Sikkerhed og komfort bør gå hånd i hånd, når man er på vandet med sin fiskestang – og når vandet er koldt, er en tørdragt kombineret med redningsvest, en af de bedste livsforsikringer du kan få. Men tørdragter er et vidt begreb, og valgmulighederne er mange. Fisk & Fri har taget en snak med eksperterne og giver dig her nogle retningslinjer til valget af din næste tørdragt.

Af Andreas Aggerlund

Peder med en flot måler fra Øresund i sin Ursuit dragt. En tørdragt bør være hvermandseje for småbådsfiskere. Er uheldet ude kan denne personsikring betyde at man bliver fundet i live.

Peder med en flot måler fra Øresund i sin Ursuit dragt. En tørdragt bør være hvermandseje for småbådsfiskere. Er uheldet ude kan denne personsikring betyde at man bliver fundet i live.

SIKKERHED til søs er noget, man som lystfisker bør tage meget alvorligt. Der kan skrives lange bøger om fatale ulykker, der let kunne have været undgået, hvis personen blot havde taget sig nogle simple forholdsregler.
I den kolde årstid er risikoen for, at du dør af kulde, hvis du ryger i vandet, meget stor, hvis ikke du har en tørdragt. Hvis først du ligger i nogle få grader varmt vand, vil eksempelvis en flydedragt ikke forlænge dit liv særlige meget.
Der er stor forskel på hvornår underafkøling – eller hypotermi – indtræffer, og det afhænger især af vandtemperatur og hvilken påklædning du har på. Du kan med andre ord købe dig til at blive fundet i live, skulle du være så uheldig at havne i det våde element – og her er tørdragten afgjort den bedste personsikring. Udover at holde dig tør og varm under fiskeriet, er den i kombination med en redningsvest, noget der kan forlænge din levetid i vandet med flere timer i forhold til, hvis du fx kun har almindelig flydedragt på.

På de helt hårde dage kan en tørdragt give en de ekstra meter der skal til for at komme ud gennem brændingen sikkert.

På de helt hårde dage kan en tørdragt give en de ekstra meter der skal til for at komme ud gennem brændingen sikkert.

TØRDRAGTEN retter sig primært mod flyderings-, kajak og småbådsfiskere, som har brug for ekstra sikkerhed når vandet er koldt. Men også kyst- eller mole-fiskere kan nyde gavn af tørdragtens egenskaber. Fisker man fra vejrudsatte moler eller klippekyster på fx Bornholm eller i Sverige, er en tørdragt en rigtig fornuftig løsning. Skulle man være så uheldig at falde i baljen, gør de ofte høje, stejle og mange gange isede kanter det svært at komme op ved egen hjælp. Og med vandtemperaturer, der i vinterhalvåret kan komme nær frysepunktet, holder man ikke længe uden en tørdragt. Er der låg på vandet kan man også bruge sin tørdragt til isfiskeri. Isen på sø, å og hav kan være lunefuld og det er betryggende at vide, at man ikke kommer til at dø af kulde i det iskolde vand, hvis uheldet skulle være ude.
En tørdragt kan for mange være en stor udskrivning. De billigste modeller starter omkring 4000 kroner, og der findes mange modeller, som koster et godt stykke over 10.000 kroner. Men – men med den yderste konsekvens af underafkøling taget i betragtning, så er dette stadig et meget lille beløb. Sikkerhed må og skal ikke gøres op i kroner og ører! Du kan læse mere om underafkøling samt sikkerhed til søs på http://forsvaret.dk/SOK/Nationalt/soeredning/underafkoeling.

De varme lag under dragten Selvom en tørdragt beskytter dig imod vind og vand, skal der stadigvæk nogle isolerende lag til. Uldent undertøj af god kvalitet og et mellemlag med god isoleringsevne er ofte nok til at holde dig varm. Set ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt er det vigtigt, at man får brudt kuldebroen mellem kroppen og vandet. Dette gøres ved at have et isolerende lag, der ikke komprimeres af vandtrykket og derved holder en varm luftlomme mellem dig og elementet. Fleece og uld er glimrende, men også det gamle fiberpels virker forrygende til dette. Det inderste lang skal være svedtransporterende så huden er tør, her finders der mange naturlige og syntetiske muligheder. Valget afhænger meget af hvor aktiv man er under sit fiskeri, men merinould er som udgangspunkt det rigtige valg til langt de fleste lystfiskere.

 

Hvidovre Sport

 

NÅR MAN SKAL VÆLGE sin tørdragt er det vigtigt, at gøre sig klart, hvad den skal bruges til. Vi har talt med tørdragtseksperten Gustav Møller fra Kajakkæden, som her giver dig lidt gode retningslinjer til udvælgelsen af din kommende tørdragt. – Tørdragter koster mange penge, så det er vigtigt, at man vælger rigtigt første gang, pointerer han. – Det er ekstremt vigtigt, at dragten sidder godt, og den skal passe både i højde og drøjde. De fleste seriøse tørdragtproducenter kan heldigvis lave dragter efter mål, hvis man ikke passer ind i standardstørrelserne. Det er selvfølgelig et komfort spørgsmål, men så sandelig også et spørgsmål om sikkerhed.

