Carsten Faber og Poul Riboe med to flotte 20 kilo+ skrei fra Nordnorge taget på en af butikkens mange kundearrangementer.

For ti år siden, da denne artikel blev trykt i bladet Fisk & Fri, var det tredive år siden, at familien Riboe rykkede ind i Hvidovre Sport – og 50 år siden, at butikken blev startet. Den 1. maj 2023 kan du lægge ti år til, og som en lille teaser på butikkens kommende 40/60 års jubilæum, som du vil kunne læse meget mere om på fiskogfri.dk – får du her en insiders beretning om nogle fantastisk spændende år med masser af grej, lystfiskere, flotte fisk og røverhistorier. Fisk & Fri’s Allan Zeuthen – skribent gennem mange år – inviterer indenfor i den legendariske forretnings gyldne fortid – set med 2013 briller.

 

AF ALLEN ZEUTHEN, FOTOS: ALLAN RIBOE

 

JEG SIDDER PÅ EN STEN ved Holmen. I selskab med Poul Riboe – min ven siden de tidlige teenageår – har jeg brugt de sidste timer på at jagte en forårsørred, og nu nydes teen, mens snakken går. Hvad meget få sikkert ved har Poul faktisk arbejdet i Hvidovre Sport et par år længere end sin far. – Børge Post, den oprindelige ejer af forretningen, spurte mig en dag, om jeg ikke ville have et job efter skoletid med at pakke sandorm og gå til hånde, fortæller Poul. – Jeg var 15 år, og det var en drømmetjans for en fiskesyg knægt. Et par år senere overtog min far, Allan, jo som bekendt butikken, og jeg har været der stort set hver dag siden.

 

Jans Lystfiskershop

 

I 1983 overtog en ungdommeligAllan Riboe og fru Inge Hvidovre Sport efter Børge Post, som havde haft butikken i ca. 20 år. Dette blev fejret med et glas koldt fadøl i butikken, sammen med Børge og hans kone.

I 1983 overtog en ungdommelig Allan Riboe og fru Inge Hvidovre Sport efter Børge Post, som havde haft butikken i ca. 20 år. Dette blev fejret med et glas koldt fadøl i butikken, sammen med Børge og hans kone.

 

DET VAR EN HEKTISK START, da min far kom til, fortsætter Poul. – Allan stod for en noget anderledes stil i grejbranchen. Ud over at servere skarpe priser var her en mand, der slog ud med armene som en anden Muhammad Ali, og proklamerede, at han var »Danmarks smukkeste grejhandler«. Og det mener han vist stadig, selvom han er kommet lidt op i årene.

Der er sket store forandringer inden for lystfiskeriet i de 30 år, vi har haft butikken. Dengang var fiskeforeningerne store, og næsten alle vores kunder havde tilknytning til en af områdets mange foreninger. Det var ikke usædvanligt, at 15 mand på vej på tur pludselig stod i butikken, og flåede det nødvendige isenkram ned af hylderne, siger Poul, og klukker lidt. I dag står kunderne langt mere på egne ben. Vi har dog en stærk forening i HSLF, som trofast besøger butikken.

SOM BUTIK er vi blevet langt mere levende, understreger Poul. – I løbet af et år har vi i dag mange ture, både dem min far arrangerer til varme himmelstrøg men også fladfisketure om sommeren og ørredture til det lokale P&T. Skal jeg nævne én ting, som vi er særligt stolte af, fortsætter Poul, er det vores fluekastekurser, som Ove Sindt tager sig kærligt af. Han er en fabelagtig instruktør, som formår at gøre denne teknik tilgængelig for alle. Det er snart 25 år siden, vi afholdt det første kursus i samarbejde med Fisk & Fri – og med mindst to kurser om året, har vi igennem årene ført over 3.000 lystfiskere ind i fluefiskeriets verden. Det er også Ove, som hvert år smider tredive mand i en bus, og kører til det smukke Trysil i Norge, hvor man fisker ørred og stalling.

 

Teamet bag Hvidovre Sport– fra venstre – Poul Riboe, Allan Riboe, Daniel Høegh, Ove Sindt og Carsten Faber.

Teamet bag Hvidovre Sport i 2013 – fra venstre – Poul Riboe, Allan Riboe, Daniel Høegh, Ove Sindt og Carsten Faber.

 

Carsten Faber har de seneste år stået for vores Skreiture på Lofoten, og her sender vi forventningsfulde lystfiskere op i samarbejde med Nordic Sea Angling – Hold nu op, med torsk, vi får hevet op fra dybet. Poul lader sig rive med nu, kan jeg mærke. – Jeg var selv turdeltager sidste år, smiler han, – og vi fik nogle ægte drømmebamser. Det bedste er næsten, at vi kan sætte mange af dem ud igen, og det er en vild fornøjelse, at slippe en torsk på +20 kilo tilbage i friheden.

