Skipper kan også. Her har han overlistet to af de helt store havkatte.
Marts byder på et fantastisk havmedefiskeri – blandt andet på Det Gule Rev. Følg med Bo Troelsen på havet og oplev foråret med bukket klinge – samt få en masse praktiske tips til det sjove havmedefiskeri.
AF BO TROELSEN
DAGENS første bløde, orange lys begynder så småt at vise sig over Nordsøens bølger, da jeg mærker de små karakteristiske nyk i stang spidsen, der indikerer, at en havkat muligvis har fattet interesse for mit slæbe takel, der er agnet med en hornfiskefilet. Jeg lader den tålmodigt nippe, til der kommer et dybt sug i stangen. Så falder modhugget, og jeg kan med det samme mærke, at fisken sidder der. Efter en kort fight får jeg fisken op til overfladen, og inden længe ligger en fin havkat og smækker med det drabelige tandsæt på dækket.
Det er min første havkat det år, så fanger-glæden er selvklart rigtig stor. Efter flere aflyste ture på grund af dårligt vejr er jeg ved at opgive at komme på havet i begyndelsen af marts. Men så ringer skipperen på M/S Bodil Per Jensen: – Er du frisk, så har jeg en plads til dig. Vi sejler op til det Gule Rev i nat på en 22 timers tur, lyder beskeden. Om jeg er klar, ja også i den grad. Grejet står som altid pakket, så det kræver ikke de store forberedelser at blive klar til at køre til Thyborøn, hvor M/S Bodil ligger.
Jeg ankommer til Thyborøn ved midnats tid, og efter en hyggelig snak med de andre turdeltagere, smutter jeg under dæk og kravler i køjen for at få nogle timers søvn, inden det går løs med fiskeriet. Efter kort tid er jeg lullet i søvn af diesel maskinens rytmiske dunken. På et tidspunkt bliver vi alle revet ud af vores søde søvn, da skippers stemme brøler ned til os. – Så er det op gutter. Kaffen er lavet, og vi nærmer os fiskepladsen. Under et kvarter senere er alle mand på dæk og i gang med morgenmaden. Det er stadig mørkt, da vi starter fiskeriet, men efter kort tid viser det første spæde lys sig i kimingen.
Det Gule Rev – en god start på fiskeriet
Den første plads kaster ikke de store fangster af sig, så Per rykker hurtigt båden videre til den næste plads, der kun er en halv times sejlads væk. Men så begynder der ellers at ske noget. De første pirke når dårligt at ramme bunden, før der bliver råbt efter en gaf flere steder på båden. Snart ligger de første torsk og klasker med halen i dækket sammen med min havkat, og et par flotte langer. Så lyder truttet i hornet, og vi hiver alle grejet op, så Per kan sejle tilbage, for at vi kan drive over pladsen igen. Det næste drev er lige så godt som det første, og masser af flotte torsk samt turens første måler på hele 11,5 kilo kommer på dæk. Da dette drev er over, spørger Per, om vi er med på at sejle op til et rigtig godt vrag, der ligger en times sejlads væk, for at se om vi kan få nogle sej, samt ikke mindst nogen store havkatte og langer. Selvfølgelig er vi alle med på den idé.
Vi sætter kursen mod vraget, og sejltiden bliver brugt til at rense fisk samt udveksle røverhistorier fra de syv verdenshave over en kølig pilsner. Da vi ankommer til det næste vrag, begynder festen for alvor. Skipper har knapt truttet i hornet, før der er flex på de første stænger, og denne gang er det ikke torsk, men store sej, der er byttet. Vi kan dårligt få grejet til bunden, før det bliver samlet op af den store stime sej, der står over vraget, og det er et fiskeri, der virkelig sætter grej og fiskere på prøve. De store sej kæmper bravt og tager lange udløb på kryds og tværs af båden, og alle får en god håndfuld gode sej i deres baljer.
Nu får vi endelig hul igennem til vraget og laver nogle gode drev, hvor vi får mange fine torsk og langer samt nogle flotte havkatte. Men så er vi også ved at være godt trætte, og skipper lægger kursen tilbage mod Thyborøn. På vejen tilbage prøver vi lige et par vrag mere, som kaster yderligere nogle flotte torsk af sig, men så har vi heller ikke mere at give af, og bruger resten af sejltiden hjem til at rense og filetere fangsterne.
Det er langt fra alle ture til det Gule Rev, der er så vellykkede, men hvis vejrguderne er i godt humør og med en dygtig skipper ved roret, står mulighederne for et fiske eldorado, som det vi oplevede, vidt åbne.
Havmede på Det Gule Rev
Det Gule Rev er nok noget af det første tankerne falder på, når snakken går om havfiskeri og i særdeleshed vragfiskeri. Tusindvis af havfiskere har da også med årene hentet flotte fangster med hjem fra dette legendariske rev. Selv om der er mange fiskepladser på Nordsøen og Skagerrak, der er fuldt ud på højde med og nogle steder endog bedre, så er det Gule Rev bestemt et besøg værd, hvis man er til actionfyldt havmede.
Det Gule Rev ligger cirka 20 sømil vest for Hirtshals og støder op til Norske Renden, som er en dyb kløft i havbunden, der følger den norske sydkyst over en strækning på 50 kilometer. Det dybeste sted er hele 700 meter. Det Gule Rev er et blandet sten og koralrev med pletter af sandbund. Det har en samlet længde på 10 sømil, og en bredde på fem sømil. Dybden på Det Gule Rev varierer fra 25 til 80 meter. Når Det Gule Rev ofte bliver gjort længere, end det egentlig er, så skyldes det, at det er forbundet med Det Jyske Rev, som af nogen bliver regnet med som Det Gule Rev. Sejltiden fra Hanstholm er cirka to timer og fra Thyborøn cirka tre timer.
Grej og agn til havfiskeri på Det Gule Rev
Grejet skal være i den kraftige ende af skalaen, da alt kan ske, hvis man er heldig at ramme en af de helt store fisk, som der er mange af på revet. Stangen skal være i en god kvalitet og med en styrke på 30 til 50 lbs alt efter temperament. Hjulet skal være et solidt havhjul, der kan holde min 400 meter 0,30 fletline. Om hjulet skal være med leverdrag eller stjernebremse er en smags sag, men jeg vil til en hver tid foretrække et hjul med leverdrag bremse, da man kan blokere hjulet med det samme, hvis der er brug for at holde en stor lange fri af et vrag.
Et godt fightbælte er en rigtig behagelig ting at bruge, når de store fisk skal pumpes op fra dybet. Husk en god håndfuld pirke fra 250 til 700 gram i forskellige farver, og ikke mindst med trekroge i en ordentlig kvalitet. Jeg udskifter som regel springringe og trekroge, inden jeg bruger en ny pirk, da de kroge og springringe, som de fleste pirke er monteret med i dag, er af en alt for dårlig kvalitet. Husk også diverse forfang i forskellige farver og kroge i minimum størrelse 6/0 – evt. helt op til 10/0. Her til kommer stærke rustfri hægter, svirvler og springringe.
Gode agn er sild, makrel og hornfiskefileter samt skalrejer og blæksprutter.
Både der fisker på Det Gule Rev
Hanstholm – Fishing Beyond
Telefon: 28 56 10 74 /info@fishingbeyond.dk
Hirtshals – Seahawk
22 40 73 48 / seaservice@live.dk
Thyborøn – M/S Bodil & Muddi
Telefon: 97 83 27 66