Marts byder på et fantastisk torskefiskeri – og ofte er der færre som fisker, hvilket betyder, at der især på turbådene er god plads til alle. Her giver Peder Lichtenberg dig en stak tips til en god start på torskefiskeriet.
Af Peder Lichtenberg
STEMNINGEN er på kogepunktet. Fire sæt øjne er limet til ekkolods skærmen. Skipper Michael »Myggen« har revet småbåden rundt i en vanvids vending og leder nu febrilsk efter den store stak torsk, der kørte henover skærmen kun sekunder tidligere. Pludselig ændrer den farvede bundlinje form, og den ildrøde torskebule vokser frem på skærmen. Alle folk er mere end klar.
– Vent på dem, vent på dem. Vi skal først være helt hen over, råber Michael. Bulen er nu over syv meter høj, og et højt »nu« fra Michael, får alle til at sende pirkene imod de ventende fisk 36 meter under båden. I de få sekunder, det tager pirken at ramme bunden, når jeg at vende drømmende tilbage til min barndom, hvor min far tog mig med på de skrå brædder på sundets kuttere. Uden at vide det dengang, var det havets stemningsfyldte fiskeri, der satte gang i min karriere som lystfisker.
Spolen på mulithjulet stopper, og med et vender jeg tilbage til virkeligheden. Der skal ikke mere end to løft med pirken til, før der er fast fisk, Torsken står tungt og rusker med hovedet, de tre andre har også fået fisk. Stængerne bøjer faretruende imod det kolde havvand, de brede smil er plantet solidt i ansigtet på alle i båden – ja fiskeriet på Øresund er helt specielt og jeg vil altid vende tilbage. Selv ikke Store karper, helleflyndere, sandarter og aborrer kan holde mig væk.
TORSKEFISKERIET PÅ ØRESUND i vinter månederne er en tradition, der har eksisteret i mange år. Og med de store mængder torsk, som der er derude nu, ser det ud til, at fiskeriet vil fortsætte så længe, at der er nogen der gider fiske efter dem.
Specielt i denne tid blandes de garvede sundfiskere med mange andre lystfiskere, der normalt jager andre arter i løbet af året, men – som jeg selv – altid finder tid til en tur eller to i de kolde måneder, for at opleve den specielle stemning på havet, samt det gode kammeratskab der næsten altid opstår på tur og småbådene. Gad vide hvor mange nye venskaber, der er smedet på turbådene henover årene?
MARTS PÅ SUNDET. De to populære torskemåneder januar og februar er overstået, men fiskeriet bliver ikke dårligere i marts – tværtimod. I de sidste år har noget af det bedste fiskeri været i netop marts og skipper Kim Knudsen, der til dagligt er skipper på Sværd, undrer sig over, at folk ikke tager ud i marts, da fiskeriet er mere stabilt, og der er langt flere torsk på at se på ekkoloddet.
Der er dage, hvor båden kun er halv fyldt med fiskere, men med samme antal fangede torsk, som på de fuldt bookede ture tidligere på året, så gad vide hvor mange fisk, der havde været om bord, hvis der havde været fuldt hus? Så det er bare med at komme af sted, og heldigvis er der ikke mangel på pladser eller turbåde.
Det kan også være, at man er den lykkelige ejer af en småbåd eller måske kender en, der kan tage én med ud på havet. Under alle omstændigheder kan torskene på Øresund fanges på mange forskellige metoder, og her er nogle af de mest effektive.
BULEFISKERI: Alle mand er klar, og luften er elektrisk. Der står masser af torsk på bunden, og det ene panikstop afløser det andet, med bøjede klinger og fisk på dækket som resultatet. Sådan er de gode dage, men det kræver dog, at torskene står samlet. Ellers bliver det nemlig ofte nogle lange timer uden megen aktivitet, hvilket gør, at dette ikke er den sjoveste og bedste indgangsvinkel til fiskeriet for folk, der ikke har den store erfaring med havfiskeriet. Der stilles også lidt andre krav til færdighed og grej. Det nytter således ikke noget, at man stiller op med en gammel kaffemølle, 0.45 nylon line, sildeforfang og en 200 grams pirk – så må man nok forvente et par mavesure kommentarer over alt det kaos og kludder, man kommer til at skabe. Nej, det rigtige grej er et robust mulithjul uden linefører, en 7-8 fods pirkestang med progressiv aktion i klassen 20-50 lbs, strømlinede pirke på 400-600 gram og fletline omkring 0.30 mm, så er man godt udrustet. Så husk altid at undersøge hvilken type fiskeri, der er tale om, inden du booker din tur, så du ikke møder op med det helt forkerte grej, og risikerer at turen går i fisk!
