette skønne væsen.

 

Jesper Larsen med en flot kuller fra den norske kyst.

Jesper Larsen med en flot kuller fra den norske kyst.

Langer, kuller og knurhaner 

Jeg fiskede den første plads i to dage og brugte én dag på lidt søgen rundt, hvor jeg blandt andet testede natfiskeri i Bergen-området. Det gav mig flere langer, kuller og knurhaner, samt en flot “ringhaj”

Under nattens fiskeri, undersøgte jeg søkort – igen/igen – pga ændringer i vejret, og ved første solstråle var jeg ude i det valgte område for at kigge efter gode fiskepladser. Pludselig stod jeg på en plads, som lå godt vejrmæssigt, og snusede man lidt ind – ja så lugtede den faktisk særdeles lovende.

På denne plads skulle man virkelig være en bjergged, men ned skal man nok komme, når først fiskefeberen raser. Hurtigt fik jeg rigget stængerne til, og planen var at fiske med fire stænger. Men allerede, da jeg havde lagt to takler ud, var der hug – og en lille lange kunne fightes ind.

Jeg fiskede i vifteform for at lære bunden at kende og finde ud af, hvor der var fisk. Ret hurtigt viste det sig, at alle fisk kom på de samme 1-2 stænger, så derfor fiskede jeg snart alle taklerne på 25×25 meter.

 

Store taskekrabber som denne gjorde fiskeriet svært, men de smagte fortræffeligt.

Store taskekrabber som denne gjorde fiskeriet svært, men de smagte fortræffeligt.

Ny PR på sømrokke

Der var jævnlig travlhed med at rulle ind og skifte agn pga de pokkers taskekrabber, men de var der af en årsag. Det viste sig, at langer og kuller dominerede fiskeriet her, men der var også sømrokker i en kaliber, som man kun tør drømme om. Det blev jeg klar over ved 19-tiden, da jeg ellers så småt var begyndt at tænke på at holde fyraften fra fiskeriet.

Pludselig afslørede den ene af stængerne pladsens første sømrokke. Jeg greb stangen og strammede jævnt hårdt op, så cirkelkrogen kunne sætte sig. Den her var tung og bomstærk, men pokker tage det; den satte sig i tangskoven. Jeg satte min lid til, at krogen sad, som den skulle og gav den løsline så den kunne svømme fri. Denne leg gentog vi tre gange, inden det lykkedes, så det var med rystende hænder, da den endelig gled over klippekanten – JØSSES… den er jo f…… stor, gjalde det ud over fjorden, så man kunne høre det helt til Bergen! Det var ren forløsning og jubel. Sømrokken vejede 7,6 kilo – og var en rendyrket skønhed.

Der var et naturligt klippebadekar, hvor jeg kunne have rokken i, så den kunne sunde sig, mens jeg gjorde klar til at tage fotos. Denne plads fik fornøjelsen af mit selskab i tre døgn, så her havde jeg rigeligt med tid til at råhygge mig i den norske vildmark. Der var faktisk ingen faste rokke-bideperioder. De var lidt spredt over hele dagen. Til at starte med var jeg ret sikker på, at jeg havde taget rigelig med agn med i form af sild og makrel, men krabberne var af en anden mening. Agnen blev derfor tjekket hver 1/2 time, så der blev rullet – agnet og kastet med 200-300 gram agn pr. gang

Grej til kystmede i Norge

På turen brugte jeg surfstænger på cirka 14 fod og en kastevægt op til 200-250 gram. Mine hjul var store bigpit “kaffemøller” med 200 meter line, og jeg brugte 0.32 flet som hovedline med 10-20meter nylon som slagline plus 0.60 – 1.00mm nylon som forfang – afhængig af arten og forholdene. Kroge til sømrokkerne var 4/0 – 6/0. Jeg bruger cirkelkroge, for så er chancen størst for, at de kan genudsættes uden skader.

I Norge er der i øvrigt kommer nye regler for hjemtagelse af saltvandsfisk: Fra en privat tur på egen hånd må intet fiskekød hjemtages, men har man derimod fisket som gæster på en fiskecamp, må man have 18 kilo med hjem.

 

Tohatsu

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This