Vinteren er langtfra den mest givende sæson på kysten. Men vover man sig alligevel derud, er der ikke noget bedre end at komme hjem til en varm suppe med krudt i. Der kan for alvor genoplive de frosne lemmer og give kulør til kinderne.
AF JESPER HANSEN, FOTOS: ERIK TRAMPE OG LARS LAURSEN
DEN KOLDE VINTERTID er tid til fordybelse for mange. Næste års fiskeri skal planlægges. Takler og fluer skal bindes, og de gamle fiskeblade og bøger bliver tæsket endnu en gang igennem. Der er dog standhaftige lystfiskere, som tænderklaprende dyrker det kolde vinterfiskeri. Nogen af dem på Sundet eller i bælterne og andre i moser og søer efter de vinterkolde geddemadammer.
For mange af de hårde drenge er det kystfiskeriet der trækker. Bidende blæst, rimfrost i skægget, kolde tæer, følelsesløse hænder og flager af is i vandkanten kan være en del af fisketuren. Men chancen for den store overspringer helt ude i kastet, gør det hele smerten værd.
Kystens ørreder er perfekte spisefisk
Havørreder er, som de fleste ved, en super spisefisk. Den er mere fast i kødet og mindre fed end dens fætter, laksen. Den egner sig til at dampe, stege eller blive bagt hel i ovnen fyldt med fx fennikel, porre og en god klat smør. Her får du en lækker vintersuppe med stegt havørred, der er rigtig god at varme sig på efter en kølig fisketur.
Denne supper er nem og hurtig. Den korte kogetid gør også, at de friske smagsstoffer ikke når at koge ud. Først befries ca. 800 gram havørredfilet for skind og ben. Kødet saltes og skal derefter trække i køleskabet i en time. Dette gør, at fisken bliver mere fast og derfor egner sig bedre til pandestegning Her kan man med fordel tilsætte halvdelen af chilien og lidt peber, der trækker med.
De to dåser tomater blendes nu med den anden halvdel af chilien. Resten af grøntsagerne finthakkes. Det er vigtigt at grøntsagerne bliver hakket fint, fordi suppen ikke skal koge længe, og derfor skal grøntsagerne hurtigt kunne tilberedes. Krydderiblandingen stødes helt fin i en morter. En tykbundet gryde varmes op og alle grøntsagerne på nær persillen steges af i en god olivenolie.
Smagen i tomatsuppen skal fremhæves
Grunden til at krydderiblandingen skal steges af, er at det fremhæver smagsstofferne i krydderierne. Derudover giver det en helt fantastisk duft i køkkenet. Når grøntsagerne er let gennemsigtige tilsættes vinen og den reduceres halvt væk. Derefter tilsættes den blendede tomat. Suppen skal herefter max koge i fem minutter!
På en varm pande steges havørreden sprød i madlavningsolie. Det tager ca. fem minutter. Det hele serveres rygende varmt i en dyb tallerken og der drysses med den hakkede persille. Skal det være fint, kan man pynte med lidt stegt fennikel og citronskal. En dejlig varm suppe til en kold krop…
Ingredienser til havørred i krydret tomatsuppe
Ca. 800 gram havørredfilet
2 dåsers tomater.
1 fisk chili
2 friske tomater
2 gulerødder
1 stort rødløg
2 fennikel
1 bundt blegselleri
1 fed hvidløg
1 bundt persille
1 dl hvidvin
Krydderblanding:
1 stjerneanis
2 gram safran
1 laurbærblad
3 stk. korianderfrø