DRIV- KASTE- OG MEDEFISKERI: Her kan alle være med. Drivturene er perfekt til at have sine børn med ud på, for her vil de få meget mere fisketid end på buleturene. Til denne type fiskeri vil man typisk vælge noget lettere grej end til bule fiskeriet. Det kan fx være mindre multiruller gerne med linefører, brede pirke på 200-400 gram med masser af liv og flaks i vandet – samt ophængere i form af fluer, blæksprutter og andre gummidyr i kraftige farver. Det virker perfekt, når torsken jæger sit bytte nær bunden. Vælg en pirkestang på 7-8 fod med en progressiv aktion i klassen 12-30 lbs alt efter strømforholdene. Fletlinen kan med fordel også være lidt tyndere omkring 0,25 til 0,28 mm så der ikke kommer så stort et strømpres på linen, hvilket gør, at man kan holde agnen længere tid nær bunden. Man kan også skifte pirken ud med en stor jig af shad eller twistertail typen, hvilket er super effektivt. Hvis torskene står oppe i sildestimerne, kan man dog forsøge sig med medefiskeri – fx hele sild eller sildestykker. Det bedste er dog at fange agnen og montere den på krogen helt frisk! Der er faktisk taget torsk på over 19 kilo i Øresund på hel sild, så mulighederne er der!
VIL MAN KASTEFISKE, så kan man både anvende fastspole- og multihjul. Det vil dog i langt de fleste tilfælde give længere kast og mindre kludder at anvende et robust fastspolehjul. Vælg en større model, eksempelvis størrelse 4000-5000 i Shimano/Daiwa Penn eller tilsvarende kvalitets mærker. Linen bør være flettet – omkring 0,20 mm er perfekt. Med denne diameter har man den fornødne slid/brudstyrke uden at gå på kompromis med kastelængden. Stangen til kastefiskeri har en længde på 7-8 fod med en kastevægt op til 120-150 gram og må gerne have en let top aktion, så det er nemmere at få det rigtige svirp til underhåndskastet. Livlige pirke på 80-12 gram og en til to ophængere er perfekt. Kastefiskeriet er specielt effektivt på dage, når torskene jæger pelagisk.
Man kan også forsøge sig med dropshot-fiskeriet, som der har været skrevet meget om i Fisk & Fri i den sidste tid. Her bruges et let sæt, med en kort stiv stang på cirka 6 fod med en kastevægt på 20-40 gram, et multi eller fastpolehjul i mindre størrelse på spolet en tynd fletline omkring 0,06 til 0,12. Den tynde line gør det muligt, at man kan gå væsentligt ned i vægten på agnen og stadigvæk fiske effektivt med mindre jigs og dropshot-rigs helt ned til 50 gram. Denne type fiskeri kan være lidt svær at praktisere, hvis der er for mange om bord på skibet, da de tynde liner er stort set umulige at filte ud, men metoden er yderst effektiv og man fejlkroger aldrig torskene.
Gode turbåde
Hvis man ikke lige har muligheden for at komme med en småbåd, er der flere turbåde, der sejler efter torsk alle dage i vintermånederne. Hvor det til tider kan være svært at få pladser i årets to første måneder, er der næsten altid plads i marts – og der er ikke færre torsk, tværtimod!
På Sundet findes der masser af gode turbåde der dyrker de forskellige former for fiskeri.
Og intet slår en tur på Øresund en tidlig forårsmorgen, mens solen langsomt stiger op over svenskekysten, og den første Dr. Nielsen bliver skyllet ned.
I Fisk & Fri kan du hver måned finde Øresunds bedste turbåde, i dette nummer på siderne 94-95.