Selvom det er lettere at holde sig varm på en bidende kold vinterdag med en tørdragt, varmer en smuk havørred altid.

Selvom det er lettere at holde sig varm på en bidende kold vinterdag med en tørdragt, varmer en smuk havørred altid.

Der skal være plads til de nødvendige underliggende isolerende lag, og det er vigtigt, at arme og ben ikke stumper.
Man skal selvfølgelig også gøre sig nogle tanker om, hvad dragten skal bruges til. Skal den fx bæres yderst og kunne tåle kroge samt bruges mindst lige så meget uden for fartøjet til vadning, hvor der er skarpe sten? Er det vigtigere at opprioritere høj åndbarhed til fx lange kajakture eller skal den bæres under eksempelvis en flydedragt, som fungerer som buffer for mekanisk slid? Mulighederne er mange og prisspektret er stort.
– Der er desuden en del faldgrupper som man skal være på vagt for, og en af de vigtigste er manchetterne. De skal være tætte, fordi sikkerheden i dragten daler drastisk, hvis man tager meget vand ind. Sidst men ikke mindst, syntes jeg det er vigtigt at have en dragt man kan komme ind og ud af ved egen hjælp, slutter Gustav.

MODELLERNE er mange og diversiteten er stor, når man ser på de forskellige tørdragter på markedet. De kan groft inddeles i heldragter og todelte dragter, som igen kan deles ind i underkategorier. Heldragter er oftest lavet med en vandtæt lynlås over brystet, så man let kan komme ind og ud af den. Nogle af modellerne har desuden en praktisk vandtæt lynlås ved skridtet, så man let kan lade vandet.
De todelte dragter med bukser og overdel er meget populære blandt lystfiskere, da man også kan bruge underdelen som korte vaders. Desuden kan man hos nogle producenter skifte de enkelte dele, hvis man skulle være uheldig at få en lækage, der ikke kan lappes.

MATERIALETS TYKKELSE OG SLIDSTYRKE har stor betydning for dens potentielle anvendelsesområde.
Tørdragter af et tyndt materiale, som stort set udelukkende er en vandtæt membran, kræver et beskyttende lag af tøj i form af normalt fisketøj eller flydedragt udover dragten. På andre tørdragter er den vandtætte membran beskyttet af en slidstærk barriere af fx grov nylon. De er designet til at have så høj slidstyrke, at de kan bæres yderst – også til fx vadefiskeri. Førstnævnte type er ofte den billigste, af den simple årsag, at der er brugt færre materialer, hvorved det er både hurtigere og billigere at producere.
Hvis man ser helt sort hvidt på det, er langt de fleste »tørdragter«, fremstillet til fiskeri egentligt semitørdragter, da tynde neopren manchetter ikke er 100% vandtætte under tryk. Dette er dog ikke et problem da fiskere ikke dykker ned i dybet. Ligger man roligt i overfladen holder neoprenmanchetterne rigeligt tæt, man kan få lidt småpiblen hvis man dypper hovedet under vand, men det er stadig minimale mængder vand, der trænger ind.
Manchetter, der tåler decideret dykning skal være fremstillet af latex eller meget kraftig neopren (5-7 mm) hvilket er noget ubehageligt at have på en hel fiskedag.
Der findes en del forskellige producenter, som udvikler tørdragter decideret til lystfiskeri. Her får du et par gode bud på tørdragter i forskellige prisklasser, som egner sig til forskellige former for lystfiskeri.

Imax Stormply Lux er en fin tørdragt til en overordentligt god pris.

Imax Stormply Lux er en fin tørdragt til en overordentligt god pris.

IMAX STORM PLY LUX er en glimrende tørdragt til prisen. Dragten er forsynet med en stor vandtæt YKK lynlås over brystet, som gør det let at komme ind og ud af den. Den har slidstærke neoprensokker og er udført i en kraftigt slidstærkt understof, samt en åndbar membran med et vandsøjletryk på 20.000 mm. Dragten er desuden forsynet med neopren manchetter ved hals og hænder. Den er åndbar så man ikke koger over på en lang fiskedag. Til de kolde og blæ­sende dage har dragten en aftagelig hætte.
Pasformen er ganske udmærket.
Fås i størrelse medium til XXL. Få oplyst nærmeste forhandler hos Svendsen Sport: www.svendsen-sport.dk
Vejledende pris: 4.799 kr.

