Fluer og spinnere er begge effektive P&T-agn, og her får du en løsning, der kombinerer det bedste fra begge verdener. P&T Propellen kan fiskes i et langsomt og jævnt tempo, og udsender samtidig de provokerende vibrationer, som gør, at ørrederne smækker til den gang på gang.

Af Gordon P. Henriksen

Forfatteren har lige knækket koden i SportDres Ørredsø på Bornholm. Regnbuerne vil have brummende propelfluer fisket i et langsomt og jævnt tempo.

Forfatteren har lige knækket koden i SportDres Ørredsø på Bornholm. Regnbuerne vil have brummende propelfluer fisket i et langsomt og jævnt tempo.

HVERT FORÅR holder Fisk & Fri en weekendtur til Bornholm. Vi bor altid hos Per Sjøstrøm på det hyggelige Hotel Pension Verona, og ud over en masse hygge og fiskesnak er der trolling og kystfiskeri på programmet. Siden SportDres Ørred Sø åbnede i 2009, er nogle af os som regel begyndt at inkludere et smut forbi. Det plejer at give fint med fisk. I år var bestemt ingen undtagelse, men koden skulle lige knækkes først. Så kørte det til gengæld også bare med fisk på fisk. Kodeknækkeren var en lille flue med en snurrende propel i snuden.

FØRSTE KAST giver straks hug til vores grafiker, Bonni. Jeg har rigget min kyststang op med et lille OGP Hammer blink i regnbuefarver, og det virkede åbenbart fint, for Bonni står nu og poserer med sit livs første fisk. Og hun har endda været ansat på Fisk & Fri i over 10 år! Lidt efter får jeg selv en enkelt på en fluestangen på en grøn gummibens nymfe, og Søren melder sig også ind i kampen med en fin regnbue, der snupper en lille pink Snurrebasse, men så er det også som om, det går lidt i stå. Jeg prøver med bombarda stangen og WormFlys, Wolly Buggere og nymfer, men det er ikke lige noget, der virker, og de andre har heller ikke rigtig tur i den. Så kommer jeg i tanke om et par lidt spøjse fluer, der ligger i min kyst­æske, og som lige skal have chancen.

Propellerne fra Savage Gear er sådan set tiltænkt fiskeri med agn efter gedder og andre rovfisk, men de fungerer altså også genialt til fluefiskeri

Propellerne fra Savage Gear er sådan set tiltænkt fiskeri med agn efter gedder og andre rovfisk, men de fungerer altså også genialt til fluefiskeri

PROPELFLUERNE har fungeret godt til gedder, havørred og laks, som du bl.a. kan læse om i artiklen Fluer der larmer fra november 2009, men jeg har faktisk aldrig prøvet dem til P&T-ørred. Propelfluerne er meget simple. De har en hale af marabou og en krop af chenille eller dubbing, evt. med et palmer hackle. Forrest er der et conehead eller kuglehoved og en lille propel. De burde være ideelle tænker jeg. Spinnere fungerer ofte rigtig godt til P&T-fiskeriet, men har det problem, at de skal fiskes relativt hurtigt før de roterer ordentligt. Fisk & Fri’s skribent og P&T-ekspert, Casper Larsen og hans kammerat Preben Degnebolig, der fisker rigtig meget med gennemløbere, har lært mig en vigtig ting. Man kan aldrig fiske for langsomt i et P&T-vand. Propellerne har en meget stor overflade og roterer ved selv den mindste hastighed. De er trods alt produceret til at sidde foran agnfisk osv. til geddefiskeri, hvor der ikke spinnes ind i noget særligt tempo. Propellerne kan derfor udnytte spinnerens fangstegenskaber samtidig med, at de kan fiskes ultra langsomt.

P&T Propellen er en giftig sag – og kan fiskes både bag bombarda eller på en fluestang som her.

P&T Propellen er en giftig sag – og kan fiskes både bag bombarda eller på en fluestang som her.

