I sensommeren starter højsæsonen for den flotte, velfightende og skønne makrel, som både gør sig fantastisk for enden af en fiskestang – samt på spisebordet. Her får du 12 gode tips til sensommerens makrelfest, hvor du roligt kan regne med, at der bliver fuld flex på klingen, hvis du spiller dine kort rigtigt.
Tekst og foto: Gordon P. Henriksen
1. Tag børnene med. Makrelfiskeri er sol, sommer og stærke fisk, og det er oplagt at fiske makrel med børn eller nybegyndere. Der er masser af måder at fiske dem på, og har man først oplevet et barn med et makrelforfang med flere fisk på, ja så er man sikker på, at det er noget, der skal opleves mindst en gang hver makrelsæson. Personligt tager jeg gerne min egen Linder alujolle og børnene med ud på en sensommerudflugt til Roskilde Fjord, og fiskeri i »Hullet« ved Herslev, hvor makrellerne ofte er at finde i sensommeren. Jeg glæder mig allerede!
2. Hop ombord på en kutter. Masser af kuttere arrangerer specifikke makrelture i sæsonen, og der kan være rigtig gode fangster på disse ture. Havne på Jyllands vestkyst, Sjællands Odde, Helsingør og Læsø er bl.a. gode udgangspunkter. Hør evt. din lokale grejforhandler, om de arrangerer ture, eller tjek kalenderen på www.fiskogfri.dk.
3. Fiskene komme til dig. En af de store udfordringer er at finde fiskene, og selvom man er i det rigtige område, rykker fiskene enormt meget rundt på sig. Ved at forfodre med chum eller rubby dubby, som det også kaldes, kan du lokke fiskene til dig. En masse gamle fisk moses i en spand og smides derefter i et net, løgpose eller lignende. Duftsporet spreder sig stille og roligt med strømmen, og pludselig har makrellerne fundet dig – i stedet for det omvendte. – Brug helst en fed fisk med masser af olier og duftstoffer. Jeg foretrækker sild og makrel, og kan du få fat i nogle fiskere i havnen med lidt fisk, som er lidt for gamle til at blive solgt, men fine til chum, er du rigtig godt kørende.
4. Prøv en cirkelkrog. Cirkelkroge har den store fordel, at de ikke kræver modhug, og når der strammes gradvist op, havner krogen lige hvor den skal – nemlig i mundvigen. Derfor er denne type kroge ideelle, når en stang skal passe sig selv. Jeg har flere gange haft succes med en stang rigget med cirkelkrog og et strimmel sild fisket på friline, så den synker og driver meget naturligt. Spiser man sin madpakke eller fisker med en kastestang, passer dette rig således sig selv, indtil en makrel bider på og begynder at svømme sin vej så den kroger sig selv. En perfekt fiskemetode til den dovne…
5. Eksperimenter med forfanget. Nogle gange er det én type forfang, der dur, og andre gange er det et andet. Prøv dig frem på dagen, om makrellerne er mest til fjer, glimmer eller hidsige farver. Perlemorsfarvede fiskeimitationer går man dog aldrig helt galt i byen med.
6. Find fiskene med dørg. Skal der søges aktivt efter fiskene, kan dørg/trolling være en fin metode. Små sølv, grønne eller blå blink og pirke eller woblere er et godt valg. De kan evt. sendes lidt i dybet med en lille kusamo eller lignende, hvis man ikke lige har en downrigger i båden.
7. Flue er fedt. Hvis du spørger mig, så er den mest underholdende måde at fange makrellerne på helt klart med fluegrejet. Fornemmelsen af at se fiskene jage fluen, mens man stripper den ind for fuld fart, eller det hårde hug, der endelig kommer, når de smasker fluen, er fantastisk. Det kræver dog, at man er ret sikker på, at fiskene er i området. Lange kast, synkende liner og små fiskeimitationer er den rette cocktail. Jeg benytter som regel en klasse 6 kystfluestang, en Rio Outbound synkende eller Deep Sea 200 grains line samt en Clouser Minnow flue med belastede øjne.
8. Hold dem friske. Makreller smager fantastiske, når de er friske, men de fordærver også meget hurtigt – blandt andet på grund af det ret høje fedtindhold. Det er derfor vigtigt, at du får dem på is meget hurtigt efter de er fanget, og de skal ikke ligge hele dagen på bunden af dækket. Husk derfor køleboks og køleelementer! De små termoposer du kan købe i supermarkederne er faktisk en fin løsning og nemmere at have med end en køleboks.
9. Fang dem på flåd. Medefiskeri med flåd og sildestrimler er en effektiv metode. Cirka fire centimeter lange strimler af hornfisk, sild eller makrel er gode agn, og de kan fiskes både på enkeltkrog eller trekrog. Dybden kan varieres alt efter, hvor fisken befinder sig, men jeg har god erfaring med at have agnen på cirka 2 meters dybde. Kan man administrere flere stænger ad gangen, kan man evt. fiske på flere dybder på en gang. Flådmede kombineret med chum er ekstremt effektivt.
10. Streetmakreler. Masser af havne rundet omkring i landet har et godt makrelfiskeri. Så hop på cyklen eller bussen med din fiskestang og kør ned på din nærmeste havnemole. Så er der måske basis for en god gang streetfishing efter makrellerne.
11. Fyr op i en ryger. En af de bedste måder at tilberede makrellen på er selvfølgelig rygning. Du kan lave fisken hel eller som fileter. Prøv gerne at lave kryddermakreller med peber- eller chiliblandinger og leg dig bare lidt frem. Se Fisk & Fri 4/2013.
12. Gang i grillen. En grillaften på terrassen kan være meget andet end røde bøffer. Friske makreller, som er hårdt grillet, er en fortrinlig sommerspise, og jeg er sikker på, at dine middagsgæster vil elske den. Kombineret med lidt grillede majs og en frisk kartoffelsalat lavet på nye kogte kartofler, olie, eddike og sennep samt en masse friske urter – ja så bliver du en populær vært.