KOKOTAT HYDRUS 3L SUPERNOVA ANGLER PADDLING SUIT er fremstillet i det hårdføre og åndbare 3-lags Hydrus 3L materiale, med Cordura forstærkninger udsatte steder. Denne tørdragt er en god løsning til den aktive kajakfisker, der gerne vil have max komfort og bevægelsesfrihed, men samtidig sikkerhed. Dragten har 100% vandtætte latexmanchetter ved hænderne og en tynd neoprenmanchet ved halsåbningen. Sokkerne er fremstillet af samme åndbare materiale som resten af dragten, hvilket giver god åndbarhed og derved tørre samt varme fødder, men også en lidt mere skrøbelig sok end fx neopren. Der er en såkaldt relief zipper, en lynlås ved skridtet, så man kan tisse uden at tage dragten af. Denne dragt egner sig især til kajakfiskeri.
Dragten fås fra S-XL med mulighed for skræddertilpasning, hvis det skulle være nødvendigt.
Få oplyst nærmeste forhandler hos Kajakkæden: www.kajakkaeden.dk. Vejledende udsalgspris 5499 kr.

Flagskibet fra Rapalas Life Ware serie hedder Comfort. En super lækker og hårdfør dragt udført i de bedste materialer af finske Ursuit.

Flagskibet fra Rapalas Life Ware serie hedder Comfort. En super lækker og hårdfør dragt udført i de bedste materialer af finske Ursuit.

RAPALA COMFORT TØRDRAGT er en kraftig to-delt tørdragt med rigtig god komfort og bevægelsesfrihed. Denne kampvogn af en tørdragt er Rapalas flagskib og indgår i deres Life Wear serie, som er produceret af finske Ursuit, der er kendt for deres kompromisløse dykkerdragter og beklædning til det maritime miljø. Dragten, som er designet til professionelt brug i ekstreme situationer, er fremstillet i Gore-Tex. Den er monteret med vandtætte neopren manchetter ved hals og håndled, samt har forstærkninger på knæ og bagdel, som gør at den er slidstærk nok til at bruge til fx vadefiskeri på kysten.
Lynlåsen i livet er 100% vandtæt, og det er både let og hurtigt at lyne op, når man skal lade vandet. Selve samlingen for lynlåsen er forseglet med en indkapslet pakning, der fungerer upåklageligt.
Sokkerne er fremstillet i Gore-Tex for optimal åndbarhed og komfort. Som yderligere sikkerhed har dragten en høj krave med en fluorescerende gul hætte under, samt vedlagte neoprenhandsker og separat neoprenhætte. Dragten bliver leveret i egen opbevaringspose og står på hylderne til en vejledende pris af: 10.999 kroner. Få oplyst nærmeste forhandler hos Normark på www.normark.dk

RAPALA MULTIWEAR tørdragten er en såkaldt inderdragt. Den er fremstillet af et tyndt lag GORE-TEX som holder dig tør. Denne lette dragt vejer under et kilo i størrelse Large og har meget god åndbarhed. Den egner sig godt til den aktive lystfisker som har behov for at komme af med store mængder af kondens. Den lette og relativt skrøbelige dragt er designet til brug i kombination med yderbeklædning fx en flydedragt eller normalt fisketøj.
Der er en vandtæt lynlås over brystet og integreret sokker samt 3mm neoprenmanchetter ved hals og håndled. Vejledende pris 3.999 kr. Få oplyst nærmeste forhandler hos Normark på www.normark.dk

Vedligeholdelse af dragten
Som med så meget andet er en tørdragt ikke mere tæt en det svageste led. Derfor er det vigtigt at vedligeholde dragten. Manchetter af latex, som er et naturligt materiale, kræver nogen vedligeholdelse og skal jævnligt smøres. Fisker man mange gange om ugen skal man nok regne med at smøre hver 3. uge, hvorimod en dragt der bare hænger i skabet kan nøjes med at blive smurt hver 3. måned. Lynlåsen skal også smøres, dog ikke så ofte som latex. Desuden skal dragten skylles efter brug, for at komme af med saltaflejringer i membranen samt eventuel snavs. Er den rigtig møget til kan de fleste dragter også vaskes. Følg vaskevejledningen fra producenten.

Ekstra sikkerhedsudstyr
Selvom der ofte er god opdrift i luften, der befinder sig inde i tørdragten, bør man altid benytte en redningsvest. Mister man bevidstheden eller er der ikke nok luft i dragten, kan man sagtes drukne uden at blive våd eller kold på kroppen. En fløjte samt lys og nødraketter kan også være fornuftigt. Vil man også kunne tilkalde hjælp er en vandtæt og håndholdt VHF-radio med DSC – (Digital Selective Call) – et automatisk nødsignal, lige sagen. Fisker man fra isen er ispigge samt et reb til at redde sig selv og andre en selvfølge.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This