Jeg binder en hvid en af slagsen på det tre meter lange forfang, foran intermediate bombardaen, og kaster det ud midt på søen, hvor jeg lader det synke lidt, før jeg begynder at trække den ind. Fluen bevæger sig langsomt i en lige linje, mens propellen roterer og skaber vibrationer under vandet. Ti kast senere har jeg allerede fanget to regnbueørreder, og det giver en svag tilfredsstillelse af at have fundet et trick, der lader til at virke. Jeg skifter til en sort propelflue med rødt hoved, og hurtigt sidder der endnu en regnbue for enden. De andre begynder at spørge lidt nysgerrigt til, hvad det er jeg fisker med og smågriner lidt, idet jeg fremviser den lidt spøjse flue.

P&T Propellen pÅ fluestangePropelfluen kan fiskes med alt fra flydende til en synkende line, alt efter hvor højt fiskene står. Den er særlig effektiv på en intermediate line, hvor den lige kommer lidt ned, men kan fiskes med en ultra langsom indtagning. Lange, langsomme og meget jævne træk er det rigtige. Ved pauser stopper den ikke med at spinne. Coneheaden trækker den lidt nedad med snuden først således, at den bliver ved med at spinne, mens den langsomt daler.

P&T Propellen på bombardMed bombardaflådet kan du nå de fisk, der står så langt ude i kastet, at de ikke kan nås med fluestangen. Bag bombardaen kan P&T Propellen fiskes langsomt og effektivt. Brug det længste forfang du synes, du kan styre. Står fiskene højt, kan den fiskes med et flydende bombarda, men den er også effektivt bag et intermediate flåd.

Desværre findes der ikke P&T propelfluer til køb, men det kan jo være, at det ændrer sig. Indtil da kan du evt. lokke en dygtig fluebinder til at binde nogle til dig. Der findes flere personer, der gerne binder fluer på bestilling. Som eksempel kan nævnes Mikkel Hemmeshøj, som du fanger på fluebinderen@gmail.com

NU SKAL FLUESTANGEN i brug igen og denne gang med propelfluen for enden. Stangen er rigget op med en WF-line til kystfiskeri med klar intermediate klump. Propelfluen kører perfekt ca. halvanden meter nede, når jeg trækker den ind i et stille, men jævnt tempo. Selv når jeg laver en pause, trækker kuglehovedet fluen nedad, og den dykker langsomt mod bunden, mens spinnerbladet konstant udsender sin attraktive brummen. Og det kan ørrederne ikke stå for. Jeg fanger på kort tid tre ørreder mere på flue­stangen.

 

Jans Lystfiskershop

 

Se, så er det sjovt at være P&T fluefisker. Ikke nok med at jeg har fundet en metode, der bare virker i dag, har jeg også fundet et hjørne i søen, hvor fiskene tilsyneladende står presset sammen. Bonni er åbenbart fint tilfreds med sine ene fisk, og vil gerne tilbage til Pension Verona, men jeg er ikke lige sådan at overtale. Det her – det spiller bare. Der går ikke mange kast til spilde imellem ørrederne, som hugger på propelfluen, hvorefter fluestangen krøller sammen. Hvor er det skønt at opdage en metode, et sted og et tidspunkt, hvor det hele bare går op i en højere enhed. Og det har jeg tænkt mig at nyde lidt endnu, selvom Bonni står deroppe og råber på mig, at jeg skal stoppe det pjat snart og pakke sammen.

MATERIALER TIL P&T PROPELLE

Krog: Fx Gamakatsu F314 str.
Propel: Savage Gear Propeller str. mediu
Hoved: Conehead eller kugle­hovede
Krop: Chenille i valgfri farve – Dubbing kan også bruge
Palmerhackle: Valgfri farve. Kan også udelades.
Hale: Marabou i valgfri farve – evt. et par strå Krystal Flash eller Guideline SSS Angelhai

 

 

 

 

 

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This