Carsten startede i Hvidovre Sport for 4 år siden, for butikken har nemlig stadig vokseværk. Det var i den periode, hvor Poul overtog roret, efter Allan droslede lidt ned, fordi han skulle have tid til lidt flere fisketure. Som Poul har Carsten aldrig arbejdet med andet end fiskegrej, og de to sætter i fællesskab shoppens varesortiment sammen.

 

Danmarks smukkeste lystfisker– ifølge ham selv – Allan Riboe – med en flot thailandsk snakehead.

Danmarks smukkeste grejhandler – ifølge ham selv – Allan Riboe – med en flot thailandsk snakehead.

 

JEG HAR SELV KENDT POUL, siden han arbejdede for Børge Post – for jeg var også bidt af en gal fisk, og fik arbejde i butikken. Senere kom jeg også i lære hos Allan. Konceptet var klart: Alle bag disken skulle selv fiske. Allan gik forrest, og deltog i alt, hvad der var af havkonkurrencer. Koryfæer som Svend Erik Vardrup, Jens Ploug Hansen og Børge Munk kiggede også forbi, og fik serveret kaffe af Mor Inge i baglokalet.

»Munken« ringede i øvrigt hver eneste uge, inden han skrev sin spalte i Berlingeren. Han vidste, at få havde så god adgang til fangstrapporter, som butikken på Hvidovrevej. Poul og jeg tog ofte ud til vandet efter arbejde. Vi var fisketossede, så et par timers nattesøvn i bunden af båden, var rigeligt. Specielt én tur fortæller rigtigt meget om familien Riboe: Poul og jeg var på søen, selvom vi var klar over, at det ikke ville blive det bedste vejr. Som natten skrider frem, bliver det tydeligt, at det er noget skidt. Før vi får set os om, begynder bølgerne at slå ind over rælingen. Vi når efter noget af en kamp frem til læ i kanalen – og det syn, der møder mig her, glemmer jeg aldrig. Allan var vågnet ved uvejret om natten, og nu stod han i mørket, og råbte os an. Den historie fortæller alt om Riboefamilien – kærlige og hjælpsomme, og nøj, hvor smagte Mor Inges madder godt den nat.

HVOR vil butikken bevæge sig hen de næste 10-20-30 år, spørger jeg Poul. – Jeg tør ikke give noget bud på, hvad der sker om 20-30 år, for alt går så stærkt, men der er ingen tvivl om, at vores kunder bliver mere og mere kvalitetsbevidste både omkring grejet og turene, svarer han og fortsætter. – Vores udvalg skal afspejle, hvad vores kunder fisker. – Og jeg kan sige, at aldrig før har man fået så godt grej til så få penge. De stænger, vi i dag sælger for 500 kroner, har samme kvalitet som stænger til 2.000 kroner for 15 år siden. Udviklingen går ekstremt stærkt, men gudskelov i den rigtige retning…

 

En af Allans seneste ture gik tilTanzania i december 2012. Allan er blevet lidt mere afslappet på sine ældre dage, så denne 17 kilos yellowfintun, fightede og landede han siddende.

En af Allans seneste ture gik til Tanzania i december 2012. Allan er blevet lidt mere afslappet på sine ældre dage, så denne  17 kilos yellowfintun, fightede og landede han siddende.

 

VORES KUNDER fisker alt fra hav og søfiskeri til kystfiskeri, og her nyder vi godt af alt det udsætningsarbejde som bl.a. Ishøj- og Køgeforeningerne laver. – Ellers er der ingen tvivl om, at vi som butik skal blive ved med at arrangere ture. Både de små hyggelige, som fx fladfisketure på en sommeraften, men også drømmeturene efter sailfish i Malaysia eller de store torsk i Nordnorge. Der skal fortsat altid være kaffe på kanden, både til dem vi kender og til de nye ansigter – og her får vi så de nyeste dessiner, om hvor fiskene fanges – til glæde for alle kunder.

Det er utroligt vigtigt, slutter Poul, at vores shop vedbliver med at være et sted, hvor man ikke blot handler sit grej, men også får de oplysninger, der giver flere fisk. Jeg selv kan ikke lade være med at tænke på den glade pludren og imødekommenhed, som jeg altid oplever, når jeg som kunde træder ind ad døren på Hvidovrevej – »Vi er bare bedre«, som den altid beskedne Allan Riboe yndede at råbe ud i lokalet. Det var de – og det er de.

Artiklen blev oprindeligt publiceret i Fisk & Fri 4/2013

Læs om Hvidovre Sports nyere historie her

Læs om Hvidovre Sports mange kundearrangementer her.

 

Jans Lystfiskershop

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This