På den anden side af Øresund findes et ukendt fiskeri for mange danskere. Lige der, en brokrydsning fra hovedstaden, er der kanalaborrer til den store guldmedalje. Så er du til streetfishing i storbyen og sortstribede banditter – så læs med her.

AF ALEXANDER NORDSTRØM

Denne smukke morgen i storbyen er det ikke uden en underlig fornemmelse i kroppen, at jeg fjerner blikket fra stangspidsen. Foran mig rejser sig store grå boligblokke, hvilket sammen med de grå veje og den tætte trafik gør et mærkeligt indtryk på mig – jeg står jo lige ned til vandet…

Blandet fodgængere, cyklister, trafiklys og butikker føler jeg mig totalt fejlplaceret som jeg står her iført vadestøvler, fisketøj, rygsæk og med fiskestangen i hånden. Folk kigger underligt på mig. Egentligt ikke noget jeg kan bebrejde dem, for de forstår garanteret ikke hvad der har draget mig herhen, denne smukke vintermorgen. Men det gør jeg. I dag skal jeg nemlig mødes med Jonatan, der netop har parkeret sin cykel på den anden side af kanalen. En fyr der har 200% styr på fiskeriet herinde.

Streetfishing efter aborrer i Malmø

Vi hilser på, og jeg kaster den lille jig gennem luften. Den lander ved en af pælene der støtter gangbroen der krydser kanalen. Jeg lader gummiet synke til bunds, og næsten øjeblikkeligt mærker jeg et forsigtigt hug. Jeg giver modhug, men for sent. – Ærgerligt, lyder det bagfra. Det er Jonatan der har sneget sig op bag min ryg. – Nogen gange er de forsigtige, fortæller han, idet han kaster sin agn mod det samme hul. Han jigger ivrigt sit gummidyr hjem, og efter et par sekunder sætter han et hurtigt modhug. Fast fisk, og efter en forsigtig fight, løfter han den smukke grønlige aborre op i sollyset og afslutter sætningen fra før: – Og nogle gange er det næsten for let, griner han, mens fisken svømmer tilbage i friheden.

Ihærdighed betaler sig. Selvom det ikke er normalen er det bestemt muligt, at fange et pragteksemplar af de sortstribede

Ihærdighed betaler sig. Selvom det ikke er normalen er det bestemt muligt, at fange et pragteksemplar af de sortstribede.

 

Vi befinder os ved Malmø Kanal cirka en times kørsel fra det centrale København. Kanalen slingrer sig smukt gennem det centrale Malmø, og fiskeriet i kanalen er utroligt populært. Både unge og gamle dyrker streetfishing her i den sydsvenske by, og ofte kan man møde over tyve lystfiskere på en kort gåtur langs kanalen. Den nemmeste måde at begive sig rundt til de forskellige hotspots i storbyen er klart den gode gamle jernhest: – Jeg har da forsøgt mig med bilen, men det er bare så meget lettere at parkere og komme hurtigt rundt på cyklen, fortæller Jonatan.

Aborrefiskeri mellem butikker og cafeer

I dag har cyklerne ført os til Paulibron, der ligger helt centralt ved Drottninggatan. Dette er et sikkert kort, og en af de pladser, som Jonatan fisker oftest: – Her har jeg taget virkeligt mange aborrer, fortæller han, mens han finder grejæsken frem fra rygsækken. Her ligger Jigs i mange farver og størrelser, og i dag er det en mindre colafarvet model på et 10-grams hoved der fanger bedst: – Bevares, man kan da gøre fiskeriet mere komplceret end dette, fortæller han og fortsætter: – De dage hvor fiskeriet er svært, kan et dropshot tackel gøre underværker. Og andre dage, er det gummi med pangfarver, monteret på et Texas eller Carolina rig, der kan være udslagsgivende.

De bedste aborrepladser i Malmø

Af ren nysgerrighed, og under løfte om, at det bliver mellem mig og læserne, spørger jeg Jonatan om han vil dele sine aller bedste pladser. Han griner lidt, hvorefter han svarer at fiskeriet er gratis og kanalen ikke er særlig lang, så man kan ganske hurtigt finde sine egne favoritpladser. Jeg presser dog lidt på, og til sidst får jeg vredet ud af ham, at Polithuset er et absolut hotspot!

Der er mange fine muligheder for aborrefiskeri i Malmø lige ovre på den anden side af broen.

Der er mange fine muligheder for aborrefiskeri i Malmø lige ovre på den anden side af broen. Fiskeriet i voldgravene omkring Malmøhus er desværre forbudt. Heldigvis er der massevis af muligheder langs Drottniggatan og resten af kanalen.

 

Vi finder en cafe for at få en varmende kop kaffe, og kigge lidt på nogle af hans mange billeder på kameraet. Ved et af billederne stopper han op og fortæller, at det som oftest ikke er de største fisk man fanger i kanalen: – Det er ikke fordi fisk som den her, på lige over kiloet, er umulige eller usædvanlige, men det kræver altså, at man lægger noget tid på fiskeriet, og også gerne forsøger sig når det er mørkt – noget som han og fiskevennerne har brugt en god del tid på.

Jeg finder mit kort over Malmø frem, og peger på en af de østlige damme i byen. Må man fiske der, spørger jeg. Svaret falder prompte:  – Nej. Det er kun tilladt at fiske i kanalen og i havnen. I dammene og i voldgraven omkring Malmøhus er der fiskeforbud. Kaffekopperne er ved at være tomme, og mens jeg så småt vil vende snuden hjemad, planlægger

Jonatan at fiske et par timer mere. Jeg takker Jonathan for snakken, alt imens han med fiskestangen i hånden hopper op på cyklen – på vej til det næste spot. Det er virkeligt specielt, tænker jeg. At stå her i solen midt i storbyen og fiske.

Artiklen er oprindeligt udgivet i Fisk & Fri 8/2018

 

Boatshow 2023

 

Små jigs med endu mindre hoveder, er den foretrukne medicin til Malmø kanalens glubske aborrer.

Små jigs med endu mindre hoveder, er den foretrukne medicin til Malmø kanalens glubske aborrer.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This